Hoofdpijn en ogen

vrouw met hoofdpijn bedekt ogenVandaag moeten de gordijnen dicht blijven want er mag geen straaltje licht de slaapkamer binnenkomen. Iedereen in huis moet op kousenvoeten de trap op en af en niemand mag muziek draaien. De televisie in de huiskamer beneden staat zacht. In het donker, in het bed, ligt Eefje. Naast het bed staat een emmer, voor als de misselijkheid te erg wordt. Eefje heeft een migraineaanval.

Hoofdpijn en ogen

“Het begint er altijd mee dat ik lichtjes ga zien. Die zijn er niet echt, maar zitten in mijn oog. Het zijn flikkerende lichtjes met een gekartelde rand, die pulseren alsof ze elektrisch geladen zijn. Ik weet dat er een migraineaanval gaat optreden en dat ik de komende twee dagen in bed lig met zware pijn.” Hoewel Eefje bij mij terecht was gekomen omdat ze van haar bril af wilde met de oefeningen voor natuurlijk zien, had ik meteen al het vermoeden dat er meer mogelijk was voor haar. Ik heb vaak meegemaakt dat allerlei vervelende gezondheidsproblemen verdwijnen als cursisten de oefeningen van dr. Bates gaan doen. Deze oogoefeningen zijn gericht op het ontspannen van de oogspieren en hebben een positief effect op slapeloosheid, oogpijn, vermoeide ogen, zware ogen en hoofdpijn.

Soorten hoofdpijn

Wetenschappers weten nog steeds niet waarom iemand gevoelig is voor het krijgen van hoofdpijn. Het heeft in ieder geval te maken met stress en aanleg: de een krijgt buikpijn bij overbelasting, de ander hartkloppingen en weer een ander moet teveel spanning bekopen met hoofdpijn. Men onderscheidt vier basisgroepen van hoofdpijnklachten: spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine en hoofdpijn veroorzaakt door medicijnen. Mijn ervaring is dat alleen de laatste vorm van hoofdpijn niet reageert op de oefeningen van dr. Bates. Gifstoffen zijn nu eenmaal moeilijk uit het bloed weg te werken. Wist je dat in veel gevallen juist de pillen die we slikken tegen hoofdpijn zorgen voor aanhoudende hoofdpijnklachten? De enige manier om jezelf van deze vorm van hoofdpijn te verlossen is stoppen met pijnstillers nemen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Hij wordt veroorzaakt door te hoge spierspanning, met name in de nek. Deze ontstaat door slaapgebrek, hoge werkdruk, problemen, een verkeerde houding of stress. Door stress en emoties komen er stresshormonen in het bloed die zorgen voor een verhoogde spierspanning door het hele lichaam. Ook de fijHoofdpijnne, gevoelige spiertjes rondom en achter de ogen doen mee. Je kunt het erger worden van de spanning doorbreken door te palmeren, en soms op die manier een opkomende hoofdpijn in de kiem smoren. Maar ook hoofdpijn die al hevig is, kan door de oefeningen afnemen of verdwijnen.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn heet zo omdat hij optreedt in clusters ofwel tijdsperioden. Zo kan het zijn dat je gedurende drie tot zes weken last hebt van deze vorm van hoofdpijn, en daarna weer een hele tijd niet. Soms heb je meerdere aanvallen op een dag, die vijftien minuten tot drie uur kunnen duren. De pijn, die zich concentreert achter een van de ogen, schijnt verschrikkelijk te zijn. Mensen weten niet meer waar ze het zoeken moeten. Het feit dat deze vorm van hoofdpijn de bijnaam “suïcide headache” heeft, zegt wel genoeg. Naast vreselijke pijn zijn de symptomen: een rood oog en soms een afhangend ooglid, een verstopte neus en rusteloosheid. De oorzaak moeten we zoeken in een verstoring in het zenuwstelsel waardoor bloedvaten verwijden. De oogoefeningen die ik je leer, kunnen zorgen voor verlichting doordat ze het hele ooggebied intensief ontspannen. Ze werken precies daar waar de ergste pijn zit.

Migraine en oogontspanningsoefeningen

Migraine is een heftig soort hoofdpijn. Men weet dat er een verband is met verwijding van de bloedvaten in het hoofd. Sommige factoren en stoffen kunnen zo’n verwijding veroorzaken. Voedingsmiddelen als chocolade, alcohol en citrusfruit zijn bekende boosdoeners. Maar ook verlichten van hoofdpijnhormoonwisselingen, stress of juist het wegvallen van stress na een periode van spanning, kunnen een migraineaanval uitlokken.


Eefje heeft mijn mp3 met oogontspanningsoefeningen gekocht. Twee maanden later kreeg ik een blije mail van haar: “Ik ben zo blij met de mp3. Als ik een aanval voel opkomen neem ik meteen een time-out, zet de mp3 op mijn oren en ga palmeren en de andere oefeningen doen. De aanval zet daardoor minder heftig door en is sneller weer over. Ik weet nu hoe ik mezelf kan helpen en grijp niet meer naar pijnstillers, die overigens meestal niet eens helpen. Ik heb nu besloten dat ik iedere dag ga palmeren. Ik denk echt dat ik er zo voor kan zorgen dat mijn volgende migraineaanval langer wegblijft. Dank je wel!” Ik word altijd heel blij van dit soort berichtjes.


 


Wat kun je dan doen om hoofdpijn te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen