Oorzaak rode ogen

rode ogenDe oorzaak van rode ogen? Ach, zullen veel mensen zeggen: een gesprongen adertje, slecht geslapen, te lang in je jeukende ogen gewreven. Iedereen heeft natuurlijk wel eens last van rode ogen. Maar, let op, want er is rood, roder en roodst. Waar doet de roodheid zich voor? Gaat het om een ‘bloeddoorlopen oog’, of heb je last van jeukende roodheid om het oog, op de oogleden of de randjes? Of is er sprake van een bloeding?


Meestal kun je zelf aan de slag met het genezen en tot rust brengen van je rode ogen. In een enkel geval is het belangrijk zo snel mogelijk naar de oogarts te gaan. Maar ook dan is het belangrijk om daarna zelf aan de slag te gaan om je ogen weer te laten genezen. Lees in dit artikel over de verschillende vormen van roodheid in en om het oog en lees in het artikel hoe kom ik van mijn rode ogen af? wat je kunt doen om gezonde, frisse en stralende ogen te krijgen.

De oorzaak van rode ogen

Het probleem van rode ogen kan grofweg in vier categorieën ingedeeld worden:

  • ‘Bloeddoorlopen oog’: rode, opgezette bloedvaatjes in het oogwit, waardoor het oogwit roze/rood kleurt.
  • Rode ooglidranden of oogleden.
  • Een dieprode vlek in het oogwit, of het hele oogwit rood.
  • Bloedvorming in de iris.

  • Categorie 1: het ‘bloeddoorlopen oog’

    Over het oog ligt een dun slijmvlies, de conjunctiva genaamd, dat wordt gevoed door minuscule bloedvaatjes. Ook de harde oogrok, het witte gedeelte van het oog, heeft talloze kleine vaatjes. Als de bloedvaatjes uitzetten, om wat voor reden dan ook, geeft dat een rood waas over het oog. Er zijn grofweg drie oorzaken van het uitzetten van deze vaatjes.
    • Een ontsteking. Vaak wordt deze veroorzaakt door het griep- of verkoudheidsvirus. Je herkent zo’n virusinfectie, een viralevrouw bedekt ogen met handen conjunctivitis, aan slijmvorming en een waterige afscheiding. De tranende ogen dus, die we allemaal kennen als we aan het ‘snotteren’ zijn. Een bacteriële conjunctivitis wordt veroorzaakt door besmetting met een bacterie, bijvoorbeeld door wrijven in de ogen. Deze vorm van ontsteking is te herkennen aan geelgroene pusafscheiding in het oog. Ook andere vormen van ontsteking kunnen de oorzaak zijn van roodheid. Vermoed je een ontsteking, lees dan ook het artikel wat zijn ontstoken ogen?
    • Een beschadiging aan het oog. Dit kan variëren van een splintertje tot een doorboorde oogbol. Dit probleem zal meestal opgepakt moeten worden door een oogarts.
    • Een overgevoeligheidsreactie. Dit kan verschillende oorzaken hebben: in een rokerige omgeving verblijven, hooikoorts of andere allergieën, veel achter de computer werken, overmatig alcoholgebruik, te weinig slaap. Het lichaam reageert op de overdaad aan prikkels met het verwijden van de bloedvaatjes in het oogslijmvlies: zo kunnen witte bloedcellen snel en makkelijk naar de ogen worden gestuurd om schadelijke stoffen op te ruimen en het evenwicht te herstellen.

    • Categorie 2: rode randjes en oogleden

      Heb je al langere tijd last van rode randjes, dan kun je te maken hebben met een blepharitis. Hierbij raken de haarzakjes van de wimpers, vaak chronisch, ontstoken. De ziekteverwekker is een specifieke bacterie, staphylococcus aureus. Een blepharitis die niet vanzelf overgaat, moet behandeld worden door een oogarts. Maar je kunt zelf gelukkig heel veel doen om de behandeling te ondersteunen.

      Verder kunnen de kliertjes van Meibom of de kliertjes van Zeis, die in de ooglidranden liggen, ontstoken raken. Ook dit veroorzaakt roodheid. Als de oogleden in hun geheel erg rood en gezwollen zijn, kan er sprake zijn van een afwijking (ectropion of entropion).

      Categorie 3: rode vlek

      Als er zich een dieprode vlek op het oogwit vormt, of als het hele oogwit rood kleurt, is er sprake van een bloeduitstorting. Een blauwe plek in je oog dus. De medische term hiervoor is hyposphagma en het bloed dat we zien, zit tussen de conjunctiva (slijmvlies) en de sclera (de harde oogrok). Zo’n hyposphagma kan er best eng uitzien, maar het gaat vaak om een onschuldig, gesprongen adertje. Als dit een keer gebeurt, kun je gewoon afwachten tot het over is. Als je er vaker last van hebt, moet je even langs de huisarts om te kijken wat de oorzaak is van de bloedinkjes.

      Categorie 4: bloedvorming in de iris

      Als je merkt dat er zich bloed vormt in de iris, ofwel het regenboogvlies, moet je naar de oogarts. Het kan dan namelijk gaan om een ernstiger oogaandoening, waarvoor behandeling nodig is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een ontsteking van de iris (uveïtis). Ook acuut glaucoom kan een bloeding veroorzaken, doordat de druk in het oog plotseling sterk stijgt. Dan is spoed geboden, want glaucoom kan in korte tijd tot blijvend verlies van het zicht leiden. Ook afsluitingen van een bloedvat (occlusies) kunnen een bloeding in de iris veroorzaken.

      Wat kun je dan doen om rode ogen te herstellen of te voorkomen.

      Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

      Klik hier om het e-book te downloaden


      Wie ben ik?

      Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



      Hartelijke groeten,

      Karin Hogenboom

      Specialist in Gezonde Ogen


Sjaron
Door

Sjaron

op 05 Feb 2018

Beste Karine, ik heb last van rode aders in mijn ogen. Dit was vroeger enkel langs de zijkant van mijn oogbollen onder mijn oogleden. Nu is dit al gewoon zichtbaar tot aan mijn iris. Is er iets wat ik hiervoor kan doen? Kan dit volledig opgelost worden dat ik geen rode aders meer heb op mijn oogwit, ook al loop ik daar al 10 talen jaren mee rond?

Karin
Door

Karin

op 06 Feb 2018

Het is belangrijk dat je de ogen gaat geven wat ze nodig hebben, zodat klachten zoals deze verminderen en kunnen verdwijnen. Morgen geef ik een gratis online training, ik kan je aanraden hieraan mee te doen: https://volzicht.webinargeek.com/ontspan-de-ogen-1

MKrtl
Door

MKrtl

op 24 Jan 2017

Beste, ik heb al 2 weken last van zien van flitsen en alsof er een gordijn voor mijn ogen zitten zwarte vlekken waazig zien ?? :(:(:(:(

Karin
Maria de Frel
Door

Maria de Frel

op 31 Oct 2016

Goedemorgen, ik heb vaak last van veel "gesprongen adertjes" in mijn oog. Tenminste.. ik denk dat het dat is. Het is iedere keer 1 oog en vaak mijn linker. Het is dan helemaal rood. Heb wel een neusspray voor allergie en sinds ik die gebruik bijna geen last meer van mijn allergie. Ook werk ik heel de dag op de computer.. Vraag me af of het hierdoor allemaal komt en of het schadelijk kan zijn? Ik zal ook uw E-book downloaden. Alvast bedankt.

Karin
Door

Karin

op 31 Oct 2016

Beste Maria, Goed dat je mijn ebook gaat downloaden, want het is belangrijk dat je goed voor je ogen gaat zorgen, zeker nu ze onder zoveel stress staan van het computergebruik en de neusspray. Want deze spray onderdrukt iets, geneest het helaas niet. Door met mijn tips aan de slag te gaan, zul je merken dat dit een helend effect heeft op je ogen, maar ook op je allergie. Succes met het ebook.

wil
Door

wil

op 21 Jan 2016

Beste, ik heb al meer dan een jaar last van branderige ogen ak verschillende keren naar de oogarts geweest,en telkens weer cortisone druppels maar dit helpt maar even , ben radeloos geworden ...

Karin
Door

Karin

op 23 Jan 2016

De druppels van de oogarts hebben ook allerlei bijwerkingen. Het is belangrijk dat je naar je voeding gaat kijken, want verkeerde voeding kan dit veroorzaken. Eet geen geraffineerde producten en plantaardige vloeibare olie. Behalve olijfolie extra virgin. Gebruik daarvoor in de plaats veel roomboter, kokosolie, vette melkprodukten zoals slagroom, ossenwit, reuzel. Suiker laten staan. Lees de volgende artikelen: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/eerste-hulp-bij-droge-ogen/ https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/ En dek je ogen regelmatig af met je handen, waarbij je ogen zijn gesloten. https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

jean pierre
Door

jean pierre

op 13 Jan 2016

ik woon nu sinds 4 a 5 maanden in mijn nieuwe woning. sinds die tijd heb ik iederemorgen als ik op sta rode ogen. verder heb ik daar geen last van maar vind het wel raar omdat ik dit nog nooit heb gehad. ik slaap verder wel goed . wat kan dit zijn? m.v.g. jean pierre

Jasmijn
Door

Jasmijn

op 14 Feb 2018

Ik heb dit ook, ik maak me meer zorgen aangezien ik ook lenzen draag, maar zodra ik een paar ‘brildagen’ gebruik word het niet beter, ik merk dat ze eigenlijk weer wit worden op de terugweg van huis nasr school (1 uur fietsen) eigenlijk heb ik geen idee wat de oorzaak nu eigenlijk is? Help me alsjeblief

Karin
Suzy
Door

Suzy

op 09 Aug 2016

Beste, heb net hetzelfde voor. Heb je uiteindelijk gevonden wat het is?

Karin
Door

Karin

op 13 Jan 2016

Beste Jean Pierre, Het kan zijn dat er stofjes in de verf of andere materialen van de woning zitten waar je allergisch op reageert. Wellicht een goed idee om de woning goed te luchten en te slapen met raam open (misschien doe je dat al).

Damien
Door

Damien

op 12 Nov 2015

hallo, Ik heb rode aderen richting m'n pupil ,dus ik vraag me af . 1. Kan ik echt blind worden als die aderen mn ogen raken. 2.Hoe kom ik er vanaf?

Karin
Door

Karin

op 13 Nov 2015

Beste Damien, Je eerste vraag kun je beter even navragen bij een oogarts, dat weet ik namelijk niet. Voor wat betreft je tweede vraag, het is belangrijk om goed voor je ogen te gaan zorgen, met voeding en oefeningen. Ik zie dat je mijn ebook al hebt gedownload, ga met deze zeven tips aan de gang en kijk wat het doet voor de aderen. Het vraagt wel tijd en geduld.

lisa
Door

lisa

op 17 Sep 2015

Hallo Karin.,Ik draag nu al bijna 7 jaar zachte lenzen en heb nu de laatste tijd van die zichtbare rode adertjes op mijn oogwit? Is dat normaal of gevaarlijk? En wat kan ik er aan doen?Groeten, Lisa

Karin
Door

Karin

op 17 Sep 2015

Beste Lisa, Om zeker te weten of er iets niet goed in orde is, zou ik even langs de huisarts gaan. De lenzen zijn wel een bron van spanning in de ogen. Ik kan je adviseren om mijn gratis ebook te downloaden en met deze informatie aan de gang te gaan, zodat je ogen weer fris en gezond worden: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

samir
Door

samir

op 03 Sep 2015

goeiedag,ik heb al 3 jaar ontstoken ogen heb nog een litteken erover aan gehouden aan de allebei ogen en me oogleden worden rood wat zal ik er aan doen

Albert
Door

Albert

op 24 Mar 2017

Je moet langs de huisarts gaan en als je weer thuis bent moet je je handen voor je ogen doen en sluiten.

Karin
Door

Karin

op 05 Sep 2015

Beste Samir, Palmeren is in ieder geval goed om te doen, je handen over je ogen plaatsen en je ogen sluiten. Daarnaast worden ontstekingen veroorzaakt door verkeerde voedingsgewoonten. Kokosolie is goed om te nemen omdat het ontstekingsremmend werkt. Vloeibare plantaardige olien zoals mais, soja, raap en zonnebloemolie kun je beter laten staan. Zit ook in heel veel bewerkte produkten verwerkt. Ook suiker is niet goed. Je kunt meer lezen over voeding via deze link:https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/ Ik kan je adviseren om met de tips uit mijn gratis ebook aan de slag te gaan, daarin kun je dit ook terug lezen: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/

Damien
Door

Damien

op 12 Nov 2015

wauw! niemand geeft een boek/E-book zomaar weg dank u

Monica
Door

Monica

op 12 Jul 2015

Hey Karin, Ik heb een vraag. Ik heb in mijn ogen heel veel vaatingroei. is het mogelijk om mijn ogen te laseren met vaatingroei in de ogen?

Eva
Door

Eva

op 14 Jul 2015

Hoi Monicadat zou je met een dokter moeten bespreken. We zijn geen voorstander van laseren: https://volzicht.nl/oogklachten/laseren/Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Jacob
Door

Jacob

op 14 May 2015

Beste Karin,Ik heb lange tijd last van rode ogen als ik voor een tijdje achter digitaal zit. Ik had vroeger een bril maar nu niet meer, Ik heb ook hooikoorts. Ben voor alles allergisch, graspollen zijn meer dan 100 de huisarts heeft gezegd dat dat een record was. Ik heb al 3 soorten oogdruppels geprobeerd maar als ik ze gebruik worden mijn ogen nog roder. Kunt u me alstublieft helpen.Alvast bedankt!-Jacob

Karin
Door

Karin

op 15 May 2015

Beste Jacob, Vroeger had ik altijd last van hooikoorts, nu niet meer. Wat mij ten eerste heeft geholpen is mijn bril af gaan doen (dat doe je al) en leren mijn ogen te ontspannen, door onder andere te palmeren. https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/ Daarnaast heeft het veranderen van mijn voedingspatroon mij definitief van de hooikoorts afgeholpen. Je kunt hier meer lezen over voeding: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/ Uiteraard kan ik je hier meer in begeleiden als je dat wilt, een cursus of privé les is een optie. https://volzicht.nl/cursussen/

Belfor
Door

Belfor

op 27 Jan 2015

Hoi Karin Ik ben 34 jaar oud en heb al jaren last van rode ogen. Vaak zeggen mensen mij dat mijn ogen rood zijn. Ze branden niet. Ik vindt het heel lastig. Mijn zoon is pas 6 en heeft ook nu al geen spier witte ogen . Komt dit door mij? Eet ik misschien iets verkeert? K wil van ze af? Graag wat advies

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Jan 2015

Beste Belfor, Heb je al naar dit artikel gekeken: https://volzicht.nl/oogklachten/rode-ogen/hoe-kom-ik-van-mijn-rode-ogen-a/ Het kan best zijn dat je iets verkeerds eet. Want het kan ook een allergische reactie zijn. Ik zou ook eens uitproberen of het helpt als je geen tomaten, paprika en aardappelen eet. Dit is familie van de nachtschade en misschien reageren jullie daar sterk op. Je kunt ter ondersteuning ook mijn andere artikelen over voeding lezen: https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/

Oumayma
Door

Oumayma

op 13 Oct 2014

Beste Karin,ik ben 14 jaar oud en ik heb al sinds mijn 10e "een gesprongen ader" in mijn oog. Ik heb een oranje/rood vlekje aan mijn linkeroog. Waarom gaat het bij de meeste na 2 weken weg en bij mij nog steeds niet na 4 jaar? Is dit gevaarlijk? Moet ik hiervoor naar de huisarts?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Oct 2014

Beste Oumayma, Als het na vier jaar nog niet weg is, is het altijd goed om er een huisarts naar te laten kijken. Verder is het belangrijk dat je goed voor je ogen gaat zorgen, zodat de bloedvaatjes in je ogen weer gezond worden. Ik kan je aanraden om mijn gratis e-book te downloaden en met de zeven tips aan de slag te gaan: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

rina
Door

rina

op 08 Jun 2014

Hoi Karin . Ik heb de laatste tijd bloed verdunners en nu regelmatig bloed doorlopende ogen ook de randen zijn bloed rood soms zakt het na een paar uur weer af en blijft het even weg maar dan komt het weer terug Beide ogen zijn een jaar geleden behandeld aan staar en dat gaat perfect . Mijn hart specialist zei mij het is ontstoken maar daar heb ik tobradex voor gebruikt en ben weer opnieuw gestart daarmee .Als ik drogen ogen heb gebruik ik voor het slapen gaan kunsttranen maar die heb ik al een tijdje niet meer gebruikt . Denkt u dat ik weer naar de oog specialist moet of is het door de bloedverdunners Eliquis apixaban? vr gr rina

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Jun 2014

Beste Rina, Zoals je het beschrijft zijn je ogen niet in goede gezondheid. Het is uiteraard belangrijk dat je zelf inschat of je naar een specialist toe moet. Ik kan je helpen wat je kunt doen om je ogen weer gezond te krijgen. Heb je al mijn gratis e-book gedownload: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/ Dat is een goede eerste stap. Als je meer hulp wilt kun je eens hier kijken: https://volzicht.nl/cursussen/

Rita Monnik
Door

Rita Monnik

op 17 May 2014

Vraagje; donderdagavond kreeg ik even een felle hoofdpijn, maar zakte snel weer weg. Daarna deed het knipperen met mijn rechterooglid flink pijn!!! Bij het verwijderen van mijn make-up bleek druk op de bovenkant van de oogbol nog veel pijnlijker te zijn. De volgende ochtend zat/zit er een mega bloeding vanaf de bovenkant van mijn oog. Gisteren schrijnde het soms ietwat en nu voel je heel vaag in de diepte nog wat zitten met bewegen van mijn oog. Het zicht is niet in het geding geweest, gelukkig. Wat moet ik hiermee?? ernstig???

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 24 May 2014

Als je je zorgen maakt, is het altijd goed om het even na te laten kijken bij de huisarts. Daarnaast is het goed om rust te vinden voor de ogen, palmeren kan je hierbij helpen: https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

semsi eseryel
Door

semsi eseryel

op 08 Apr 2014

Heb al drie jaar last van mijn ogen ((zo erg dst ik err door ben afgekeurd) heb alles al geprobeerd van meerdere oog ziekenhuizen specialisten en ook in de alternatieve geneeskunde het nodige geprobeerd, helaas komt er telkens niks uit...ze zijn rood brandend of in een Brandnetel heb gelegen met mijn oogbol (hoornvlies komt los) en daar bij vaak last van Oogmigraine. .....ik weet het niet meer en de artsen ook niet alle hulp is welkom mvg.Semsi

Karin Hogenboom
senna
Door

senna

op 27 Feb 2014

Ik heb s avonds altijd last van rode ogen. ook als ik moe ben heb ik rode ogen. ik ben onlangs gestopt met blowen. ik heb een lange tijd gerookt. Ook toen ik rookte had ik alleen s avonds rode ogen. als de wind waait gaan mijn ogen tranen en worden ze rood. Ook in ruimtes waar er wordt gerookt worden mijn ogen rood. Als ik aan het rijden ben en het zijn lange afstanden dan worden ze ook rood. Weet iemand hoe dit komt en hoe ik dit kan voorkomen. en wat ik moet doen zodat dit weg gaat. alvast bedankt voor uw reactie.Groet senna

Karin Hogenboom
Micheal
Door

Micheal

op 24 Feb 2014

Beste Karin,Ik heb een klein vlekje op mijn oogwit. dit is van kleur: licht oranje en kan bij irritatie rood worden. Dit probleem draag ik al 5 jaar met mij mee. Oogdruppels geprobeerd van vogel etc, maar geen resultaat. Oorzaak hiervan is vermoedelijk dat ik een tak ik mijn oog heb gehad en het oog heeft beschadigd. Oorzaak niet duidelijk. Zijn hier ook oplossingen voor? Of moet ik hier denken aan operatie's?Las ook iets over I-Brite Eye dat ze vlekjes uit het oog kunnen halen, alleen het nadeel is dat de kliniek zich in Amerika bevind.M.v.g Micheal

Karin Hogenboom
Frank
Door

Frank

op 13 Jan 2014

Beste, Karin. Ik heb last van bloeddoorlopen ogen als ik een douche neem . Wat kan dit zijn ? Dank bij voorbaat .

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Jan 2014

Misschien door de warmte, dat de aderen zich gaan verwijderen. Daarnaast zegt het iets over de conditie van de aderen. Ga eens met mijn tips aan de slag om de gezondheid van je ogen te verbeteren. je kunt hier mijn e-book gratis downloaden: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/

ali
Door

ali

op 11 Dec 2013

Beste, karin. Ik heb paar maanden terug een ongeluk gemaakt! Waar ik veel aders van gekregen heb. Ook droge ogen het voelt als of iets er in zit, en ik heb ook last met tv kijken en couputer. Zou dat kwijt zijn? Alvast bedankt groetjes ali

Karin Hogenboom
Reactie plaatsen