pijnlijk oogWat helpt bij pijnlijke ogen? Palmeren en zwaaien…het zijn twee oefeningen die ik dagelijks doe. Hoe meer ik ze heb ingepast in mijn dagelijks leven, hoe meer ik er de weldadige effecten van meeneem. In het artikel hoe kom ik van mijn oogpijn af? worden deze oefeningen beschreven. Maar je kunt je ogen nog veel meer hulp bieden door de dag heen. Aan allerlei soorten oogpijn komt zo op een natuurlijke wijze een eind, en ernstiger klachten worden voorkomen. In dit artikel volgt een aantal oefeningen. Wil je meer weten? Wil je verdieping geven aan de oefeningen en meer gouden tips? Kijk dan onderaan dit artikel voor het bestellen van mijn digitale cursus, of schrijf je in voor een van de cursussen of workshops.

Dichtbij en veraf kijken

Door je blik een aantal keren te verplaatsen van dichtbij naar veraf en vice versa, oefen je je oogspieren en houd je ze soepel. Dit werkt ontspannend en vermindert pijn in de ogen. Doe de oefening maar eens tussen het werk door of tijdens andere drukke bezigheden. Je zult meteen al verschil merken. Doe hem bijvoorbeeld eens zo: houd twee pennen bij de hand. Houd er één ongeveer 10 cm van je gezicht en de andere op een armlengte afstand. Kijk met allebei de ogen eerst naar de ene pen en knipper met je ogen. Verplaats nu je blik naar de andere pen en knipper opnieuw. Ga zo een aantal keren tussen de twee voorwerpen heen en weer.

Wat helpt bij pijnlijke ogen? Verbeter kijkgewoonten

Het aanpassen van een paar kleine, verkeerd aangeleerde gewoonten kan echt een heel groot verschil maken voor wat betreft de pijn in je ogen. Let er bijvoorbeeld op, dat je regelmatig knippert. Mensen die een bril of lenzen dragen knipperen veel te weinig, waardoor de ogen droog worden en verstarren. Als je teveel fixeert, verkrampen je oogspieren. Houd je ogen daarom levendig en beweeglijk. Leer jezelf aan, je blik met regelmaat even door de ruimte te verplaatsen. Ver weg, dichtbij, omhoog, omlaag.


Je kunt je ogen ook aan het werk zetten door lijnen te volgen. Volg de lijnen van je computerscherm, van je koffiekopje, van het gebouw buiten aan de overkant. Doe dit niet alleen met je ogen, maar beweeg daarbij ook je nek en je hoofd. Deze zetten de beweging in en je ogen volgen als vanzelf.


Expres de ogen stijf dichtknijpen is ook een weldaad: het zorgt voor een betere doorbloeding en vermindert pijnklachten. Bij deze oefening knijp je je ogen en alle spieren eromheen flink samen. Daarna laat je weer los. Een variant op de oefening is, dat je bij het oudere vrouw kijkt in de verteknijpen ook je vuisten balt en bij het loslaten heel hard “ha!” roept, liefst terwijl je je tong uitsteekt. Een heerlijke ontlading van spanning.Wees wel vriendelijk voor jezelf en knijp niet te hard als je pijn hebt.

Voeding

Er is nogal wat mis met ons eetpatroon. In plaats van voedende, onbewerkte en verse producten te eten, stoppen we onszelf vol met gif. Zelfs als we denken dat we heel gezond eten, ontbreekt het ons nog aan veel waardevolle voedingsstoffen. Ik dacht vroeger ook altijd dat ik gezond at. Ik kocht volkorenbrood, maakte graag maaltijdsalades, gebruikte margarine, zorgde braaf voor twee stuks fruit per dag en laste een paar keer per week een vleesloze dag in. Nu weet ik, dat mijn lichaam in die tijd veel tekortkwam.


Sinds ik me gepassioneerd ben gaan verdiepen in voeding, en dan met name de juiste voeding voor onze ogen, weet ik dat we vandaag de dag totaal op het verkeerde been worden gezet door de heersende ideeën. Ik vind het heel jammer dat ons wordt aangepraat dat we zo min mogelijk verzadigd vet mogen eten. Dit vet, dat we vinden in volle melkproducten, vette vis, vet vlees en orgaanvlees, is juist een weldaad voor ons lichaam, voor onze hersenen en voor onze ogen. Het bevat met name grote hoeveelheden vitamine A, E, D en K; vitaminen die in een vetarm dieet niet voldoende voorkomen. Ook cholesterol, een stof waarvoor we heel bang zijn gemaakt, is onmisbaar voor een goed functioneren van onze hersenen.

Energetische punten

Door lichte druk uit te oefenen op energiepunten, kun je het lichaam stimuleren je oogpijn te helen. Wat direct verlichting kan geven, is de punten rondom de ogen zachtjes aan te raken.


halfedelstenen tegen pijnlijke ogenJe hand op je achterhoofd plaatsen, geeft stroming in het visuele centrum, de visuele cortex.  Eigenlijk kijk je de wereld in vanuit dit gebied. Het staat via belangrijke zenuwbanen in directe verbinding met je ogen.  Door onszelf weer te leren meer te kijken vanuit onze hersenen, en minder vanuit de ogen zelf, kunnen we een weldadige ontspanning ervaren.

Oogstenen

Bij mijn cursussen en tijdens workshops verkoop ik oogstenen. Edelstenen en halfedelstenen hebben allemaal hun eigen, specifieke werking op de ogen. Ze hebben bijna allemaal een positief effect op oogpijnklachten. Agaath heeft bijvoorbeeld een reinigend en helend karakter; de steen neutraliseert de negatieve energieën die we oppikken via straling, drukte en stress. Aquamarijn heeft een kalmerende invloed en help bij overgevoeligheid van het immuunsysteem. Zo kan hij allergieën en ontstekingen tot rust brengen. Sodalith is een bijzonder fijne steen, die een verstoord evenwicht helpt herstellen en balans brengt in de stofwisseling.

Wat kun je dan doen om pijnlijke ogen te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Artikelen in Wat helpt bij pijnlijke ogen?