Zien met je hart

Zien met je hart is niet gemakkelijk, want vaak heeft het hart geen vrij zicht. Dan zijn er blokkades die het zicht in de weg staan. Ik kreeg laatst een interessant beeld voor ogen over mijn hart: aan de voorkant van mijn lichaam werd zij bedekt door een schild. Helaas kon dit schild niet het hele hart beschermen en kwamen er veel dingen binnen die mijn hart niet prettig vond. Het was ook behoorlijk vermoeiend voor het schild om steeds maar weer van hot naar her te rennen om het hart te beschermen.

Hoe functioneert jouw hartbeschermer?

We zijn allemaal geboren met een hartbeschermer, het ‘pericard’. Deze beschermer ontstaat al in de baarmoeder en heeft als taak het beschermen van het kwetsbare hart. Zonder hart is er geen leven. Je hart is de verbindende factor in je lichaam, het communiceert met alle cellen via het bloed. Kostbare levensvloeistof die steeds weer opnieuw door het hart heenstroomt.

Door kleine en grote trauma’s in het leven kan de hartbeschermer zijn veranderd in een muur of in een ijzeren harnas. Dat is heel handig, het zorgt ervoor dat het hart geen schade wordt aangedaan. Een kasteel had vroeger niet voor niets zulke dikke muren. Daar kon de vijand niet zomaar doorheen of overheen komen, zeker omdat er ook nog een gracht buiten om de muur lag. Toch bleef de vijand met regelmaat proberen een ingang te vinden en waren er vaak gevechten rondom de muur. De ene keer droop de vijand af, de andere keer lukte het toch om door de barricade heen te breken en binnen te dringen in het kasteel (of het hart).

Liefde, vreugde en dankbaarheid

Bezoekers met goede intenties kregen trouwens ook niet makkelijk toegang tot het kasteel. Vaak lag het maar net aan het humeur van de poortwachter of iemand wel of niet naar binnen mocht. Het kon zomaar zijn dat de deur dichtbleef. Dit gebeurt ook met het hart. Een muur of harnas is een goede verdediging, maar laat maar moeizaam liefde, vreugde, dankbaarheid door.

“Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.”

Antoine De Saint-Exupéry

Zien met het hart, wat moet je je daarbij voorstellen? Voor mij was het een hele ontdekking dat het hart een belangrijke rol blijkt te spelen bij het zien. Het hart doet namelijk meer dan bloed rondpompen. Het maakt ook deel uit van het centraal zenuwstelsel dat talrijke hormonen aanmaakt. Deze hormonen hebben een belangrijke fysiologische invloed op het functioneren van het hart zelf, maar ook op dat van de hersenen en de rest van het lichaam. En dus ook op hoe we denken en voelen. Hoe het gesteld is met het hart heeft invloed op ons bewustzijn en op hoe we de wereld waarnemen.

Het harthormoon atriaal natriuretisch peptide (ANP) gaat onder andere naar de kringspier die voor het accommoderen van de ooglens zorgt. Het beïnvloedt de oogdruk en de gezichtsscherpte. Een ander harthormoon, calcitoninegen-gerelateerd peptide, brengt ontspanning in de bloedvaten teweeg. Een juist afgestemde hoeveelheid van deze hormonen in het bloed zorgt er dus voor dat we goed zien vanuit ons hart: scherp, ontspannen en met zachtheid.

Verschillende manieren van scherp zien

Je kunt scherp zien vanuit focus. Dit gebeurt als er gevaar dreigt. Je wordt heel alert en het zicht wordt extra scherp, zodat je het gevaar goed in de gaten kunt houden en actie kunt ondernemen. Adrenaline wordt aangemaakt, ieder moment kun je vluchten of vechten. Dit scherpe zicht is te vergelijken met het scherpe zien dat ontstaat met een bril of lenzen voor je ogen. Met een bril op ben je eigenlijk in een voortdurende staat van paraatheid. Zonder dat je daadwerkelijk in actie komt, want het gevaar is er feitelijk niet. De adrenaline blijft echter wel door je lichaam stromen en kan geen uitweg vinden door middel van actie. Hierdoor raak je ‘gestrest’.

Vanuit zachtheid scherp zien doe je met je hart

Scherp zien vanuit je hart is een veel zachtere manier. Deze gebruik je als je aan het genieten bent van het zien. Als je naar een bloem kijkt en de contouren van de bloem ziet, als je naar een dier kijkt, de scherpe tekening in zijn vacht of verenpracht. Als je naar de glimlach van een kind kijkt en je hart voelt smelten. Het zien is niet alleen scherp, maar ook kleurrijk, diep en contrastrijk. Eigenlijk kun je alleen vanuit je hart goed zien. Maar… dat lukt niet als de hartbeschermer teveel zijn best aan het doen is om je te beschermen. Dan is er stagnatie en kunnen de harthormonen niet vrij en rijkelijk door je lichaam stromen.

Mijn oude en mijn nieuwe hart

Tijdens een creatieve sessie ging ik in gesprek met mijn hartbeschermer. Ik voelde het verlangen dat mijn hartbeschermer geen schild en muur meer zou hoeven zijn, maar zou mogen veranderen in natuurlijk, organisch materiaal. Zacht materiaal dat licht en liefde doorlaat en toch met gemak het hart beschermt tegen negatieve invloeden en energieën van buitenaf. Ik tekende mijn oude hart met viltstift, maar dat voelde niet als geschikt voor mijn nieuwe hart. Dat wilde ik liever met kleurpotlood tekenen. En ja hoor, er ontstond een prachtig organisch hart op papier. Alleen miste er nog iets … Maar wat?

En toen zag ik het: er zaten wel kleuren en licht in mijn hart, maar de duisternis ontbrak. Duisternis is juist zo’n belangrijk element voor het goed functioneren van een lichaam. Bij het woord ‘duisternis’ denken we vaak aan enge, nare dingen, maar echte duisternis is een natuurverschijnsel, net als echt licht. Ze horen bij elkaar, ze kunnen niet zonder elkaar. Geen leven zonder licht, maar ook geen leven zonder duisternis. Ik bracht het zwart in mijn hart en meteen werden de contrasten groter en sprongen de kleuren eruit. Nu was het een mooi, organisch geheel.

Een ruim en ontspannen hart

Mijn hart voelt sindsdien ruim en ontspannen aan. Ik had hiervoor een tijdje last van een te druk kloppend hart, maar dat is helemaal tot rust gekomen. Ik ervaar meer ontspanning in mijn ogen en zicht en mijn hart voelt beschermd zonder dat ik er alert op hoef te zijn.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
mia.timmermans49@gmail.com
Door

mia.timmermans49@gmail.com

op 11 Jul 2018

Bijzonder Karin dat je je gevoelens met ons deelt, terwijl je niets van mij weet. Misschien weet je alleen maar dat ik Dubbel zie, en toch doe je net alsof we vrienden zijn. Dit is een compliment aan jou Karin. En je tips werken echt hoor . Dankjewel. Groetjes van mia

Odilia van Doorn
Door

Odilia van Doorn

op 10 Jul 2018

Wat grappig, je tekst komt als geroepen. Ik ben mijn autobiografie aan het schrijven en ik schreef vandaag over mijn naam, Odilia (Heilige Odilia is de patrones van de ogen) en ik las in een boekje over het zoeken naar de Steen der Wijzen en dat je dan niet met je ogen moet zoeken maar met je hart. Helemaal voor mij en perfect getimed. Dank.

Karin
Door

Karin

op 10 Jul 2018

Wat een mooi verhaal en een mooie naam.

Kate
Door

Kate

op 10 Jul 2018

Karin, jouw teksten zijn zo puur en diepgaand ! Het is alsof iemand perfect onder woorden brengt wat ik voel en waarom ik niet graag mijn bril draag ... Ik weet hoe zalig het voelt om vrij buiten in de natuur te lopen en te genieten van mijn natiurlijke zicht. Bravo en bedankt voor deze tekst !!

Karin
Door

Karin

op 10 Jul 2018

Wow, dank je wel voor je mooie reactie.

Margriet Bierens
Door

Margriet Bierens

op 10 Jul 2018

Het is een goed artikel! Moeilijk om van jezelf te zien of je kijkt met je hart. Jammer dat de workshop in Amsterdam is, niet mogelijk voor mij.

Reactie plaatsen