Hebben jouw ogen behoefte aan vitamine B12?

Hebben jouw ogen behoefte aan vitamine B12?

Hebben jouw ogen behoefte aan vitamine B12? Die kans is best groot. Ikzelf kwam er na de geboorte van mijn derde kind voor het eerst achter dat ik een tekort aan deze belangrijke vitamine had. Ik was uitgeteld en kreeg een burn-out. Doordat ik in die tijd net begon met het afzetten van mijn bril, kreeg ik een deel van mijn energie langzaam terug. Maar toch bleef ik nog lang te moe en daarom wilde de huisarts mijn vitamine B12-gehalte testen. De uitslag was dat ik net op de grens zat van een tekort. Vervolgens moest ik iedere week een injectie komen halen.

Op die manier kreeg ik de vitamine een tijdlang toegediend. Ik merkte geen duidelijk direct effect. Het leren ontspannen van de ogen en de intensieve yoga waarmee ik was begonnen, werkten ook heel positief uit en hierdoor verdween voor mij het B12-verhaal wat uit het zicht. Twee jaar lang bleef de laatste ampul in mijn koelkast liggen, totdat ik ging verhuizen. Toen heb ik hem weggegooid. Ondertussen was er wel nog altijd een onderliggende vermoeidheid bij mij aanwezig. Maar zoveel minder dan in de jaren ervoor; het viel me niet eens meer zo op.

Vegetariërs en veganisten

Wat later liet ik een aantal keer een lichaamsmeting en behandeling doen bij Vita lichaamsmeting. En steeds kwam Weston Priceweer naar voren dat mijn B12-gehalte aan de lage kant was. Toch deed ik niets met die informatie. In die tijd begon ik mezelf anders te voeden en raakte overtuigd van het belang van het eten van dierlijke producten. Veel stoffen, waaronder B12, krijg je niet binnen uit plantaardige producten. Planten hebben deze vitamine niet nodig en dus slaan ze hem ook niet op. Volgens Sally M. Pacholok en Jeffrey J. Stuart, auteurs van het boek Is het misschien vitamine B12-tekort? heeft ruim 80% van de mensen die al langere tijd veganist zijn, alsmede 50% van alle vegetariërs tekenen van B12-deficiëntie.  Mensen die vegetarisch eten zeggen vaak dat je B12 prima tot je kunt nemen via sojaproducten of spirulina, maar pas op: hierin zit slechts een stofje dat erop lijkt. En dit stofje onttrekt juist B12 aan het lichaam.

Ook vleeseters kunnen een B12-tekort hebben

Omdat ik helemaal was gaan eten volgens het Weston Price-principe, ging ik ervan uit dat ik genoeg B12 via mijn voeding binnenkreeg. En ik haal mijn voedingsstoffen liever uit echt voedsel, ben niet zo dol op supplementen. Maar toen ik een maand geleden een check up liet doen bij Santura, kwam er, hoewel mijn bloed er heel goed uitzag, toch weer een licht vitamine B12-tekort naar voren bij de Levend Bloed Analyse. Ook bij vleeseters kan dit wel degelijk ontstaanlevend bloed analyse, aldus natuurgeneeskundige Liesbet van Santura. Dit keer ging ik toch maar aan de supplementen, want volgens Liesbet kan het heel zinvol zijn om je lichaam een keer een goede boost te geven.

Een waslijst van klachten

Ik begon aan het boek Is het misschien vitamine B12-tekort? en dat bood veel inzicht. Tijdens het lezen werd me steeds meer duidelijk hoe gevaarlijk een tekort wel niet kan zijn. Een hele rits aan verschijnselen wordt in het boek benoemd, van slecht zicht tot de dood aan toe. Je kunt op neurologisch gebied problemen gaan ervaren, zoals tintelingen in armen, benen of andere delen van het lichaam, vallen, verlamming, vergeetachtigheid. Er kunnen hematologische klachten ontstaan die zich uiten in vermoeidheid, bloedarmoede, ziekten van de lymfe, of een vergrote mild of lever. Ook problemen met het immuunsysteem, met hart en vaten, darmproblemen, aandoeningen van het skelet, en nier- en blaasklachten komen voor. Een behoorlijk lange lijst dus. Ga je met dit soort klachten naar de dokter, dan kom je vaak met een diagnose naar huis, zonder dat er is getest of je klachten wellicht het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B12.

Hebben jouw ogen behoefte aan vitamine B12?

Het is verbazingwekkend dat B12-deficiëntie zo veel problemen kan veroorzaken. Dat komt doordat dit stofje veel hebben jouw ogen behoefte aan b12gedaanten kent en verschillende sleutelrollen vervult in het gezond functioneren van het zenuwstelsel, de hersenen, het bloed en het immuunsysteem, evenals in de vorming van DNA. Om deze reden kan een tekort het functioneren van ons lichaam op bijna ieder niveau wel verstoren. Zo kunnen ook de oogzenuwen door B12-deficiëntie worden aangetast, evenals de hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen. Oogklachten en slecht zien kunnen dus heel goed wijzen op een tekort.

Ziekte van Korsakov

B12-deficiëntie is een officiële medische diagnose. Ik weet nog uit de tijd dat ik werkte als verpleegkundige in de psychiatrie dat patiënten die leden aan de ziekte van Korsakov extra van de vitamine toegediend kregen. Na het lezen van het boek is me wel duidelijk dat het ontwikkelen van Korsakov een uitzondering is. En dat in de praktijk mensen die met allerlei uiteenlopende klachten het ziekenhuis binnenkomen, zelden op B12-deficiëntie worden getest. Met alle nadelige gevolgen van dien.

Slechte opname door te weinig maagzuur

Al eet je gezond en krijg je veel dierlijke producten en vetten binnen, dan nog kan het lichaam de vitamine vaak niet goed opnemen en verdwijnt hij ongebruikt in de wc-pot. Het is voor de stofwisseling namelijk niet zo makkelijk omvitamine b12 tekort B12 te verwerken, het proces is veel complexer dan bij andere vitaminen en er kan op talloze momenten een kink in de kabel komen. Bijvoorbeeld wanneer de vitamine de maag bereikt. Daar zorgt het enzym pepsine ervoor dat de B12 loskomt van de dierlijke eiwitten. Heb je echter te weinig maagzuur, dan is er niet genoeg pepsine in de maag en kan de vitamine niet worden verwerkt. Vaak denken mensen dat ze te veel maagzuur hebben, ze slikken hier dan maagzuurremmers voor. Maar het omgekeerde is juist het geval: bij oprispingen is er sprake van te weinig maagzuur. Slik je maagzuurremmers, dan rem je daarmee inderdaad de aanmaak van maagzuur, waardoor je er nog minder van overhoudt en dus niet goed B12 kunt opnemen.

Eetlepel appelazijn

Het kan handig zijn om je B12-gehalte te laten controleren bij de huisarts, of via een check-up bij Santura. Je kunt ook alvast zelf aan de slag gaan, door te zorgen dat je de vitamine uit je voeding al beter opneemt. Neem hiertoe een half uur voor het eten een eetlepel appelazijn in een beetje water, dit zorgt ervoor dat je maaginhoud zuurder wordt. Je kunt ook direct beginnen met de behandeling, door gedurende twee tot zes maanden B12-supplementen te gaan gebruiken. Een goed opneembare variant kun je bestellen door hier te klikken. Het beste begin je met het powerpakket, hiervoor heb je nodig: Sanacore Adenosyl 10.000, Sanacore Methyl 10.000 en Sanacore Foliumzuur 800. Hoe je dit supplement het beste kunt nemen, lees je hier: Gebruiksadvies Vitamine B12

Heb jij ervaring met B12-tekort? Herken je symptomen die in deze blog staan beschreven, of spelen er bij jou andere klachten die ermee te maken kunnen hebben? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Christine
Door

Christine

op 02 Oct 2020

Een opmerking over de ziekte van Korsakov. De mensen die hieraan lijden, hebben een tekort aan Vit. B 1 en niet Vit. B12. Juist die B1 veroorzaakt het vergeten etc. Breekt hersencellen af. Vit. B12 is idd. heel belangrijk voor allerlei functies. Goed gevarieerd eten is heel belangrijk. Lastig is dat je bij Ayurveda weer anders eet dan een andere stroming. Wat is nou goed? Ik probeer maar wat. Dat je goed voor je darmen moet zorgen weet ik nu. Maar wat is goed?

sterredag
Door

sterredag

op 12 Sep 2016

LET OP!!! Als je op een tekort van Vitamine B12 wilt laten testen, moet je juist GEEEN supplementen gebruiken. Dit kan namelijk een vals resultaat geven, omdat er wel vitamine B12 wordt gedetecteerd, het probleem zit hem namelijk in de OPNAME van vitamine B12. Kijk maar eens op de website van stichting vitamine B12.

Eva
Door

Eva

op 12 Sep 2016

Bedankt voor je toevoeging! Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Brigitte Mannaerts
Door

Brigitte Mannaerts

op 18 Jun 2016

Hoi Karin, Ik heb in 2007 een soort van burn-out gehad: geen ijzer en ijzerreserves meer en mijn vit b12 waren veel te laag. Heb 3 weken bed moeten houden omdat ik niet recht kon komen wegens een te lage bloeddruk. Ik moest injecties vit b12 krijgen maar daar ging 3 weken overheen omdat ik niet bij mijn huisarts geraakte. Ik krijg nu maandelijks een inspuiting en zit goed met vit b12 maar ik heb sindsdien wel last blijven hebben van duizeligheid en nerveuze aanvallen waardoor ik dan slecht functioneer. Geeft soms een gevoel dat mijn benen mijn lijf niet kunnen dragen. Ook veel last van nek en schouders. Mijn ogen zijn ook sterk achteruit gegaan waardoor mijn glazen een paar keer kot achter elkaar moesten worden aangepast. Als ik een nerveuze aanval krijg, heb ik last van maag en darmen. Ik vraag me af of dit een gevolg is van mijn vit b12 tekort van 9 jaar geleden omdat sindsdien de klachten er waren, gepaard ook met overgangsklachten. Vriendelijke groetjes, Brigitte

Karin
Door

Karin

op 21 Jun 2016

Het gaat natuurlijk niet alleen maar over B12 maar je hele voedingspatroon. Heel belangrijk om te beginnen met veel beestenbottenbouillon te gaan drinken. Lees ook eens mijn artikelen over lekkende darmen.

Natalie
Door

Natalie

op 15 Jun 2016

Ik gebruik "pure B" omdat ik sedert een paar jaar af en toe migraine krijg door vermoeide ogen als gevolg van het werken op computer. Er is wel een nadeel, je krijgt er acne van. Daarom neem ik halve tabletten om de dag om het een beetje te voorkomen.

Natasja Boons
Door

Natasja Boons

op 21 Jun 2016

Beste Nathalie, Het is altijd goed je eigen weg te blijven vinden met supplementen en wat voor jou werkt. Dus als een halve tablet beter uitpakt lijkt me dat een goed idee. Misschien kun je regelmatig tussen het werken op de computer door wat ontspanningsoefeningen voor de ogen doen of een rondje buiten lopen om je ogen minder te belasten. hartelijke groeten, Natasja, medewerker VolZicht

Hans
Door

Hans

op 11 Jun 2016

hoi Karin, het is alweer een tijdje geleden, maar met B12 wil ik toch graag even reageren.Ik heb reeds jaren een te kort aan B12. In je verhaal kom ik toch wat te weinig tegen van het waarom van het te kort in het lichaam. Naast de eiwittransporteur lees ik niet iets over de Intrinsic Factor. Mijn advies is lees eens wat meer in de volgende link : http://home.kpn.nl/hindrikdejong/index.html Hierin wordt duidelijk beschreven, ook als het te kort het gevolg is van het ontbreken van de IF. Hoewel veel artsen het er niet over eens zijn, hersteld die IF zich niet en zal je altijd met injecties moeten gebruiken. Ik spuit zelf en koop de ampullen bij de apotheek in Duitsland, daar de huisarts ze niet meer verstrekt en ik het risico van bv. dementie te groot vind. Overigens had ik ook veel andere klachten in het begin.

Natasja Boons
Door

Natasja Boons

op 15 Jun 2016

Beste Hans, ik geloof er zelf in dat het onvoldoende opnemen van supplementen ook te maken heeft met onderliggende blokkades/trauma's. Zo blijkt bijvoorbeeld dat veel alleengeboren tweelingen een B12 tekort hebben. Door aan de oorzaak te werken en supplementen te nemen op een opneembare manier, vindt de B12 uiteindelijk vanzelf de weg naar het lichaam!hartelijke groeten, Natasja, medewerker VolZicht

lin
Door

lin

op 03 Mar 2017

ben blij wat te lezen over de alleengeboren tweeling. ik ben er een en ben nog steeds zoekende naar de goede methode om mijn opname probleem aan te pakken. het trauma heeft bij mij een plekje gevonden, en kan hier goed mee leven. Alleen de klachten van het te kort is steeds aanwezig. moe zeer moe, slechter zien, slechte concentratie, kouwelijk. en last van galstenen (hier weet ik alleen niet van of dit ook van het tekort kan komen?) ik haal nu injecties bij de huisarts in combinatie met korrels van de homeopaat. maar ik vraag me af of de zuigtabletten in mijn geval misschien niet een betere manier zouden zijn. het wordt alleen zo kostbaar alles uit proberen, wordt niet vergoed zorgverzekering. wordt er soms een beetje moedeloos van.

Karin
Door

Karin

op 07 Mar 2017

Beste Nahid, Dat zijn vervelende klachten waar je last van hebt en wat naar dat je leven en je gezin er zo onder te lijden hebt. Ik kan je er zeker bij helpen. Heb je mijn gratis ebook al gedownload, want daarin leer je de eerste stappen zetten die nodig zijn om goed te gaan zorgen voor je ogen: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

Gaby Buiskool
Door

Gaby Buiskool

op 08 Jun 2016

Hele goede B12-supplementen zijn de sprays van VitaMist (www.vitamist.nl) . De B12-60 mcg spray vult grote B12-tekorten binnen korte tijd aan. De B12-500 mcg lost het tekort zelfs nog sneller op.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 07 Jun 2016

In bijna elke supermarkt is het broodbeleg marmite te koop. Marmite is bereidt op basis van gistextract en verrijkt met vitamine B. Marmite bevat o.a. vitamine B12 en foliumzuur.

Karin
Door

Karin

op 07 Jun 2016

De vraag is of de B12 goed opneembaar is, dat weet ik niet van marmite.

Ester
Door

Ester

op 07 Jun 2016

Hallo Karin, superbelangrijk onderwerp! Ik ben 25 jaar vegetarier geweest en heb ook een B12 tekort opgelopen... een goede is van vitals met combi adeno en methyl, maar ik las ergens dat als je echt een tekort heb je eerst 6 weken alleen methyl versie moet slikken. Dat powerpakket zit zoetstoffen in. Beste is van Vitals met combi, ampullen openmaken in in mond op laten lossen. Ik heb veel supplementen onderzocht en in veel supplementen zit zoetstof en dat is erg ongezond. De natuurlijke versie verkopen ze bij rauw naakt en gezond, misschien te gebruiken als tekort is weggewerkt, maar voorwaarde is wel dat het lichaam die wel goed kan nemen. Anders is Vitals toch beter omdat dat meteen in de bloedbaan komt. Heel belangrijk dat in medische wereld meer bewustzijn komt over deze belangrijke vitamine!!

Karin
Door

Karin

op 07 Jun 2016

Mij werd de powerpakket van sanacore geadviseerd door Liesbet en Rineke van Santura en Sundancer. Het is een goed opneembare vorm en zij zijn heel kritisch op de producten die ze adviseren. Ik heb veel vertrouwen in hun advies. Er zit inderdaad Emdex in de tabletten, een tabletbinder bestaande uit polysacchariden: een vorm van koolhydraten. IK weet niet of dat heel ongezond is, voor mij gaat dan de opneembaarheid van de B12 voor. De tabletten worden niet gezoet met zoetstof, maar met kers en de tabletjes zijn miniscuul klein, dus je krijgt er niet heel veel van binnen. Sanacore hoeft niet eerst verteerd te worden door de maag, maar komt ook meteen in de bloedbaan terecht. Vitals ken ik niet, maar zoals jij het beschrijft zal het zeker ook een goede manier zijn om de B12 aan te vullen.

Ester
Door

Ester

op 08 Jun 2016

Hallo Karin, die kerssmaak is ook een zoetstof, Vitals heeft ook de direct opneembare versie net als Sanacore, alleen dan zonder zoetstof en vulmiddelen oid. groetjes, Ester

Karin
Door

Karin

op 08 Jun 2016

Ik ga er naar kijken, zie dat hij ook bij Puur Mieke te koop is.

Ester
Door

Ester

op 14 Jun 2016

ok leuk, succes!! :) je kunt hem ook online vinden bij sommige aanbieders

Anja
Door

Anja

op 07 Jun 2016

Ik heb je bericht gedeeld op mijn site!

Reactie plaatsen