Als onze kat een mens zou zijn

KatVaak heb ik nagedacht wat voor type mens onze kat Bob zou zijn als hij mens was. Ik vermoed dat hij dan van beroep handelsreiziger was geworden. De hele dag onderweg en de lunch gebruiken in een simpel wegrestaurant. Hij zou nooit klagen, maar tevreden zijn met zijn bestaan.


Ik denk ook dat hij geen bril nodig zou hebben. Bijziendheid wordt – zo heb ik in een jaar tijd door twee artsen bevestigd gekregen – vermoedelijk voor een groot deel veroorzaakt door spanningen. 

Bijziende kat

Wij hebben uit het asiel Oost een andere kat gehad, Thijssie was zijn naam, die met een net gevangen moest worden toen wij aangaven hem graag mee te willen nemen. Deze kat zat al vele maanden te wachten op iemand die hem wilde hebben. Eindelijk was er belangstelling! 


Toen we hem bij thuiskomst uit de kattentas haalden, is hij onmiddellijk achter de boekenkast gaan zitten, waar hij – op even eten en de kattenbak na – vele maanden heeft doorgebracht. Met Thijssie is het later wel een stuk beter gegaan, maar zenuwtrekken heeft hij altijd gehouden. Het was zaak hem heel voorzichtig te benaderen met vele lieve woordjes om hem over zijn kop te kunnen aaien. 


Thijs was zeer getraumatiseerd. Maar met liefde kom je een heel eind. Als Thijs mens was geweest, had hij vermoedelijk een nogal sterke bril gedragen, ergens tussen de -7 en -8, met cilinder, en een eenvoudig metalen montuurtje. Als hij een mens was geweest, had hij misschien een antiquariaat gerund met als specialisatie psychologie. Thijssie is een jaar of zes geleden afgereisd naar de kattenhemel. Voor alle duidelijkheid: alle katten komen in de hemel. 
Dr. Bates bij bijziendheid

Na onderzoek is me duidelijk geworden dat je in geval van bijziendheid het beste een cursus kan volgen, gebaseerd op de Bates-methode, bijv. bij Karin Hogenboom. Contactlenzen corrigeren niet zo goed als een bril, kunnen het oog beschadigen, en mensen kunnen na tientallen jaren bril dragen ernstige oogproblemen krijgen. 
Risico laserbehandeling

Wat betreft laserbehandelingen: deze zijn zeer riskant. In het boek Natuurlijk Zien en de Bates-methode van Saskia Naber (te bestellen via bol.com) zegt de oogarts F. Versteeg hierover: 'Nu al staat vast dat veel mensen na verloop van tijd toch weer een bril moeten dragen. Lenzen verdraag je na een laserbehandeling meestal niet meer. Ik kan me niet voorstellen dat laserbehandelingen over een jaar of tien nog zullen worden uitgevoerd'. 
Stilleven met kazenKort geleden kwam ik een artikel tegen waarin een kunsthistoricus zich afvroeg waarom mensen van deze tijd die stillevens maken in de trant van 17e-eeuwse meesters, niet die artistieke hoogte bereiken. Zijn stelling is dat de mens in de 17e eeuw – toen werden er in Nederland vele prachtige stillevens geschilderd, te bewonderen in het Rijksmuseum – heel anders keek. Zie bijgaand detail van het schilderij Stilleven met kazenvan Floris Claesz van Dijck.
Aernout


Schrijf hieronder jouw reactie op Aernout's verhaal.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden