Krijgen jouw ogen wel genoeg rust?
16 februari 2015 

Krijgen jouw ogen wel genoeg rust?

De dag vliegt voorbij, vanaf vanmorgen elf uur heb ik hem voornamelijk doorgebracht achter de computer. Mails beantwoorden, zaken regelen, folder voor de workshop klaar maken, evenement aanmaken op Facebook en een stukje schrijven op mijn website. Voor ik het weet is het alweer half vier. Waar is de tijd gebleven, vraag ik me dan af. En ik voel hoe hard mijn ogen al die tijd hebben gewerkt. Er zit een spanning rondom en in mijn ogen. Ook aan mijn nek en schouders kan ik voelen dat ze zich hebben ingespannen.

Al die tijd zijn de ogen aan het werk

Gelukkig heb ik mijzelf tussendoor wel een pauze gegund. Het zonnetje scheen en ik ben in de tuin gaan zitten, met mijn blote voeten op de grond: lekker koud aan de voeten en warm bij de ogen. Het voelde heerlijk, die zon op mijn gezicht. En direct borrelde de inspiratie op om dit stukje te schrijven. De titel “Krijgen jouw ogen wel voldoende rust?” plopte vanzelf omhoog. Dat is best een interessante vraag, want daar staan maar weinig mensen bij stil. Uren lang zit men achter de computer, leest men stukken, vergadert en werkt.  En al die tijd zijn de ogen druk aan het werk. Wij geven ze rust door de ogen een kort moment te sluiten, dit gebeurt bij het knipperen. Gezonde ogen doen dit 20 keer per minuut, maar zodra ogen voor een computerscherm zitten, knipperen ze nog maar 5 keer per minuut. Dit betekent dus dat je iedere minuut die je achter je scherm doorbrengt 15 keer een rustpauze mist, dit is 75% aan gemiste ontspanning.

Verdrinken in details

rsz_labyrinthEr is veel te regelen en veel te doen in het werk en in het dagelijkse bestaan. Soms kan ik mezelf weleens voelen verzanden in de details. Een verzekering die niet uitbetaalt, filmpjes die ik wil versturen, maar door vertraging op het internet niet goed lukken,  het regelen dat  de verbinding wel weer goed doorstroomt, over en weer gemail om een datum te kunnen prikken voor een workshop. En dan zal ik het maar niet hebben over de was die nog op gevouwen moet worden, inclusief heel veel sokken en onderbroeken. Zoveel kleine regel- en doetaken, mijn hoofd loopt er wel eens van over en het houdt me weg bij de dingen die ik eigenlijk wil doen.

Stromen van je creativiteit

Zittend in de zon borrelde de inspiratie als vanzelf naar boven. Het nemen van deze pauzes helpen echt om de ruimte te bewaren en helpen je ook om weer fris en fruitig aan het werk te gaan.  Verdrinken in de details helpt mij uiteindelijk niet. De creativiteit kan niet stromen als die verstopt zit door kleine details. Ze zullen er altijd wel zijn en soms is het niet anders dan erin te duiken. Maar eruit stappen is ook nodig om het grotere geheel te blijven zien. En dan vooral de ruimte blijven zien terwijl je bezig bent met de details, dat is ontspannen bezig zijn.

Gefocust op details en bewust zijn van de ruimte

domainlaflotteWat goed helpt om die ruimte weer te zien, is bewust zijn van de omgeving naast het computerscherm, of het materiaal wat je aan het lezen bent, of de was die je aan het opvouwen bent. De details zien terwijl je bewust bent van de ruimte om je heen. Het lukt me nu om tijdens het typen ook nog de twee ramen naast mij te zien. Niet scherp en duidelijk, want mijn aandacht is gericht op het scherm. Maar ondertussen zie ik ook de kamer, de ramen en zelfs de straat en de tuin om me heen. Dit lukt me niet altijd, ik zit ook vaak genoeg half in het scherm helemaal gefocust op de details, totaal onbewust van de ruimte om me heen.

Rust voor de ogen nemen

rsz_ingang_kerk_rennes-le-chateauOok al ben je even verzand in de details, het is heel gemakkelijk hier weer uit te stappen.  In het zonnetje  gaan zitten, of een rondje  lopen, even een rustpauze  nemen door te gaan liggen, zitten en mijn ogen af te dekken met mijn handen helpen mij altijd weer om de ruimte te ervaren. En natuurlijk ook door genoeg momenten in te plannen voor veel langere pauze’s. Een dagje naar de sauna, een lange wandeling in het bos of op het strand, een vakantie naar een huisje in het bos. Dat zijn voor mij ontspannings-momenten die me weer helpen de ruimte te ervaren, te ontspannen, te aarden en mijn ogen de rust te geven. Een paar dagen zonder laptop is echt een ultiem gevoel van rust voor mijn ogen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
tineke Bakker
Door

tineke Bakker

op 17 Feb 2015

In de 3 daagse heb ik zo intens kunnen voelen hoe belangrijk rust is voor mijn ogen. Wat ik nu makkelijker toepas in mijn dagelijkse leven is palmeren, vaker een wandeling maken waarin accomoderen een grote rol speelt, lui kijken en meer allert zijn op het knipperen van mijn ogen. Tijdens computeren gebruik ik nu altijd een rasterbril. Wil niet meer zonder. Het fijn is dat daarna de kleuren ook nog eens helderder zijn, ondanks computer gebruik. Voordat ik ga slapen gebruik ik de ogenstenen, heerlijk verkoelend en het helpt me om alle indrukken van de dag te verwerken. Al met al voel ik me relaxter in het leven staan temidden van de hectiek die er is.

Reactie plaatsen