Hoe om te gaan met afbouwen van bril

Aernout Voorthuijzen vertelt hieronder zijn ervaringen met leren zien zonder bril.


aernout met bril aernout met bril


In het boek van Martin Sussman lees ik dat je toch voorzichtig moet zijn om in één keer je bril af te zetten, dat je ook moet werken met brillen onder je eigen sterkte. Wat mijzelf betreft: ik vermoed dat het zelfs in huis niet altijd verstandig is om zomaar twee of drie dioptrieën naar beneden te gaan, maar het beter is om ca. één dioptrie naar beneden te gaan, zeker wanneer de voorgeschreven sterkte ook nog een cilindercorrectie heeft. Volgens Sussman kan er dan teveel spanning op de spieren komen te staan.


Het hele bewegen van de ogen en ook het oog dat met open visie (zowel ver als dichtbij) ziet, raakt te ontregeld wanneer er zomaar een enorm correctieverschil is. Komt nog bij dat als je een paar dioptrieën naar beneden gaat, er natuurlijk ook een heel wazig zicht ontstaat, wat veel frustraties veroorzaakt met als gevolg nog meer spanning.

Palmeren en de oogspieren

Het boek van Saskia Naber, dat geconcentreerd is op het palmeren, moet ik nog doornemen – elke dag een stukje – maar ik vraag me nu, na


Aernout zonder bril Aernout zonder bril


een half jaar, af of het in mijn geval wel verstandig is om je bij het palmeren te concentreren op de oogspieren, omdat er een soort samentrekking ontstaat, waardoor de hele zaak ontregeld raakt. Het hele instellen van de ogen ofwel het kijken met een bril op is totaal ontwricht, en het komt als het ware niet los door je te concentreren op die oogspieren bij het palmeren. Beter is het, zo vermoed ik, bij een zwaar geval van bijziendheid, je te concentreren op de gezichtspieren of ook niet daarop, maar alleen op A) je ademhaling en B) het loslaten.


Misschien is het ook daarom dat de oogspieren maar met rust gelaten moeten worden en de omliggende spieren in hoofd en lijf behandeld (eerst) moeten worden. Als de oogspieren iets van spanning veranderen ten gunste van het kijken, dan wordt dat weer teniet gedaan door de omliggende spieren (gezicht, nek, etc.), volgens mij. De druk van die spieren op de ogen is dan nog steeds te hoog. De samenwerking is te fundamenteel verstoord. Het probleem is van buiten naar binnen ontstaan en moet dus ook op die manier worden aangepakt.

Invloed westerse cultuur op het zichtvermogen

Ik moet wel eens denken aan de oosterse filosofie waar men meegaat met de berg als men die beklimt terwijl de westerse mens de berg wil bedwingen. En ook hoe snel mensen bijziend kunnen worden als ze geconfronteerd worden met de westerse cultuur. Ik heb gelezen van Indianen uit Alaska (eskimo's) die binnen enkele weken achteruit gingen met hun gezichtsvermogen.


De hele bijziendheid heeft naar mijn idee voor een groot deel te maken met een verkeerd gebruikte rationaliteit, waardoor die verkeerde spanning ontstaat.


Aernout


Je kunt hieronder reageren op de ervaringen van Aernout. Of wil je ook meedoen in deze rubriek en een uitgebreid verslag plaatsen op deze website, stuur je verhaal op naar info@volzicht.nl.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden