Goede bloedcirculatie voor gezonde ogen
20 april 2016 

Goede bloedcirculatie voor gezonde ogen

Een goede bloedcirculatie voor gezonde ogen is van groot belang. De ogen vragen veel zuurstof en voedingsstoffen. De aanvoer hiervan wordt verzorgd door de rode bloedlichaampjes. Als het bloed te traag circuleert, dan ontvangen de cellen in de ogen te weinig voedingsstoffen en zuurstof en worden de afvalstoffen niet goed afgevoerd. Ben je aan het kwakkelen met je ogen? Vraag je dan eens af hoe het gesteld is met jouw bloedcirculatie.

We weten allemaal wel dat er rode en witte bloedcellen door de aderen en slagaderen stromen, die allerlei belangrijke functies vervullen. Het netwerk van aderen en slagaderen vertakt zich door het hele lichaam en zo wordt bloed naar alle organen vervoerd. Toch nemen deze grote bloedstromen maar 26% van de circulatie in beslag. De overige 74% van de bloedstromen, het grootste deel dus, is nagenoeg onzichtbaar en nog maar recentelijk helemaal in kaart gebracht. We hebben het hier over de microcirculatie. Dit is het fijnmazige systeem van minuscule haarvaatjes en nóg kleinere structuren, tot op het niveau van de cel aan toe. Met behulp van een speciale ‘intravitaal microscoop’ kan deze subtiele bloedcirculatie zichtbaar worden gemaakt in een levend mens. Dergelijke dure microscopen zijn slechts op een paar plaatsen ter wereld in gebruik.

De ‘wortel van de bloedcirculatie’

microcirculatieDe microcirculatie wordt ook wel de ‘wortel van de bloedcirculatie’ genoemd. Je zou hem zelf een beetje zichtbaar kunnen maken door met een speld in het topje van je vinger te prikken. Dan komt er een druppel bloed tevoorschijn, terwijl hier geen (slag)ader loopt. Als je met een balpen op je huid drukt en de plek wordt wit, dan druk je het bloed even weg uit maar liefst drieduizend kleine bloedvaatjes. Dankzij dit ingenieuze systeem van onzichtbare vaatjes komt het levengevende bloed tot diep in de weefsels van het lichaam.

Vasomotie

Als je alle minuscule adertjes en vaatjes achter elkaar zou leggen, is deze bloedbaan wel 100.000 km lang, 2,5 keer de omtrek van de aarde. Het hart alleen kan nooit het bloed door al deze vaatjes pompen met zijn plusminus zestig slagen per minuut. Daarom wordt het hart geholpen door een spierlaag die zich in alle slagaderen, aderen en ook in de vaatjes van de microcirculatie bevindt. Deze spierlaag maakt continu een pulserende, peristaltische beweging, die we vasomotie noemen. Deze beweging hoort drie tot vijf keer per minuut plaats te vinden.

Net als een spons

Door de beweging worden de bloedcellen die in de grotere aderen circuleren tegen de wanden van de haarvaatjes aangelegd en van daaruit door de wanden heen geduwd en gezogen, de haarvaatjes in. De bloedcellen zijn eigenlijk te groot om vrij door de haarvaatjes in een bladhaarvaatjes te stromen. Dankzij de beweging van de vasomotie veranderen ze van vorm, zodat ze er wel in passen. Ze worden door de peristaltiek voortbewogen. Vergelijk het met een spons: als je daarin knijpt kun je hem in een smalle buis stoppen en hem erdoorheen duwen. Via de wanden van de haarvaatjes geven de rode bloedcellen hun voeding en zuurstof af aan de cellen. Ook nemen ze de afvalstoffen op uit de cellen en transporteren deze naar de grotere bloedvaten. Uiteindelijk verlaten deze afvalstoffen via onze uitscheidingsorganen het lichaam.

Verstoorde microcirculatie

In de haarvaatjes vindt dus de stofwisseling plaats tussen de rode bloedcellen en de cellen van dat lichaamsdeel. Een gezond werkende vasomotie in de haarvaatjes, dus drie tot vijf contracties per minuut, zorgt voor een goede uitwisseling. Als de frequentie van de vasomotie echter afneemt, bijvoorbeeld naar maar één keer per minuut, of nog minder, dan heeft dit belangrijke gevolgen. Er is dan sprake van een verstoorde microcirculatie.

boomwortelsAls de microcirculatie verstoord is, stromen bloedcellen minder vaak door en kunnen ze niet goed hun werk doen, namelijk het verzorgen en ontzorgen van de cellen. Bij het overgrote deel van de mensen is de microcirculatie verstoord, en verslechtert deze in de loop van het leven. In het begin hoef je hier niet direct iets van te merken. Als er een stukje van het wortelstelsel van een boom afsterft, dan groeit de boom ook nog gewoon door. Maar hoe langer de circulatie geremd wordt, hoe meer noodsignalen je lichaam gaat afgeven.

Goede bloedcirculatie voor gezonde ogen

Dit afgeven van signalen geldt ook voor de ogen. Ogen zijn delicate organen, opgebouwd uit een fijne weefselstructuur waarmee zeer subtiele bewegingen gemaakt kunnen worden. Ogen hebben in verhouding ontzettend veel voedingsstoffen en zuurstof nodig. Hoe slechter het bloed circuleert in de ogen, hoe minder goed ze de fijne bewegingen kunnen maken en hoe meer verstarring er ontstaat in het zien. Gezonde ogen zijn beweeglijk en vitaal, goed doorvoed met bloed, kunnen helder zien, dichtbij en ver weg. Gezonde ogen zien er fris en helder uit, net als kinderogen.

Zuurstof en voedingstoffen

Bij problemen als rode ogen, droge ogen, vermoeide ogen, staar, glaucoom en ook wazig zicht kan een verstoorde microcirculatie dus een rol spelen. Het zijn tekenen dat bloed en vocht in de ogen niet goed doorstromen. Je krijgt te weinig zuurstof en voedingsstoffen om nog helder uit je ogen te kunnen kijken. Voor een goede gezondheid van je ogen is het belangrijk dat de microcirculatie goed functioneert.

De Bemer-methode

Ik gebruik zelf al geruime tijd een medisch systeem genaamd Bemer, dat zorgt voor een betere microcirculatie. Ditgoede bloedcirculatie voor gezonde ogen systeem stimuleert specifiek de vasomotie in de bloedvaten en haarvaten. Met behulp van elektromagnetische pulsen worden de peristaltische bewegingen in de kleine vaatjes gestimuleerd. Je gaat op een speciale Bemer-mat liggen die is aangesloten op een apparaat dat signalen aan het lichaam afgeeft. Ik sprak laatst een mevrouw die haar glaucoom op deze manier behandelde en weer kleuren ging zien die ze al een lange tijd kwijt was. Zelf merk ik dat ik steeds meer ruimte en helderheid in mijn hoofd en mijn ogen ervaar sinds ik het systeem gebruik. Ik bevind me in goed gezelschap: vele topsporters maken gebruik van de Bemer-methode om hun microcirculatie te stimuleren.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 01 May 2016

Veel bewegen zorgt voor een goede bloedciculatie,zie wwwboeklezers.nl:Opgroeien in Dalten

Reactie plaatsen