Welke invloed heeft een mondkapje op de ogen?
13 juli 2020 

Welke invloed heeft een mondkapje op de ogen?

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zie je dat nu bijna iedereen in het openbaar vervoer een mondkapje op heeft. Ik ben voor een week in Duitsland en hier gaat het nog verder: verbijsterd kijk ik toe hoe de mensen een voor een de supermarkt inlopen met een mondkapje op. Bij het postkantoor, de bakker en de slager draagt men er ook een. Veel mensen houden het kapje tussen het winkelen door voor de zekerheid – of voor het gemak – ook maar op. Zelfs in restaurants hoort het al helemaal bij het beeld: tijdens het eten mag je het mondkapje af, maar de bediening loopt de hele dag met zo’n ding op. Hoe gezond is een mondkapje eigenlijk en welke invloed heeft het op de ogen als je er een draagt?


Een besmettelijk virus?

Voordat ik inga op de invloed van het mondkapje op de gezondheid van de ogen, is het handig om te weten wat een virus nu eigenlijk precies is en wat het doet. Er wordt gezegd dat we onszelf en anderen moeten beschermen tegen het coronavirus door anderhalve meter afstand te houden, geen knuffels en handen aan elkaar te geven, liefst helemaal geen contact te hebben met de kwetsbaren in onze samenleving en ons gezicht af te schermen met een kapje of stuk plastic. Maar wat is een virus? En is een virus eigenlijk wel besmettelijk?

Wat is een virus precies?

Een virus is een verzameling aan DNA en/of RNA, genetisch materiaal dat is ingekapseld in een proteïne. Virussen leven niet zelfstandig en worden pas biologisch actief als zij binnen een levende cel zijn, in een levend organisme. Hoe kom je aan een virus en waarom word je ziek? Volgens de ‘terrain theory’ van de Franse wetenschapper Antoine Béchamp (1816 – 1908) kunnen virussen niet van de ene persoon op de andere worden overgedragen. Hij zegt dat virussen schoonmakers zijn die door ons lichaam zelf worden geproduceerd, met als doel het lichaam te ontgiften. Als je meer wilt weten over de terrain theory, klik dan hier.

Wat veroorzaakt wél de ziekte?

Dan is het dus niet het virus dat ziekte veroorzaakt, maar de staat waarin ons lichaam verkeert en waarbij het virus ons juist probeert te helpen d.m.v. een schoonmaakactie. Het lichaam zit vol met gifstoffen door medicijngebruik, verkeerde voeding, suikers, smaakversterkers, geraffineerde olie, alcohol, drugs. Vervuilde lucht, vervuild grondwater, onnatuurlijke straling. Dat zijn de echte veroorzakers die niet alleen ons lichaam, maar ook onze ogen ziek maken. We moeten niet strijden tegen een virus, maar onze levensstijl veranderen.

Mondkapjes en kooldioxyde

Terug naar de mondkapjes. Als een virus niet overdraagbaar is van de een op de ander, heeft een mondkapje geen zin. Maar het gaat verder dan dat, want het dragen van een mondkapje is zelfs schadelijk: je krijgt minder zuurstof binnen. Sterker nog, je uitademing kan niet weg, dus die adem je weer in. De lucht die je inademt bevat normaal gesproken 0,03% kooldioxide, maar de lucht die je uitblaast bevat veel meer van deze stof: 4%. Teveel kooldioxide is giftig en heeft al in kleine hoeveelheden negatieve effecten. Hieronder zie je welke dat zijn, gemeten naar volumepercentage in lucht:

  • 1% kooldyoxide (slecht geventileerde, drukke ruimte): sufheid bij langere blootstelling.
  • 1,5%: versnelde en verdiepte ademhaling.
  • 2%: licht narcotisch effect, toename van bloeddruk en polssnelheid, afname van het gehoor.
  • 4-5%: veroorzaakt naast bovengenoemde effecten ook duizeligheid, verwarring en een gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Uiteindelijk raakt men bewusteloos.
  • Vanaf een concentratie van 5% kunnen paniekaanvallen voorkomen.
  • 8%: hoofdpijn, zweten, krampen, verlies van gezichtsvermogen. Bewusteloosheid na 5 tot 10 minuten, gevolgd door de dood na 30 minuten tot een uur.
  • 20% en hoger: bewusteloosheid na enkele ademteugen, snel gevolgd door ademstilstand. Dood na enkele minuten.

Ogen hebben behoefte aan zuurstof

Onze ogen zijn delicate organen, die snel reageren als er iets niet in orde is in het lichaam. Ze reageren sterk op ziekte, op voedseltekorten, maar ook op een gebrek aan zuurstof. Daarvan blijven ze door het dragen van brillen en vooral lenzen al verstoken, omdat zuurstof deels van buitenaf de ogen binnenkomt. Als we dan ook nog mondkapjes voor het ademhalingssysteem gaan zetten, zijn de gevolgen voor de ogen groter. Droge, rode, pijnlijke, vermoeide ogen en wazig zicht kunnen allemaal een teken zijn van zuurstoftekort. Maar ook: als een oog niet voldoende zuurstof krijgt, kan dit de druk in de oogbol verhogen, een voorloper van glaucoom. Door zuurstoftekort kan de gezondheid van het netvlies snel achteruit gaan, wat slechtziendheid en blindheid kan veroorzaken.

Bang voor een boete

In Nederland hoor ik van veel mensen dat ze toch maar het mondkapje opzetten in de trein, bus, tram, omdat ze bang zijn om een boete te krijgen. Hier in Duitsland zie ik geen bewaking staan bij de supermarkten en toch draagt iedereen het mondkapje braaf. Doe je het niet, dan word je aangesproken door het personeel. Zij krijgen namelijk een boete als jij als bezoeker geen mondkapje op hebt. Zo dwingen de boetes je direct en indirect om je aan de regels te houden. Maar zijn je gezondheid en je waardigheid niet belangrijker dan pijn in je portemonnee?

Oogcollege: leer hoe je wél goed voor je ogen zorgt

Wil je leren hoe je wél goed voor je ogen kunt zorgen? Hoe je kunt bereiken dat er volop zuurstof en voedingsstoffen naar je ogen gaan, waardoor je op een natuurlijke manier weer goed gaat zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Graag tot ziens!

Karin

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Yente
Door

Yente

op 05 Nov 2021

Karin, volgens mij heb jij het heel makkelijk om praten. Je werkt voor jezelf. In het contract van mijn werkgever staat ook niet dat je niemand mag vermoorden. Wil dat dan zeggen dat je die vrijheid hebt om het wel te doen? Er is nog de wet die de staat ons oplegt. Daar is geen contract van de werkgever voor nodig. Als ik mijn mondkapje niet opzet dan kom ik diep in de problemen. Is dat het afzetten van mijn bril dan wel waard? Ik lees weinig maatschappelijk empathie in uw teksten als het gaat om het mondkapje. Soms is pijn in de portemonnee ook schadelijk voor de gezondheid, als je uw gezin niet meer kan onderhouden omwille van de vele boetes die je moet betalen. Er moet ook nog brood op de plank komen toch?

Lotte
Door

Lotte

op 25 Apr 2021

Ik heb het vermoeden dat de oogontsteking die sinds december iedere keer terugkeert wordt veroorzaakt door het randje van m'n mondkapje. Zou dit kunnen?

Karin
Door

Karin

op 29 Apr 2021

Dat zou zeker kunnen.

Floris B
Door

Floris B

op 08 Oct 2020

Dit is allemaal nieuw voor mij. Niet verwacht dat een mondkapje juist schadelijk kan zijn. Ik dacht juist dat mijn gezin ermee veilig was, maar nu denk ik er anders over. Gelukkig dat ik jouw blog tegen kwam. Anders bracht ik de gezondheid van mijn gezin in gevaar. Dank je voor het delen.

Nissen Gerda
Door

Nissen Gerda

op 17 Jul 2020

Karin meen jij dat nu echt van dat virus? Ik sta stomverbaasd. De wetenschapper naar we je verwijst leefde vorige eeuw en de eeuw ervoor, ik denk toch dat de geneeskunde ondertussen al wat geëvolueerd is.

Karin
Door

Karin

op 17 Jul 2020

Steeds verder geëvolueerd van hoe de mens van nature functioneert. Een mondkapje, waar je je uitademing weer inademt, is schadelijk voor ons lichaam en we beschermen er echt niemand mee. Dat gaat niet over de menselijke natuur. Afstand houden ook niet.

Karin
Door

Karin

op 17 Jul 2020

Steeds verder geëvolueerd van hoe de mens van nature functioneert. Een mondkapje, waar je je uitademing weer inademt, is schadelijk voor ons lichaam en we beschermen er echt niemand mee.

Marja
Door

Marja

op 17 Jul 2020

Beste mensen,ik weet niet meer wie en wat ik nu moet geloven. Wel heb ik een afkeer van muilkorven C.q.mondkapjes en tot nu toe ben ik nergens geweest waar ik dat vieze ding voor m’n gezicht moest doen gelukkig.

Gaia
Door

Gaia

op 16 Jul 2020

Beste ik draag mondkapje soms om eraan te herinneren dat er kwetsbare mensen zijn. in het zorghuis vind ik het geen probleem bij ma, kom verder niet op verplichtte plekken. Wel is het nu duidelijk wat de essentiele beroepen zijn in de samenleving, laten we die respecteren met goed uurloon en de rest aan een basisloon, dan kunnen we allen samen eerlijker en relaxter leven. Gaia

Karin
Door

Karin

op 17 Jul 2020

Het is niet nodig om een mondkapje te dragen bij kwetsbare mensen. Als je het bericht hebt gelezen dan kun je begrijpen dat een virus niet besmettelijk is. Je kunt ook doorklikken in de tekst onder het kopje wat een virus is, om daar een duidelijker beeld over te krijgen.

Ellen Salmen
Door

Ellen Salmen

op 15 Jul 2020

zelf krijg ik het vreselijk benauwd . in winkel in Duitsland is t verplicht. ga er dus niet naar binnen zag daar kinderen in de speeltuin met kapjes op.Afschuwelijk deed mij gewoon pijn. onmenselijk.0Ellen

cortyser
Door

cortyser

op 14 Jul 2020

ik moet het verplicht dragen voor mijn werk en omdat ik in Belgie woon moet het ook in winkels op openbare plaatsen. verschrikkelijk. heb het gevoel dat ik mezelf langzaam vergiftig. helaas kunnen we hier weinig aan veranderen.

Karin
Door

Karin

op 15 Jul 2020

Dat ze je dit kunnen verplichten is maar de vraag. Staat dit in je werkcontract? Ik draag hem niet als ik de winkel in Duitsland inloop. Daar word ik wel op aangesproken. En ik snap best dat ik een winkelier in problemen kan brengen vanwege een boete. Maar draag ik hem wel, breng ik mezelf in de problemen.

Ageeth
Door

Ageeth

op 14 Jul 2020

Helaas ben ik verplicht en mondkapje te dragen in één van de zorghuizen waar ik kom. Drie uur lang en zelfs buiten, als ik met een bewoner ga wandelen. Ik vind het 10x niks zo'n kapje. Het benauwd me en ik kan inderdaad niet vrij adem halen.

Karin
Door

Karin

op 15 Jul 2020

Het lijkt me niet makkelijk als je werk je opdraagt het masker te dragen. Toch is het goed dit niet zomaar te accepteren. Staat er in je contract dat je een mondkapje moet dragen? Waarschijnlijk niet, dus hoezo is het verplicht? Ga naar je baas toe en laat hem/haar dit artikel lezen. In de link die in dit artikel staat, staan diverse filmpjes die mensen kunnen bekijken, waarin uitgelegd wordt hoe het werkelijk zit. Als jij jegezondheid schade aandoet door een kapje te dragen, hoe kan dit je verplicht worden.

Inge
Door

Inge

op 14 Jul 2020

Ik heb voor het eerst vandaag een mondkapje gedragen omdat het verplicht is in de winkel in België. Afschuwelijk. Voortdurend het gevoel van ademtekort en benauwdheid. Was verbaasd bij het lezen van de blog dat het ook effect heeft op de ogen. Wil er liefst zo snel mogelijk van af.

Hannie
Door

Hannie

op 14 Jul 2020

Ik heb met verbazing. Het verhaal gelezen. Gelukig hoef ik geen mondkapje op Ik krijg het er Spaans. Benauwd van .Aleen al bij het zien . Van het dragen.

Reactie plaatsen