Verstarde blik versus open vision


Stress

In zeer dichtbevolkte stedelijke gebieden zoals Singapore (4,5 miljoen inwoners) en Hong Kong (7 miljoen inwoners) is zo'n 75% van de mensen bijziend. Dit heeft alles te maken met onfrisse stress. Dat er nog mensen zijn die zich onder extreme stress kiplekker voelen, geeft te denken. Hebben deze mensen een granieten gestel of is er sprake van een big smile veroorzaakt door antidepressiva?

Jacob Liberman

Het boek van dr. Jacob Liberman, Take Off Your Glasses and See, biedt een heel programma voor omzetting van gestrest denken in emotionele bewustwording. Dit betekent: kijken met open focus, letten op de ademhaling en een begin maken om het gefixeerde kijken te transformeren in een manier van kijken zoals die bedoeld is. Jacob Liberman heeft het over kijken zo vrij en onbevangen als een kind. Door visuele meditaties ontstaat deze transformatie van kijken, zo zegt hij.

De diepte ingaan

Mijn advies aan - met name sterk - bijzienden is om zijn boek (te bestellen bij bol.com) aandachtig te lezen, voordat u op cursus gaat. U kunt nu alvast beginnen met een dagdeel de tijd te nemen om over uw eigen manier van kijken na te denken. Ik raad u aan om daarbij uw bril af te zetten, de telefoon uit te zetten, andere afleidingsmanoeuvres uit te sluiten, en eens een poging te doen om de diepte in te gaan. Voor veel mensen is het nog niet zo gemakkelijk om eens echt de diepte in te gaan met zijn/haar gedachten; men ervaart dit als beangstigend. Daarom is men constant aan het communiceren via mobieltjes, etc. 

Visie van mijn kat

Onze kat, Bob, die 's nachts nog wel eens het woord tot mij richt, zegt regelmatig met een licht verwijt in de stem: 'Jullie mensen kunnen niet meer goed denken. Jullie denkvermogen is aangetast. Wij katten zijn functioneel intelligent'. Laatst heb ik hem in een toelichting op zijn stelling - want ik geef Bob groot gelijk – uitgelegd wat ik heb waargenomen bij de ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam). 

Volgzaamheid van studenten

Aan mijn gebit moest zeer veel worden gerepareerd, en ik ben over een periode van vele maanden wel zo'n keer of 20 bij dit centrum geweest. Ik heb alle tijd gehad om zo de hele gang van zaken tussen studenten en docenten te bestuderen. Een van de dingen die mij opvielen, was de enorme volgzaamheid van bijna alle studenten naar de docenten. Helaas verkoopt de mens met regelmaat zijn/haar integriteit om maar het beoogde doel te bereiken. Ik heb het sterke vermoeden dat er aan de faculteiten geneeskunde/oogheelkunde een vergelijkbare kritiekloze houding is ten opzichte van de docenten/hoogleraren en van de onderwezen stof. Dit heeft wat betreft de oogheelkunde verstrekkende gevolgen, namelijk dat men de standaardverklaringen/-oplossingen wat betreft myopie voor zoete koek slikt. 

Picasso

PicassoTot slot geef ik u voor de open focus-meditatie een uitspraak van de kunstenaar Pablo Picasso: 'Men moet de zaken schilderen zoals men ze kent, niet zoals men ze ziet'.


Aernout
 


 


 

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden