Hoe onze ogen iedere dag schade oplopen
07 september 2021 

Hoe onze ogen iedere dag schade oplopen

Hoe onze ogen iedere dag schade oplopen? Terwijl we ons daar vaak helemaal niet bewust van zijn. En met alle gevolgen van dien. Veel mensen kampen met klachten als wazig zicht, pijnlijke, droge, rode ogen of erger nog, ernstige oogziektes als glaucoom, macula degeneratie, staar soms zelfs blindheid..

Klachten die het leven negatief kunnen beïnvloeden. Ogen zijn zo belangrijk voor ons geluk en welzijn. We hebben ze nodig om zelfstandig te kunnen leven, maar we gebruiken ze ook om te genieten van de mooie dingen om ons heen.

Welke factoren beïnvloeden ons zicht zo nadelig dat onze ogen schade kunnen oplopen?

Schermen

40 jaar geleden had je behalve de televisie geen schermen. De computer deed toen langzaamaan zijn intrede. De hele dag naar schermen kijken, wat voor veel mensen inmiddels realiteit is, is schadelijk voor de ogen. Veel mensen krijgen last van droge, rode, pijnlijke ogen als ze lange uren naar een scherm kijken.

Overzicht wat schadelijk is voor de ogen

Uit onderzoek is ook gebleken dat bij hoge bijziendheid en veel computerwerk de kans op glaucoom toeneemt. Ik hoor ook veel mensen klagen over nachtblindheid als ze een aantal jaren heel veel computerwerk hebben gedaan. 

Gifstoffen

Dagelijks krijgen we gifstoffen binnen, via water, lucht en voeding. Deze stoffen hebben een negatieve invloed op de gezondheid van onze ogen (en de rest van ons lichaam). Hieronder twee voorbeelden van voedingsmiddelen die veel in voeding wordt gebruikt.

troep, suiker, ongezond

De smaakversterker E621, ook bekend als monanatriumglutamaat (MSG) wordt in veel bewerkte voedingsproducten gebruikt, het haalt de geur en smaak van gerechten omhoog. Het komt ook van nature in voedsel voor, zoals  bouillon, kaas, paddestoelen, diverse groenten en fruit. 

Maar de synthetische variant die de fabriek in zijn producten toevoegt, geeft diverse gezondheidsnadelen.  Onder andere kan het cellen op het netvlies  en schade aan de structuur van het netvlies veroorzaken. Wat een rede kan zijn voor volledig of gedeeltelijk verlies van het zichtvermogen. 

Ook aspartaam, E951, een zoetstof die in veel producten wordt toegevoegd, zelfs aan peutertandpasta, is slecht voor de gezondheid en kan je (oog)zenuwen aantasten.

Beiden stoffen staan vaak op de ingrediënten lijst onder andere benamingen.

Inentingen

De inentingen die nu massaal toegediend worden kunnen ook oogklachten geven. Veelgenoemde klachten zijn dubbel zien, lichtgevoeligheid, wazig zien, gezwollen oogleden, gezwollen ogen, droge ogen, bloedingen, oogpijn. Er zijn zelfs mensen die kampen met blindheid na de inenting. 

Er zitten allerlei lichaamsvreemde stoffen in een inenting die je liever niet in je lichaam wilt hebben. Het is logisch dat het lichaam daarna symptomen gaat vertonen, dat zijn allemaal manieren van het lichaam om deze rommel weer uit het lijf te krijgen.

Zuurstof te kort

Overzicht wat schadelijk is voor de ogen

Onze ogen vragen veel zuurstof, in verhouding meer dan andere lichaamsdelen. We ademen vaak oppervlakkig en niet diep genoeg, waardoor er te weinig zuurstof naar binnen komt. Stress is een belangrijke oorzaak van een te oppervlakkige ademhaling,. Maar ook verkeren in ruimtes waar te weinig zuurstof zit, of ons ook echt af te sluiten van zuurstof door er een mondkap of scherm voor te plaatsen.

Ondervoeding

Onze ogen vragen naast zuurstof ook veel voedingsstoffen die we niet binnen krijgen. Veelal eten we producten die vol zitten met suikers en plantaardige olie, die onze cellen roven van mineralen en vitamines. Daarnaast eten we niet de voeding die de ogen nodig hebben, waardoor onze ogen ondervoed raken.

Het dragen van brillen en lenzen

Overzicht wat schadelijk is voor de ogen

Het lijkt zo onschuldig en de enige oplossing voor wazig zicht. Het dragen van een bril of lenzen. Maar het kijken door (gecorrigeerd) glas zet de ogen onder enorme spanning. Zeker als dat dag in dag uit gebeurt. De ogen gaan steeds verder achteruit, voor je het weet heb je weer een sterkere bril gekregen van de opticien en zijn de ogen nog waziger gaan zien. 

Te weinig beweging 

Onze ogen bewegen te weinig. Terwijl ogen houden van beweging, ze kijken graag ver weg en dichtbij en alles wat er tussen zit. Door onze kantoorbanen achter computer schermen bewegen de ogen nog maar nauwelijks. En zien ze nauwelijks beweging. 

Van nature horen wij veel buiten te zijn, en buiten beweegt er van alles. De wind waait door de bomen, dieren vliegen, lopen of rennen rond. Mensen bewegen, praten, lachen. Er is van alles te zien buiten, waardoor de ogen al als vanzelf bewegen. Er is veel te zien en te ontdekken. Op kantoor achter een computer gebeurt er weinig. Alles staat stil. Een van de weinige bewegingen is die  naar het koffiezetapparaat, langs allemaal mensen die bewegingloos achter hun scherm zitten.

Te weinig zonlicht en duisternis

De zon en de duisternis zijn belangrijk voor het zien en voor de gezondheid van de ogen. We brengen veel te veel tijd onder nep verlichting. Overdag en 's avonds, het moment dat het donker is en we juist in de donkerte horen te zijn. Misschien een kaarslichtje om de boel wat te verlichten. Maar niet onder al dat kunstverlichting starend naar schermen waar ook een hoop kunstlicht vanaf komt. De ogen krijgen op die manier geen rust om te herstellen.

Herstel je ogen

Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen

Keer de schade om en herstel je ogen. 30 oktober geef ik de workshop Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen.  Deze workshop kun je ook online volgen.

Meer informatie over de workshop vind je door hier te klikken. 

Er zijn nog 5 plaatsen beschikbaar.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen