Dans je ogen vrij

Ik heb er alweer twee uurtjes computer op zitten. Mails beantwoorden, nieuwsbrief inplannen, rekeningen betalen. De tekst voor deze blog dwarrelde ondertussen in mijn hoofd. Mijn ogen voelen nu gespannen aan door het computerwerk; tijd om even te dansen. Een swingend muziekje op, volumeknop omhoog en los met die heupen. Direct merk ik de ontspannende invloed op de ogen. Dr. Bates schreef het al in een van zijn tijdschriften: “Try dancing!” Dans je ogen vrij. En vervolgens stroomt de tekst uit mijn vingers.

Yoga en dans

P1030480

Van mijn moeder kreeg ik een weekendje dansen cadeau, samen met mijn zus. Om even bij te komen van alle toestanden rond het ongeluk van mijn zoon. De workshop, “Yoga en Dans” van het dansklooster, vond plaats in de prachtige duinen van Schoorl. We wisten absoluut niet wat ons te wachten stond. Maar we zouden altijd nog de duinen in kunnen, mochten we het niets vinden. Wandelen in de duinen bleek al op het programma te staan en verder hebben we geen onderdeel gemist. Het was alleen maar fijn.

Bewegen zoals het goed voelt

Vrijdagavond begonnen we met dansen. De muziek startte langzaam en was mij onbekend. Ik moest er even inkomen. We dansten heerlijk op blote voeten en naarmate de muziek opzwepender werd, kon ik me steeds makkelijker laten gaan. Alles loslaten en dansen maar. Op één plek, door de zaal heen en met elkaar. Bewegen zoals het goed voelt voor mij, alle ruimte om mijzelf te zijn.

Dansen en verwerken

vliegjeogenvrij

De workshop kreeg ik cadeau n.a.v. het ongeluk en het werd een weekend van verwerking. De duinwandeling op zaterdag hebben mijn zus en ik zonder de groep gedaan. Eindelijk kregen we daardoor de tijd om eens goed te praten over het ongeluk. We waren, sinds het gebeurd was, nog niet met zijn tweeën geweest. Het dansen maakte ook veel los. Bij mijn zus verdriet, omdat ze na het ongeluk niet lijfelijk bij ons aanwezig had kunnen zijn. Zij zat met haar gezin achthonderd kilometer verderop, ze waren net met hun vakantie begonnen.

Vlak na het ongeluk miste ik het contact met haar en met de rest van mijn familie. Al snel zaten mijn man, onze zoon en ik met zijn drieën in een soort vacuüm. Ons wereldje was heel klein geworden, beperkt tot het ziekenhuis, een straat verderop, onze kamer, de kamer van mijn zoon en een parkje in de buurt. Dat dit voor mijn zus en andere naasten niet gemakkelijk is geweest, begrijp ik wel. Een telefoon is dan toch maar een telefoon.

Al dansend kwamen de emoties omhoog

dans

Steeds opnieuw kwam het ongeluk weer voorbij tijdens de yoga en het dansen. Bij een ontspanning, liggend op de grond, voelde ik plotseling de schok van paniek door me heengaan die mijn zoon gevoeld moet hebben toen hij onder die zware tak lag. Dansend kwamen de emoties omhoog die ik nog niet verwerkt had. Ik liet mijn tranen de vrije loop. Ook van geluk. Dat alles zo goed is afgelopen en hij alweer loopt, een beetje als een pinguïn, maar we zien het iedere dag weer een stapje vooruit gaan.

Maak vastgelopen emoties weer vrij

Vastgelopen emoties kunnen ons behoorlijk in de weg zitten bij het zien. Dansen is een prachtmiddel om ze weer los te krijgen, want als het lijf beweegt, bewegen de ogen. Als de ogen bewegen, dan bewegen de hersenen. En in hersenen die bewegen, schudden de emoties vanzelf los. Voor ieder mens op een andere manier. Ik was diep ontroerd door het verhaal dat mijn zus hierover deelde:

Zij hield niet van dansen

IMG_1484

“Ze kwam weer even langs dit weekend, dat meisje van twaalf jaar, dat in het laatste jaar van de basisschool zat. Na de eindmusical ging iedereen dansen, maar zij niet. Zij hield niet van dansen, vond dat waarschijnlijk doodeng. Stokstijf stond ze langs de kant. In de loop der jaren heeft ze die angst wel een beetje losgelaten, gelukkig, en dit weekend is ze haar dikke schil kwijtgeraakt. Ik ben apetrots op haar.” Een andere deelnemer gaf haar terug dat haar ogen zo helder stonden na afloop van het weekend.

Werveling van kleuren, vormen en plezier

Op zaterdag gingen we tijdens het dansen met zijn allen een schilderij maken. Voor je ging schilderen mocht je onder ‘de kleurendouche’ staan, om vervolgens al die kleuren op het doek te schilderen. Leuk om de stromende creativiteit terug te zien in het schilderij. Energie die omgezet is in materie, een werveling van kleuren, vormen en plezier.

Stilstaande objecten zien bewegen

Stilstaande objecten zien bewegen, geeft rust en ontspanning en maakt het zicht beter. Bates schrijft dat dansen daarbij een grote hulp is. Probeer het zelf maar eens uit. Doe je bril af, zet een lekker muziekje op, volumeknop wijd open en dans. Dans, dans, dans… en zie wat er gebeurt met de ruimte om je heen. Staan de muren stil, of zijn ze in beweging? Staan de stoelen stil of dansen ze met je mee? Probeer het nu uit. Ik heb hier alvast een swingend muziekje voor je klaargezet:

Trakteer jezelf eens op een liedje lang dansen, een avond of een heel weekend.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Welk effect heeft dansen op jouw ogen, lichaam en geest? Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat.

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Em
Door

Em

op 25 Nov 2015

Heerlijk muziekje. Zou dansen ook helpen om minder staar te krijgen? Ik waardeer zeer je inzet om voorlichting te geven over alles wat met zicht/ogen te maken heeft.

Karin
Door

Karin

op 26 Nov 2015

Het haalt de spanning uit de ogen weg, en helpt dus ook bij staar.

José Kneepkens
Door

José Kneepkens

op 24 Nov 2015

Hallo Karin, Ik heb net heerlijk gedanst op jouw muziekje. Super, dat je allerlei dingen, die je op je weg tegenkomt, in je berichten en je werk gebruikt en verwerkt. Voor mij is natuurlijk zien ook steeds meer natuurlijk zijn. Bedankt. P.S. Kunnen we die oogstenen ook ergens zien en uitproberen? Groetjes José

Karin
Door

Karin

op 24 Nov 2015

Beste José, Mooi om te lezen. Ik verkoop de oogstenen tijdens mijn workshops en cursussen. Je kunt eens in mijn agenda kijken wanneer ik bij je in de buurt bent. Je bent welkom om voor of na de workshop te bekijken. En natuurlijk om mee te doen. http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 24 Nov 2015

Deze morgen heb ik 40 kilometer gefietst,en daarbij mij ogen geoefend. Toen ik thuis kwam,was ik gelukkig,en zong en danste ik spontaan in de woonkamer. Zie ook mijn novelle ,Opgroeien in Dalten,uigeverij Boxpress.

Clé
Door

Clé

op 24 Nov 2015

Ontroerend en inspirerend verhaal. Dank je Karin

Goten (20jaar)
Door

Goten (20jaar)

op 20 Nov 2015

Hoi Karin, volgende week stond mijn ooglaserbehandeling gepland (-2.5 & -2.75 met cilinder -1). Ik stond op het punt om mijn ogen te laseren, omdat mijn bril zwaar irritant werd en ik mijn lenzen niet goed meer kon verdragen. Toen ik wat verhalen ging bekijken op internet over laseren werd ik toch wat twijfelachtig. Ik bedacht mij hoe zagen de mensen goed voordat de bril was uitgevonden? Nieuwsgierig vulde ik op google in "zien zonder bril". Ik was verbaasd dat er een alternatieve manier bestond om je zichtvermogen terug te krijgen en vond het raar dat ik er nog nooit iets over gehoord had. Zelf zou ik mij voor gek verklaren als ik deze alternatieve niet zou proberen in plaats van een laserbehandeling. Ik heb nu al 1 week geen bril meer op en geen lenzen in. Ik moet zeggen het voelt heerlijk!! Mijn ogen hebben veel meer rust en de oefeningen zijn goed te combineren met mijn werk. Enige minpuntje is dat ik sommige mensen niet herken haha, maar dat zal vanzelf wel komen. Mijn ooglaserbehandeling heb ik afgezegd en ik ga zeker door zonder bril. Verder heb ik nog een klein vraagje betreffende het eten. Ik kan niet echt duidelijk vinden wat nou wel en niet goed is om te eten om je zichtvermogen te herstellen. Zou jij mij hier meer over kunnen vertellen? Alvast bedankt en ik wens iedereen heel veel succes!!!

Karin
Door

Karin

op 21 Nov 2015

Beste Goten, Wat een goed verhaal! Hier kun je meer lezen over gezonde voeding: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/ In het kort komt het erop neer dat je ogen behoefte hebben aan natuurlijke vitamine A (zit veel in lever), cholesterol, eieren, verzadidge vetten en gelatine (haal je uit beestenbottenbouillon). Allemaal van dierlijke produkten die natuurlijk gevoederd zijn, dus buiten grazen.

Moeder van Karin en Sandra
Door

Moeder van Karin en Sandra

op 17 Nov 2015

Wat een mooi ontroerend verhaal. Ik ben blij dat ik dat aanzetje heb mogen geven. Geniet nog maar lekker na op de momenten die uit komen. knuffel xxx

Reactie plaatsen