Page content

Krijgen jouw ogen wel genoeg rust?

Krijgen jouw ogen wel genoeg rust?

De dag vliegt voorbij, vanaf vanmorgen elf uur heb ik hem voornamelijk doorgebracht achter de computer. Mails beantwoorden, zaken regelen, folder voor de workshop klaar maken, evenement aanmaken op Facebook en een stukje schrijven op mijn website. Voor ik het weet is het alweer half vier. Waar is de tijd gebleven, vraag ik me dan af. En ik voel hoe hard mijn ogen al die tijd hebben gewerkt. Er zit een spanning rondom en in mijn ogen. Ook aan mijn nek en schouders kan ik voelen dat ze zich hebben ingespannen.

Al die tijd zijn de ogen aan het werk

Gelukkig heb ik mijzelf tussendoor wel een pauze gegund. Het zonnetje scheen en ik ben in de tuin gaan zitten, met mijn blote voeten op de grond: lekker koud aan de voeten en warm bij de ogen. Het voelde heerlijk, die zon op mijn gezicht. En direct borrelde de inspiratie op om dit stukje te schrijven. De titel “Krijgen jouw ogen wel voldoende rust?” plopte vanzelf omhoog. Dat is best een interessante vraag, want daar staan maar weinig mensen bij stil. Uren lang zit men achter de computer, leest men stukken, vergadert en werkt.  En al die tijd zijn de ogen druk aan het werk. Wij geven ze rust door de ogen een kort moment te sluiten, dit gebeurt bij het knipperen. Gezonde ogen doen dit 20 keer per minuut, maar zodra ogen voor een computerscherm zitten, knipperen ze nog maar 5 keer per minuut. Dit betekent dus dat je iedere minuut die je achter je scherm doorbrengt 15 keer een rustpauze mist, dit is 75% aan gemiste ontspanning.

Verdrinken in details

rsz_labyrinthEr is veel te regelen en veel te doen in het werk en in het dagelijkse bestaan. Soms kan ik mezelf weleens voelen verzanden in de details. Een verzekering die niet uitbetaalt, filmpjes die ik wil versturen, maar door vertraging op het internet niet goed lukken,  het regelen dat  de verbinding wel weer goed doorstroomt, over en weer gemail om een datum te kunnen prikken voor een workshop. En dan zal ik het maar niet hebben over de was die nog op gevouwen moet worden, inclusief heel veel sokken en onderbroeken. Zoveel kleine regel- en doetaken, mijn hoofd loopt er wel eens van over en het houdt me weg bij de dingen die ik eigenlijk wil doen.

Stromen van je creativiteit

Zittend in de zon borrelde de inspiratie als vanzelf naar boven. Het nemen van deze pauzes helpen echt om de ruimte te bewaren en helpen je ook om weer fris en fruitig aan het werk te gaan.  Verdrinken in de details helpt mij uiteindelijk niet. De creativiteit kan niet stromen als die verstopt zit door kleine details. Ze zullen er altijd wel zijn en soms is het niet anders dan erin te duiken. Maar eruit stappen is ook nodig om het grotere geheel te blijven zien. En dan vooral de ruimte blijven zien terwijl je bezig bent met de details, dat is ontspannen bezig zijn.

Gefocust op details en bewust zijn van de ruimte

domainlaflotteWat goed helpt om die ruimte weer te zien, is bewust zijn van de omgeving naast het computerscherm, of het materiaal wat je aan het lezen bent, of de was die je aan het opvouwen bent. De details zien terwijl je bewust bent van de ruimte om je heen. Het lukt me nu om tijdens het typen ook nog de twee ramen naast mij te zien. Niet scherp en duidelijk, want mijn aandacht is gericht op het scherm. Maar ondertussen zie ik ook de kamer, de ramen en zelfs de straat en de tuin om me heen. Dit lukt me niet altijd, ik zit ook vaak genoeg half in het scherm helemaal gefocust op de details, totaal onbewust van de ruimte om me heen.

Rust voor de ogen nemen

rsz_ingang_kerk_rennes-le-chateauOok al ben je even verzand in de details, het is heel gemakkelijk hier weer uit te stappen.  In het zonnetje  gaan zitten, of een rondje  lopen, even een rustpauze  nemen door te gaan liggen, zitten en mijn ogen af te dekken met mijn handen helpen mij altijd weer om de ruimte te ervaren. En natuurlijk ook door genoeg momenten in te plannen voor veel langere pauze’s. Een dagje naar de sauna, een lange wandeling in het bos of op het strand, een vakantie naar een huisje in het bos. Dat zijn voor mij ontspannings-momenten die me weer helpen de ruimte te ervaren, te ontspannen, te aarden en mijn ogen de rust te geven. Een paar dagen zonder laptop is echt een ultiem gevoel van rust voor mijn ogen.

Een oase van rust

Zo zie ik mij de week in Frankrijk ook voor me, als de ultieme rust voor de ogen: het  uitzicht met alleen maar groen, natuur, bergen. Geen buren, geen lawaai en juist wel frisse lucht. Heerlijk om jezelf en je ogen een vakantie te gunnen. Op 7 juni start er een exclusieve vakantiecursus “Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen” in Zuid-Frankrijk. De cursus wordt gegeven op “Domaine la Flotte”, een landgoed van 40 ha gelegen op de “Col de La Flotte”, met een prachtig uitzicht over de Pyreneeën. Een oase van rust tussen de heuvels, bossen en weiden. Deze ontspannende week in Zuid-Frankrijk is dé ideale manier om goed voor je ogen te gaan zorgen: je bent even helemaal los van alle details in het dagelijkse leven. Je ervaart sterk de ruimte van de natuur, de bergen, de Pyreneeën. Er is alle tijd en rust voor jouw ogen om met rust te leren zien, waardoor de oefeningen sterk door zullen werken.

Innerlijke kracht vergroten

Ik leer je koken zoals de natuurvolkeren en ook onze overgrootouders deden. Sterk, krachtig voedsel voor de ogen, waardoor je ogen steeds beter tegen een stootje kunnen. De omstandigheden in het dagelijkse leven verander je niet zomaar. Je innerlijke kracht om er goed mee om te kunnen gaan, die kun je wel veranderen. En tijdens deze week kun je daar een goede start mee maken. Wil je ook meedoen?

geef jouw ogen de rust

Kosten cursus

Deze unieke zomercursus (12 juni 2015 – 19 juni 2016) is inclusief:

* De complete lessenserie van de cursus “Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen”,

* Cursusmateriaal,

* Vervolgcursus van een half jaar via de mail,

* Zeven overnachtingen in luxe tweepersoonskamer met eigen badkamer,

* Vol pension,

* Twee excursies: Naar een natuurlijk labyrinth en Grotten van Maria Magdalena

* Vervoer van en naar het vliegveld Carcassonne.

De kosten van de cursus bedragen € 1010,- p.p op basis van een driepersoonskamer. Een twee- of eenpersoonskamer is mogelijk op basis van beschikbaarheid en tegen een meerprijs van € 40,- of € 90,- extra. Maaltijden die gebruikt worden tijdens excursies en de kosten van de reis van Nederland naar Frankrijk en terug, zijn niet bij de prijs inbegrepen. Klik hier voor meer informatie over de cursus, klik hier voor meer informatie over de locatie.

Speciale aanbieding voor vroege vogels

Is dit precies waar jij aan toe bent, deze magische vakantie voor je ogen? Meld je dan nu meteen aan en profiteer van de vroege vogels aanbieding. Ontvang € 155,- korting op de cursusprijs. Je betaalt dan dus maar € 880,- op basis van een driepersoonskamer. Klik hier en schrijf je direct in. Wil je een één- of tweepersoonskamer, dan kun je deze aanvragen via het contactformulier onderaan.

Meer van de omgeving zien!

Het is mogelijk je verblijf op Domain de la Flotte met drie dagen te verlengen. Tijdens deze drie dagen maak je drie excursies: naar Mirepoix, Carcassonne en Rennes le Chateau. Deze verlenging kost 200 euro en is inclusief logies, ontbijt en excursies. Op woensdag 22 juni kun je dan weer terug vliegen naar Nederland.

Ervaringen van anderen

Wil je lezen hoe anderen mijn cursus hebben ervaren. Een aantal cursisten hebben een verslag geschreven. Hier kun je klikken voor het verslag van Monique, hier voor het verslag van Tineke en hier voor het verslag van Ria.

Speciale Actie voor snelle beslissers: ontvang € 150,- korting!

Ben jij toe aan deze magische vakantie voor jouw ogen? Meld je dan nu meteen aan en profiteer van de aanbiedingsactie. Want als je je vóór 1 april inschrijft, ontvang je € 150,- korting op de cursusprijs. Je betaalt dan dus maar € 860,- op basis van een driepersoonskamer, € 900,- op basis van een tweepersoonskamer of  € 950,- op basis van een eenpersoonskamer. Klik hier en schrijf je direct in. Wil je een een- of tweepersoonskamer, dan kun je deze aanvragen via het contactformulier onderaan dit artikel.

En hoe zit het met jouw ogen? Krijgen die genoeg rust? Ik waardeer het als je hieronder een reactie plaatst.

Cursus

workshop

Heb je vragen over de workshop, laat dan hier een bericht achter.

Comment Section

1 reactie op “Krijgen jouw ogen wel genoeg rust?


Door tineke Bakker op 17 februari 2015

In de 3 daagse heb ik zo intens kunnen voelen hoe belangrijk rust is voor mijn ogen. Wat ik nu makkelijker toepas in mijn dagelijkse leven is palmeren, vaker een wandeling maken waarin accomoderen een grote rol speelt, lui kijken en meer allert zijn op het knipperen van mijn ogen. Tijdens computeren gebruik ik nu altijd een rasterbril. Wil niet meer zonder. Het fijn is dat daarna de kleuren ook nog eens helderder zijn, ondanks computer gebruik. Voordat ik ga slapen gebruik ik de ogenstenen, heerlijk verkoelend en het helpt me om alle indrukken van de dag te verwerken. Al met al voel ik me relaxter in het leven staan temidden van de hectiek die er is.

Plaats een reactie


*