Verbeelding geeft ontspanning
Hulp bij ontspannen
Karin Hogenboom
Hulp bij ontspannen
02/23/2012
2 min
0

Verbeelding geeft ontspanning

02/23/2012
2 min
0

Het is vakantie komende week. Heerlijk, even geen kinderen ’s ochtends wakker maken en naar school toe brengen. Even weg uit de sleur van alledag. We zijn een weekje weg, in de bossen. En dan denk ik, het is toch jammer dat ik op vakantie moet gaan om fijn in de natuur te zijn. Zou het niet heerlijk zijn om altijd in de bossen te kunnen zijn.

Maar het tegenovergestelde gebeurt nu voor mijn huis, ze zijn namelijk allemaal bomen aan het wegzagen. Want de A10 die moet zo nodig verbreed. En daar woon ik vlak langs. Niet zo fijn, een snelweg vlak bij, maar als voordeel heeft het wel altijd gehad dat ik toch een beetje een bosgevoel, of in ieder geval een park gevoel had bij mij thuis. Want ik kijk uit op een groenstrook die langs de snelweg loopt. Maar die groenstrook wordt dus een stuk smaller, de weg komt nu vier meter dichterbij. Het is geen vooruitzicht waar ik heel vrolijk van wordt.

De toekomst

Daar zo aan denkend, fantaseerde ik hoe ik het wel zou willen. Want verder woon ik hier heel prettig, het huis is heel fijn en de buurt ook. Maar zou het niet heerlijk zijn als die weg er niet zou zijn, maar dat hij bijvoorbeeld onder de grond loopt. Dat er over de weg een heel groot bosachtig park staat, met de mooiste bomen en een prachtige zwemvijver voor de kinderen. Deze fantasie heb ik al een aantal jaren, ontwikkeld nadat ik in een cursus rijkdomsbewustzijn had geleerd dat het goed is te visualiseren wat je wel wilt en het niet goed is te bedenken wat je niet wilt. Dus dacht ik, dan wil ik die weg onder de grond.

Het kappen van de bomen is even stilgelegd, vanwege het vriezen, en tijdens mijn vakantie gaan ze weer verder. Hoef ik het gelukkig niet te zien en te horen. Maar ja, zien doe ik het toch wel, al die afgekapte bomen. En die zie ik natuurlijk niet alleen voor mijn huis, maar ook op andere plekken waar ik langs kom.

Verbeelding als ontspanningsoefening

Verbeelding is een goede ontspanningsoefening voor de ogen, want als je gaat verbeelden, maak je gebruik van je hele visuele centrum, het hersengebied aan de achterkant van je hoofd. En als je je hele visuele centrum gebruikt, zie je goed. Maar iets als totaalplaatje verbeelden kan juist weer spanning geven, omdat dit niet makkelijk is om te doen. Het is dan makkelijker om bijvoorbeeld een klein stukje te verbeelden. Dus bijvoorbeeld een mooie bloem in mijn denkbeeldige park boven de snelweg. Of zelfs een stukje van de bloem.

verbeeldingZelf merk ik dat ik het ook makkelijker vind om mijn verbeelding op te schrijven. Af en toe schrijf ik dan op hoe ik wil dat mijn toekomst eruit ziet. En dan is het al makkelijker om het voor me te zien. En het voelt ook goed om mijn toekomstideaal even echter te maken, door het fysiek op papier te schrijven, of tekenen kan natuurlijk ook. Want ook al lijkt het onrealistisch, die A10 onder de grond, zeker nu de uitvoering zo dichtbij is. Toch geloof ik dat het zinvol is om een mooie toekomst te blijven visualiseren. Hoe die er dan uiteindelijk uitgaat zien, dat is dan hopelijk een blijde verrassing.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wil je ook meedoen en jouw toekomstbeeld met ons delen, ik waardeer het als je hieronder jouw reactie deelt.

 

 

 

Reacties
Categorieën