De donkere dagen voor kerst

De donkere dagen voor kerst zijn eigenlijk niet echt donker meer in onze samenleving. Vele straten zijn versierd met kerstverlichting, winkeliers hebben flink hun best gedaan en ook veel huizen en tuinen blaken in het licht. Verlichte dagen voor kerst kunnen we het beter gaan noemen. Met zijn allen ontsnappen we aan de donkere dagen. En tegelijkertijd is er geen ontsnappen aan het licht. Overal waar je komt, schijnt er licht. Tenminste, waar ik woon wel. Als ik wel eens op een onverlicht stukje terecht kom op mijn fiets, dan doe ik altijd mijn lichten uit, om de duisternis om me heen te kunnen zien. Met in de verte wel weer een straatlantaarn in het zicht.

Een tijd van rust

De donkere dagen voor kerst hoort eigenlijk een tijd van rust te zijn. Een tijd om je terug te trekken in jezelf, tot rust te komen en terug te kijken op het afgelopen jaar. Zoals het in de natuur ook aan toe gaat. De bomen zijn niet in bloei en zitten zonder blad. Veel dieren houden een winterslaap, de bollen zitten onder de grond, te wachten op de lente om te kunnen groeien.

Drukke winkelcentra

Staafjes in de duisternisEn wat doen wij? Wij begeven ons naar drukke winkelcentra,- en straten om inkopen te doen voor Sint en Kerst. Op het moment van schrijven is het 5 december en ik heb al heel wat snuffelbezoeken gehad in fel verlichte winkelketens. Op zoek naar cadeautjes voor pakjesavond. Ik heb nog een gelovige zoon in huis. En veel dingen in de zak zijn ook praktisch: sokken, pyjama's, een nieuwe kalender voor 2015. En marktplaats en de kringloopwinkel zijn ook goede plaatsen om cadeautjes te kopen. Maar alsnog heb ik weer heel wat winkels af gestruind en ’s avonds laat nog cadeautjes in staan pakken. Niet echt een tijd van bezinning.

Licht opzoeken in de duisternis

De donkere dagen voor kerst, ik kan me voorstellen dat mensen in vroegere tijden, toen er nog geen elektriciteit bestond, het licht opzochten in deze duisternis. Maar dat was wel een ander licht dan wat wij opzoeken in de duisternis. Zij haalden het licht uit kaarsen, haardvuren en olielampen. Deze vlammen hebben hetzelfde kleurenspectrum als het zonlicht. Maar dan in het klein. Net genoeg voor de ogen om een beetje scherp te kunnen zien. En klein genoeg om ook de duisternis toe te laten.

Vuur is anders dan elektriciteit

Dit in tegenstelling tot het licht dat uit die vele minilampjes komen die in de kerstboom hangen en boven de straten de boel versieren. Deze lichten doen helemaal niet het spectrum van het daglicht na. Het is een onnatuurlijk licht dat je ogen absoluut niet voedt. En het licht is zo sterk dat de duisternis nauwelijks nog de kans krijgt de ogen binnen te stromen. Het daglicht is voedend licht voor de kegeltjes op het netvlies, waarmee je kleur, scherpte en diepte ziet. De duisternis is voedend voor de staafjes op het netvlies, daarmee zie je beweging en kun je in het donker zien en is belangrijk voor je blikveld.

Bron van spanning

De donkere dagen voor kerst is voor veel mensen een bron van spanning en stress. Wat te maken voor het kerstdiner? Boodschappen doen in de drukke supermarkten? Familiebezoek die gezellig, maar ook druk en vermoeiend kan zijn. Of juist de eenzaamheid omdat er geen familie en vrienden zijn om naar toe te gaan. Geen tijd van bezinning, rust, duisternis maar een tijd van drukte, stress en een overmaat aan licht.

Ontspanningsoefeningen voor de ogen

Zou jij ook met een prettig gevoel de kerst in willen gaan? Zou jij het fijn vinden dat je tijdens de drukte van de kerstdagen de ontspanning op kunt zoeken? De duisternis op zoeken, ook al is er zoveel licht om je heen. Palmeren is een oefening waarbij je de ogen afsluit voor het licht en je de ogen mee ontspant. Ontspanningsoefeningen voor de ogen zijn weldadig voor het hele lichaam. Als de oogspieren zich ontspannen, ontspannen de rug, nek en schouder spieren mee.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Lisette
Door

Lisette

op 19 Dec 2014

Hier ook geen kerstboom en kerstverlichting, enkel kaarsen.

petra
Door

petra

op 11 Dec 2014

Hallo Karin, jou stukje heeft mij doen besluiten dit jaar GEEN lampjes in huis te doen, enkel kaarsjes. Zo veel rustiger! dank en succes Petra

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 12 Dec 2014

Leuk!

Reactie plaatsen