Page content

Wat zijn de nadelen van laseren?

Wat zijn de nadelen van laseren?

Overweeg je je ogen te laten laseren, maar twijfel je of laseren wel zo veilig is? Ben je bang om deze stap te zetten? Mis je goede informatie over de bijwerkingen van laseren? Het is terecht dat je deze vragen stelt. Als je de laserbehandeleing eenmaal hebt laten uitvoeren, kun je niet meer terug. Daarom is het belangrijk jezelf goed te laten voorlichten, ook over de risico’s. In dit artikel ga ik in op de nadelen van laseren.

Je kunt serieuze klachten overhouden aan een laserbehandeling. De weg terug naar gezonde ogen is lang en moeizaam en het wordt nooit meer helemaal zoals het was.

Het lijkt zo handig, een laseroperatie. Even onder het mes, om daarna voorgoed van je bril of lenzen af te zijn. Zo wordt het ook voorgespiegeld, alsof het een fluitje van een cent is. Maar ik krijg helaas heel vaak te maken met mensen die er veel spijt van hebben dat ze hun ogen hebben laten laseren. Je kunt er serieuze oogklachten aan overhouden en de weg terug naar gezonde ogen is dan lang en moeizaam. Het wordt nooit meer helemaal zoals het was vóór de behandeling, want er is weefsel onherstelbaar beschadigd.

Dubbel zien, droge ogen, sterretjes zien…

Ik hoor vaak dat mensen dubbel gaan zien na een laserbehandeling. Dat is ontzettend vervelend. Andere mensen kunnen het ene moment wel scherp zien en het andere moment wazig. Deze klachten ontstaan doordat er bij de operatie met behulp van een laserstraal een laag van het hoornvlies is verdampt. De bedoeling is dat hierdoor de breking van het licht verandert zodat je scherper gaat zien.

Dubbel zien na laseren

Het nadeel is dat het hoornvlies na de operatie voorgoed dunner en zwakker is geworden. Hierdoor kan het licht gaan afbuigen in onvoorspelbare richtingen, waardoor beelden onscherp of dubbel worden. Hier is niet veel aan te doen. Het hoornvliesweefsel geneest na een laseroperatie niet meer en de weggelaserde hoornvliescellen groeien niet meer aan.

Twintig procent van de mensen houdt extreem droge ogen over aan een laserbehandeling. Deze mensen hebben continu het gevoel alsof er zand in hun ogen zit.

Twintig procent van de mensen houdt na een laseroperatie last van erg droge ogen. Deze mensen hebben continu een branderig gevoel en gebruiken makkelijk vier tot vijf keer per dag kunstmatige tranen uit een flesje. Droge ogen worden veroorzaakt door de ooglidspreider die tijdens de laseroperatie wordt gebruikt. De ooglidspreider kan het bovenste ooglid zo irriteren, dat dit na de behandeling niet meer helemaal goed werkt. Het gevolg is dat je minder gaat knipperen, of dat je ogen zich niet meer compleet sluiten als je slaapt. In beide gevallen verdampt het traanvocht te snel, waardoor je ogen uitdrogen.

Peter: “Ik word er stikchagrijnig van.”

Peter had zijn ogen laten laseren, maar kwam een paar maanden later bij mij terecht omdat hij erg veel last had van droge ogen. Dit is wat hij zei: “Mijn ogen voelen continu aan als schuurpapier. Het irriteert me dag en nacht, ik slaap er slecht door en ik word er stikchagrijnig van. Vóór de laserbehandeling zag ik misschien waziger, maar ik had nooit last van droge ogen. Nu ben ik bang dat het niet meer overgaat. Dat geeft me een heel moedeloos gevoel.”

Wat zijn de nadelen van laseren

 

Slecht zien in het donker, storende kringen om lampen zien of sterretjes, zijn veelvoorkomende klachten na laseren. Dat dit soort afwijkingen in het zicht mensen soms ernstig last kunnen bezorgen, las ik op de website van VSRN, een organisatie die zich bezighoudt met complicaties na oogchirurgie: “Ik kan u vertellen dat overstraling, stervorming, halo’s en slecht zien in het donker geen onbelangrijke complicaties zijn. Zij veranderen je leven volledig! Nadat je er lange tijd onder geleden hebt, herken je jezelf niet meer terug. De paniek, angst en depressie waarin ik terechtgekomen ben, zijn verbijsterend. (…) Alles wat ik doe is nu moeilijk door mijn beschadigde gezichtsvermogen en positief denken kan daar geen verandering meer in brengen.”

traan door pijn aan oog

 

Wil je goed gaan zien zonder je ogen te laten laseren?

Maar is er dan een alternatief voor laseren? Want je wilt van je bril af en dan lijkt laseren de enige weg. Dat is niet zo, er is nog een andere manier. Jouw ogen kunnen namelijk zelf herstellen, zodat ze gaan doen waarvoor ze gemaakt zijn: goed en moeiteloos zien. Ik weet hoe jouw ogen dat kunnen leren. En dan heb je geen brillen, lenzen, of operaties meer nodig.

Rita: “Ik had -6 en droeg mijn bril continu. Ik was bezig me te verdiepen in laseren, maar ben zo blij dat ik voor samenwerking met Karin heb gekozen. Inmiddels kan ik echt genieten van het rondlopen zonder bril”

Wat kun je dan wel doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

In mijn online presentatie leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor de gratis presentatie en leer:

  • Hoe ik en mijn klanten van slecht zicht naar goed zicht zijn gegaan, zonder brillen, lenzen of laseren
  • Hoe ogen met klachten weer gezond en vitaal kunnen worden.
  • Wat er nodig is om te zien met je eigen ogen, dus zonder bril, lenzen of laseren
  • Waarom de mindset van schaarste er voor zorgt dat je nu niet goed ziet.
  • Waarom de fabel dat worteltjes eten goed voor je ogen is, niet klopt.

Presentatie: Gezonde ogen zien perfect

Wil je hier direct mee aan de slag? 

Neem dan contact op voor een gesprek door op onderstaande klikken te klikken. Dan gaan we direct van start.

Klik hier om je aan te melden voor een gesprek.

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens de presentatie, reserveer hier snel je plekje.

 

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

    Comment Section

    19 reacties op “Wat zijn de nadelen van laseren?


    Door Selin op 17 februari 2018

    Ik zie r oog dubbel oog beweegt slecht pupil blijft groot. Dit allemaal tgv auto ongeluk 10 jaar terug, draag een prisma bril. Wil mijn beide ogen gebruiken is dat mogelijk dmv oogtrainingen?


    Door Jolinde op 11 april 2017

    Beste Karin,
    Ik heb in december (nu 4 mnd geleden) na lange overweging en klachten wél ogen laten laseren. Helaas ben ik (nog) niet tevreden en soms ook angstig dat het niet meer verbeterd. Ik heb geen last van wazig zien of halo’s maar geen ontspannen beeld. Gevoel dat ik mijn ogen (buitenshuis) heel veel aanspan door alles wat ik zie. Diepte zie ik wel, maar als ik bijv in ern lange straat loop met veel auto’s die geparkeerd staan, gaan de auto’s die vooraan staan als het ware beetje ‘dansen’. Ook bij bewegende mensen(bijv tijdens sporten) moet ik inspannen om ze te volgen. Ook wisselen van veraf naar dichtbij vraagt nog veel inspanning. Denk je dat jouw oefeningen zouden kunnen helpen?


    Door Karin op 11 april 2017

    Beste Jolinde,
    Wat vervelend, ben je met je klachten ook terug gegaan naar de behandelend arts. Lijkt me wel belangrijk dat zij weten dat je dit als bijwerkingen hebt. Mijn methode kan je zeker hierbij helpen. Ik kan je aanraden om een inzichtsessie bij ons te boeken, zodat je leert wat voor jou de goede volgende stappen zijn naar herstel van de operatie. https://volzicht.nl/inzichtsessie/


    Door Dick op 20 februari 2017

    Ik stuit op dit bericht ruim 3 jaar nadat ik mijn ogen heb laten laseren. Na 40 jaar bril en lenzen en vrij actief sporter vond ik het dragen van contactlenzen of een bril een ‘handicap’ ’s Avonds irriteerden lenzen dermate dat ik naar de looptraining ging zonder lenzen in. Met -3.5 zie je dan niet optimaal. En bril op doen bij het hardlopen is in mijn geval al helemaal niet prettig. Na 3 jaar laseren nog steeds enorm tevreden. Had voordeel dat door mijn cylindrische afwijking het langer moet gaan duren voor ik aan een leesbril moet. Enige dat ik in het begin idd regelmatig had was droge ogen, maar alleen ’s nachts. Een druppel vloeistof en weer klaar, maar de afgelopen bijna 2 jaar niet meer nodig gehad. Wel idd de halo’s rond lantaarnpalen. Viel me in het begin op, maar nu niet meer. En ja, ik weet dat je in gezond weefsel ‘wroet’, maar ben echt blij met deze ruim 3 jaar geleden genomen stap waar ik lang tegen aan had zitten hikken, maar toen mijn maandlenzen niet meer verkrijgbaar waren (andere leverancier en tegen die lenzen kon ik niet) en ik fulltime weer over was gestapt op de bril na 25 jaar lenzen was dit een, voor mij toen, logische stap.


    Door Karin op 27 februari 2017

    Fijn dat de operatie goed is verlopen en dat je niet veel last hebt gehad van bijwerkingen. Dit kan ook heel anders verlopen, er zijn mensen die zo last van bijwerkingen hebben dat het hun hele leven beïnvloedt. Daarnaast is het zo dat niet alleen scherp zien een onderdeel van het zien is, maar bijvoorbeeld ook diepte zien. En laseren tast je diepte zicht aan. Als voorbeeld deed ik tijdens een event met mijn deelnemers een makkelijke oefening om meer diepte te kunnen zien. Er was 1 mevrouw die was gelazerd, kon inmiddels niet meer goed de kleine lettertjes lezen, en zij zag die diepte niet, die alle anderen wel zagen. Dat is echt een bijwerkingen van laseren en je kunt zelf ook weer zorgen dat je ogen goed gaan zien, maar dat weten de meeste mensen helaas niet. Ik kan me voorstellen dat jij dat toen ook niet wist. Dat wil ik de wereld inbrengen.


    Door Jolanda op 1 september 2015

    Denk je dat je wat voor mij kunt betekenen?Heb een vaatje achter oog afgesloten gehad door te dik bloed.Ik zag nog 3 vingers bij oogarts,nu ongeveer 60%.Het is nu bijna 4 maanden terug er zit nog steeds vooruitgang in.Alleen grijze waas en niet scherp kunnen zien is heel naar.


    Door Karin op 2 september 2015

    Beste Jolanda,
    Ik kan zeker wat voor je betekenen. Het is belangrijk dat je de conditie van je ogen gaat verbeteren, waardoor je bloed weer goed kan gaan stromen. Welk soort hulp wil je? Je kunt in ieder geval beginnen met het lezen van mijn gratis ebook: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/


    Door m.i boele op 5 januari 2015

    Vroeger kon ik niet goed op een afstand zin (- 1,25). Nu 65jaar oud kan ik niet lezen
    zonder + 1,75 . Het is erg slecht om de ogen te laseren zonder dat de natuurlijke veranderingen zijn bekend.
    De Klienieken zijn slecht (geld verdienen).
    Niet doen .


    Door sjon vd sijs op 28 juli 2014

    beste mensen jullie reacties zijn uit een lopend
    voor de mesnen die zo raar reageren ff een tip
    blijf lekker doen wat je doet probeer voor all geen
    andere te helpen en laat de mensen die dat wel proberen
    aub met rust blehh smerig is het gewoon soms
    maar fijn ik heb door dat jij dus les geef
    in het gebruiken van je oogspier en of de controlle beter te maken of
    terug te krijgen heb ik dat juist ???
    mvg sjon vd sijs


    Door Karin Hogenboom op 29 juli 2014

    Beste Sjon,
    Dat is ongeveer juist. Het gaat er vooral om de oogspieren weer te leren ontspannen, waardoor het zicht beter wordt. Als oogspieren gespannen zijn, geven ze een druk in de oogbol waardoor deze vervormt en je een wazig en/of vervormd beeld krijgt. Als de oogspieren gaan ontspannen, dan krijgt de oogbol weer zijn orginele vorm en wordt het zicht weer helder en scherp. Dit filmpje legt het heel duidelijk uit: https://volzicht.nl/leuk-filmpje-invloed-van-oogspieren-op-het-zicht/


    Door lisette op 18 april 2014

    Je maakt gewoon mensen bang


    Door Karin Hogenboom op 18 april 2014

    Beste Lisette,
    Mensen informeren over de nadelen van laseren is niet hetzelfde als mensen bang maken. Bedenk dat ik de informatie niet zelf heb bedacht, maar afkomstig is van een site van oogartsen. Ooglaserklinieken horen deze informatie aan hun klanten te geven. als je bang wordt van deze informatie, dan is het een instinctieve reactie van jezelf die weet dat dit klopt. Bezint eer ge begint.


    Door Edwin op 9 januari 2013

    Hallo,

    Ik heb een aantal dagen geleden via bol.com uw boek besteld en ben het vol verbazing aan het lezen. Gisteren probeerde ik uw gratis Ebook te downloaden, maar dit lukt helaas niet. Doe ik iets verkeerd of gaat dit inmiddels niet meer ?

    mvg, Edwin


    Door Jannie op 31 januari 2014

    Nee hoor Edwin,
    volgens mij doe je niets verkeerds
    de download knop doet het gewoon niet
    want ook ik heb er problemen mee


    Door Karin Hogenboom op 31 januari 2014

    De downloadknop doet het wel, maar misschien dat je het nog probeert via de mail die je hebt ontvangen, die is maar beperkt te openen. Ik mail jullie wel de juiste pagina toe.


    Door F. Maree op 29 oktober 2012

    Om mij heen hoor ik van mensen waarbij de ogen gelaserd werden dat zij weer scherp kunnen zien.
    Over de nadelige gevolgen, zoals hier besproken, hoor ik niemand.
    Zelf is bij mij, ong. 3 jaar geleden , beginnende staar geconstateerd in mijn linkeroog.
    Ik heb het idee dat het langzaam verergert hoewel in januari dit jaar de oogarts geen verslechtering zag.

    Ik weet nog niet wat ik zou doen indien de staar zover is , 80%, opereren op niet.

    Groetjes


    Door Karin Hogenboom op 29 oktober 2012

    Met laseren verandert er niets aan de oorzaak van het slechte zien, ook bij een staaroperatie is dit zo. Als je op een natuurlijke manier je ogen gaat genezen, pak je ook de oorzaak aan.


    Door Gert op 7 maart 2013

    Beste Karin,

    F.Maree heeft het over staar. Staar is vertroebeling van je natuurlijke ooglens. Bij een vergevorderd staar dient deze lens vervangen te worden.

    Wat ik niet begrijp is hoe iemand met ( vergevorderd ) staar zijn/haar ogen kan trainen om weer goed te zien! Jij beweert namelijk: als je op een natuurlijke manier je ogen gaat genezen, pak je ook de oorzaak aan.

    Wat een kolder!


    Door Karin Hogenboom op 7 maart 2013

    Ik spreek nooit over trainen om weer goed te zien. Het gaat erom de ontspanning weer te vinden in het zien. De vertroebeling van de lens komt door spanning in de oogspieren, waardoor de kristalachtige laagjes in de lens van elkaar verschuiven en er een vertroebeling plaats vindt. Het hele visuele centrum weer leren gebruiken dmv geheugen en verbeeldings oefeningen, palmeren en de ogen weer leren bewegen geven een verbetering aan de staar. Je kunt hier meer lezen over staar: https://volzicht.nl/oogklachten/staar/hoe-kom-ik-van-mijn-cataract-a/

    Plaats een reactie


    *