Droge ogen na een laseroperatie

Droge ogen na laseroperatieHeb je last van droge ogen na een laseroperatie? Voelen je ogen als schuurpapier? Gebruik je kunsttranen, omdat je ogen zelf niet voldoende tranen meer maken? Dan ben je niet de enige. Twintig procent van de mensen die een laseroperatie hebben ondergaan, heeft permanent last van droge ogen. Hoe komt het eigenlijk dat je last krijgt van droge ogen na een laserbehandeling?
Oorzaken droge ogen na laseroperatie

http://websitevolzicht.s3.amazonaws.com/jekuntjeogenooklatenlaseren/lasiklaseren.jpgDe oorzaken die ik hieronder beschrijf, komen in ieder geval voor bij Lasik laseroperaties. Maar ook bij andere laseroperaties kunnen deze zaken spelen. Doe uitgebreid navraag voordat je een besluit neemt over wel of niet laseren.


Bij het uitvoeren van een laserbehandeling wordt er een ooglidspreider om de oogbol aangebracht, zodat de chirurg goed bij het oog kan. De spreider rekt de oogleden uit, waarbij het bovenooglid gemakkelijk kan beschadigen. Hierdoor gaat nadien het knipperen niet meer zoals het hoort, waardoor de traanklier minder goed gaat werken. Soms blijft het oog ook gedeeltelijk openstaan als je slaapt. Beide problemen leiden tot grotere verdamping van het traanvocht en dus tot droge ogen.


Tijdens de behandeling plaatst de chirurg ook wel een ring om het oog om het te stabiliseren. Dit onderbreekt de productie van de cellen die de traanfilm continu aan het vernieuwen zijn. Bij sommige mensen komt dit proces na de ingreep nooit meer goed op gang.

Veroordeeld tot kunsttranen

Bij een Lasikoperatie krijgt het hoornvlies een nieuwe vorm en verandert de bolling, zodat de lichtstralen weer op het netvlies vallen en het zicht scherp wordt. Het probleem is dat soms het afgevlakte hoornvlies niet glad genoeg meer is voor een optimale verspreiding van het traanvocht, waardoor er een onregelmatige traanfilm ontstaat met droge plekken.


Na een laserbehandeling hebben bijna alle patiënten tijdelijk last van droge ogen. Vaak is dit na een paar weken weer over, maar bij een groep mensen wordt het chronisch. Deze patiënten zijn veroordeeld tot het dagelijks gebruik van kunsttranen. Vaak moeten zij hun levensstijl aanpassen. Misschien hadden deze mensen al een aanleg voor droge ogen voordat zij een laserbehandeling ondergingen, maar zoiets is moeilijk te voorspellen als er nog geen klachten zijn. Dit is dan in ieder geval niet opgemerkt bij het vooronderzoek. De operatie is echter niet meer terug te draaien en het probleem van droge ogen is door de beschadigingen niet zo makkelijk meer op te lossen.

Wat kan ik nu nog doen aan mijn droge ogen?

vissenkoppenbouillonAls jij last hebt van droge ogen na een laserbehandeling, kun je de oogoefeningen van mijn methode voor natuurlijk zien proberen. Naast dat ze de oogspieren ontspannen en zorgen voor beter zien zonder bril, helpen de oefeningen ook goed tegen allerlei oogklachten. Zo kun je je probleem van droge ogen wellicht verzachten en misschien zelfs voor een deel verhelpen. Daarnaast is het belangrijk om je voedingspatroon aan te passen. Door het eten van volle, verzadigde vetten kun je de ogen als het ware "smeren". Voeg biologische roomboter en volle, rauwe melkproducten toe aan je dieet en maak eens vaker een stoofpotje van vis, waarbij je de kop en de ogen van de vis ook mee laat koken. Verder is levertraan een goede aanvulling.

Ayurvedisch oogbad

Wat heel fijn kan zijn bij droge ogen is het nemen van een ayurvedisch oogbad (netrabasti). Met lauwwarme ghee (boterolie) wordt een oogbad gemaakt. Deeg rondom je ogen zorgt ervoor dat de warme ghee bij je ogen blijft en niet wegloopt over je wangen. Je ogen zijn geopend en je maakt er allerlei bewegingen mee. Het oogbad verlicht de spanning in de ogen, het maakt de ogen schoon en glanzend, maar werkt ook verder dan op de ogen alleen: het voedt het zenuwstelsel.


Ik heb zelf wel eens geprobeerd een oogbad  te maken, maar dat was geen succes. Beter is het om naar een ayurvedisch therapeut te gaan. Ik vond dat heel ontspannend en mijn ogen voelden na de behandeling fris en prettig aan. Als je niet direct in de gelegenheid bent om naar een therapeut te gaan, kun je ook een beetje ghee op je ogen te smeren voordat je gaat slapen. Je ogen worden er heel vettig van. Daarom doe je het voor het slapen gaan; het vet kan dan goed inwerken en niemand ziet dat je glanst en glimt. Als je ogen gesloten zijn kun je oogbewegingen maken, zodatpalmeren de ghee goed verdeeld raakt over de oogbol. Het effect is niet zo sterk als bij een echt oogbad, maar het voelt wel heel prettig de volgende ochtend. Het is in ieder geval een weldaad voor droge ogen.

Oefeningen

Daarnaast zijn er vele oefeningen die je kunt doen. Als je last hebt van droge ogen is het echt heel belangrijk dat je gaat leren je ogen te ontspannen. Doordat je ogen zo droog aanvoelen, zul je namelijk eerder spanning opbouwen en nog meer last krijgen van allerlei klachten. Begin met te leren palmeren. Dit is een bijzonder krachtige oefening om de ogen te ontspannen. Bij deze oefening sluit je je ogen af met je handpalmen en laat je ze genieten van het donker en de rust. Als je gebruikmaakt van een ingesproken versie van de oefening werkt hij nog beter door, omdat je nog makkelijker kunt loslaten. Het is mogelijk om via deze site een oogontspanningspakket te bestellen, waar de ingesproken palmeeroefening deel van uitmaakt. Klik hier voor meer informatie.

Rita: "Ik had -6 en droeg mijn bril continu. Ik was bezig me te verdiepen in laseren, maar ben zo blij dat ik voor samenwerking met Karin heb gekozen. Inmiddels kan ik echt genieten van het rondlopen zonder bril"


Wat kun je dan wel doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen