Hoe kom ik van mijn rode ogen af?


verkouden vrouwHoe kom ik van mijn rode ogen af? Want behalve dat je het misschien geen fraai gezicht vindt, kun je ook behoorlijk wat last hebben van je rode ogen. Zo kunnen ze jeuken of soms zelfs pijn doen. Roodheid is een reactie van het lichaam, waarbij antistoffen naar de plek snellen waar zich virussen of bacteriën bevinden, of waar zich een ander probleem voordoet dat de gezondheid “bedreigt”. Als je last hebt van rode ogen betekent dat dus dat er iets niet klopt, maar tegelijkertijd bewijst het maar weer eens hoe intelligent het menselijk lichaam is. Zonder tussenkomst van jouw denken en wil, heeft het lichaam besloten aan het werk te gaan en het probleem aan te pakken. Wat een wonderlijk, slim fabriekje is ons lijf toch!

Het immuunsysteem ondersteunen

Je immuunsysteem werkt dus naar behoren, want het probeert de oorzaak van het probleem weg te nemen. Hoe kun je er nu voor zorgen, dat je die knappe acties van het lichaam ondersteunt? Zodat de situatie weer in balans komt en de roodheid in of rond de ogen verdwijnt? Als de roodheid wordt veroorzaakt door een gesprongen adertje in het oog, is rustig afwachten de beste remedie. Het doen van ontspannende oogoefeningen is altijd aan te raden. Als je rode ogen hebt door een allergie, is het verstandig ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk in aanraking komt met de allergenen. Je huis schoon en stofvrij houden en ervoor zorgen dat het klimaat voldoende vochtig en zuiver is, kan al voor veel verbetering zorgen. Maak je bed eens op met een matrasbeschermer en anti-allergeen beddengoed. Last van rode ogen omdat je snipverkouden bent? Dan kun je heel veel doen om het immuunsysteem te helpen de virussen en bacteriën te elimineren. Trouwens, ook als jij rode ogen hebt door een allergie, helpen deze tips vaak wonderbaarlijk goed.

Hoe kom ik van mijn rode ogen af? Vier tips

  • Probeer mijn ontspanningsoefeningen eens uit. Stress en overprikkeling zorgen ervoor dat onze geest en ons lichaam niet in balans zijn, waardoor ziekteverwekkers meer kans krijgen. Een ontspannende oefening die heel goed werkt tegen rode ogen door ziekte of allergie, is palmeren. Hierbij sluit je de ogen af met je handpalmen en geef je ze een dosisnat gras broodnodige rust. Of ga een poosje liggen in een goed verduisterde kamer en doe een ontspanningsoefening via je mp3.
  • Leer jezelf weer goed ademhalen. Onze ademhaling is over het algemeen van slechte kwaliteit: we gebruiken maar 20 tot 30 % van onze longcapaciteit. Omdat het hele visuele systeem een grootgebruiker van zuurstof is, kan een bewuste, krachtige ademhaling eraan meehelpen dat oogklachten verdwijnen. Bovendien helpt een diepe, helende manier van ademhalen om stress en ziekteverwekkers uit het lichaam te verjagen.
  • Drink water, zodat afvalstoffen uit het lichaam kunnen wegspoelen via de urine. Maar water alleen is niet voldoende;
    het lichaam heeft, zeker als het te maken krijgt met onbalans, ook zout nodig om de weefsels te voeden. Je kunt het beste Keltisch zout nemen. Dit is ongeraffineerd. Het lichaam kan de natriumchloride en mineralen die er in zitten goed opnemen. Kijk voor meer informatie over het gebruik van Keltisch zeezout op:  http://www.keltischzeezout.com/.
  • Ga naar buiten om te genieten van het contact met de aarde. Door het proces van ontsteking en genezing ontstaan afvalproducten: vrije radicalen. Deze positief geladen moleculen zijn giftig en kunnen zorgen voor nieuwe ontstekingen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat ze gebonden worden aan negatief geladen elektronen, die voldoende in het lichaam circuleren als we goed geaard zijn. Dus schop die schoenen uit en ga lekker door het gras lopen…of er languit in liggen.


Pas op met ontstekingen

Als de randen om de ogen erg rood zijn, is er soms sprake van blepharitis, een ontsteking van de kliertjes van Meibom of aan haarzakjes van de wimpers. Als deze bacteriële infectie ernstige vormen aanneemt, is het verstandig even een bezoekje te brengen aan de huisarts of oogarts. Is de ontsteking nog in een beginstadium, dan kun je proberen de ogen weer tot rust te brengen door warme compressen. Deze intensiveren de bloedcirculatie in en om de ogen en dit helpt bij de genezing. Maak een warm compres door een heet gestreken zakdoekje op te vouwen en op het oog te leggen, neem een schoon washandje met warm water of dompel het in thee van calendula of ogentroost. Bovenstaande tips omtrent ontspanningsoefeningen, ademhalen en water drinken kunnen zéker ook helpen.

Ba jongen met vergrootglaseweging als remedie

Beweging is een van de beste remedies tegen oogklachten. Je ogen zijn niet gebaat bij langdurig staren en turen, en juist wel bij actie. Het is aangetoond dat mensen met gezonde ogen en goed zicht constant hun ogen bewegen; ze verspringen continue van

het ene beeld naar het andere, veraf en dichtbij. Dit houdt de inwendige oogspieren en de oogspieren in de oogkas soepel en getraind. Verstarring van het oog resulteert in slecht zicht, rode ogen en allerlei andere klachten.


Een bijzondere vorm van beweging is knipperen. De functie van het knipperen is het voedende en beschermende traanvocht te verspreiden over de oogbol. Als je de bewegende delen van een motor niet voldoende smeert met olie, loopt op den duur de hele machine vast. Nu zijn je ogen geen machines, maar ook voor de ogen geldt dat het belangrijk is dat ze goed gesmeerd blijven. Het traanvocht voorziet  je oog van een olieachtig beschermlaagje dat voorkomt dat de oogbol uitdroogt. Mensen die veel achter de computer zitten, knipperen veel minder met hun ogen en dat heeft droge, branderige, rode ogen tot gevolg, de zogenaamde computerogen. Ieder paar ogen dat pijnlijk of rood is, of dat wazig ziet, is gebaat bij bewust vaker knipperen.


Wat kun je dan doen om rode ogen te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen


Elise
Door

Elise

op 15 Jul 2017

Ik ben nog maar 12 en mijn ogen zijn in mijn rechter hoek rood het juikt en doet verschrikkelijk pijn

Karin
Door

Karin

op 17 Jul 2017

Beste Elise, Dit kan ook veroorzaakt worden door veel smartphone, tablet en computer gebruik. Beperk jezelf tot een half uur per dag en in de vakantie even een paar weken niet. Ik denk dat je ogen daarvan opknappen.

gerda
Door

gerda

op 26 Mar 2016

Ik ben schildklier patient en taxi chauffeur Ik heb al heel lang roodomranden ogen en soms tranen mn ogen of prikken Hierdoor zie ik er vaak vermoeid uit terwijl.ik dan acht uur slaapt

Guy
Door

Guy

op 19 Jan 2016

Beste Karin,Ik hoop dat iemand mij via deze weg kan verderhelpen want zelf weet ik me géén raad meer. Ik ben 32 jaar en sinds vorig jaar had ik plots aan de ene buitenhoek van mijn oog een bloeduitstorting. Ik ging bij de oogarts en die zei dat het een ontsteking was. Zalf en druppels meegekregen maar verdween niet. Wat later kreeg ik dit ook aan de andere kant (opliggende bloedvaatjes) dus maakte een afspraak bij een nieuwe oogarts. Die keek naar mijn oog en zei ontsteking dus gaf me ook opnieuw volgens mij hetzelfde als bij de andere oogarts mee. Weer niks beter en dus volgende opgezocht en afspraak gemaakt. Deze zei dat het ook in prima conditie is maar dat hij zelf niks kan vinden. Heb bloed laten nakijken maar ben kerngezond. Ik heb al alles getest voor mezelf nl. andere deo, andere gezichtscrème, andere voeding, meer water drinken, stoppen met roken maar niks helpt. Ik moet wel eerlijk zijn dat ik wegens scheiding al eens een biertje meer drink (zo'n 3-4 duvels/dag). Mijn dokter zei dat ik hiermee moest opletten want dat ze dit wel zag in mijn bloed, dus stel me nu de vraag of dit een oorzaak kan zijn en wat ik ertegen kan doen om deze bloedvaten te verminderen of te doen verdwijnen. Heb zo 3 weken niks gedronken, enkel water en toen was het nog steeds zichtbaar dus weet niet of ik langer moet wachten of zelfs volledig geheelonthouder moet worden. Minhavez heb ik ook geprobeerd maar laatste huisarts raad me dit af. Help help help..kom met veel klanten in contact en doet mijn zelfvertrouwen niet echt deugd.... Alvast bedankt voor je reactie!

inna
Door

inna

op 13 Nov 2020

Guy,het beste wat u kunt gebruiken is ogentroost kruid.Drinken of compresse.1t lepel ogentroost met 1/4 kokent water,10m laten trekken.Drinken 2 keer per dag half uur voor eten.Ook kan paar korels zout oplossen in ogentroostwater en gebruiken als druppels in de oog.Een drupel per dag in de oog. Ogentroost helpt bij blooduitstorting in oog,bij droge,pijnelijke ogen en ook bij diverse ontstekingen in ogen.Ik wens u veel gezond!Groetjes,Inna

Karin
Door

Karin

op 19 Jan 2016

Beste Guy, Wat goed werkt tegen ontstekingen is kokosolie. Wat ontstekingen bevordert zijn vloeibare plantaardige oliën, die veel verwerkt zitten in bewerkte voeding. Lees mijn artikelen eens over voeding en ga jezelf weer goed voeden, dat zal je ogen goed doen. Daarnaast kun je de ogen rust geven door ze af te dekken met je handen, palmeren. https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/

Stefan
Door

Stefan

op 05 May 2015

Beste karin, Ik heb al een tijdje last van rode ogen. Meestal Word het minder door vroeg te gaan slapen. Maar sinds een paar dagen gaat het niet meer weg en mijn ogen zijn erg rood. Ik ben al naar een dokter geweest maar dat helpt niks en hij zegt dat het waarschijnlijk een allergie is. Heb jij misschien tips om er van af te komen?Groetjes

Karin
Door

Karin

op 05 May 2015

Beste Stefon, Ik kan je om te beginnen adviseren met de tips uit mijn gratis e-book aan de slag te gaan, dat zal je een heel stuk verder helpen: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/ Je leest in dit boek ook over palmeren en hoe je dat kunt doen, dat kan ik je van harte aanraden.

R.J.Vorster
Door

R.J.Vorster

op 29 Jul 2013

In de tuin gewerkt onkruid uitgehaald en mieren van mijn huid geveegd , na ca 1 uur kreeg ik ontzettend brandende ogen na wrijving door mijn handen in de ogen .Direct naar doctor gegaan die me eerst verdovende druppels toediende en druppels Pred Forte voorschreef elke 2 uur te gebruiken. Vooral pijn/irritatie by sluiten oogleden , na ca 4 uur was het dragelijk . Ook begon mijn neus te vloeien alsof ik snotverkoude was , ook dat weer stukken minder. Wie heeft er kennis ervaring mee, zelf vermoed ik mierenzuur !?

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 02 Aug 2013

klinkt heftig! Ik heb er geen ervaring mee. Wel eens meegemaakt na het aanraken van een vrij scherp plantje, dat ik ook erg zere ogen kreeg. Ik had pas later door dat dat van het plantje was gekomen. Ik neem aan dat de pijn nu wel weer weg is? Groetjes Eva

odette v santen
Door

odette v santen

op 14 Jul 2012

Beste Karin, je stuurde me eerder al een gratis oefening. Ik heb last van pinguecula waardoor mijn ogen af en aan rood zijn. Ik wil graag weten of je hiermee bekend bent en of jouw oefeningen ook voor deze afwijking nuttig zijn. Anders zou ik die online oefeningen evt voor niks aanschaffen, vandaar. Vriendelijk groet Odette v Santen

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jul 2012

Beste Odette,Ik weet niet of het direct effect heeft op het rood worden door Pinguecula, maar alle problemen met de ogen worden veroorzaakt door spanning, dus voor welk oogprobleem dan ook is het altijd goed om de ogen te leren ontspannen. Het effect kan soms liggen bij klachten die je niet eens bewust wat, dat je merkt dat je ogen frisser voelen, minder vermoeid, bijvoorbeeld. En dat je na langere tijd merkt dat de pinguecula minder wordt. Je zult de oefeningen zeker niet voor niks aanschaffen, je verbetert er altijd de conditie van je oog mee.

Reactie plaatsen