Oorzaak rode ogen

rode ogenDe oorzaak van rode ogen? Ach, zullen veel mensen zeggen: een gesprongen adertje, slecht geslapen, te lang in je jeukende ogen gewreven. Iedereen heeft natuurlijk wel eens last van rode ogen. Maar, let op, want er is rood, roder en roodst. Waar doet de roodheid zich voor? Gaat het om een ‘bloeddoorlopen oog’, of heb je last van jeukende roodheid om het oog, op de oogleden of de randjes? Of is er sprake van een bloeding?


Meestal kun je zelf aan de slag met het genezen en tot rust brengen van je rode ogen. In een enkel geval is het belangrijk zo snel mogelijk naar de oogarts te gaan. Maar ook dan is het belangrijk om daarna zelf aan de slag te gaan om je ogen weer te laten genezen. Lees in dit artikel over de verschillende vormen van roodheid in en om het oog en lees in het artikel hoe kom ik van mijn rode ogen af? wat je kunt doen om gezonde, frisse en stralende ogen te krijgen.

De oorzaak van rode ogen

Het probleem van rode ogen kan grofweg in vier categorieën ingedeeld worden:

  • ‘Bloeddoorlopen oog’: rode, opgezette bloedvaatjes in het oogwit, waardoor het oogwit roze/rood kleurt.
  • Rode ooglidranden of oogleden.
  • Een dieprode vlek in het oogwit, of het hele oogwit rood.
  • Bloedvorming in de iris.

  • Categorie 1: het ‘bloeddoorlopen oog’

    Over het oog ligt een dun slijmvlies, de conjunctiva genaamd, dat wordt gevoed door minuscule bloedvaatjes. Ook de harde oogrok, het witte gedeelte van het oog, heeft talloze kleine vaatjes. Als de bloedvaatjes uitzetten, om wat voor reden dan ook, geeft dat een rood waas over het oog. Er zijn grofweg drie oorzaken van het uitzetten van deze vaatjes.
    • Een ontsteking. Vaak wordt deze veroorzaakt door het griep- of verkoudheidsvirus. Je herkent zo’n virusinfectie, een viralevrouw bedekt ogen met handen conjunctivitis, aan slijmvorming en een waterige afscheiding. De tranende ogen dus, die we allemaal kennen als we aan het ‘snotteren’ zijn. Een bacteriële conjunctivitis wordt veroorzaakt door besmetting met een bacterie, bijvoorbeeld door wrijven in de ogen. Deze vorm van ontsteking is te herkennen aan geelgroene pusafscheiding in het oog. Ook andere vormen van ontsteking kunnen de oorzaak zijn van roodheid. Vermoed je een ontsteking, lees dan ook het artikel wat zijn ontstoken ogen?
    • Een beschadiging aan het oog. Dit kan variëren van een splintertje tot een doorboorde oogbol. Dit probleem zal meestal opgepakt moeten worden door een oogarts.
    • Een overgevoeligheidsreactie. Dit kan verschillende oorzaken hebben: in een rokerige omgeving verblijven, hooikoorts of andere allergieën, veel achter de computer werken, overmatig alcoholgebruik, te weinig slaap. Het lichaam reageert op de overdaad aan prikkels met het verwijden van de bloedvaatjes in het oogslijmvlies: zo kunnen witte bloedcellen snel en makkelijk naar de ogen worden gestuurd om schadelijke stoffen op te ruimen en het evenwicht te herstellen.

    • Categorie 2: rode randjes en oogleden

      Heb je al langere tijd last van rode randjes, dan kun je te maken hebben met een blepharitis. Hierbij raken de haarzakjes van de wimpers, vaak chronisch, ontstoken. De ziekteverwekker is een specifieke bacterie, staphylococcus aureus. Een blepharitis die niet vanzelf overgaat, moet behandeld worden door een oogarts. Maar je kunt zelf gelukkig heel veel doen om de behandeling te ondersteunen.

      Verder kunnen de kliertjes van Meibom of de kliertjes van Zeis, die in de ooglidranden liggen, ontstoken raken. Ook dit veroorzaakt roodheid. Als de oogleden in hun geheel erg rood en gezwollen zijn, kan er sprake zijn van een afwijking (ectropion of entropion).

      Categorie 3: rode vlek

      Als er zich een dieprode vlek op het oogwit vormt, of als het hele oogwit rood kleurt, is er sprake van een bloeduitstorting. Een blauwe plek in je oog dus. De medische term hiervoor is hyposphagma en het bloed dat we zien, zit tussen de conjunctiva (slijmvlies) en de sclera (de harde oogrok). Zo’n hyposphagma kan er best eng uitzien, maar het gaat vaak om een onschuldig, gesprongen adertje. Als dit een keer gebeurt, kun je gewoon afwachten tot het over is. Als je er vaker last van hebt, moet je even langs de huisarts om te kijken wat de oorzaak is van de bloedinkjes.

      Categorie 4: bloedvorming in de iris

      Als je merkt dat er zich bloed vormt in de iris, ofwel het regenboogvlies, moet je naar de oogarts. Het kan dan namelijk gaan om een ernstiger oogaandoening, waarvoor behandeling nodig is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een ontsteking van de iris (uveïtis). Ook acuut glaucoom kan een bloeding veroorzaken, doordat de druk in het oog plotseling sterk stijgt. Dan is spoed geboden, want glaucoom kan in korte tijd tot blijvend verlies van het zicht leiden. Ook afsluitingen van een bloedvat (occlusies) kunnen een bloeding in de iris veroorzaken.

      Wat kun je dan doen om rode ogen te herstellen of te voorkomen.

      Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

      Klik hier om het e-book te downloaden


      Wie ben ik?

      Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



      Hartelijke groeten,

      Karin Hogenboom

      Specialist in Gezonde Ogen