Ogen houden van beweging
Als je dit leest, zit je achter de computer. Hoe lang zit je daar al? En besef je dat je al die tijd aan het staren bent naar iets wat op steeds dezelfde afstand van je ogen blijft, namelijk je scherm? Ogen houden juist van beweging. Ze zijn ervoor gemaakt om constant te verspringen van het ene punt naar het andere, van ver weg naar dichtbij en alles daartussenin. Zodra je ogen stilstaan, ontstaat er spanning in de oogspieren. Dit gebeurt al bij stilstand van iets meer dan één seconde. Het staren naar je computerscherm is dus een tegennatuurlijke bezigheid voor je ogen.
Ogen houden van beweging
Heb je tijd om even mee te doen aan een kort experiment? Word je eerst bewust van hoe je ogen nu aanvoelen. Zijn ze vermoeid? Prikken ze of voelen ze droog aan? En hoe is je zicht, zie je goed of zie je wazig? Dan ga je de ogen nu wat broodnodige beweging geven. Kijk eerst naar de bovenrand van je beeldscherm en volg die horizontale lijn met je ogen, van links naar rechts. En ook weer terug. Neem nu een andere horizontale lijn, bijvoorbeeld die van je toetsenbord, en doe hetzelfde. Herhaal een paar keer. Daarna laat je je ogen dwalen naar iets wat ver weg is in de ruimte waar je zit. Laat ze vervolgens verspringen van punt naar punt, steeds naar een ander object. Beweeg daarbij ook je hoofd en nek mee. Wat voel je in je ogen? Je dacht misschien dat ze moe zouden worden van al die “inspanning”, maar het tegendeel is waar. Ogen worden juist moe van stilstand en komen helemaal bij van bewegen.
Wazig zien door te weinig beweging
Van staren raken de oogspieren gespannen. Dit zorgt ervoor dat de oogbal wordt ingedrukt en dat hij vervormt, en dat de beelden die je ziet niet meer precies op het netvlies terechtkomen. Daardoor wordt jouw zicht wazig. Bij de meeste mensen met slecht zicht is dit een chronische toestand geworden. Niet alleen van computeren worden je ogen moe. Door de dag heen vragen we met allerlei moderne activiteit nogal wat van onze ogen en we nemen nauwelijks de tijd om ze rust, dus beweging, te gunnen. Van welke zaken raken je ogen nog meer gespannen en wat kun je doen om ze weer te helpen ontspannen?
Tips voor televisiekijken
Als je televisie kijkt, worden je ogen blootgesteld aan enorm veel prikkels. Niet alleen het staren naar het scherm werkt vermoeiend, ook de elektromagnetische straling die van het toestel afkomt werkt energieverslindend. Zit je toch midden in een goeie film of interessant programma, geef je ogen dan tussendoor wat beweging. Kijk regelmatig even voorbij het toestel. Zo wissel je in afstand. Richt ook af en toe je blik naar buiten: kijken zoals een matroos die langs de horizon speurt is heel ontspannend voor de ogen. Laat verder tijdens het televisiekijken je ogen bewust verspringen van punt naar punt in het beeld. Loop het liefst regelmatig even weg en sluit je avondje voor de buis af met een palmeeroefening. Je ogen zullen je er dankbaar voor zijn en je zult beter slapen.
Zet je bril af, doe je lenzen uit
Wat enorm veel spanning geeft in de oogspieren, is de bril. Een bril zet je ogen vast op één scherptediepte. Als je bijziend bent is dat bijvoorbeeld op zes meter. De glazen die je krijgt, zorgen ervoor dat je op die afstand alles goed kunt zien. Maar ogen kijken normaal gesproken niet alleen naar alles wat op zes meter afstand is, ze kijken ook verder weg en ze kijken dichtbij. Doordat de glazen in één scherpte geslepen zijn, is het heel lastig om naar andere punten te kijken. De ogen passen zich aan de glazen aan en gaan steeds minder bewegen. Zet dus zo vaak als je kunt je bril af of doe je lenzen uit en laat je ogen lekker rondkijken en verspringen.
Veel binnen zitten slecht voor de ogen
Te lang binnen zitten is niet goed voor je ogen. Behalve het feit dat ze niet voldoende daglicht zien, bewegen ze ook veel te weinig. Buiten in de natuur is wel beweging en is er veel meer te zien dan binnen. De blaadjes van de bomen ritselen, vogels vliegen, honden en kinderen rennen. Kijken gaat dan moeiteloos. Als je buiten bent, kun je de volgende oefening doen om je ogen te verwennen met een extra bewegings- en ontspanningssessie: stil staan bij een boom en je blik laten verspringen van tak naar tak. Bekijk ook de boomschors van dichtbij. Ga hiervoor op twintig centimeter van de boom af staan en verspring van uitstulping naar uitstulping. Of ga naar een struik met bloemen toe, verspring van bloem naar bloem en verspring dan in de bloem van blaadje naar blaadje, van stamper naar stamper.
Zelf bewegen ontspant de ogen
Een hele goede manier om je ogen in beweging te krijgen is door zelf te bewegen. Rennen, fietsen, wandelen, trampoline springen, schommelen, schaatsen, skeeleren: het is allemaal goed voor lijf en leden én voor je ogen. Je zult zelf ook wel hebben gemerkt dat je niet snel waziger gaat zien na het sporten en spelen, maar wel na het computeren of televisie kijken. Als je weer goed wilt gaan zien en van je oogklachten wilt afkomen, beweeg dan je ogen zo vaak als je kunt.
Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.
Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen