Page content

Koolhydraten oorzaak van Staar

Koolhydraten oorzaak van macula degeneratieKoolhydraten zijn de hoofdoorzaak van staar. Dit blijkt uit een studie van Chiu CJ en anderen die naar dit vraagstuk keken. Het maakte niet uit welke invloed de koolhydraten op de bloedsuikerspiegel hebben, het enige wat telde was de hoeveelheid koolhydraten die werd gegeten. Suiker is een koolhydraat en dat geraffineerde suiker slecht is voor de ogen, was mij al bekend. Maar het gaat niet alleen om pure suiker, een teveel aan koolhydraten eten is slecht voor de ogen. Je kunt er bijziend van worden, staar van krijgen en macula degeneratie.

Pasta, brood, aardappelen

Koolhydraten zitten in pasta, aardappelen, rijst, fruit, brood. Jarenlang dacht ik dat ik gezond at, door veel hiervan te eten. Matig met vlees en kaas. In de ochtend begon ik met havermoutpap met gedroogd fruit en noten, ’s middags lekker brood van de natuurwinkel met soms kaas, maar vaak appelstroop, notenpasta. ’s Avonds rijst, pasta, aardappelen, met groenten, vegetarische burgers, soms biologisch vlees, tofu, kaas. Ook at ik tot voor een jaar geleden regelmatig koekjes, wel volkorentarwe koekjes, want dat is gezonder dacht ik. Zeg maar gerust een koolhydraatrijk dieet.

Wat doen koolhydraten

Koolhydraten zijn hoofdoorzaak van staarVoor je spijsvertering maakt niet uit welke koolhydraten  je eet, want alle koolhydraten die je eet worden omgezet tot bloedsuiker, glucose. De oorzaak van oogproblemen, maar ook zwaarlijvigheid en andere westerse ziekten is een te hoge inname van suiker, andere zoete of zetmeelrijke voedingsmiddelen. Wanneer het energiegehalte en de bloeksuikerspiegel van het lichaam laag zijn krijgt het lichaam een hongersignaal: een teken dat er gegeten moet worden. Eet je dan vervolgens koolhydraten, dan worden deze snel verteerd en opgenomen, binnen enkele minuten  en krijg je snel weer een hongersignaal.

Stijgende bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel stijgt zeer snel als de maaltijd veel koolhydraten bevat. Als deze te hoog wordt, gaat de alvleesklier insuline produceren. De insuline haalt de overmatige glucose uit het bloed weg door deze om te zetten in vet en als vet op te slaan. Tegen de tijd dat de alvleesklier concludeert dat de bloedsuikerspiegel is gedaald, heeft deze meer dan genoeg insuline geproduceerd om die hoge bloekdsuikerspiegel te doen dalen. Hij is dan zover gedaald, dat we al snel weer honger krijgen, met als gevolg, snaaien, vaak zoete tussendoortjes. Ik heb echt jaren gehad dat ik heelveel koekjes at. Dan was ik op mijn werk, voelde me moe en soms wat verveeld. Stonden er koekjes, dan kon ik er niet vanaf blijven. At dan zo een paar koekjes, voelde dan even een opleving en daarna stortte ik nog meer in.

Eet vet word slank

Koolhydraten oorzaak van Macula DegeneratieDat dit niet goed voor me was, dat wist ik toen al. Ik heb jaren geprobeerd te stoppen met suiker, maar viel dan toch steeds weer terug op de zoetigheid. Maar dat pasta (ook volkoren), rijst (ook zilvervlies), brood en met name zoet fruit helemaal niet zo gezond voor je is, dat is toch wel nieuw voor mij. Ook dat al die koolhydraten een hoofdoorzaak is van staar lees ik pas in het boek “Eet vet word slank” van Barry Groves. Hij legt in dit boek heel goed uit waarom verzadigde vetten goed voor ons zijn en teveel koolhydraten niet en hoe verhalen de wereld in zijn gekomen dat je dik wordt van dierlijk vet, dat het je cholesterol verhoogt en de kans op hart en vaatziekten doet toenemen. Dit is alledrie namelijk niet waar.

Stoppen met koolhydraten helpt bij Staar

Het onderzoek waaruit blijkt dat een teveel aan koolhydraten de hoofdoorzaak van staar is, stamt uit 2005. Ik krijg regelmatig vragen van mensen, over staar. Ze zijn net geopereerd of ondergaan binnenkort een operatie. Ze horen van de oogarts dat er niets te doen is aan staar. Dat het alleen maar kan verergeren. Dat spierspanning te maken kan hebben met staar, dat gaat veel oogartsen hun pet te boven. Maar dat mensen niet eens geïnformeerd worden over de invloed van voeding op hun ogen. Ik vind het schandalig. Ook bij macula degeneratie wordt er gezegd dat er niets aan te doen is. Terwijl ook dit duidelijk te maken heeft met een voedingstekort in de ogen en de koolhydraten in het bloed.

Geef je ogen een kans

Het is niet meteen makkelijk om je hele voedingspatroon om te gooien en het kan best een tijd duren voordat je resultaat gaat merken. Iets wat in 40 jaar of meer is opgebouwd, heeft tijd nodig om weer te herstellen. Je hoeft niet meteen alle koolhydraten uit je voeding weg te halen. Het is zelfs beter om nog wel wat daarvan te eten, anders is de overgang te groot voor je lichaam. Barry Groves adviseert 60 gram koolhydraten per dag, dat staat gelijk aan een grote aardappel of 100 ml roomijs. Je mag kiezen:-)

De kilo’s vliegen eraf

Koolhydraten hoofdoorzaak van staarZelf let ik er niet zo op. Ik begin nu mijn dag met bijvoorbeeld gebakken eieren, spek, gebakken niertjes, kaas, vleeswaren en een appel voor de koolhydraten. ’s Middags een groene salade met olijfolie en stukjes kaas, ’s avonds een beestenbottensoep of een hamburger met was sla. Aardbeien met slagroom toe. Ik experimenteer met zelf leverworst en paté maken. Vegetariërs kunnen zorgen voor meer inname van room, rauwe melk, boeren kaas, eieren, kokosvet, olijfolie, palmvet, avocado’s en als je wel vis eet, vette vis. En het mooie is, behalve dat ik merk dat mijn ogen veel ruimer zien en rustiger voelen, de kilo’s die er na de zwangerschappen nog aan bleven hangen, eraf vliegen.

Merk jij wat voeding doet voor je ogen. Ik hoor vaak van mensen dat ze slechter gaan zien na het eten van bijvoorbeeld een zoete taart. Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat.

 

 

Comment Section

31 reacties op “Koolhydraten oorzaak van Staar


Door Yan op 14 maart 2016

Dus 60 gram koolhydraten x 4 calorieën is 240 calorieën. Trek je je dat af van een gemiddelde inname van 2000 cal. dan hou je 1760 cal over dat volgens jou van vet en proteïne moet komen. 50/50 betekent dat 153 gr vet en 345 gr proteïne. Voor mij als veganistische sportman zijn dat hallucinante hoeveelheden en volgens mij echt levensgevaarlijk. Jij pleit in feite voor een dr Atkins dieet en deze Dr is met totaal vervet lichaam gestorven. Jij bent echt heel ongezond bezig en ook zeer dier onvriendelijk. Voor eerlijker advies Google dr Greger.


Door Karin op 14 maart 2016

Ik kan me voorstellen dat het een omschakeling is, maar dat is wat onze vroegere voorouders naar binnen kregen. Je lichaam heeft vet nodig en kan zonder koolhydraten. De vroegere Inuit kreeg nauwelijks tot geen koolhydraat binnen, dat voedsel was niet verkrijgbaar voor ze, terwijl het hele gezonde mensen waren. Het probleem bij dr. Atkins was dat hij koolhydraten helemaal weg liet. Als je lichaam dat niet gewend is en door leververvetting het vet niet goed kan verteren, dan crasht het lichaam. De vervetting van de lever komt door teveel eten van koolhydraten en vooral door bewerkte koolhydraten.


Door Paul Vedder op 21 november 2016

Uw bewering hier is een “contradictio interminis” een tegenstelling over de oorzaak van leververvetting. Verder mis ik in uw betoog het fenomeen “Beweging”. Onze voorouders bewógen en niet weinig. Zoveel beweging is tegenwoordig met de beste wil van de wereld nog maar moeilijk te halen. De Inuit leven in extreme koude en ontwikkelen daardoor meer van het zogenaamde “Bruine Vet” . dat wordt alleen ontwikkeld als de omstandigheden daartoe kloppen. Het lichaam afharden tegen koude, kan wel helpen, maar voor velen is dat moeilijk haalbaar. Bedenkt u tenslotte dan ook nog eens dat juist dóór de invoering van brood en van de aardappel, de gemiddelde leeftijd van de mensen in het verleden steeg. Ik blijf tóch bij het advies: Gevarieerd eten rijk aan groenten, ook wat aardapels en brood. Weinig of geen suiker, weinig of geen alcohol en laat de koekjestrommel gewoon dicht, ze kunnen gemist worden en de Inuit hadden ze óók niet. Uw vet, eiwit en vlees advies kan leiden tot ernstige verzuring en dát vormt dan weer een mooie basis voor bv Kanker. Oppassen dus!


Door Karin op 23 november 2016

Leververvetting wordt vooral veroorzaakt door het eten van fructose, wat in veel bewerkte producten zit verwerkt. Ook in veel brood. Uiteraard is bewegen ook van belang, maar de Inuit wist heel goed wat hij het beste kon eten. Hij wist bijvoorbeeld dat als hij alleen maar mager vlees at (dat werd gezouten, kon het langst bewaard worden, dus was zeg maar het rest voedsel) dat hij daar ziek van werd. En wat krijgen wij geadviseerd, vooral mager vlees. Hij at dit gedroogde vlees dan ook altijd in combinatie met zeehondenolie, oftewel met vet.
Daarnaast heb ze onderzoek gedaan bij de Inuit. Deze mensen konden perfect zien t/m hoge leeftijd (85+), maar zodra ze overstapten op het westerse menu was binnen 1 generatie 50% ernstig bijziend. Juist doordat ze het vet, vlees en eiwit gingen vervangen door koolhydraten.


Door Anoniem op 4 januari 2016

Het schijnt dat het eten van wortels goed voor je ogen zijn.
als je een wortel schilt en de binnenkant van het topje bekijkt zie je een ronde structuur
Wat op onze iris lijkt, dus veel wortelen eten is een gezonde manier om je zicht eventueel te verbeten.
Wat ik ook af en toe doe; is een Ui schillen en me ogen laten tranen.
Ik was me tranen pas na een minuut of zeven.
Ik geloof dat deze methodes je ogen reinigen op een natuurlijke basis.


Door Karin op 5 januari 2016

Een wortel eten is prima, maar heel veel wortelen heeft niet veel effect. Je kunt je beter richten op het eten van lever. Wortelen bevatten veel betacaroteen, dat is een voorloper van vitamine A. Je lichaam kan dit niet of beperkt omzetten in vitame A. Echte vitamine A eten is heel belangrijk voor de ogen. Zit bijvoorbeeld in lever, vissenlever. Vandaar dat mensen vroeger levertraan aten. Neem dan wel goede levertraan, de meeste is namelijk verhit, waardoor de vitamines verdwijnen. http://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/vitamines-en-mineralen/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/
Tranen van de ogen lijkt mee een goed idee, dat werkt inderdaad reinigend.


Door Lola op 6 september 2015

Beste M.Rink,

Wat als u het nou gewoon eerst eens even probeert voordat u roept dat het onverantwoord is wat Kim hier beweert?
Als u dat namelijk had gedaan, dan was u erachter gekomen dat zij gelijk heeft.
Dat heb ik zelf mogen ondervinden na het volgen van de voedingsrichtlijnen van Westonprice.

Helaas zijn dure wetenschappelijke onderzoeken bijna altijd gesponserd door een belanghebbend bedrijf. Onafhankelijk zijn deze onderzoeken niet en de waarheid verkondigen zij al helemaal niet. Denk aan becel is goed voor uw hart, of (gepasteuriseerde/ gehomoniseerde) melk is goed voor elk. Doe vooral uw eigen onderzoek en neem alstublieft niet zomaar iets aan omdat het voedingscentrum of de overheid zegt dat het bewezen goed voor u is! Zij hebben niet het beste met u voor. Gebruik je eigen intuitie en gezond verstand.


Door M. Rink op 2 september 2014

Ik las dit bij toeval,omdat bij mijn man staar is geconcludeerd. Met alle respect, maar de grote kop “koolhydraten veroorzaken staar”en dan het magere studietje waar het aan gelinkt wordt :Conclusions: Results from the cross-sectional analysis of AREDS baseline data suggest that dietary glycemic quality and dietary carbohydrate quantity may be associated with prevalent nuclear and cortical opacities, respectively.
Er staat letterlijk: suggest en dus geen hard wetenschappelijk bewijs onderbouwd met cijfers. Hoe durf je mensen dan met zo’n artikel aan te sporen op iets wat niet wetenschappelijk is bewezen. Ik vind dat erg. Begrijp me goed, ik ben zeer met voeding bezig, eet biologisch. De anti koolhydraten hype lijkt heel erg op de anti vet hype van vele jaren achter ons. Ieder zijn mening en opinie, maar iets de media in slingeren zonde gegrond onderzoek/bewijs vind ik dan weer onverantwoord.


Door Karin Hogenboom op 2 september 2014

Jammer dat je mijn verhaal zo interpreteert. En misschien is het beter om te zeggen dat staar veroorzaakt wordt door te weinig eten van verzadigde vetten en cholesterol. Teveel koolhydraten en te weinig vet hebben met elkaar te maken. Dat vet heel belangrijk is voor de hersenen en de ogen is zeker wel bewezen. Hoe meer koolhydraten je tot je neemt, hoe minder vet. Om hier meer over te lezen kan ik je boeken Het Glutengevaar en Het wonder kokosolie aanraden.


Door Dennis Lichtenveldt op 31 januari 2014

Ook in het boek Broodbuik, Wheat Belly, worden de nadelige effecten van o.a. tarwe maar ook alle andere koolhydraten haarfijn uit de doeken gedaan. Helaas is de medische wetenschap. Big Food en Big Farma helemaal niet gediend van deze informatie, kijk maar eens hoe er door het voedingscentrum (betaald door Unilever) wordt gereageerd op Broodbuik. Als de consument weer gezond gaat eten verdwijnen de inkomsten van deze gifmengers.


Door Annemieke op 18 november 2013

Hoi Karin, kijk ook eens op de webstek van Melchior Meijer, te vinden via google. Je gaat daar veel over voeding vinden wat in het verlengde van jouw ervaringen en jouw artikel liggen.


Door Karin Hogenboom op 18 november 2013

Ik heb net gekeken en een aantal artikelen gelezen. Heel interessant. Dank je voor de tip.


Door Sara op 17 juli 2013

Hallo Karin,
Het lijkt mij, dat je je hebt laten overtuigen door 1 boek, in plaats van het breder te zien.
De angst voor koolhydraten is net zo goed een tijdgeest product als die voor vetten en eiwitten eerst was.
En onderzoek toont aan, dat het lichaam zeer snel degenereert door het eten van in verhouding te veel eiwit en vet, vanwege de hoge belasting. Bleek daaruit ook dat eiwit en vet een heel klein deel maar moesten zijn, als je keek naar gezondheid.
Ook is het ene koolydraatrijke voedsel het andere niet, het draait biet slechts om calorieën!
Ikzelf ben graatmager met veel koolhydraten, vroeger met veel eiwitten en vetten.
Tot slot, lees nog eens war na over melkproducten en vlees, velen geloven dat die alleen maar kwaad kunnen, en ook dat lijkt heel aannemelijk!!
Groeten


Door Eva Grootenhuis op 29 juli 2013

Hoi Sara. Opmerkelijk hè, wat er allemaal onderzocht wordt rondom voeding, en hoe daarin van alles wordt tegen gesproken. Ik zelf ben van overtuiging om dat te eten wat juist voelt voor mij, los van alle regels/theorieën. Dit bevalt me erg goed, zo kan ik ook echt genieten van dat wat (in het moment) bij me past. Ik heb jarenlang bijna veganistisch gegeten, en kan op dit moment weer erg genieten van melkproducten. En over een tijdje kan dit weer helemaal anders zijn. Karin is nog even op vakantie, hoop dat zij later ook nog even haar mening hierover geeft. Groetjes Eva


Door Bedross op 11 mei 2013

Hallo goedemiddag,

“Koolhydraten zijn slecht voor onze ogen en gezondheid” Dat geloof ik niet, ten minste tot nu toe. Men moet grote onderscheid maken tussen natuurlijke gezonde Koolhydraten en slechte “Genetische gemanipuleerde” en Geraffineerde koolhydraten.
Voorbeeld, er is grote verschil tussen Biologische natuurlijke gekookte aardappelen en Genetisch gemanipuleerde aardappelen die gebakken zijn tot chips met ongezonde olie en wordt verkocht in de supermarkten. Allebei zijn koolhydraten, maar de eerste is gezond en de tweede is ziekmakend.
Biologische zilvervliesrijst is nooit slecht. Het kan slecht zijn voor een persoon met een bepaalde vertering stoornis maar niet voor normale gezonde mensen.
Vroeger en tot nu toe de reguliere westerse geneeskunde zegt dat verzadigde vetten zijn zeer slecht voor onze gezondheid, maar dat is onzin en heel dom en leugens en misleiding voor de mensheid.
En nu komt de misleiding over koolhydraten.
Ik vind “Koolhydraten in een gebalanceerde maaltijd” is heel gezond en niets mis ermee.


Door Karin Hogenboom op 11 mei 2013

Er is ook niets mis met gezonde koolhydraten, mits het niet je voedingspatroon overheerst. Dat was bij mij vroeger wel zo en ik merk echt verschil nu ik meer accent leg op de verzadigde vetten uit biologisch vlees, vis en rauwe melk. Ook voor de verzadigde vetten telt dat het belangrijk is dat van vlees komt van dieren met een goed, biologisch leven.
Het is zelfs zo dat als je voeding voornamelijk uit koolhydraten heeft bestaan, je beter niet zomaar alleen over kunt stappen op vlees, vis en rauwe melk. En het beste wel nog wat koolhydraten kunt eten. En uiteindelijk is het ook heel belangrijk dat je geniet van je eten, ook op momenten dat je toch een suikerrijk gebakje of ijsje eet.
Uit het onderzoek die hierboven is aangehaald blijkt trouwens dat het niet uit maakt welke koolhydraten je eet voor de oogziekten die werden ontwikkeld. Of het nu ging om geraffineerde koolhydraten of ongeraffineerde, zoals volkoren pasta of zilvervlies rijst.


Door Karin Hogenboom op 10 mei 2013

Leuk om alle reactie te lezen, ook een mooie aanvulling, het verhaal over de invloed van koolhydraten op de serotonine.
En ja, er zijn inderdaad veel theorien over eten, de vraag is waar zijn ze op gebaseerd? Op hoe mensen al eeuwenlang eten? Veel informatie over eten gaat hier niet over en juist dat is interessant om naar te kijken. Daarom zijn de bevindingen van Weston Price zo interessant, wat hij heeft zelfstandig onderzoek gedaan bij 14 natuurvolkeren die nog helemaal geïsoleerd leefden. Al deze mensen aten voornamelijk dierlijke vetten en eiwitten, door middel van vlees, vis en rauwe melk. En ik heb veel uitgeprobeerd de afgelopen jaren, zoals ook goji bessen, die bekend staan als heilzaam voor de ogen. Maar ik merkte pas echt wat in mijn lichaam en mijn ogen na het eten van lever en een mineraal rijke soep van dierenbotten. Alsof ik een boost kreeg in mijn ogen, maar ook in mijn lichaam. Mijn ringen zijn tegenwoordig te groot, omdat ik geen vocht meer vasthoudt in mijn vingers en ik gewicht verlies door dit nieuwe eten. Dit was nooit mijn intentie, maar ik verlies nu pas de extra kilo’s die er na drie zwangerschappen bij waren gekomen.
Van gewone melk houd ik ook niet en ik heb jaren geleden echt verschil gemerkt met mijn hooikoorts klachten toen ik stopte met karnemelk drinken. Maar rauwe melk vind ik echt lekker en het is natuurlijk iets heel anders wat je dan drinkt dan als de melk in de fabriek is geweest en daar allerlei procedures heeft ondergaan. Rauwe melk haal je zo direct bij de boer vandaan en dan natuurlijk bij voorkeur van een biologische koe waarvan de koeien gras krijgen, en geen ander voer waar hun lichaam niet voor is gemaakt.


Door tania op 8 mei 2013

dank je karin voor deze uitleg. ik ga zelf eens opletten. Zelf probeer ik ook veel groenten en fruit te eten. En sommige dagen geen vlees of vis te eten dat is het een vegetarische dag. Voor rest doe ik jullie ontspanning oefening en veel knipperen, mijn ogen zijn veel rustiger en relax. Wegens medicijnen heb vreselijk last van mijn ogen druk, droog en rode ogen en nu is al veel beter. dank je


Door Lette op 8 mei 2013

Hoi Eva,

Bedankt voor je snelle reactie! Koolhydraten worden in je lichaam gebruikt om serotonine te maken, dat is de reden dat je depressief kunt worden als je langere tijd (te) weinig koolhydraten binnen krijgt. Natuurlijk zijn vers fruit en (glutenvrije) granen om blij van te worden, maar ik bereep uit de bovenstaande blog dat het het beste is om álle koolhydraatbevattende voeding te schrappen.
Het is soms lastig om door alle voedingstheorieen nog een goed voedingspatroon samen te stellen. Maar wat jij al zegt: doe wat goed voelt voor jezelf en vooral: geniet ervan!


Door Eva Grootenhuis op 8 mei 2013

Ik zag hieronder ook nog iemand anders wat zeggen over de serotonine, Kim. Misschien kun je dat ook nog even lezen? Ik zelf heb heeeeel veeeel voedingstheorien gelezen/geleerd, en vaak spreken ze elkaar gewoon tegen (of komt er naar een paar jaar toch weer een andere gedachtegang bij). Ik ben dus maar mijn eigen lichaam en stemming als graadmeter gaan gebruiken. Groetjes


Door Lette op 7 mei 2013

Hallo Karin,

Boeiend om iedere keer vanuit een andere hoek te horen wat een slechte invloed koolhydraten eigenlijk hebben op ons lichaam. De inname hiervan verminderen kan dus geen kwaad, zou je denken…. Als je langdurig heel weinig koolhydraten tot je neemt (en het aantal koolhydraten van één aardappel over de hele dag vind ik heel weinig) kan dat invloed hebben op je stemming tot aan depressiviteit toe (en dat komt dan niet van het ‘afkicken’ van de suiker). Dus als je al een neiging hebt om snel depressief te worden is dit wel iets om rekening mee te houden.


Door Eva Grootenhuis op 8 mei 2013

Hoi Lette.
Karin is op vakantie, ik neem het even over. Dat is een interessante ontdekking. Een theorie die even bij me omhoog komt, koolhydraten eten kunnen ook een soort verslaving zijn (vooral brood en alle andere zoetigheden, vooral suiker natuurlijk etc), door dit te stoppen komen er misschien je ware gevoelens naar boven? Tegelijkertijd, voedzame koolhydraten zoals zilvervliesrijst, volkoren granen, quinoa etc. zijn volgens mij nog prima te gebruiken in de mate die juist voor je voelt. Mijn eigen motto is vooral, voel zelf wat goed voor je is (en je lijf), geen een mens is hetzelfde, en je kunt zelf uitproberen en voelen wat je nodig hebt. Bij depressiviteit denk ik ook even aan goji besjes, rauwe cacao, spirulina en tarwegras (superfoods), misschien leuk om wat uit te proberen. Groetjes Eva


Door Eva Grootenhuis op 8 mei 2013

En verse verschillende soorten KLEURRIJKE groenten en fruit doen bij mij ook altijd wat met mijn stemming (daar word ik blij van 🙂


Door Karin K. op 7 mei 2013

Ha Karin,

Weet je waarom het voor veel mensen heel moeilijk is om van de koolhydraten af te blijven? Omdat ze een ‘koolhydraatverslaving’ hebben. Ik ook. Het gevoel dat voorafgaat aan het snaaien dat jij beschrijft, ik dacht altijd dat het trek was en ik at dan een ‘gezonde’ boterham. Mensen die een koolhydraatverslaving hebben krijgen echt afkickverschijnselen als ze te lang geen koolhydraten eten (voordeel is, als je na 4 a 5 dagen afgekickt bent, taal je er ook niet meer naar en smaken ze zelfs vies!)
Hoe het werkt: het eten van koolhydraten zorgt niet alleen voor een verhoging van insuline, maar ook van serotonine. Bij mensen met een koolhydraatverslaving is die stijging extremer dan bij anderen. Als de serotonine vervolgens weer daalt, ongeveer 1,5 uur na een maaltijd, krijgt je weer ‘trek’ of snaaizin. Dit is dus een verslavingsreactie! Serotonine heeft ook invloed op melatonine, dus zonder koolhydraten slaap ik vele malen dieper, de eetlust wordt veel minder, smaak neemt toe (google een op serotonine, voor alle positieve gevolgen). Fijn dat het ook goed is voor de ogen. Sinds ik ze niet meer eet zet ik mijn bril steeds vaker af.

Voor iedereen die vermoed een koolhydraatverslaving te hebben, meer info hierover en ook voor info over andere ‘aandoeningen’ die veroorzaakt worden door koolhydraten, wat je er aan kunt doen, recepten etc.: er vielen bij mij heel veel kwartjes tijdens het lezen van het boek ‘Slim op uw juiste gewicht’ van Cora de Fluiter: http://coradefluiter.nl/.

Groeten!


Door Eva Grootenhuis op 8 mei 2013

Ja, hier heb ik inderdaad ook wel eens over gehoord!


Door Chris op 7 mei 2013

Hallo Karin,
Als ik na een maaltijd een Dame Blance eet om de gaatjes te vullen merk ik dit direct door vaag zien.Dus ijs toe is voor mij al langer van de baan om dezelfde reden.Het laten vallen van koolhydraten is echter niet eenvoudig dus dat lukt meestal niet.
Met vriendelijke groet, Chris


Door Eva Grootenhuis op 8 mei 2013

Hoi, karin is even op vakantie. Ze leest de berichtjes volgende week. Wat grappig dat het ijs zo’n direct (bemerkzaam) effect heeft!


Door Jikke op 7 mei 2013

Hoi Karin

Ik lees rauwe melk…ik dacht dat melk zo slecht was!!

Groet Jikke


Door Eva Grootenhuis op 8 mei 2013

Karin is op vakantie. Ze beantwoord volgende week de berichten weer. Wat ik zelf weet over melk, dat ik het niet lust 🙂 Maar ik eet wel soms yoghurt, dat doet me wel goed. Ik denk dat er wel een verschil is tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk (dat juist door het te pasteuriseren voedingsstoffen verloren gaan, en het proces zelf ook niet goed voor de melk is). Karin kan je hier wel meer over vertellen. Groetjes Eva


Door Maks op 2 mei 2013

Hallo Karin,

Dan blijft er weinig over waar geen koohydraten in zitten xD

Dus (gedroogt)fruit, aardappel en alle volkoren dingen zijn niet zo gezond?

Ik heb even opgelet bij boodschappen doen in een natuur winkel, maar in superfoods zoals gedroogde fruit/bessen zitten er overal veel koolhydraten. Hoe kun je hiermee omgaan dan?

Gr Maks


Door Karin Hogenboom op 2 mei 2013

Hoi Maks,
Als je er teveel van neemt, is het in ieder geval niet zo gezond nee. Voor mij is het ook nieuw, en alles laten staan is niet praktisch in deze maatschappij. De vraag is of je al die superfoods nodig hebt. Volgens de onderzoeken van Weston Price zijn er drie superfoods (om het in de termen van deze tijd te noemen), namelijk orgaanvlees, rauwe melk en vette vis.
Je kunt eens op de volgende sites kijken: http://www.voedingsisgezondheid.nl, http://www.westonprice.nl/.

Plaats een reactie


*