Laseren is niet nodig

Laseren is niet nodig

laserenoogLaseren is niet nodig. Hoewel het vaak de enige oplossing lijkt om weer goed te gaan zien zonder bril of lenzen, is dat toch niet waar. Geloof je me niet? Ik ben zelf het levende bewijs. Jarenlang droeg ik een bril, afgewisseld met lenzen. Toen ik daar meer dan genoeg van had, wilde ik mijn ogen laten laseren. Ik deed navraag bij de oogarts, zocht informatie op internet en struinde fora af, waar ‘lotgenoten’ hun ervaringen deelden. En terwijl ik me zo aan het oriënteren was, ging ik steeds meer twijfelen. Ik las op de fora toch wel erg veel berichten over negatieve gevolgen en bijwerkingen. Eigenlijk begon ik er steeds meer tegenop te zien en uiteindelijk besloot ik mijn ogen niet te laten laseren. Toch kan ik nu, een paar jaar later, prima zien zonder bril. Ik ben heel blij dat ik niet voor laseren gekozen heb, want ik vond een veel betere manier om van mijn wazige zicht af te komen.

Laseren is niet nodig

De laserbehandeling, er wordt vaak heel luchtig over gedaan. Het is een routineklus, een fluitje van een cent en in een vloek en een zucht gebeurd. Maar als ik me voorstel wat er gebeurt bij een laserbehandeling, staat dat me toch tegen. Er wordt namelijk gezond weefsel uit het oog weggehaald: een klein laagje van het hoornvliesweefsel, dat als buitenste bescherming over het oog ligt, wordt weggebrand. Hierdoor verandert de bolling van het hoornvlies en is de breking van het licht niet meer hetzelfde. Bij bijziendheid ligt het punt waar de lichtstralen elkaar kruisen vóór het netvlies, bij verziendheid er juist achter en in een gelaserd oog ligt het brandpunt precies óp het netvlies. Daardoor krijg je een haarscherp beeld. Als je je vers gelaserde ogen opendoet, zie je al kort daarna de wereld haarscherp. Maar wist je dat er mensen zijn die er juist last van hebben dat de wereld om hen heen ineens loepzuiver is? Het is namelijk net als met een bril: het beeld dat je te zien krijgt door ingrijpen van buitenaf is té scherp. Zo hard ziet de echte wereld er helemaal niet uit. En bovendien zien jouw ogen niet voor niets onscherp. Misschien heb jij het wel nodig om af en toe de omgeving wat minder goed te zien en je ervoor af te sluiten.

Laserbehandeling: wat als je pech hebt?

blokkadesOok vind ik dat er te makkelijk over mogelijke nadelen wordt gedacht. De kans op complicaties is misschien wel klein, maar wat als je net bij de pechvogels hoort? Dan kunnen de gevolgen heel vervelend zijn. Het grootste probleem is, dat de ingreep definitief achter de rug is en niet meer terug te draaien. Er zijn dan ook mensen die ontzettend veel spijt hebben van hun keuze voor ooglaseren, ik heb er vele gesproken. Lees meer over de nadelen in de artikelen Wat zijn de nadelen van laseren? en Droge ogen na een laseroperatie.

Refractieafwijkingen door spanning

Maar wat dan? Dus toch maar je bril ophouden of je lenzen in? Zeker niet. Er is een andere, natuurlijke manier om weer goed te gaan zien. Ik ontdekte hem toen ik op het punt stond mijn ogen te laten laseren en ik heb er nog geen dag spijt van gehad dat ik deze nieuwe weg ben ingeslagen. Dr. Bates, een Amerikaanse oogarts uit New York, ontdekte begin vorige eeuw dat bijna alle refractieafwijkingen ontstaan door een verkeerde manier van kijken. Er is teveel spanning in de oogspieren en daardoor teveel spanning op de oogbol, die wordt ‘scheefgetrokken’. De oogbol is niet meer perfect rond, maar wordt te langwerpig of juist te gedrongen. Met een ontspannen oog zie je helder doordat de lichtbundels samenkomen op het netvlies. Is de oogbol te lang of te kort, dan ligt het brandpunt verkeerd en is je zicht wazig. Het zien kan dus sterk wisselen: als je oog ontspannen is zie je prima, maar als er spanning in de oogspieren zit, is het beeld opeens wazig. Als je wilt zien hoe dit werkt, kun je hier klikken voor een filmpje.

Leer je ogen ontspannen

Volzicht workshop_8 juni 2012_Laura de Haan_DSC4981Door het leren ontspannen van de ogen en oogspieren kun je ervoor zorgen dat de oogbol weer zijn natuurlijke, ronde vorm terugkrijgt. Je zicht wordt dan helder. De oefeningen die dr. Bates ontwikkelde, hebben al decennia lang duizenden mensen aan een beter zicht geholpen. Als je net begint met de oefeningen, is het resultaat nog niet blijvend. Dat wat jarenlang te gespannen is geweest, kun je niet van de ene op de andere dag weer helemaal goed krijgen. Maar het is juist de bedoeling je niet teveel te focussen op het resultaat. Daardoor zal de bevrijding van de spanning als vanzelf ontstaan en vele magische bijeffecten op andere vlakken van je leven veroorzaken.

Beter zien zonder laserbehandeling

Door het leren ontspannen van mijn oogspieren heb ik niet alleen scherp zicht teruggekregen, ik heb ook ongelooflijk veel over mezelf geleerd. Al onze spieren reageren op stress, veroorzaakt door emoties, die vaak onbewust leven. Ook de spieren en spiertjes rond onze ogen doen hieraan mee. Als er iets speelt onder de oppervlakte van mijn bewustzijn, merk ik dat direct in mijn zicht. Ik ga dan waziger zien door de subtiele spanningen die mijn oogspieren oppikken. Maar als ik op zoek ga naar de oorzaak, kan ik spanning loslaten en wordt mijn zicht weer perfect helder. Ook andere factoren spelen mee bij goed of wazig zien. Zo zie ik bijvoorbeeld veel beter als ik goed geaard ben. Niet in de laatste plaats heeft voeding een grote invloed op de gezondheid van onze ogen.


Wil je zelf eens ervaren wat ontspannende oogspieroefeningen doen voor jouw zicht? Geef je dan op voor een introductieworkshop, of leer een paar fijne oefeningen met behulp van mijn oogontspanningspakket. Hopelijk raak jij, net als ik, ervan overtuigd dat laseren helemaal niet nodig is.

Rita: "Ik had -6 en droeg mijn bril continu. Ik was bezig me te verdiepen in laseren, maar ben zo blij dat ik voor samenwerking met Karin heb gekozen. Inmiddels kan ik echt genieten van het rondlopen zonder bril"


Wat kun je dan wel doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen