Je kunt je ogen ook laten laseren
24 april 2012 

Je kunt je ogen ook laten laseren

Je kunt je ogen ook laten laseren! Deze reactie kreeg ik in het begin vaak te horen als ik vertelde dat ik bezig was beter te leren zien zonder bril. Laseren is toch veel makkelijker was dan het commentaar, wat doe je toch moeilijk. En ik heb het ook serieus overwogen voordat ik met de methode van dr. Bates in aanraking kwam. Alle soorten laserbehandelingen had ik al uitgebreid doorgenomen. Lasek, Lasik, Epi Lasik, ik wist precies welke behandeling inhield en had al besloten welke ik zou doen. Ik was aan het overwegen of ik het in Turkije of Nederland zou laten doen. En ik was mijn spaarcenten aan het tellen, want goedkoop is het niet, zo’n laseroperatie. Het was september en het laatste jaar dat je laseren af kon trekken van de belasting, dus ik wilde snel beslissen. Maar iets hield me tegen.

Nadelen van laseren

Laseren oogDe verhalen over laseren op de sites van de oogklinieken waren positief, de techniek staat voor niets, er zitten praktisch geen nadelen aan een laseroperatie. 1% ofzo. Iemand adviseerde me eens op een forumsite te kijken. En ook daar waren veel mensen positief, maar niet allemaal. Het meeste indruk op mij maakte het verhaal van een vrouw die drie maanden na de behandeling alleen maar duizelig was. Ze kon eigenlijk alleen maar op de bank liggen. Jeetje, dacht ik, dat zou mij toch niet moeten overkomen, met drie kleine kinderen in huis. Dan staat het huishouden helemaal op zijn kop. Ik besloot niet verder te gaan met dit idee.

Nadelen van een bril

Maar ondertussen was mijn bril me wel steeds meer gaan irriteren. Altijd die vieze, smoezelige glazen. Kreeg ze nou nooit helemaal goed schoon. De krasjes op de glazen. Die pootjes die in mijn vel drukten en de druk op mijn neusbrug. Steeds vervelender ging ik het vinden. Ik wilde eigenlijk wel van mijn bril af. Toen herinnerde ik me een boek wat ik jaren daarvoor had gelezen, leren zien zonder bril of lenzen. Ik kan het ook zelf doen, bedacht ik me. Zelf beter leren zien.

Kwaliteit van zien ging vooruit

kwaliteit van zien verbetert niet met laserenDeze beslissing is een belangrijke omslag geweest in mijn leven. En ik ben blij dat ik mijn ogen niet heb laten laseren. Ik ging workshops volgen om te leren zelf weer goed te gaan zien. En het eerste wat gebeurde na de eerste les, ik viel als een blok in slaap en heb de hele nacht diep geslapen. Daarvoor had ik vaak moeite om in slaap te vallen. Daar heb ik nu nooit meer last van. Ik hoor het vaak terug van cursisten dat ze beter gingen slapen. “Ik heb zo goed geslapen de laatste tijd, ik wist niet eens dat dit kon”, vertelde een cursiste me. Daarna ging mijn zicht dichtbij kwalitatief vooruit. Ik ging veel meer kleur en diepte zien. Daarna volgde mijn zicht veraf, die zoveel beter werd. Heel anders dan hoe ik de wereld zag achter glas. Zie zelf maar eens het verschil hoe de wereld buiten eruit ziet door een raam en open het raam en hoe ziet de wereld er dan uit.

Ontspannen geest

Maar niet alleen de kwaliteit van mijn zicht werd veel beter, ik ging veel meer rust ervaren in mijn leven. Dr. Bates zegt in zijn boek ‘Zie beter zonder bril of lenzen’: “De oorzaak van functieverlies in het centrum van het zicht is geestelijke spanning. Als de geest onder spanning staat, zal het oog slechter gaan zien.” Ogen die goed zien zijn ontspannen en hebben een ontspannen geest. Ik ervaar steeds minder stress in mijn leven en als ik stress ervaar, zie ik dat terug in mijn ogen, want dan zie ik slechter. Daardoor kan ik het makkelijker herkennen, de stress, en het weer loslaten.

Laseren doet niets aan de oorzaak van slecht zien

Voorbeeld van Lasik laserenMet laseren zou ik dit niet hebben bereikt, want laseren doet helemaal niets aan de oorzaak van slecht zien. De spanning in de oogspieren verandert niet en ook niet de spanning in de geest. De nadelen van laseren kunnen er zelfs voor zorgen dat de spanning alleen maar toeneemt. Want 100% zicht hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit van het zien is verbeterd. Je kunt 100% zien, maar wel last hebben van een waas, of dubbel zien. Veel mensen krijgen last van droge ogen na laseren. Deze nadelen hebben emotioneel grote invloed op mensen. In Nadelen van laseren kun je meer lezen over wat de bijwerkingen kunnen zijn. En bedenk, de meeste oogchirurgen dragen zelf een bril. Die laten hun ogen niet laseren. Citaat uit een Artikel in de Congreskrant van de 201e jaarvergadering Nederlands Oogheelkundig Gezelschap: “ Er zijn oogartsen die zijn gelaserd, maar het zijn er weinig. Ze kennen de complicaties als geen ander. En de risico’s op lange termijn zijn feitelijk onbekend”

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb jij zelf overwogen om je ogen te laten laseren? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Ik waardeer het als je hieronder een stukje wilt schrijven over goed zien zonder laseren.


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Maria
Door

Maria

op 23 Jun 2015

P.S. Er staat "niet mooi eind", dit moet "niet mooi rond" zijn.

Maria
Door

Maria

op 23 Jun 2015

Ik heb een cilinder in beide ogen waardoor ik niet scherp zie. Dat betekent dat mijn oogbol niet mooi eind is, maar de vorm van een rugbybal heeft. Mijn slechtziendheid heeft dus niks te maken met mijn geestelijke toestand (ik slaap overigens prima), maar heeft een lichamelijke oorzaak. Een oorzaak die met laseren verholpen kan worden...

Karin
Door

Karin

op 24 Jun 2015

Beste Maria, Een cilinder wordt veroorzaakt door spanning in de oogspieren. Er lopen vier oogspieren recht naar achteren. Een boven, een onder je oogbol en aan de zijkanten. Bij een cilinder zijn altijd een koppel van deze spieren gespannen. De bovenste en onderste, de twee zijspieren of het is 1 spier die gespannen is. De spanning wordt veroorzaakt door eenzijdige bewegingen die je maakt. Een laseroperatie zal niets doen aan de echte oorzaak van de cilinder.

jan v.d.klaauw
Door

jan v.d.klaauw

op 03 Feb 2015

ja Karin ik heb last van glaucoom en macula degeneratie aan het rechter oog het linker oog is een prothese. Als er niets aan gedaan wordt dan word ik langzamerhand blind. De artsen raden mij dan ook aan om te zijner tijd het oog te laten laseren.Er is echter nog een optie en dat is een injectie door het oog. Mij is verzekerd dat bijde behandelingen goede resultaten opleveren

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 03 Feb 2015

Beste Jan, In jouw geval is er geen sprake van gezonde ogen, en is het laserverhaal een ander verhaal. Over dit soort behandelingen ben ik verder niet deskundig. Ik kan je wel helpen in het leren wat jezelf kunt doen om de gezondheid en conditie van je ogen te verbeteren. Ook in een geval van een laseroperatie is dit altijd verstandig om te doen. Heb je mijn gratis ebook al gedownload: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

herma dolstra
Door

herma dolstra

op 14 Dec 2014

kun je de cursussen ook volgen als een staar operatie niets heeft uitgehaald?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Dec 2014

Beste Herma, Mijn cursus helpt je om je ogen weer gezond te krijgen. Een operatie doet niets aan de oorzaak van staar. De cursus kan je dus zeker helpen.

Mathijs van Dijk
Door

Mathijs van Dijk

op 28 Sep 2014

6 Jaar geleden ging ik (toen 43 jaar) naar een ARBO-keuring i.v.m. rijbewijsverlenging. Daar stelde de arts vast dat mijn zicht wat verminderd was L= -0,5 en R= - 0,75. Op zich was dat voor de rijbewijsverlening voor vrachtwagen geen probleem, maar de arts raadde mij toch een bril aan, tegen de vermoeidheid van mijn ogen. ??????? hoezo vermoeide ogen ? Nou toen eigenlijk niet, maar 3 jaar later heb ik een bril laten aanmeten, en met die bril zag ik haarscherp. Ik gebruikte de bril weinig en als chauffeur rijd ik meestal in binnensteden, en 's zomers veel op het strand voor horeca bevoorrading. Op langere stukken snelweg werd ik wel vermoeider, na soms al 2 of 3 uur, maar in de binnenstad "de klok rond" rijden gaf en geeft nooit een probleem. Dus ging ik eens de bril gebruiken bij langere stukken snelweg. Maar als ik dan na 3 uurtjes brildragen de bril afzette zag ik voor geen meter, het duurde dan echt een half uur voor mijn zicht zich enigzins normaliseerde. Hier kreeg ik al de eerste twijfels over de bril en besloot deze zo min mogelijk te gebruiken. Achteraf was dit de juiste beslissing hoewel ik die toen eerder intuitief nam. Weer 2 jaar later liet mijn neef ( 22 jaar) zijn ogen laseren. Hij zag daarna echt scherp, en de behandeling zelf was "een eitje" Ik vroeg hem of er nog complicatie's aan kleefde. Nou ja, die waren er wel; met name lichtgevoeligheid. Mijn neef loopt nu bijna altijd met en zonnebril op; 's zomers op een zonnige dag moet dat echt anders heeft hij halverwege de dag "lasogen" knallende koppijn en ziet niets meer. Mijn interesse in eventueel laseren was op slag weg. Voor mijn werk ben ik 's zomers de hele dag buiten en ik gebruik eigenlijk nooit een zonnebril. Ondertussen ben ik 49 en heb ik nog steeds geen zonnebril nodig. Ik heb het boek van Karin gekocht en ben daarmee bezig ( Moeiteloos zien zonder bril of lenzen) en de methode werkt, zij het geleidelijk. De bril is nu al 6 weken niet meer uit het doosje geweest en de zonnebril komt er nog heel sporadisch aan te pas. Ik heb het boek nog niet uit en ik pas nog niet alle methoden volledig toe, maar ik wordt er wel steeds beter in; de technieken leer ik mezelf liever langzaam aan zodat ze ( bij mij tenminste) heel snel een tweede natuur worden. Ook schafte ik 2 jaar geleden een leesbrilletje aan. Zo'n Hema-ding in de zwakste klasse. Die gebruik ik inmiddels ook nauwelijks nog. Maar ik lees nu anders als een half jaar geleden, en dan heb ik die leesbril werkelijk van de een op de andere dag niet meer nodig. Ik vind de resultaten tot nog toe erg bemoedigend, en het eind heb ik nog lang niet bereikt Ik houd jullie op de hoogte.......... Groeten, Mathijs

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Sep 2014

Hoi Mathijs, Wat mooi om te lezen. Goed dat je je intuïtie hebt gevolgd. Wat je wellicht kan helpen op de snelweg is wat meer te wisselen in het kijken. Ik weet van mezelf dat de neiging om te gaan staren op zo'n weg snel kan ontstaan. Regelmatig afwisselen van binnenspiegel, buitenspiegel, voor je uit kijken, naast je kijken kan goed helpen om te zorgen dat je ogen minder vermoeid raken. En tussendoor een pauze inlassen en even palmeren.

gerard
Door

gerard

op 14 Jul 2014

bij mij is een vorm van staar geconstateerd in een oogkliniek in Haarlem, alleen het linkeroog, de oogarts kan het verhelpen door een nieuwe lens te plaatsen, kan ik met behulp van u inzichten zoals palmeren enz. van deze afwijking afkomen. Dank u voor de info. Groet Gerard.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 Jul 2014

Beste Gerard, Je kunt zeker de staar verbeteren en genezen met behulp van de tips en inzichten die ik beschrijf. Palmeren is een goede oefening hiervoor, maar ik zou ook met mijn voedingstips aan de slag gaan. Je kunt er hier meer over teruglezen:https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/ https://volzicht.nl/magnesium-ontspant-de-ogen/

Piet van den Berg
Door

Piet van den Berg

op 28 Jun 2014

in februari j.l. heeft het netvlies losgelaten in mn rechteroog daarvoor was er sprake van verminderde scherpte, rechts is m'n dominante oog. ik denk zeker dat dit oog te lang, te zwaar belast is geweest, mn werk vereist ingespannen op het computerscherm turen. de operatie heeft gelukkig tot resultaat gehad dat het netvlies op z'n plek zit, maar gelijktijdig is ook een staaroperatie gedaan. en sindsdien is er een "cylindrische" vervorming. dat had ik voorheen niet. en dus hoop ik die vervorming ooit nog eens dmv een laserbehandeling te laten corrigeren. maar ook ik heb mn twijfels. de oogarts zegt dat ik er maar mee moet leren leven. na het lezen van uw e-boek, heb ik geleerd m'n rechteroog minder in te spannen. dat helpt. ook het zicht wordt heel langzaam iets beter. maar dan spreek ik over een tijdsbestek van maanden. rechts eist nog steeds dominantie, maar links ziet beter, ook dat zorgt dan weer voor extra vermoeidheid rechts. ik draag contactlenzen. door uw verhaal heb ik rechts een halve correctie sterkte gekozen, i.p.v. de volledige correctie. Die halvering heeft me tot nu toe geholpen, om rechts te laten ontspannen. Voorlopig denk ik maar dat het z'n tijd nodig heeft, en liefst geen ingrepen meer, dus ook geen laserbehandeling. ik weet nu nog meer dan ervoor hoe waardevol goed zicht is, en hoe belangrijk het is goed voor je ogen te zorgen

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Jun 2014

Beste Piet, Het kost inderdaad tijd om het tij weer te keren, maar heel goed dat je er nu van bewust bent en resultaten merkt. Omdat je spreekt van netvliesloslating kan ik je nog aanraden het onderstaande artikel te lezen en ook met voeding en duisternis goed voor het netvlies te gaan zorgen: https://volzicht.nl/oogklachten/netvliesloslating/wat-kan-ik-doen-bijnetvliesloslating/

wilma vermeer
Door

wilma vermeer

op 22 Jun 2014

HoiLaseren, nee, daar heb ik nooit aangedacht. Dat was toen ik jong was ook helemaal niet aan de orde.Zelf vind ik het eng. Of je oog, of ogen, moeten gelaseerd worden i.vm. staar. Dan is het een andere geval.Logisch dat je er dan voor gaat.Maar i.v.m. bril.........daar heb ik nooit aan gedacht. Naar mijn idee, is het ook voor mensen, die jong zijn en hele slechte ogen hebben. Die laten het wel eens doen, eerst was het iets nieuws. Maar nu hoor je er niet zo veel meer over.Nogmaals, ik was hier iv.m. draadjes zien, en daar ben ik heel goed mee geholpen. De oefeningen, palmeren en yoga.

max
Door

max

op 27 Feb 2014

Ik heb geen goeien oogscherpte in de klas kan ik het bord van achteraan haast niet lezen maar ik wil geen bril og lenzen ik durf het tegen niemand te vertellen wat moet ik doen karin hogeboom

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 28 Feb 2014

Hoi Max, leuk dat je Karin hebt gevonden,en ook knap dat je iets met je ogen wilt doen. Misschien kun je er toch eens met je ouders over praten, zodat zij een afspraak met Karin kunnen maken, die jou dan op weg kan helpen. Kijk even rond op deze site, en begin met wat oefeningen te doen, zoals palmeren of ogenyoga. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

lucas v
Door

lucas v

op 11 Jan 2014

Een goede kennis van me heeft 10 jaar geleden zijn ogen laten laseren (techniek weet ik niet) Groot was mijn verbazing wanneer ik hem enkele dagen geleden terug ontmoette. Hij droeg weer een bril, niet enkel om te lezen, maar constant ! Hij vertelde me dat hij inderdaad weer minder goed zag, en dat hij zelfs assigmatisme ontwikkeld had op beide ogen. Volgens zijn oogarts is deze ontwikkeling NORMAAL 10 jaar na een laseroperatie. Ik ken in mijn omgeving talloze mensen die laser gedaan hebben, en die daar laaiend enthousiast over zijn. Vooral de kleuren zijn dieper, ik vraag me af of ze na 10 jaar dit nog altijd zullen zijn. Ik moet bekennen dat ik dit ook overweeg, maar nu begin ik serieus te twijfelen. Kleine vraag, Karin. Ik heb me een rasterbril aangeschaft, maar het lukt me niet om die gewoon te worden. Heb je voor mij enkele tips daaromtrent ? Hartelijk dank !

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 11 Jan 2014

Laseren doet ook niets aan de oorzaak van het zien. Wel triest, bedenkende hoeveel geld mensen eraan hebben besteed. Wat betreft de rasterbril, langzaam opbouwen, als het echt lastig is, begin dan met vijf minuten per dag, en doe er makkelijke dingen mee. Zoals een wandeling op bekend terrein, de afwas doen.

Amber
Door

Amber

op 30 Oct 2013

hey! Wat iemand anders al zei over dat plaatje aan het begin. Laseren ga ik nooit doen! Ik ben een 13jarige meid en heb al sinds mn 8ste een bril. Ik heb afgelopen maandag proeflenzen genomen en t werkt best goed. Ik had al een ander artikel gelezen over dat een bril en lenzen je ogen juist slechter maakt, maar toen ik een aantal dingen ging proberen zo'n 3maanden (palmeren, lichthappen etc.) heeft het niet echt geholpen. Natuurlijk is het dan al in 3maanden tijd beter maar het lukte niet op mn gevoel. Wat kan ik doen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 31 Oct 2013

Beste Amber, Het is belangrijk door te zetten waar je mee bezig was en de bril zo min mogelijk gebruiken. Je kunt een zwakkere bril gaan nemen en hem alleen opzetten wanneer je hem nodig hebt. Het nadeel van lenzen is dat je ze in doet en niet zo maar meer uit. En bij je zelf nagaan wat je spanning geeft, waardoor je niet goed ziet. Is er iets gebeurd in je leven toen je zeven of acht was, misschien iemand in je buurt die is overleden, echtscheiding ouders, verhuizing. Waardoor je toen slechter bent gaan zien?

Hanna
Door

Hanna

op 08 Sep 2013

Laseren is voor mij nooit een optie geweest. Vaak heb ik gedacht wel zonder bril en lenzen te willen, maar laseren heb ik altijd doodeng gevonden. Je oog is zo kwetsbaar en het idee dat ze daar dan gewoon in gaan snijden, brrrr, krijg ik de kriebels van!Inmiddels ben ik zelf 2,5 maand zonder bril en lenzen. Ik merk echt verbetering. Ik zie van dichtbij veel meer kleur, diepte en contrast. Ver weg merk ik nog geen enkele verbetering. Ik heb zelf -2,75 rechts en -3,25 links. Ik had het wazig zien al helemaal geaccepteerd, maar nu begin ik toch lastige situaties tegen te komen. Zo roepen mensen op school mij en dan kijk ik en zie ik niet wie het is. Of er zwaait iemand en ik zie niet wie het is, dus ik weet niet of ze naar mij zwaaien of naar een ander. Ook kan ik letters op het bord niet goed lezen, al zit ik nog zo dichtbij. Dit zijn toch lastige dingen, waar ik soms wel van baal. Dan gaat het me allemaal niet snel genoeg en ben ik geneigd te stoppen, maar als ik mijn lenzen weer in doe dan voelt dit zo vreselijk vervelend!Ik heb het op het moment superdruk, met 2 lange dagen stage, 2 lange dagen school, een gezin om voor te zorgen, zangles en een musical. Daarnaast is er veel stress/spanning op het moment, vooral geldzorgen. En dan ben ik ook nog ontzettend moe. Dit doet mijn ogen echt absoluut geen goed en ik merk ook dat ze dan weer achteruit gaan.Het is lastig in zulke tijden, genoeg ontspanning te vinden en de oefeningen schieten er vaak bij in...Groetjes Hanna

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 08 Sep 2013

Hoi Hanna,Dat is veel wat je opschrijft, als het niet goed is voor je ogen, betekent het ook dat het voor je lichaam en geest teveel is. Om het allemaal goed te doen, doe je flink je best. En dat geeft spanning en stress en ogen gaan slechter zien als ze hun best aan het doen zijn. Lukt het je een aantal dingen te schrappen. Misschien even geen zangles bijvoorbeeld. Een stage dag minder misschien. Veel succes en koester je ogen en de boodschappen die ze je geven. Want daardoor kun je ook dingen veranderen. Stap voor stap.

Mick
Door

Mick

op 27 Jul 2013

Ik ben iemand die zijn ogen heeft laten laseren en wil graag mijn ervaringen delen. In Februari 2010 ben ik gelaserd met de bekende Lasik-methode (Intralase). Daarvoor had ik een oogafwijking van -2.50 en -2.25, met aan beiden ogen een minimale cilinder. Het laseren zelf is goed gegaan, de pijn was na 1 dag al weg. Alleen wel een half jaar ontzettend droge ogen gehad, en meerdere malen per dag moeten druppelen. Mijn oogafwijking was na het laseren aan beiden ogen exact 0.0. Enorm blij mee en super scherp zicht!Een jaar in februari 2011 bij de 'verplichte' en ook de laatste controle, zagen mijn ogen er perfect uit. De wond was goed genezen en het laseren zelf zou heel erg mooi zijn gedaan. Toch merkte ik tussen feb 2010 en feb 2011 dat ik iets slechter ben gaan zien, maar nog steeds scherp. Uit de oogmeting bleek dat ik nu een oogafwijking zou hebben van -0.25 en -0.5. Dat is een minimale afwijking waarbij je in principe geen bril nodig zou hebben. De droge ogen had ik overigens nog steeds, al is het een heel stuk minder als in 2011. Nu hoefde ik alleen in de ochtend en in de avond te druppelen, iets waarmee ik wel kan leven.Eind 2012 merkte ik dat ik toch weer een stuk slechter was gaan zien. Als ik uit mijn slaapkamerraam keek, dan kon ik de nummerborden van de geparkeerde auto's niet eens meer lezen. In de zomer met veel licht wilde dat nog wel eens lukken, maar op een normale bewolkte dag was het echt een no go. Hiervoor ben ik naar een optometrist geweest. Daaruit bleek dat ik nu ineens een oogafwijking heb van -0.5 en -0.75, met aan beiden ogen ineens weer een cilinder! Ik heb dus duidelijk last van terugval. Opzich kan ik mij dat ook wel voorstellen, want ik zit constant achter de computer, iPhone, iPad en anders wel de Televisie.Aan de ene kant ben ik zeker niet teleurgesteld over het ooglaseren. Ik kan overdag gewoon autorijden, als ik in de nacht wakker wordt dan kan ik alles redelijk scherp zien en ik heb in velen gevallen geen bril of lenzen meer nodig.Echter heb ik wel last van best wel veel complicaties: - Droge ogen. Als ik een tijdje achter de computer zit, een boek lees, op school een tentamen lees, en mijn ogen 10 sec niet heb genkipperd, dan resulteert dat direct een 5 minuten aan droge ogen. Erg irritant en bovendien wordt het zicht nog slechter. - Als ik wakker word, dan zijn mijn ogen ZEER droog. Ik moet dan zeker gaan druppelen voordat ik ze open kan houden. - Om lantaarnpalen, kaarsen of autolampen en zelfs de witte ondertiteling van de Televisie, zie ik regelmatig een soort van 'stralen' uitkomen. Dit is de bekende 'halo' complicatie. - In het donker, avond en 's nachts zie ik een stuk minder goed dan overdag. Dit komt door contrastverlies. Ik heb daarvoor wel weer een bril nodig. - Ik ga in de avond met mijn rechteroog snel letters op een computerscherm, telefoonscherm etc dubbel zien. Dit vind ik nog het meest irritant van allemaal want het is zeer vermoeiend en ik krijg er heel snel hoofdpijn van. Dit rechteroog is daarbij ook nog een stuk droger dan mijn linker oog.Eindconclusie na 3 jaar laseren: voor overdag prima, resultaat wel achteruit gegaan en op niet-zonnige dagen toch vaak een bril nodig. Last van veel complicaties, waar ik nu mijn hele leven waarschijnlijk aan vast zit (ben 23 jaar).Mijn advies is dan ook zeker: NIET JE OGEN LATEN LASEREN! Doe het a.u.b. gewoon niet. Nogmaals, ik ben er blij mee, maar de complicaties zijn wel erg vervelend.

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 29 Jul 2013

Hoi Mick. Dank je wel voor het delen van je ervaring, met de voor en nadelen erbij. Hier kunnen anderen veel van leren. Fijn! Wat betreft de dingen waar je last van hebt, misschien kun je met behulp van de tips op deze site wat verlichting daarin vinden. Ook kan het handig zijn om alleen voor het hoognodige gebruik te maken van je iPhone/iPad/computer/tv. Ik zelf hou ook veel van mijn mobiel, maar merk ook dat het een gewenning is, die ook veel onrust kan brengen. Wat betreft het idee dat je nu nog steeds een bril nodig hebt, zal ik heroverwegen. In hoeverre moet je altijd 100% scherp zien, wat gebeurt er als je een keer wat minder ziet? Het voelt een beetje alsof je je lichaam (ogen) sterk onder controle wilt houden, en dat je daarbij het natuurlijke vermogen om te genezen vergeet. Groet Eva

Josien
Door

Josien

op 17 May 2013

Als ik die eerste foto bij dit artikel al zie dan weet ik al dat ik mijn ogen niet wil laten laseren!

Thea
Door

Thea

op 09 May 2013

Hallo Karin,Ik heb eerst de methode van Bates geprobeerd (het boek aangeschaft) en ik heb na een jaar dit te volgen geen bijzondere vooruitgang geboekt. Denk je dat een cursus hier verandering in kan brengen?Ik zit nu ook te twijfelen over mijn ogen te laten laseren. Ik vroeg me af wat nu daadwerkelijk de kosten zijn van het ooglaseren. Ik heb begrepen dat het afhangt van de afwijking van je ogen. Ik heb een sterkte van ongeveer -5 in beide ogen en een kleine cilinder afwijking. En als ik mijn ogen laat laseren zou ik een LASIK behandeling willen (dit is de nieuwste en beste methode toch)? Zou je mij kunnen vertellen wat de kosten voor zo'n behandeling ongeveer zouden zijn?Heb je toevallig ook nog een kliniek die je aanraad?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 May 2013

Beste Thea, Mijn cursus is een stuk goedkoper dan je ogen laten laseren en ook nog eens zonder bijwerkingen. Vanuit een boek is het toch lastiger dan met behulp van een cursus aan de slag te gaan. Je kunt meer informatie vinden over mijn cursus via deze link: https://volzicht.nl/cursus-beter-zien/ Ik zou nooit een laseroperatie adviseren, je doet niets aan de oorzaak waarom je ogen niet goed zien en laseren kan echt vervelende bijwerkingen veroorzaken. Je gaat snijden in een gezond orgaan.

Ria
Door

Ria

op 16 Apr 2013

Beste Karin,Dank je wel voor je emails over beter zien zonder bril of lenzen. Mijn man gaat i.v.m. leeftijd steeds slechter lezen. Hij baalt hier verschrikkelijk van en heeft het er steeds over dat hij zich wil laten laseren. Hij heeft maar 1 goed oog en ik vind het geen goed idee. Ik zelf heb een multifocale bril en draag weleens lenzen. Ik begin steeds meer geinteresseerd te worden in je cursussen. Ik woon in twente en vroeg me af wanneer en waar je cursussen geeft. Het lijkt me het beste om eerst een workshop te volgen om vervolgens hetgeen je geleerd hebt in de praktijk te brengen. Graag je reactie en een prettige dag! Groeten, Ria Jansen

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 16 Apr 2013

Beste Ria, Ik geef mijn cursussen in Amsterdam, workshops doe ik door het land.Data workshops Moeiteloos kijken zonder bril:Dinsdagavond 14 mei van 19.30 tot 22.00 uur in Driebergen, klik hier voor de lokatie. Vol! Vrijdagavond 24 mei van 19.30 tot 22.00 uur in Amsterdam, klik hier voor de lokatie. Vrijdagochtend 7 juni van 10.30 tot 13.00 uur in Driebergen, klik hier voor de lokatie. Vrijdagavond 14 juni van 18.30 tot 21.00 uur in Groningen, klik hier voor de lokatie.Meer informatie over cursussen en workshops vind je hier: https://volzicht.nl/cursussen/

Ton Schepers
Door

Ton Schepers

op 12 Apr 2013

Het lijkt me heel fijn om dit te leren ik ben 16 jarige jongen en ik vind Gamen heel leuk, ik vind het ook heel irritant dat ik mijn bril moet op hebben om te gamen want ik game bijna alleen maar met vrienden door een headset en de rand van mijn bril gaat dan constant een beetje kraken en dat is heel irritant en ik vind het gevoel zonder bril veel fijner, ik weet bijna niet hoe het voelt om zonder bril te zijn omdat ik nu eigenlijk van het moment dat ik wakker word tot ik ga slapen mijn bril op laat.Hoelang duurt het ongeveer voor dat je ogen weer beter worden? ik heb nu -2 in beide ogen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Apr 2013

Hoi Ton, Een termijn kan ik niet geven, omdat het zo persoonlijk is. Het hangt van heel veel factoren af en vooral ook dat je de bril niet meer gaat dragen. Maar veel gamen is ook niet zo goed voor je ogen. Het probleem daarbij is dat je niet genoeg meer gaat knipperen met je ogen, waardoor je ook slechter gaat zien. Begin eens mijn gratis e-book te downloaden met zeven tips om goed te gaan zien. En laat het resultaat los. Je ogen worden al direct beter als je goed voor ze gaat zorgen, ook al lijkt de wereld misschien nog wazig. https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/

martien verstraate
Door

martien verstraate

op 25 Apr 2012

laseren heb ik nooit overwogen en zal waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren. groeten Martien

Frans
Door

Frans

op 17 Nov 2014

Je ogen laten laseren zou hetzelfde zijn als een bril opzetten die nooit meer af kan.

sandra
Door

sandra

op 20 Jan 2015

Een stukje schrijven over goed zien zonder laseren...wat zegt dat over al die mensen die wél hun ogen hebben laten laseren? Zijn die per definitie slechter af, zien zij nou echt allemaal bar en boos, is het horror en drama wat dat betreft? En is het allemaal zoveel slechter dan cursussen via volzicht.nl?. Ik wil dat weleens aan de kaak stellen. Willekeurige mensen kunnen talloze cursussen volgen om bijv. beter te kunnen zien, maar wie geeft er een garantie dat het ook echt helpt? Dwz wat voor de een werkt, werkt voor de ander weer niet! Daarbij is laseren een kostenpost, maar cursussen doen er tw ook niet voor onder. Cursus op cursus op cursus is opgeteld ook een flinke hap uit de portemonnee. En geven geen garantie op enig slagingsproces. In mijn ogen hoeft het een niet het ander uit te sluiten, maar om gelijk , in dit geval, laseren af te kraken vind ik erg jammer. Iedereen maakt een eigen keuze waar hij/zij zich goed bij voelt. Over volzicht.nl kan ik geen zinnig woord zeggen, heb de cursus niet gevolgd. Na jaren van slecht zien, wakker te worden zonder de wekker te kunnen zien of iets anders wat binnen handbereik was (ik had -6 aan beide ogen bijziend) ik het beu. Grondig onderzoek gedaan naar de verschillende laserklinieken, en uiteindelijk in het ziekenhuis gelaserd. Tot op vandaag heb ik geen spijt van mijn beslissing. Ik kan prettig zien, zie scherp, heb bij tijd en wijl wat droge ogen, maar kan dit dmv ontspanning oplossen. Tijdenlang heb ik geprobeerd (had vanaf mijn 10e een bril) om 'beter', te gaan zien, of hoopte dat als ik weer wakker werd scherp zag. Dat uiteindelijk de medische wereld eraan te pas is gekomen om mij te helpen bij mijn zicht vind ik geen belemmering of schande. Puur een keuze waar ik achterstond (sta) daarin heb ik alle andere methoden en hedendaagse methoden anderen niet afgeraden. Laat mensen zelf de keuze maken zonder ze gek te maken met allerlei 'mooie', verhalen en ze onbewust te laten kiezen in een richting die niet hun gevoel is. Dat ogen een kostbaar bezit zijn is een overbodige opmerking, daarom moet iedereen met zijn hart kiezen!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 21 Jan 2015

Beste Sandra, Ik snap je verontwaardiging niet. Internet staat vol met eenzijdige informatie vanuit de laserklinieken zelf, die je maar beperkt informeren over de nadelen van laseren. Prima dat jij je ogen wel hebt laten laseren en fijn dat het goed uitgepakt heeft voor jou. Maar helaas telt dit niet voor alle mensen die zich hebben laten laseren. De informatie die in dit artikel staat is grotendeels afkomstig van een oogziekenhuis, die heel kritisch tegenover laseren staan. Het lijkt me zinvol dat mensen ook de andere kant over laseren kunnen lezen en dan een beslissing nemen. Op een natuurlijke manier je ogen laten helen is niet altijd gemakkelijk, maar je gaat wel naar de oorzaak toe van het oogprobleem. Ik begrijp dat je deze weg geprobeerd hebt, jammer dat dit je heeft teleurgesteld. Veel mensen zijn blij met de informatie die ik ze geef, dat hoeft niet perse een cursus te zijn, mensen kunnen ook zelf aan de slag met mijn gratis ebook en andere info op mijn website. En daar zal ik zeker mee door gaan. Dit heeft echt niets met jou te maken en jouw positieve ervaringen met laseren. Ik zou zeggen, geniet van je scherpe zicht en wie weet haal je ook tips uit mijn ebook die je verder kunnen helpen je ogen ontspannen en fris te laten zijn.

Sandra
Door

Sandra

op 21 Jan 2015

Beste Karin,Jammer dat je mijn reactie als 'verontwaardigd' interpreteert. Dit was niet mijn doelstelling, eerder een ander licht op zaken te laten schijnen.

Reactie plaatsen