Tring, daar gaat de wekker. Tijd om op te staan. Hoe donkerder het nog is, hoe lastiger; wakker worden in het licht is gewoon gemakkelijker. Eruit, wassen, aankleden, ontbijten en op weg. Naar werk, misschien eerst kinderen naar de opvang of school brengen, andere bezigheden. De drukte van het verkeer in, goed opletten terwijl je je weg naar je bestemming vindt. Zo ziet de ochtend eruit voor veel mensen. Een ochtend die al met stress begint bij het opstaan, namelijk met het geklingel van de wekker. Een stressvol begin van een drukke dag.
De oogbol in de verdrukking
Een beetje stress, daar is niets mis mee, dat houdt ons wakker en alert. Maar de hele dag door stress ervaren, die we vervolgens ook nog eens niet goed kunnen ontladen, dat zorgt wel voor problemen. Dan zet de overmaat aan stress zich om in spanning. Deze spanning gaat vaak zitten in de oogspieren. Als deze spieren gespannen zijn, drukken ze de oogbol samen, die van nature zacht en vervormbaar is. De verandering in vorm heeft tot gevolg dat de oogbol niet meer rond is. En daardoor ontstaat de afwijking in het zicht.
“Zie jij dan altijd scherp?”
“Zie jij dan altijd scherp?” vroeg laatst iemand aan mij. En dan kan ik eerlijk zeggen: nee. Want ook ik heb last van stress en dat beïnvloedt mijn zicht. Gisteren bijvoorbeeld verzorgde ik voor het eerst een webinar, als test, nog niet live. Gelukkig maar, want het ging niet goed. Ik kwam niet door, mijn proefkijker kreeg mij niet te zien. Een uur lang hebben we zitten uitvogelen waar het nou aan lag, maar we kwamen er niet achter. In zo’n geval loopt bij mij de stress aardig op. Computers zijn handig, maar ze moeten het wel doen. Ik ben geen puzzelaar die er plezier in schept om uit te zoeken wat er technisch mis is. En als ik dan tijdens het uitzoeken ook nog eens met allerlei ingewikkelde termen om mijn oren word geslagen….pff, dan heb ik stress!
Mijn zicht werd wazig
Ik voelde me na dat uur echt naar. De energie die van de computer uitgaat vind ik sowieso al niet prettig, maar dit gemengd met de frustratie maakte de stress nog groter. En dat merkte ik in mijn zicht, dat was inmiddels duidelijk wazig geworden. Juist doordat ik geen bril draag, merk ik dit effect altijd direct op. Vroeger zou mijn zicht achter glas gewoon scherp zijn gebleven. Maar de spanning zou net zozeer invloed hebben gehad op mijn ogen, die in de tijd dat ik de bril nog droeg vaak pijn deden en vermoeid aanvoelden.
Hoe ik mijn zicht weer herstel
Nu merk ik de waas direct op en weet ik: het is tijd om in te grijpen. Nu niet doorgaan en proberen alsnog het probleem op te lossen. Nee, juist weg van de computer, rust zoeken. Ik heb geleerd naar mijn ogen te luisteren en weet wat ik moet doen om weer tot ontspanning te komen. Als ik daar even de tijd voor neem, word ik daarna altijd beloond met beter zicht. Zodra ik mijn oogontspanning ga toepassen, komen mijn ogen tot rust, zie ik meer kleur en diepte, verdwijnt de waas en wordt het beeld helder en scherp.
De ervaringen van Arianne en Jos
Laatst sprak ik Arianne, die aan mijn workshop had meegedaan. Zij vertelde mij dat haar ogen niet meer plakkerig en droog aanvoelden. Ze ervaart duidelijk dat als de spanning wegvloeit uit haar ogen, zij scherper gaat zien. Jos slaapt beter sinds hij de principes van oogontspanning is gaan toepassen, dat helpt hem enorm binnen zijn stressvolle baan. Tussen het werk door doet hij een paar keer per dag even de palmeeroefening, waardoor hij veel minder in zijn hoofd zit en de stress niet zo’n impact op hem heeft.
Getoeter in het verkeer
Ik ben heel blij en dankbaar dat ik heb geleerd om anders te zien. Zonder bril, zonder spanning. De spanning in het zicht verdween niet van vandaag op morgen, en de stressfactoren in dit leven maken het proces er niet altijd makkelijk op. Maar als ik nu nog steeds mijn bril zou dragen, zou de stress een veel grotere invloed op me hebben. Ik merk dat ik me niet meer zo laat beïnvloeden door gebeurtenissen van buitenaf. Vroeger kon ik snel schrikken van onverwachte voorvallen, zoals bijvoorbeeld getoeter in het verkeer. Nu hebben dat soort factoren nauwelijks nog vat op me.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Marcel Stortelder
op 19 Oct 2016Marcel Stortelder
op 18 Oct 2016