Stap voor stap

stapvoorstapOnze kerstvakantie en de kerst zelf stond in het teken van breien. Mijn dochter en nichtje hadden bij oma breien geleerd, ze waren bezig met een sjaal. De eerste week van de kerstvakantie brachten we met elkaar door in een huis in de bossen. Zij zaten regelmatig met elkaar op de bank te breien. Mijn andere dochter en nichtje wilden ook wel leren breien, dus mijn moeder kocht ook voor hen breinaalden en wol. En zo zaten ze met zijn vieren op de bank te breien. Eerste kerstdag was er visite en die breiden gezellig mee. Mijn zoontje wilde het ook leren, er waren nog wat breinaalden over, dus ook hij kon aan de slag. Alle vijf op de bank een sjaal aan het breien. 

Stap voor stap naar een sjaal

Ik keek naar het breiwerk van mijn dochter en zag heel duidelijk het stap voor stap proces om je doel te behalen. Eerst ontstond het idee bij haar dat ze een sjaal wilde breien. Hoe die sjaal er precies uit zal zien, dat wist ze nog niet, wel dat het een sjaal moet worden. In de winkel koos ze wol uit en begon het idee van de sjaal al meer vorm te krijgen, want ze wist welke kleur de sjaal ging worden. Ze moest nog een aantal weken wachten voor ze naar oma toe ging. Daar begon het stap voor stap proces echt. Eerst met het opzetten van de steken. Het leren breien zelf. Dan steek voor steek een pen breien en zo vorderde de sjaal pen voor pen verder. Het idee kreeg nu werkelijk vorm. De wol veranderde steeds meer in een sjaal. Iedere pen is hij weer een rijtje langer.

Het proces ligt stil

proces ligt stilDit proces verloopt bij de één duidelijk sneller dan bij de andere. Mijn oudste dochter is inmiddels bijna klaar, een lange, brede sjaal. Heel netjes gebreid. Zij gaat er ook stug mee door. Die van mijn andere dochter gaat sinds we thuis zijn niet meer zo hard. Gisteren had ze weer twee pennen gebreid, maar ze is beduidend minder aan het breien dan in het huis in de bossen toen iedereen aan het breien was. Het breiwerk van mijn zoon ligt helemaal stil. Hij heeft nog wel de ambitie dat hij dit jaar een sjaal heeft, die je één keer om kunt slaan, i.p.v. twee keer. Dus hij heeft nog even de tijd.

Metafoor voor het zien

Ik vond het mooi om het stap voor stap proces te zien bij het breien van een sjaal. Steek voor steek, pen voor pen kom je tot een sjaal. Ieder op zijn eigen manier. De sjaal als  metafoor hoe het gaat met het leren zien zonder bril. Het doel kun je heel duidelijk in beeld hebben. Goed zien zonder bril of lenzen. Maar de weg er naar toe is een proces van stap voor stap. En die is voor iedereen weer anders. De één zal er sneller in gaan dan de ander. Ieder heeft weer zijn eigen uitgangspositie en zijn eigen stijl en kunde hierin.

Innerlijke motivatie

proces stap voor stapMijn oudste dochter wilde echt vanuit haarzelf leren breien. Ze ging zelf op pad om wol te kopen en samen met haar nichtje gingen ze in de trein naar opa en oma toe. Ze is twaalf jaar oud en heeft de rust en de motoriek om goed te breien. Mijn zoontje is zeven en ziet zijn zussen en nichtjes breien en wil dat dus ook. Het lukt hem goed, maar af en toe maakt hij steken, geen idee wat hij dan precies gedaan heeft. Zijn breiwerk bestaat niet uit van die mooie regelmatige golfjes, af en toe zit er een gat in of een averechtse steek tussendoor. Hij wil wel graag een sjaal, maar vindt het breien toch wel minder leuk als zijn grote zus.

Er spelen zoveel dingen mee

Zo is het met het zien natuurlijk ook. Er spelen zoveel dingen mee. Hoe lang draag je al een bril? Hoe slecht zie je? Hoe groot is je innerlijke motivatie om er iets aan te veranderen? Wat kom je onderweg allemaal tegen aan obstakels? Kun je dit proces goed alleen of heb je behoefte aan gezelschap?  Ik wist bijvoorbeeld al toen ik 23 was over het zien zonder bril, ik had er toen een boek over doorgenomen (de eerste vijf bladzijdes gelezen), geloofde er meteen in, maar deed er niets mee. Het duurde nog 16 jaar voordat ik het boek weer bij mij naar boven kwam en ik ook daadwerkelijk actie ging ondernemen, een oogleraar vond en mijn bril af ging zetten. Sommige stappen kunnen hééééél lang duren. Maar daarna gingen de stappen heel snel. Bergopwaarts en bergafwaarts.

Stap voor stap op weg naar goed zichtVan alles kwam op mijn pad

Ik wilde mijn bril niet meer op en merkte direct, er is geen weg meer terug. Van alles kwam er op mijn pad wat mij hielp om goed te gaan zien. Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat hoe het stap voor stap proces voor jou verloopt.Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Jacques Slingerland
Door

Jacques Slingerland

op 18 Jan 2014

Beste Karin, ik vind dat je het oefenen om beter te leren zien prachtig vergeleken hebt met het breien. Als je echt gemotiveerd bent, zou je van het oefenen een dagelijkse gewoonte moeten maken. Een gulden regel schijnt te zijn dat je een nieuwe gewoonte 21 dagen vol moet zien te houden. Daarna weet je niet meer beter :-). Een mooi voornemen voor dit jaar: een half uur per dag (2 x 15 min.) met 'Beter Zien' bezig zijn. Ik laat over drie weken weten of het gelukt is!

SpinningAnna
Door

SpinningAnna

op 14 Jan 2014

PS ik doe ook "blind breien". Mijn handen bewegen en zelf staar ik in de verte.

SpinningAnna
Door

SpinningAnna

op 14 Jan 2014

ik ben gaan breien omdat ik rustig moest worden. De repeterende beweging, het sympathieke materiaal en aan het eind een op maat passend wolletje en zo technisch ingewikkeld als je hersens aankunnen voor die dag? Fantastisch ambacht. ik ben net een maand geleden begonnen met anders zien. Ook hier: de rust. Om je lichaam zijn ding te laten doen. Om dingen te zien in plaats van dingen te denken (te zien). ik ben nog maar met stap 1 bezig: elke dag proberen de oefeningen te doen. Maar de rust, die herken ik!

Lakhsmi
Door

Lakhsmi

op 08 Jan 2014

Wat voor oefening doe je bij een slecht gehoor? Ik heb daar geen last van maar wil het graag doorgeven aan hen die slecht horen. Ik ben van mening dat alles op een natuurlijke manier kan. BVD, Laksmi

dinant
Door

dinant

op 08 Jan 2014

hallo Laksmi, in de eerste plaats bewustworden/ding, hoe doe je dat zul je zeggen, dat is niet zo een twee drie een antwoord op, voor een ieder zal dat anders zijn, niet elke doofheid is hetzelfde laat diegene contact met mij opnemen en zullen we samen kijken wat er mogelijk is. in liefde dinant http://www.hetveld.com/

Ben
Door

Ben

op 07 Jan 2014

Dag Karin, dat is leuk, breien! Ooit breide ik een rode ijsmuts die ik nog steeds gebruik op erg koude dagen. De verschillende fases in het serieus nemen van mijn beter-zien-zonder-bril intentie herken ik goed. Lang geleden heb ik Zien zonder bril gelezen. Het laatste jaar is het Bates- en jouw verhaal Karin weer actueel. Ik kocht dit jaar een nieuwe bril voor heel veel geld en ik zie er absoluut niet beter door! Advies: gaat u maar naar de oogarts - wel, dat kan altijd nog. Ik draag de bril nu aan een koordje, voor het geval dat... Dus kijken zonder bril dat doe ik al, nu nog beter zien.... Ik verwacht eerder resultaat van de oefeningen en dat komt nog niet. Daarom geef ik het gewoon een tijdje op, om later weer verder te gaan. Zwaaien, dat doe ik regelmatig, oogoefeningen ook, maar palmeren.... dat krijg ik er niet in. Ik denk dat het samen 'breien' / oefenen wel eens een extra aanmoediging kan zijn. Groet van Ben

Diana
Door

Diana

op 07 Jan 2014

Ik ben er al jaren van overtuigd dat ik zonder bril moet kunnen zien. Ik koop ook geen nieuwe bril of lenzen meer. Maar op 1 of andere manier komt het er niet van om de oefeningen etc te doen. Ik baal daar af en toe stevig van, maar weiger ook een nieuwe bril te kopen, ondanks ik er niet helemaal goed meer door kan zien. Breien vind ik overigens geweldig om te doen, doe het al jaren en met heel veel plezier. Het proces van stap voor stap is duidelijk in breien te zien, maar ook in andere dingen. Ik vind dat erg leuk.

tineke
Door

tineke

op 07 Jan 2014

Inderdaad stap voor stap. Ik weet ook al jaren dat ik geen leesbril op hoef te doen. Doe het ook niet, maar kan de kleine lettertjes niet lezen. Er speelt zoveel mee in dit proces, dat het zijn eigen tempo heeft. Vanzelf komen steeds meer moment dat ik zorg heb voor mijn ogen door oefeningetjes te doen, rust te nemen etc. etc en bemerk dan direct resultaat. De rasterbril is een uitkomst. Computer?... daar hoort een rasterbril bij. En ook bij een boek lezen voor mij. Ik ga ervan uit dat ik na verloop van tijd kan zeggen dat ik de kleine lettertjes weer kan lezen.

Ria Huisman
Door

Ria Huisman

op 07 Jan 2014

Ik ben niet aan het breien maar aan het kleien geslagen. Schapen wel te verstaan. met wol op de rug waar jullie helaas niet mee kunnen breien.Samen met een vriendin en met als doel om ze te gaan verkopen op een kunstmarkt. Ik doe het niet zonder bril helaas, maar leer wel met bril beter te gaan kijken en gaandeweg hoe langer we bezig zijn komen er steeds meer creatieve ideeen voor allerlei soorten op en komt er en gevoel van vrede en blijdschap,wat goed is voor alles in ons lichaam en geest. De branderigheid van de ogen werk ik weg met de mp3 oefeningen na afloop. Succes Karin met je nieuwe boek dit jaar. Als het zo goed leesbaar en werkbaar boek wordt als het eerste is succes verzekerd. Hartelijke groet, Ria Huisman

Reactie plaatsen