grote rode ogen

 

Waterige, rode oogjes en een troebele blik. Niet fraai hoor, je spiegelbeeld vandaag. Iedereen ziet liever een paar frisse, glanzende kijkers. Mooie ogen zijn de meest zichtbare bewijzen van een goede gezondheid en wie in jouw bloeddoorlopen ogen kijkt blijft liever uit je buurt. Instinctief weten we: deze persoon is ziek. Code rood.

Rode ogen, help!

Rode ogen worden inderdaad vaak veroorzaakt door een ziekteverwekker: een virus of bacterie. Na een paar dagen hoesten en proesten en stomen boven een pannetje zout water is het probleem meestal opgelost. Maar wat als de roodheid blijft? Of als je iedere morgen met dichtgeplakte ogen en jeukende oogleden wakker wordt? Dan helpt een pannetje zout water niet meer. Lees over wat er met jouw ogen aan de hand is in Oorzaak rode ogen.

Rode ogen in de verdediging

Eigenlijk klopt dit hele verhaal niet eens. Je bent juist heel gezond als je rode ogen hebt. Roodheid wordt veroorzaakt door een verhoogde bloedtoevoer naar een ziek deel van je lichaam en heeft als doel een leger van immuuncellen ter plekke te krijgen. Een concentratie van dezerood hart knipoogt cellen hakt ziekteverwekkers in de pan en voert ze af. In het artikel Hoe kom ik van mijn rode ogen af? leg ik uit hoe je jouw elitelegertje kunt ondersteunen. Warme compressen kunnen helpen, maar zorg er ook voor dat je ogen in beweging blijven. Geef je immuunsysteem een boost door op blote voeten buiten te gaan lopen in het gras. Bevoorraad je leger met gezond proviand, drink veel water en haal diep adem. Kom in actie en neem je spiegelbeeld serieus.