laserenoogDenk jij erover om je ogen te laten laseren? Nog even wachten. Voordat je besluit tot dit soort onomkeerbare stappen, wil ik vertellen over wat ik heb ontdekt. Nee, ik ben niet het slachtoffer van een mislukte laserbehandeling. Gelukkig niet. Ook ben ik Sherlock Holmes niet, die op zoek is gegaan naar schimmige oogheelkundige praktijken of malafide dokters. Dat wat ik ontdekt heb, is juist positief. Het is me als een cadeau in de schoot geworpen. En nu wil ik het jou toewerpen. Ik gun je dit cadeau van harte. Je hoeft alleen maar je ogen te openen en het op te vangen.

Twijfelen over laserbehandeling

Toen ik jaren geleden besloot om mijn ogen te laten laseren, twijfelde ik. Ik las veel negatieve verhalen en ervaringen. Mensen die toch last hielden van wazig zicht. Of die te maken kregen met dubbelzien en pijn, met droge ogen of het minder zien van contrast. In de artikelen Wat zijn de nadelen van laseren en Droge ogen na een laseroperatie zet ik de problemen waarover ik toen las en nu vaak van cliënten hoor, op een rijtje.

Hoe alles veranderde

Toen ik zo aan het twijfelen was, besloot ik te gaan zoeken naar andere mogelijkheden. Op een dag zat ik te fantaseren en liep ik in gedachten naar een boekenkast. Ik liet mijn hand over de ruggen van de boeken glijden. Een stukje naar achteren, wat uit het zicht, had natuurlijk evenwichtzich een oud, klein exemplaartje verscholen. Het trok mijn aandacht en ik pulkte het naar voren. “Beter zien zonder bril of lenzen” heette het, en het ging over de Batesmethode. Ik deed mijn ogen open. Hé, dat boekje had ik lang geleden echt in handen gehad, geleend van een kennis. Toen vond ik het interessant, maar ik had het teruggegeven en was het daarna eigenlijk vergeten. Het ging over kijken met je eigen ogen en het verbeteren van je zicht op een natuurlijke manier. Zonder bril, zonder lenzen, en zeker zonder laseren. Ik besloot uit te zoeken of het boekje nog te koop was. En dat was het.

Het cadeau van helder zicht

Het boekje staat sindsdien weer echt bij mij in de kast. Het heeft gediend als inspirator voor de cursussen voor natuurlijk zien die ik nu zelf ontwikkel. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik niet gezwicht ben voor de makkelijke praatjes over laseren en dat ik in plaats daarvan deze natuurlijke en persoonlijke weg naar goed zien ben ingeslagen. Ik draag al jaren geen bril meer en functioneer prima zonder. Lees er meer over in het artikel Laseren is niet nodig. En het cadeau? Dat is, naast mijn heldere zicht, het feit dat ik bewuster ben gaan leven en mijzelf goed heb leren kennen. Want als je begint te luisteren naar wat je ogen je te vertellen hebben, komen één voor één de inzichten in zicht.