Page content

Eerste hulp bij droge ogen

oog met traanklierDroge ogen, heb jij daar last van? Dat je ogen voelen als schuurpapier? Of voelen ze droog en branderig aan, heb je steeds het gevoel dat er zandkorrels in je ogen zitten? Als je last hebt van droge ogen, beïnvloedt dit je hele gevoel van welbehagen. Je kunt er geïrriteerd van raken, er slecht door gaan slapen en bovendien kan je hoornvlies uitdrogen als je ogen steeds te droog zijn.

Oorzaak droge ogen

Droge ogen worden veroorzaakt doordat je ogen te weinig knipperen. Bij het knipperen wordt de traanklier geactiveerd; dat is nummertje drie op de tekening. Iedere keer dat je knippert, komt er een vetachtige vloeistof uit je traanklier en dit vocht wordt verspreid over je oogbal. Als het knipperen niet genoeg gebeurt, krijgt je oog niet deze vetachtige vloeistof, die het beschermt tegen invloeden van buitenaf en het vochtig houdt.

Oorzaak te weinig knipperen

Hoe komt het dat je te weinig knippert? Staren is een belangrijke boosdoener. Ogen die slecht zien, bewegen te weinig en gaan staren. Maar ook ogen die veel naar de computer kijken, gaan staren en knipperen te weinig. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die achter een beeldscherm werken, nog maar 5 keer per minuut knipperen in plaats van 20 keer. Gamers knipperen nog maar 2 keer per minuut.

Droge ogen komen ook vaak voor na een laseroperatie. Het kan zijn dat het bovenste ooglid door de ooglidspreider is beschadigd tijdens de operatie. Met de spreider kan de chirurg beter bij het oog. Als het bovenste ooglid beschadigd is, ga je minder knipperen en kan het zijn dat het oog niet meer goed sluit tijdens het slapen. Dit heeft als gevolg dat het traanvocht te snel verdampt.

Levertraan en boterolie

Hoe gebruik je levertraan en boterolie? boterolie

Een belangrijke oorzaak van droge ogen kan liggen in een tekort aan vitamine A. Goede levertraan van Green Pasture is een prima bron van deze vitamine. Neem geen levertraan van een ander merk, omdat de stoffen meestal ernstig verhit zijn geweest. Hierdoor is de vitamine A verdwenen en vaak vervangen door een synthetische vorm die allerlei bijwerkingen kan veroorzaken. Ook is het raadzaam om boterolie van Green Pasture te gebruiken. Het vet van de olie en de levertraan is zeer goed voor de ogen en de boterolie bevat een hoog gehalte aan vitamine K2, wat belangrijk is voor het zicht en de hersenen. Klik hier om meer te lezen over levertraan en boterolie.

Oogbad

Wat heel fijn kan zijn voor droge ogen, is een ayurvedisch oogbad (netrabasti). Met lauwwarme ghee (boterolie) wordt zo’n oogbadje gemaakt. Door deegrolletjes rondom je ogen te leggen, zorgt men ervoor dat de warme ghee bij je ogen blijft. Je ogen zijn geopend en je maakt er allerlei bewegingen mee. Het oogbad verlicht de spanning op de ogen, het maakt de ogen schoon en glanzend, maar werkt ook verder door: de ghee voedt tot diep in het zenuwstelsel. Je kunt een oogbad het beste laten doen bij een ayurvedisch therapeut.

Omdat het niet altijd makkelijk is om naar een therapeut te gaan, kun je ook zelf een beetje ghee in je ogen smeren, voordat je gaat slapen. Je ogen worden er heel vettig van en niet alleen je ogen… Daarom doe je het voor het slapen gaan. Als je ogen gesloten zijn, komkommerschijfjes tegen droge ogenkun je oogbewegingen maken zodat de ghee goed verdeeld wordt over de oogbol. Het effect is niet zo sterk als bij een echt oogbad, maar het voelt wel heel prettig de volgende ochtend. Echt een weldaad voor droge ogen.

Oogmassage

Oogmassage is een fijne oefening bij droge ogen; let wel op als je een laseroperatie hebt ondergaan. Dan is het hoornvlies beschadigd en weet ik niet of het verstandig is deze oefening te doen. Maar de oefening is zachter dan wrijven in je ogen, dus voel zelf wat wel en niet kan. Je plaatst je drie vingertoppen heel zachtjes op je gesloten oogleden en je maakt drie cirkelbewegingen naar links, drie naar rechts, dan laat je los. Doe dit nog tweemaal. Deze oefening kun je meerdere keren op de dag herhalen.

Knijpen is ook een soort massage voor de ogen en een goede oefening bij droge ogen, je sluit je ogen en je knijpt alleen je oogleden tegen elkaar. Dus andere spieren worden hierbij niet gebruikt. Doe dit tien keer achter elkaar, ontspan en doe deze oefening nog minimaal twee keer. Herhaal de oefening een aantal keren per dag. Zo vaak als je wilt.

Drink voldoende zout waterwater drinken voor droge ogen

Je ogen en je lichaam bestaan voor een groot deel uit zout water. Zout door een glas water mengen is goed voor je vochtbalans en mineraalhuishouding. Gebruik wel ongeraffineerd zeezout. Keltisch zout staat bekend om zijn vele spoorelementen en mineralen. Twee glazen water met een beetje van dit zout zal de conditie van je ogen ten goede komen.

In 3 stappen naar gezonde ogen

Er zijn 3 belangrijke dingen die je zelf kunt doen om van je droge ogen af te komen. In mijn e-book 3 gratis tips voor gezonde ogen lees je welke dingen dit zijn. Ga met de 3 tips aan de gang en je zult binnen korte tijd al verschil merken.

Jouw ogen zijn mijn passie

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ogen precies nodig hebben om weer fit en vrij van klachten te worden. Download het e-book 3 gratis tips voor gezonde ogen en ontdek:

  • …hoe het komt dat je ogen steeds verder achteruitgaan
  • …wat niet goed is voor jouw ogen
  • …wat jouw ogen wel nodig hebben

Schrijf je hieronder in voor het gratis e-book en ontvang het direct in je mailbox:

 

    Comment Section

    73 reacties op “Eerste hulp bij droge ogen


    Door Marie-Louise van der Kloot op 11 februari 2017

    Ondanks dat me medicatie werd voorgeschreven door het LUMC voor droge ogen, ging ik naar de drogist. Die heeft me membrassin gegeven, ofwel duindoornbesolie; boordevol omega 3-6-7 en 9. Ik heb heel snel verbetering gemerkt voor de droge ogen. Dit middel helpt bij alle droge slijmvliezen en werkt geleidelijker dan de medicatie.Dus op dit moment was het een prima tip


    Door Sonja op 1 februari 2017

    Beste Karin, ik heb sindskort droge ogen door ontstoken traankliertjes, heb jij advies wat ik kan gebruiken om meer traanvocht te krijgen?


    Door Karin op 1 februari 2017

    Ik kan je niet 1 advies geven, maar wel leren wat je moet doen om je ogen weer gezond te krijgen. Als je hier werkelijk in geïnteresseerd bent, om hier actie in te ondernemen en wilt investeren in de gezondheid van je ogen, dan kun je met ons in gesprek en kunnen we je verder uitleggen hoe wij je hier bij kunnen helpen. Via info@volzicht.nl kun je contact met ons opnemen, of direct een inzichtsessie bij ons boeken. http://volzicht.nl/persoonlijke-inzichtsessie/


    Door Rosita Hanoeman op 24 januari 2017

    Ik gebruik nu herbalife max en merkte al vershil binnen half uur. Zo bizar,maar was echt blij,want had droge ogen en op een gegeven moment was dat niet prettig meer.


    Door Sonja op 1 februari 2017

    Hallo rosita, waar koop je die herbalife max?


    Door Sonja op 1 februari 2017

    Gebruik je de herbalife max visolie? En waar heb je die gekocht?


    Door Karin op 1 februari 2017

    Veel visolie is verhit en bewerkt, onder andere met zware metalen. Ik weet hierover niet hoe dat met herbalife zit, weet wel dat green pasture goede producten levert.


    Door Bianca op 17 november 2016

    HELP! Ik had op 7 december een afspraak om mijn ogen te laseren. Gisteren bij de laatste controle bleek het dat ik bijna geen Traanvocht aanmaak. Wat bij een ander een tien is , is bij mij een 1. Nu krijg ik volgende week nog een controle maar zoals het er nu naar uit ziet word er niet gelazerd. Heb je tips om meer traanvocht te produceren en dit binnen een week? Mvg bianca


    Door Karin op 20 november 2016

    Ik zou maar eerst goed voor je ogen gaan zorgen. Want een bijwerking van een lasteroperatie is dat je ogen droger kunnen worden. Dat wil je niet hebben als het nu al slecht gesteld is met je ogen. Als je zelf direct aan de gang wilt hiervoor, kan ik je adviseren om naar mijn workshop te komen op 25 november, daar leer je wat je kunt doen voor droge ogen, kijk hier voor meer informatie: http://volzicht.nl/introductie-workshop/


    Door carla op 11 februari 2017

    Heb ook last van zeer droge ogen doorn het gebruik van antidepressiva.Druppelen helpt niet dweilen met de kraan open.Gebruik ook de ghee en de levertraan en doe de oefeningen niks helpt afdoende. De oogarts zei dat ik al beschadigng heb aan het hoornvlies.Weet verder niet wat ik hier nog aan kan doen.


    Door Karin op 11 februari 2017

    Als je droge ogen krijgt door anti depressiva, ligt daar onder andere de oorzaak. Goed dat je ghee en levertraan gebruikt, maar waarschijnlijk gebruik je veel te weinig. Als je echt begeleiding hierin wilt, dan bied ik dat en kun je via info@volzicht.nl contact opnemen hierover.


    Door Anna op 8 augustus 2016

    Beste Karin, mijn vriendin zei dat ze al een tijdje last begon te krijgen van vermoeidheid aan haar ogen, tot plots ook haar verzicht begon te verminderen, ik heb ook al gemerkt dat ze niet zo goed tegen het zonlicht kan,zelf wilt ze er niet veel aan doen maar ik zou graag weten wat er aan de hand is ?!


    Door Eva op 10 augustus 2016

    Hoi Anna
    wat je vriendin precies heeft kan ik niet zeggen. Het zou wel goed voor haar kunnen zijn om ontspanningsoefeningen te doen, maar dat moet ze natuurlijk zelf wel willen 🙂 Waarom dit ineens is gekomen, weet ik niet, misschien heeft ze een periode van stress gehad?
    Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


    Door Gert, Rein op 15 juni 2016

    Soms misschien moeilijk, maar wel zeer effectief en simpel om te doen (werkt voor mij in ieder geval)

    Zodra je droge ogen hebt, probeer tranen op te wekken (huilen). Mij lukt het om het vocht op commando in mijn ogen te laten stromen, maar voor een ander kan dit wt lastig zijn.
    Werkt iedergeval voor mij 🙂


    Door Natasja Boons op 16 juni 2016

    Interessant Gert, ‘gewoon’ door de ogen het commando te geven, of ondersteun je dat nog met fysieke oefeningen?
    hartelijke groeten,
    Natasja, medewerker VolZicht


    Door Milan op 22 maart 2016

    Beste karin, allereerst; geweldige informatie te vinden op deze site m.b.t. De ogen en de zorg hiervan. Ik heb elke ochtend rode ogen, ze doen niet eens echt pijn en jeuken ook niet. Ik ben wel een beetje lichtschuw volgens mij. Verhelpt het smeren van Ghee de roodheid van de ogen denkt u? Groetjes Milan



    Door Nusha op 12 februari 2016

    Beste Karin,
    Ik heb last van een droge oog. Twee keer bij oogarts geweest en kreeg Vidisic Carbogel en die hielp niet en dan Carbomeer ooggel. Wat verbaasde mij arts kon niet mijn vraag beantwoorden wat oorzaak is van de droge ogen zijn. Nu ben ik blij dat ik uw site zelf gevonden en ik kan uwe adviezen gebruiken. Een reuze bedankt!


    Door Karin op 12 februari 2016

    Graag gedaan!


    Door Siemran op 30 januari 2016

    Beste Karin,
    Ik had een vraagje of je ook eye pads remover kan maken zonder kokosvet?
    Groetjes, Siemran


    Door Karin op 31 januari 2016

    Dat weet ik zelf niet, misschien krijg je een reactie van iemand anders.


    Door Nassira op 20 november 2015

    Hey Karin,

    Ik draag al 5 jaar lang harde lenzen, oke geef al heel vaak aan de dokter wat ik aan mij roden ogen kan doen.. Hij geeft aan dat er niks aan kan doen.
    Ik dacht meer dat jij misschien tips hebt?

    Liefst Nassira


    Door Karin op 21 november 2015

    Beste Nassira,
    Ten eerste stoppen met de harde lenzen. Je ogen ontspannen door ze te palmeren en met mijn voedingstips aan de slag gaan. Ik kan je adviseren om mijn gratis ebook te downloaden en met deze zeven tips aan de gang te gaan: http://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/


    Door Niels op 18 januari 2016

    Hoe zit het nou precies met dat zout? Hoe verbetert dat mijn zicht?


    Door Karin op 19 januari 2016

    Beste Niels,
    Fabriekszout kun je beter niet gebruiken. Keltisch zeezout is een goed zout, dat niet geraffineerd is. Zout is belangrijk voor ons lichaam en onze ogen, omdat we voor 60/70% uit zout water bestaan. Ons waterhuishouding komt overeen met het zoute water uit de zee. En is dus belangrijk voor gezonde ogen. Je kunt het hier bestellen: http://www.keltischzeezout.com/.
    Keltisch zeezout is ook zo gezond omdat het veel mineralen bevat.


    Door Johan op 17 maart 2015

    Ik gebruik nu levertraan met boterolie in maar vind het moeilijk om op te eten. De gel (met chocoladesmaak) is moeilijk door te slikken en ligt nadien nogal zwaar op mijn maag. Mag ik de 1 gram levertraan-visolie-boterolie combinatie oplossen in een half glas heet water en het dan zo opdrinken? Dank je wel


    Door Karin Hogenboom op 18 maart 2015

    Beste Johan,
    Wat helpt bij het verteren: Drink een half uur voor de maaltijd en het innemen van de levertraan en boterolie een glas lauw water met daarin een uitgeknepen citroen of een scheut appelazijn. Het zuur hiervan versterkt je maagzuur waardoor je het makkelijker verteert. Ik zou het niet oplossen in een glas heet water, dan vernietig je weer belangrijke voedingsstoffen. Wat je wel kunt doen, het verwerken in een smoothie die je kunt maken met volle yoghurt, slagroom, biologische honing of jam, eventueel rauwe eieren.


    Door Amanda op 25 juni 2014

    Oke dankje Karin ik heb het in de natuurwinkel gekocht en slik nu sinds twee ook de levertraan en butteroil van vitavie, duurt het lang vordat je daar het effect van merkt?



    Door Amanda op 21 juni 2014

    Hoi Karin,

    Ik heb sinds 4 weken heel erg ast van mn ogen ik draag altijd lenzen maar draag nu al een tijd alleen nog maar mn bril, ik denk dat t bij mij een vitaminetekort kan zijn ik ben al geruime tijd op dieet misschien dat ik te eenzijdig eet. Mijn vraag is waar vind ik dan goede ghee? groet Amanda


    Door Karin Hogenboom op 21 juni 2014

    Kun jezelf maken, even googelen op internet. Of anders bij de natuurwinkel.
    Belangrijk ook om veel verzadigde vetten te gaan eten en cholesterol. Het mooie is dat je daar juist van afvalt.


    Door c van linder op 11 mei 2014

    1jaar geleden ooglidcorrectie gehad heb nog steeds last van droge ogen, voor de nacht gebruik ik
    oogdruppels, ogen sluiten niet goed(na operatie)kan dit nog goed komen of kan dit lang duren?



    Door Josephine op 27 april 2014

    Beste Karin,
    Hartelijk dank voor je reactie. Ik zal naar geklaarde boter zoeken en intussen de lijnzaadolie uitproberen.
    Fijne zondag,
    Josephine


    Door kimberley pex op 27 april 2014

    Dank je Karin. Ik heb t ook al geprobeerd en ’t pitst enorm, die lijnzaadolie. Geen goed idee van mij dus i.d.d.. Dank je voor de reactie. Ik ga op zoek naar geklaarde boter. Groeten kim.


    Door kimberley pex op 25 april 2014

    Kan ik ook ’n druppel lijnzaadolie in m’n ogen druppelen ?


    Door Karin Hogenboom op 26 april 2014

    Ik ben meer een voorstander van Ghee, of te wel geklaarde boter, omdat een verzadigde vet is, net als je lichaam zelf uit verzadigde vet bestaat, en het daarom beter op zal nemen.


    Door Josephine op 24 april 2014

    Beste Karin,
    ik hoorde pas dat een druppel lijnzaadolie in de ooghoeken cataract kan bestrijden, en zelfs een operatie kan voorkomen. Zou dit inderdaad helpen? Wat is jouw advies?


    Door Karin Hogenboom op 26 april 2014

    Beste Josephine,
    De druppel lijnzaad in de ooghoeken is mij nog niet bekend. Ik zou zeggen, probeer het uit en dan hoor ik graag terug wat de resultaten zijn. Wie weet kan het andere mensen weer helpen.


    Door Karin Hogenboom op 26 april 2014

    Maar ben wel meer voor geklaarde boter, omdat dit verzadigd vet is, en herkenbaar voor je lichaam.


    Door Kelly op 10 april 2014

    Hallo Karin, sinds een week heb ik hele pijnlijke droge ogen. Inmiddels begin ik een beetje door te draaien. Ik ben bij een optometrist geweest en behalve dat ik drogen heb is er niets mis met mijn ogen. Hij kon ook niet waardoor ik droge ogen heb.

    Ik heb het gevoel alsof ik de hele dag buiten heb gestaan, moeie warme ogen. Al ben ik net een uur wakker. Ik voel me er gewoon beroerd door. Alsof ik klappen op mijn ogen heb gehad.

    Ik werk op kantoor, maar probeer echt te letten op mijn beeldscherm werk en op het knipperen. 4 x per dag druppel ik met Hypromellose. Ik begin een beetje radeloos te worden want het houdt niet op 24/7 voel ik me zo. 🙁 Heb jij misschien goed advies.


    Door Karin Hogenboom op 10 april 2014

    Beste Kelly,
    Droge ogen kunnen komen door een tekort aan vitamine A en verzadigde vetten in de voeding. Je kunt er hier meer over lezen:
    http://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/
    Ik weet niet hoe lang je al druppelt met Hypromellose, maar het kan best zijn dat deze druppels als bijwerking droge ogen hebben. Ik zou eerder ghee gaan gebruiken, zoals uitgelegd in dit artikel. Ik heb ook van diverse mensen vernomen dat het kijken naar een vlam, waarvan de lont is ghee is gedoopt, ook helpt bij droge ogen.


    Door Dej op 2 juli 2015

    Snap niet dat puur door kijken naar iets dat helpt…. …?

    2
    Wat is boterolie, waar haal ik t

    3
    Ipv thee kan je ook kokosolie boter gebruiken?
    Ghee lastig te maken, kokosolie hen ik. Maar is wel hard.


    Door Karin op 3 juli 2015

    Boterolie van Green Pasture kun je bestellen bij http://www.vitavie.nl. Het is olie gemaakt van de melk van runderen die snelgroeiend gras hebben gegeten. Dat is voorjaar en najaarsgras. Daar zit veel vitamine K2 is, is goed voor de ogen en hersenen, zeker gecombineerd met levertraan van Green Pasture. Ik heb het nooit geprobeerd met kokosolie. Probeer het eens uit, als je kokosolie opwarmt dan smelt het. Ghee kun je ook bij de natuurwinkel kopen.


    Door Jules op 3 januari 2016

    Hoi Kelly,
    Ikzelf heb al jaren last van droge ogen op dezelfde manier als je beschrijft. De oogarts zei tegen mij(als 15-jarig meisje) gebruik deze druppels maar 5 keer per dag, dat scheelt. Geen oplossing niks, alleen: je mag de rest van de leven blijven druppelen. Later ben ik, net als jij, bij een optometrist geweest. Zij zei dat het vet, wat ervoor zorgt dat je traanfilm lang genoeg blijft liggen(rond de 10-15 seconden) bij mij stolt in de buisjes. Hierdoor worden mijn oogleden opgezwollen en pijnlijk en blijft mijn traanvocht slecht 3-5 seconden liggen. De oplossing: een eye-pad kopen(nee, geen Ipad, haha) en na het gebruik daarvan je ogen even goed masseren. Bij mij helpt het best wel. De warmte maakt het vet vloeibaar en het masseren krogt het uit de buisjes. Wat vooral goed helpt is de tip van je oogleden samenknijpen.
    Ik weet dat het bericht al ouder is, maar ik heb er al jaren last van en ben vast niet de enige


    Door Karin op 4 januari 2016

    Hoi Jules,
    Dank je wel voor deze tip!


    Door Fabienne op 24 april 2016

    Dag Jules,
    Wat is een eye pad ?
    Ik heb ook last van mijn ogen door chemische verbranding en ben ook op zoek naar oplossing want het is soms niet te harden
    Dank,
    Fabienne



    Door cvdkolk op 5 maart 2014

    Hartelijk bedankt voor de snelle reactie, super, ben meteen visolie gaan halen in combinaties met levertraan, hoop dat de tranen wegblijven,groetjes Han


    Door cvdkolk op 5 maart 2014

    Hallo karin, ik heb heel veel last van tranende ogen, zo gauw als ik buiten kom lopen de tranen over mn wangen, ik heb hier voor aln2 keer druppels gehad, maar het komt steeds weer terug, wat kan ik gebruiken hiervoor, de arts zei dat ik droge ogen had, ondanks de tranen die rijkelijks over mn wangen vloeien, groetjes han



    Door joke op 7 februari 2014

    hoi, ik had vorig jaar een hevige zonnesteek in Bali, met verbrande lens in linkeroog en zeer droge ogen, vooral snachts.
    ik krijg oogdruppels, optiva en omega 3,6 en vaseline met vit a. ben niet zo voor die medicijnen, de oorzaak blijft, dit zijn enkel wat middeltjes voor jaren ver. wat doe ik ermee, thanx, joke



    Door Caroline Toorneman op 20 januari 2014

    Ik las hier de tip om ghee te gebruiken tegen droge ogen. Stomme vraag misschien maar moet je de ghee op je oogleden smeren of echt in je oog? Heb sinds de overgang erg veel laat van droge prikkende rode ogen namelijk!

    Alvast bedankt,

    Caroline


    Door Karin Hogenboom op 21 januari 2014

    Helemaal geen stomme vraag. Je smeert het op je onderste ooglid, dan komt de ghee vanzelf op je ogen terecht. Ga ook goede levertraan slikken, te bestellen bij http://www.vitavie.nl gecombineerd met de boterolie, die kun je daar ook bestellen. Dit zal je ogen ook vochtiger maken.


    Door patty op 20 november 2015

    Inderdaad eigenlijk een goeie vraag
    Heb het nu allemaal ontdekt en zeer interessant
    En kan je het ook in je oog druppelen en hoe vaak mag je dat doen per keer een druppel of per week of per maand ?


    Door patty op 20 november 2015

    Trouwens bedankt voor de E-book


    Door Karin op 30 november 2015

    Om in je ogen te druppelen kun je ook gewoon geklaarde boter van de natuurwinkel gebruiken.


    Door Karin op 21 november 2015

    De geklaarde boter kun je ook druppelen als hij nog warm en vloeibaar is. Let er wel op dat het niet te warm is. Je kunt geklaarde boter ook heel makkelijk zelf maken, even googelen voor recepten.
    Je doet dit voor het slapen gaan, je ogen worden er namelijk heel vet van. Dat kun je iedere dag doen.


    Door patty op 28 november 2015

    harstikke bedankt karin echt geweldig hoe je mensen helpt alle respect
    nog 1 vraagje zelf maken hoef niet maar welke raad je me aan om te kopen de fles op de foto van green pasture x factore gold is dat een goeie mvg


    Door Anne op 23 september 2013

    geen biogarde roer oid? iemand zei me dat biogarde en kwark beter waren (dat dieet was gebaseerd op een anti gist en suikervrij voedingspatroon). Dus voor mij, beter.


    Door Karin Hogenboom op 23 september 2013

    Nee, wel biologische yoghurt, volgens mij is dat ook goed. En ik maak zelf kefir.


    Door Karin Hogenboom op 23 september 2013

    Zacht gekookt is het beste. Aardappelen zijn inderdaad zetmeel en dit wordt in je lichaam omgezet in glucose. Tevens zeggen ze van aardappelen dat het familie is van de nachtschade en daardoor een giftige plant. Ik eet het soms nog wel hoor.
    Ik eet volle yoghurt.


    Door Anne op 23 september 2013

    ps: sorry je zei laatst al dat je je eieren ook gebakken eet met lever, overbodige vraag 🙂


    Door Anne op 23 september 2013

    Ok dan is dat het denk ik, teveel zoet fruit (inclusief gedroogd).

    Ik had laatst een leuk gesprek met een meisje op school, die ook een beetje eet zoals onze voorouders dat deden. Haar overgrootoma had nog goede ogen op haar 91e!

    Eet jij je eieren alleen rauw door shakes heen en gebakken of ook gekookt?

    Wat eet jij voor yoghurt, alleen volle (en dan biologisch)?
    Ik had biogarde stand vanochtend. Volle biogarde (roer) vind ik niet zo, dan is het net of ik slagroom eet.

    Gekookt ei vind ik wel lekker. Ik heb het nu mee met salade.

    Gekookte aardappelen zijn volgens mij ook helemaal niet zo goed (zetmeel) of wel?


    Door Karin Hogenboom op 23 september 2013

    Hoi Lisette,
    Het is altijd goed om voor of na het poetsen van de tanden een half uur te wachten. Maar wat vooral belangrijk is voor sterke tanden, voldoende mineralen eten, bijvoorbeeld uit beestenbottenbouillon. Voor het recept hiervan kun je hier klikken: http://www.voedingisgezondheid.nl/recepten.html
    Of de watten in je hoofd alleen van de fluoride komt, dat weet ik niet. Ook suiker kan dit veroorzaken. Bedenk dat in zoet fruit ook een hoop suiker zit in de vorm van fructose. Helemaal in gedroogd fruit. Daarin minderen is ook heel belangrijk. Beter kun je zuurder fruit eten, maar ook daar niet teveel van.


    Door anne op 23 september 2013

    `Hoi Karin
    Als je gaat poetsen met Keltisch zeezout, kun je dan geen fruit meer eten? Omdat dit zuren zijn? En gedroogd fruit? En walnoten?

    Ik heb het gevoel dat mijn tanden kwetsbaarder worden als ik met keltisch zeezout poets. Ik heb nu de plantentandpasta van weleda, maar dan denk ik zelf dat keltisch zeezout beter is.

    Koffie kan dan zeker ook niet meer? Ik heb bepaalde klachten namelijk soms dat ik mij helemaal niet kan concentreren en watten in mijn hoofd heb en een branderige keel heb; kan dit door de fluoride komen?

    gr Anne


    Door Els van der Veen op 7 augustus 2013

    Hallo Karin,
    Ook ik heb extreem droge ogen, en slijmvlies van het oog dat verkleefd is. Oogarts weet het ook niet meer. Tevens heb ik elk uur van de dag een korrel gevoel , wat vreselijk irritant is, Gebruik vidisic gel, enige dat wat helpt!
    Ik ben erg radeloos ! Heb het nu al vanaf november 2012,
    Hart. Gr. Els


    Door Eva Grootenhuis op 8 augustus 2013

    Hoi Els. Wat vervelend zeg. Omdat Karin nog op vakantie is, beantwoord ik je even. Gebruik je lenzen of een bril? Ik zou adviseren deze sowieso te minderen. En zit je verder vaak achter de computer/tv of lees je veel? Voldoende knipperen is echt heel belangrijk. Misschien is het een idee om elke dag wat ooggymnastiek te doen. Zoals je ogen naar links/rechts, boven/onder bewegen, en kringetjes draaien. Beweging van je ogen is heel belangrijk. Veel natuur opzoeken kan ook helpen. Karin vertelde me eens dat ze s avonds voor het slapen gaan haar ogen insmeerde met ghee (soort boter), ook in haar ogen en dat dat een heel fijn effect had.
    Misschien ook eens proberen? (of met kokosboter). Veel succes ermee! groetjes Eva


    Door de Jong op 27 april 2013

    Ik heb ook oogdruppels van de oogarts gekregen voor droge ogen. Tevens zalf. Elke avond doe ik de zalf met een spatel in de ogen. Gaat heel snel.
    Druppels gebruik ik NOOIT….

    Wel maal ik dagelijks vers lijnzaad, heel anders dan gebroken zaad uit de winkel, dat is al lang niet meer vers. Wekenlang in de winkel. Ik maal het en eet het meteen.

    Dat werkt geweldig…. Heb af en toe nog wel wat klachten, maar eigenlijk is het probleem, waardoor ik behoorlijk in paniek was, over….

    wel volhouden….

    Ook doe ik er een flinke scheut lijnzaadolie door.
    Alles op kwark of volle joghurt.
    Zoeten met honing.

    Perfect ontbijt en… zie google waar het zaad nog meer goed voor is.. wondermiddel….

    Ik eet ook vaker een ei sinds Karin. heeeerlijk en goed voor de ogen.

    Had tijd niet gekeken op karins site, want klacht is over, maar ben weer opnieuw gemotiveerd, in dit geval om beter te leren slapen.

    Zou top zijn, als ik dat voor elkaar krijg, Karin zelf had dit probleem ook, en nu niet meer, dus het werkt blijkbaar.

    Karin, gefeliciteerd met je 3 jaar Nwe ogen en alle succes!!!


    Door Rensia de Troije op 14 april 2013

    Hallo Karin.
    Ik ben erg blij je site ontdekt te hebben. Ook ik heb veel last van droge ogen en nu met de zon leek het wel of er een waas op kwam toen ik zat te lezen met mijn zonnebril op. Nu ga ik meteen beginnen met je oefeningen. En laat je graag het resultaat weten.
    Dank je wel. Groeten.


    Door Carleer Christina op 8 januari 2013

    Beste Karin,

    Ik ben een dame van 56 j en ben bijziend, draag alleen een bril bij het autorijden (niet altijd) heb ook lang lenzen gedragen maar doordat ik nu ook een beetje verziend word lukt dit allemaal niet zo goed meer…

    Hoe ik bij jou terecht kwam: “ik heb sinds november 2012 regelmatig een terugkomende stekende pijn, zoiets als naaldenprikkels in mijn ogen met daarop dan water die uit mijn oog loopt enz.het begon rechts en nu momenteel rechts.Dan weer een paar dagen of week alles ok en daar is het weer….!! Volgens de oogarts heb ik te droge ogen, dus druppelen met Hyabak maar zelfs dan komt mijn pijn terug, de huisarts die denkt dat ik migraine op mijn ogen heb…dus met Cafergot zou ik dit eens kunnen testen maar ik ben spijtig genoeg tegen medicatie en hoop dat ik op een andere manier kan geholpen worden….?? Ik ga je boek zeker kopen als dit een hulpmiddel kan zijn waarom niet !! Groetjes Christina


    Door Karin Hogenboom op 8 januari 2013

    Beste Christina,
    Medicijnen hebben ook vaak bijwerkingen, dus het is goed dat je een andere weg probeert. Veel mensen met droge ogen hebben baat gehad bij verschillende oefeningen en tips.

    Plaats een reactie


    *