Stilte

stilte in jezelfStilte heette het kaartje dat ik trok bij de workshop Yoga en Creativiteit van Esther Janssen. In haar studio Het atelier waarin yoga wordt gegeven, maar tevens ook een kunstatelier is, gingen we deze twee samen combineren in een workshop. We begonnen met het trekken van een kaartje. En op mijn kaartje stond dus Stilte. Dat kwam mooi samen met de stress die ik de laatste dagen had ervaren. Stress die ik mezelf oplegde. Want ik ben bezig met het schrijven van een tweede boek, sinds anderhalf jaar nu en hij is al een paar maanden bijna af. Daarnaast spelen er  ideeën in mijn hoofd over artikelen die ik wil schrijven en allerlei andere ideeën en projecten waarvan ik ze liever vandaag dan morgen af zou hebben.  Ik ervaar stress omdat ik aan dit alles niet toekom zoals ik dat zou willen.

Zoek de eenzaamheid op!

Stilte dus. Er was ook een tekst bij het kaartje. Daarop stond onder andere de zin: Zoek de eenzaamheid op. Ik moest er wel om lachen, want dan moet die eenzaamheid er wel zijn. De afgelopen weken had ik ook als druk ervaren, doordat de kinderen vakantie hadden en dus thuis. Vervolgens gingen ze naar school, maar was na 1 dag mijn dochter ziek en dus thuis. Waar is dan die eenzaamheid?

Ik kon gemakkelijk in stilte zijn

We gingen beginnen met mediteren. Toen we een tijdje zaten kwam het kaartje stilte weer omhoog. Ik zat heel rustig, mijn ogen waren gesloten en rustig. Opeens realiseerde ik me dat ik op deze manier zitten een aantal jaren terug niet had gekund. Dan had ik al snel pijn gehad in mijn rug en had ik de meditatie als zeer ongemakkelijk ervaren. Ook zouden mijn gedachten alle kanten op zijn geschoten en had ik me helemaal niet kunnen focussen op de meditatie en de stilte. Dat was mooi om te ervaren dat er in de afgelopen jaren dus heel veel is gebeurd, waardoor ik nu zo gemakkelijk in stilte kon zijn.

Hectiek, rust en stilte

rust en stilte Vervolgens kwam het beeld naar boven hoe er in mijn leven altijd lawaai om mij heen is. Ik zag het al voor me als een schilderij. Alle herrie aspecten in beeld: Mijn kinderen die ruzie maken met elkaar, auto’s en brommers die langs me heen sjeezen terwijl ik op de fiets zit, het geluid van de televisie of de muziek die man en/of kinderen aan hebben gezet, de snelweg altijd aanwezig op de achtergrond, werkzaamheden met machines buiten enzovoort. En ik zittend boven op een berg, tussen al die herrie in, één en al rust. En ook bij dit beeld realiseerde ik me dat er in mij veel meer stilte is dan een aantal jaren terug. Niet dat ik altijd in die rust ben boven op een berg, want met regelmaat laat ik me  meevoeren in de hectiek om me heen. Maar een deel van mij is dat wel. Ondanks de hectiek ervaar ik ook rust en stilte in mijzelf.

Moedergodin

Na de meditatie en de yoga gingen we aan het werk. Ik ging mijn gedachten omvormen tot een schilderij. Onderaan zat ik op de berg, met om me heen uitgebeeld al de herrie. Toen de herrie af was, heb ik het kleine poppetje op de berg vergroot over de herrie heen geschilderd. Het werd een soort van boeddha, maar in violet-rozeachtige tinten. Een moeder godin noemde een vriendin haar.

Als de ogen stil zijn, verstilt het denken

Er zat helemaal geen eenzaamheid in het schilderij, maar drukte en hectiek, met in het midden de stilte. Was dat ook niet wat boeddha zei: dat je in rust en stilte kunt zijn te midden van een druk kruispunt. Het steeds meer ontspannen van mijn ogen, hebben gezorgd dat ik steeds beter op dat drukke kruispunt in de rust en stilte kan zijn. Het heeft alles te doen met de rust in de ogen en het zicht. Als er onrust is in het hoofd, zich uitend in het vele denken, dan zijn de ogen ook onrustig. Als de ogen stil zijn, verstilt ook het denken.

De stilte was verdwenen

stilteIk nam mijn schilderij mee naar huis en had meteen een leuk idee voor een blog met mijn schilderij als illustratie. Maar toen ik thuis kwam en in mijn fietstas keek, was mijn Stilte verdwenen. Waarschijnlijk uit mijn fietstas gewaaid. Het was al laat en het was een lange fietstocht, dus terug op zoek was geen optie voor mij. Gelukkig zit de stilte in mijzelf, maar toch jammer van mijn illustratie. Daarvoor in de plaats een ander schilderij die voor mij ook rust en stilte uitstraalt.

Een cadeautje

En als cadeautje was ik de woensdagmiddag erop helemaal alleen thuis. Woensdagmiddag ervaar ik als een drukke dag, met kinderen halen en brengen, gezamenlijk lunchen, spelen met vriendjes, enzovoort. Maar deze middag waren ze naar een feestje, paardrijden, vriendin. En mijn zoontje kon vanuit het feestje meteen mee naar voetbal, ik had er geen omkijken naar. Alleen de herrie buiten ging door, met de glasblazer van de plantsoendienst. Ik heb heerlijk genoten van de rust en stilte van dat moment, door de herrie heen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Hoe ga jij om met de hectiek in het leven en daarin je eigen stilte steeds weer terug vinden? Merk je de invloed van de rust in je ogen hierop? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat.
Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen