Page content

De donkere dagen voor kerst

De donkere dagen voor kerst zijn eigenlijk niet echt donker meer in onze samenleving. Vele straten zijn versierd met kerstverlichting, winkeliers hebben flink hun best gedaan en ook veel huizen en tuinen blaken in het licht. Verlichte dagen voor kerst kunnen we het beter gaan noemen. Met zijn allen ontsnappen we aan de donkere dagen. En tegelijkertijd is er geen ontsnappen aan het licht. Overal waar je komt, schijnt er licht. Tenminste, waar ik woon wel. Als ik wel eens op een onverlicht stukje terecht kom op mijn fiets, dan doe ik altijd mijn lichten uit, om de duisternis om me heen te kunnen zien. Met in de verte wel weer een straatlantaarn in het zicht.

Een tijd van rust

De donkere dagen voor kerst hoort eigenlijk een tijd van rust te zijn. Een tijd om je terug te trekken in jezelf, tot rust te komen en terug te kijken op het afgelopen jaar. Zoals het in de natuur ook aan toe gaat. De bomen zijn niet in bloei en zitten zonder blad. Veel dieren houden een winterslaap, de bollen zitten onder de grond, te wachten op de lente om te kunnen groeien.

Drukke winkelcentra

Staafjes in de duisternisEn wat doen wij? Wij begeven ons naar drukke winkelcentra,- en straten om inkopen te doen voor Sint en Kerst. Op het moment van schrijven is het 5 december en ik heb al heel wat snuffelbezoeken gehad in fel verlichte winkelketens. Op zoek naar kadootjes voor pakjesavond. Ik heb nog een gelovige zoon in huis. En veel dingen in de zak zijn ook praktisch: sokken, pyama’s, een nieuwe kalender voor 2015. En marktplaats en de kringloopwinkel zijn ook goede plaatsen om kadootjes te kopen. Maar alsnog heb ik weer heel wat winkels af gestruind en ’s avonds laat nog kadootjes in staan pakken. Niet echt een tijd van bezinning.

Licht opzoeken in de duisternis

De donkere dagen voor kerst, ik kan me voorstellen dat mensen in vroegere tijden, toen er nog geen electriciteit bestond, het licht opzochten in deze duisternis. Maar dat was wel een ander licht dan wat wij opzoeken in de duisternis. Zij haalden het licht uit kaarsen, haardvuren en olielampen. Deze vlammen hebben hetzelfde kleurenspectrum als het zonlicht. Maar dan in het klein. Net genoeg voor de ogen om een beetje scherp te kunnen zien. En klein genoeg om ook de duisternis toe te laten.

Vuur is anders dan electriciteit

Dit in tegenstelling tot het licht dat uit die vele minilampjes komen die in de kerstboom hangen en boven de straten de boel versieren. Deze lichten doen helemaal niet het spectrum van het daglicht na. Het is een onnatuurlijk licht dat je ogen absoluut niet voedt. En het licht is zo sterk, dat de duisternis nauwelijks nog de kans krijgt de ogen binnen te stromen. Het daglicht is voedend licht voor de kegeltjes op het netvlies, waarmee je kleur, scherpte en diepte ziet. De duisternis is voedend voor de staafjes op het netvlies, daarmee zie je beweging en kun je in het donker zien en is belangrijk voor je blikveld.

Bron van spanning

De donkere dagen voor kerst is voor veel mensen een bron van spanning en stress. Wat te maken voor het kerstdiner? Boodschappen doen in de drukke supermarkten? Familiebezoek die gezellig maar ook druk en vermoeiend kan zijn. Of juist de eenzaamheid omdat er geen familie en vrienden zijn om naar toe te gaan. Geen tijd van bezinning, rust, duisternis maar een tijd van drukte, stress en een overmaat aan licht.

Ontspanningsoefeningen voor de ogen

ontspanningsoefening voor ogenZou jij ook met een prettig gevoel de kerst in willen gaan? Zou jij het fijn vinden dat je tijdens de drukte van de kerstdagen de ontspanning op kunt zoeken? De duisternis op zoeken, ook al is er zoveel licht om je heen. Palmeren is een oefening waarbij je de ogen afsluit voor het licht en je de ogen mee ontspant. Ontspanningsoefeningen voor de ogen zijn weldadig voor het hele lichaam. Als de oogspieren zich ontspannen, ontspannen de rug, nek en schouder spieren mee. Op de mp3 staan vijf verschillende ontspanningsoefeningen, die je per stuk kunt afluisteren, maar ook als een geheel. Het is maar net hoeveel tijd je op dat moment hebt.

Moeiteloos kijken zonder bril

En als er dan weer een moment van rust is, kun je heerlijk ontspannen het boek ‘Moeiteloos kijken zonder bril’ lezen. Heerlijk bij kaarslicht, want dat is meteen een goede oefeningen voor de ogen. In dit ebook kun je lezen hoe het mij is vergaan toen ik mijn bril af ben gaan zetten. Wat mijn ervaringen zijn geweest, mijn pieken en mijn dalen. En wat mij allemaal heeft geholpen om te leren zien zonder bril of lenzen.

Zwaaien

En voor de broodnodige beweging kun je met de zwaai oefeningen aan de gang gaan. Zwaaien heeft mij naast palmeren veel ontspanning gegeven. Voor mij is het de ideale combinatie voor het slapen gaan. Ik val direct in slaap, en helpt ook tijdens drukke, stressvolle dagen. Heerlijk in slaap vallen na een drukke kerstdag. Ook is het een oefening die me helpt uit mijn hoofd te komen als ik teveel aan het piekeren ben en ik merk dit altijd direct aan mijn zicht. Ik ga meteen beter zien na het zwaaien. Het is echt een Superoefening en in deze’s video leg ik uit hoe je drie verschillende zwaai oefeningen goed uitvoert. Waar je op let bij het zwaaien en op welke manieren je dit toe kunt passen. Na het zien van de video kun je de oefening direct zelf toepassen.

Ontspannen de kerst in met het Oogontspanningspakket!

Oog ontspannings pakket

Als je vandaag bestelt krijg je onderstaand digitale pakket:

Oog ontspannings MP3  t.w.v. € 27,-

Moeiteloos Kijken Zonder Bril of Lenzen (als e-book) t.w.v. € 20,-

Oog Meditatie Oefening (als mp3) t.w.v. € 14,-

Video instructies van drie verschillende Zwaaien (online versie) t.w.v. € 13,-

—————————————————————————-

 Totale waarde € 74,-  Betaal nu slechts 37 euro

Klik op onderstaande knop om jouw Online Oog Ontspannings Pakket direct te gebruiken

En ontvang direct 50% donkere dagen voor kerst  korting

Wil je het pakket liever kunnen vasthouden, dat is ook mogelijk. Je kunt voor acht euro extra het pakket als boek en cd ontvangen. De filmpjes zijn dan wel digitaal. Klik hier om het echte boek en cd te bestellen.

 

Comment Section

3 reacties op “De donkere dagen voor kerst


Door Lisette op 19 december 2014

Hier ook geen kerstboom en kerstverlichting, enkel kaarsen.


Door petra op 11 december 2014

Hallo Karin, jou stukje heeft mij doen besluiten dit jaar GEEN lampjes in huis te doen, enkel kaarsjes. Zo veel rustiger! dank en succes
Petra


Door Karin Hogenboom op 12 december 2014

Leuk!

Plaats een reactie


*