Hoe kom ik van mijn rode ogen af?


verkouden vrouwHoe kom ik van mijn rode ogen af? Want behalve dat je het misschien geen fraai gezicht vindt, kun je ook behoorlijk wat last hebben van je rode ogen. Zo kunnen ze jeuken of soms zelfs pijn doen. Roodheid is een reactie van het lichaam, waarbij antistoffen naar de plek snellen waar zich virussen of bacteriën bevinden, of waar zich een ander probleem voordoet dat de gezondheid “bedreigt”. Als je last hebt van rode ogen betekent dat dus dat er iets niet klopt, maar tegelijkertijd bewijst het maar weer eens hoe intelligent het menselijk lichaam is. Zonder tussenkomst van jouw denken en wil, heeft het lichaam besloten aan het werk te gaan en het probleem aan te pakken. Wat een wonderlijk, slim fabriekje is ons lijf toch!

Het immuunsysteem ondersteunen

Je immuunsysteem werkt dus naar behoren, want het probeert de oorzaak van het probleem weg te nemen. Hoe kun je er nu voor zorgen, dat je die knappe acties van het lichaam ondersteunt? Zodat de situatie weer in balans komt en de roodheid in of rond de ogen verdwijnt? Als de roodheid wordt veroorzaakt door een gesprongen adertje in het oog, is rustig afwachten de beste remedie. Het doen van ontspannende oogoefeningen is altijd aan te raden. Als je rode ogen hebt door een allergie, is het verstandig ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk in aanraking komt met de allergenen. Je huis schoon en stofvrij houden en ervoor zorgen dat het klimaat voldoende vochtig en zuiver is, kan al voor veel verbetering zorgen. Maak je bed eens op met een matrasbeschermer en anti-allergeen beddengoed. Last van rode ogen omdat je snipverkouden bent? Dan kun je heel veel doen om het immuunsysteem te helpen de virussen en bacteriën te elimineren. Trouwens, ook als jij rode ogen hebt door een allergie, helpen deze tips vaak wonderbaarlijk goed.

Hoe kom ik van mijn rode ogen af? Vier tips

  • Probeer mijn ontspanningsoefeningen eens uit. Stress en overprikkeling zorgen ervoor dat onze geest en ons lichaam niet in balans zijn, waardoor ziekteverwekkers meer kans krijgen. Een ontspannende oefening die heel goed werkt tegen rode ogen door ziekte of allergie, is palmeren. Hierbij sluit je de ogen af met je handpalmen en geef je ze een dosisnat gras broodnodige rust. Of ga een poosje liggen in een goed verduisterde kamer en doe een ontspanningsoefening via je mp3.
  • Leer jezelf weer goed ademhalen. Onze ademhaling is over het algemeen van slechte kwaliteit: we gebruiken maar 20 tot 30 % van onze longcapaciteit. Omdat het hele visuele systeem een grootgebruiker van zuurstof is, kan een bewuste, krachtige ademhaling eraan meehelpen dat oogklachten verdwijnen. Bovendien helpt een diepe, helende manier van ademhalen om stress en ziekteverwekkers uit het lichaam te verjagen.
  • Drink water, zodat afvalstoffen uit het lichaam kunnen wegspoelen via de urine. Maar water alleen is niet voldoende;
    het lichaam heeft, zeker als het te maken krijgt met onbalans, ook zout nodig om de weefsels te voeden. Je kunt het beste Keltisch zout nemen. Dit is ongeraffineerd. Het lichaam kan de natriumchloride en mineralen die er in zitten goed opnemen. Kijk voor meer informatie over het gebruik van Keltisch zeezout op:  http://www.keltischzeezout.com/.
  • Ga naar buiten om te genieten van het contact met de aarde. Door het proces van ontsteking en genezing ontstaan afvalproducten: vrije radicalen. Deze positief geladen moleculen zijn giftig en kunnen zorgen voor nieuwe ontstekingen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat ze gebonden worden aan negatief geladen elektronen, die voldoende in het lichaam circuleren als we goed geaard zijn. Dus schop die schoenen uit en ga lekker door het gras lopen…of er languit in liggen.


Pas op met ontstekingen

Als de randen om de ogen erg rood zijn, is er soms sprake van blepharitis, een ontsteking van de kliertjes van Meibom of aan haarzakjes van de wimpers. Als deze bacteriële infectie ernstige vormen aanneemt, is het verstandig even een bezoekje te brengen aan de huisarts of oogarts. Is de ontsteking nog in een beginstadium, dan kun je proberen de ogen weer tot rust te brengen door warme compressen. Deze intensiveren de bloedcirculatie in en om de ogen en dit helpt bij de genezing. Maak een warm compres door een heet gestreken zakdoekje op te vouwen en op het oog te leggen, neem een schoon washandje met warm water of dompel het in thee van calendula of ogentroost. Bovenstaande tips omtrent ontspanningsoefeningen, ademhalen en water drinken kunnen zéker ook helpen.

Ba jongen met vergrootglaseweging als remedie

Beweging is een van de beste remedies tegen oogklachten. Je ogen zijn niet gebaat bij langdurig staren en turen, en juist wel bij actie. Het is aangetoond dat mensen met gezonde ogen en goed zicht constant hun ogen bewegen; ze verspringen continue van

het ene beeld naar het andere, veraf en dichtbij. Dit houdt de inwendige oogspieren en de oogspieren in de oogkas soepel en getraind. Verstarring van het oog resulteert in slecht zicht, rode ogen en allerlei andere klachten.


Een bijzondere vorm van beweging is knipperen. De functie van het knipperen is het voedende en beschermende traanvocht te verspreiden over de oogbol. Als je de bewegende delen van een motor niet voldoende smeert met olie, loopt op den duur de hele machine vast. Nu zijn je ogen geen machines, maar ook voor de ogen geldt dat het belangrijk is dat ze goed gesmeerd blijven. Het traanvocht voorziet  je oog van een olieachtig beschermlaagje dat voorkomt dat de oogbol uitdroogt. Mensen die veel achter de computer zitten, knipperen veel minder met hun ogen en dat heeft droge, branderige, rode ogen tot gevolg, de zogenaamde computerogen. Ieder paar ogen dat pijnlijk of rood is, of dat wazig ziet, is gebaat bij bewust vaker knipperen.


Wat kun je dan doen om rode ogen te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen