Misschien geloof je me niet?
15 november 2012 

Misschien geloof je me niet?

Misschien geloof je me niet als ik zeg dat je weer goed kunt leren zien zonder bril of lenzen. Ik kom vaak mensen tegen die me met grote ogen aankijken als ik vertel dat ik cursussen geef om weer te leren zien zonder bril of lenzen. “Kan dat?” vragen ze verbaasd of vol ongeloof. De informatie is meestal totaal nieuw voor ze. Ze ervaren het als abracadabra, een verzinsel of een wonder. Terwijl het dat allemaal niet is.

Aan slecht zien is niets te doen …

De algemeen geldende overtuiging is dat het aanschaffen van een bril of lenzen de enige oplossing is bij slecht zien. Wil je van je slechte ogen af dan is er volgens diezelfde overtuiging nog één andere oplossing, namelijk laseren. Dat je ogen zelf weer goed kunnen gaan zien op een natuurlijke manier, daar heeft niemand van gehoord. Ook ik was er jaren van overtuigd dat ik slechte ogen had. Een familiekwaal. Aan mijn vaders kant dragen alle ooms en tantes een bril. Niets aan te doen. Mijn ogen werden alleen maar slechter. Ik begon op mijn tiende met -1 en ieder jaar kwam er wel een correctie bij. Op mijn twintigste zat ik rond de -3.

Goed zien zonder bril

Droge ogen weg na palmeren

Ook met betrekking tot allerlei oogklachten krijgen mensen te horen dat er weinig aan te doen valt. Verder dan met een recept voor oogdruppels, die helaas vaak vervelende bijwerkingen hebben, worden de meeste mensen niet geholpen. Een mevrouw vertelde mij dat ze zes jaar lang last had van droge ogen. Bij een hele rij oogartsen was ze geweest, maar niets hielp. Totdat ze van mij leerde “palmeren”. Haar droge ogen verdwenen als sneeuw voor de zon. Als ze nu op bepaalde momenten toch last krijgt van haar ogen, palmeert ze een paar minuten. De klachten gaan dan snel weer over.

Gek toch dat er, als het over onze ogen gaat, standaard gedacht wordt dat je er zelf niets aan kunt doen? Als je last hebt van rugpijn ga je naar de fysiotherapeut, maar als je last hebt van je ogen, dan weet de dokter niets te zeggen.

Een oogbal is zo zacht, daar kun je in knijpen

Goed zien met een rond oogOgen hebben ook spieren, flinke grote zelfs in verhouding. Als er spanning staat op de oogspieren, dan heeft dat invloed op je ogen. Ogen zijn zacht. Als je een oog uit je oogkas zou halen kun je er zo in knijpen, met als gevolg dat de vorm van het oog verandert. Dit knijpen doen oogspieren die onder spanning staan ook. Je kunt je wel voorstellen dat als dit de hele dag door gebeurt, dit invloed heeft op hoe de ogen voelen. Ga maar eens de hele dag in je wang knijpen. Deze zal aan het einde van de dag rood zien en beurs aanvoelen. De doorbloeding zal minder goed zijn. En uiteindelijk zal je wang blauw tot zelfs paars worden. Het ligt er maar net aan hoe hard je knijpt.

Verschillende soorten spanning

Alle soorten oogklachten hebben te maken met spanning in de oogspieren. Ben je bijziend, dan knijpen de twee schuine oogspieren de oogbal te lang samen. Ben je verziend, dan knijpen de vier rechte oogspieren de oogbol te kort samen. Heb je een cilinderafwijking, dan zijn het één of twee rechte spieren die op je oogbol inwerken, waardoor er een ongelijke vorm ontstaat. Ook de kleine spiertjes in de lens worden beïnvloed door al het geknijp. Met nog slechter zicht tot gevolg.

Oogspieren leren ontspannen

Mensen reageren vaak op mijn verhaal met de opmerking: “O, dus je moet je oogspieren trainen.” Dat lijkt misschien logisch, maar het gaat er juist om dat je je oogspieren leert ontspannen. Kijken is eigenlijk een passieve bezigheid: het beeld komt naar je toe, je ogen registeren, maar het zijn de hersenen die het totale plaatje maken. Door ons best te doen alles goed te zien, krijgen we juist spanning in de oogspieren.

Zien met soepele oogspieren

Alle spieren, dus ook oogspieren, zijn soepel en kunnen makkelijk bewegen als ze ontspannen zijn. Maar ontspannen betekent niet dat ze niets doen. Integendeel. Oogspieren zijn dol op beweging. Staren en turen, dat geeft juist spanning. Als de oogspieren soepel en ontspannen zijn, kunnen ze zich makkelijker en beter aanspannen voor het zien dichtbij en weer ontspannen voor het zien in de verte. Spieren die in gespannen toestand verkeren, kunnGoed zien met ontspannen oogspieren en zich niet goed aan- en ontspannen.

Met ontspannen ogen kijken

Met ontspannen oogspieren leren kijken, dat is de sleutel. Dan kun je goed zien en voelen je ogen fris en gezond aan. Het is heel simpel, maar daarmee niet altijd makkelijk. Kijken gaat het best als de oogspieren ontspannen zijn en dat voelt voor je ogen ook het prettigst. Het is voor hen de natuurlijke staat van zijn. Toch zal het ook dan nog vaak gebeuren dat de ogen weer snel in de spanning schieten. Dat ze kiezen voor het moeilijke, het onprettige. Dan is het belangrijk je niet te laten ontmoedigen en met humor naar jezelf te blijven kijken. Het weer op een natuurlijke wijze gaan leren zien is een boeiend leerproces. Ik daag je uit om mee te gaan op reis. Doe je bril af, doe je lenzen uit en kijk met je eigen ogen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Vind je het leuk om hieronder jouw ervaringen met bril, lenzen en zien te delen? Dat zou ik heel inspirerend vinden.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Natalie
Door

Natalie

op 01 Aug 2019

Ik heb zowel deze blog als de reacties met ervaringen over goed leren zien zonder bril gelezen. Ik zit op het randje van wel of niet bril, kan nog goed boeken en ondertitels op tv lezen. Bij het werk achter de computer heb ik de neiging om voorover te gaan zitten en te turen met nekklachten als gevolg. Er werd gesuggereerd dat ik aan de bril moest. Ik ga toch eerst aan de lag met het oogspieren leren ontspannen.

José
Door

José

op 29 Aug 2016

Hallo Karin, 3 weken geleden had ik het boek "natuurlijk zien" en de Bates methode van Saskia Naber gekocht samen met een rasterbril. Dat was een duur grapje. Daarna ontdekte ik dat jij dat ook doet met c.d's voor op de computer. Het boek van Saskia is erg uitgebreid en af en toe zakt de moed me in de schoenen omdat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik doe dus al 3 weken een serie van [öntspannings]oefeningen en betrap me erop dat dat erg moeilijk is om alle 4 van de O.V.A.K zaken tegelijkertijd te doen, maar volgens mij doe ik het wel aardig. Het jammere is, dat ik nog steeds geen resultaat zie, terwijl mijn ogen toch niet zó slecht waren. [Ik kan me zonder bril best goed redden als ik niet hoef te lezen] Ik heb echt moeite om te visualiseren en mijn ogen te ontspannen. Ik kan me ook geen zwart voorstellen of wit. Heb jij nog tips hiervoor? groetjes José

Karin
Door

Karin

op 30 Aug 2016

Volharden in het proces is heel belangrijk. Misschien heb je meer begeleiding nodig. Je kunt eens naar een workshop toe komen, zodat je niet alleen bezig bent, maar onder begeleiding met een groep. https://volzicht.nl/introductie-workshop/ Dat kan je helpen een grote stap te maken.

Elisabeth de Groot
Door

Elisabeth de Groot

op 14 Aug 2016

Ik geloof je zeker wel! Doe al jaren oogoefeningen omdat ik ooit gelezen had dat er in China weinig brillen worden gedragen doordat er op school oogoefeningen worden gegeven. Nu heb ik een leuke ervaring. Een maand geleden kon ik niet meer goed door m'n bril kijken. Dacht dat ik een sterkere bril nodig had. Het tegendeel bleek waar te zijn. Ik kon een bril van 10 jaar geleden weer dragen. M'n ogen waren verbeterd! M'n bril helemaal afzetten lukt me nog niet omdat ik dan niet kan lezen en lezen kan ik niet missen. Succes Karin.

Eva
Door

Eva

op 17 Aug 2016

Hoi Elisabeth bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen over China en de oogoefeningen. En ook heel fijn dat je ogen verbeterd zijn. Super! Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Heleen Parre
Door

Heleen Parre

op 02 May 2016

Hallo Karin 3 weken geleden heb ik mijn bril afgezet - ik liep tegen behoorlijk wat hobbels aan, de opticien vertelde dat ik 'na-staar' had en ik moest me hier eerst maar aan laten behandelen en dan kon ik terug komen. Door mijn bril zag ik ook bijna niets meer. En toen kwam ik op jouw site terecht, door een tip van een vriendin, Dus ben ik 3 weken geleden begonnen met mijn bril af te zetten. Het gaat heel langzaam beter, maar moet nog wel veel met mijn bril op achter de computer werken. Anders zie ik niets ;) Het doffe plekje, wat waarschijnlijk de staar is, wordt kleiner - wauw!!! Ik blijf nog wel wazig zien, maar dat heeft waarschijnlijk ook te maken met alles 'willen zien', de controle op alles, willen blijven houden ;) Je vertelde dat, je kunt zien in de herinnering van de dingen. Met die oefening om het alphabet in herinnering te zien, 'ik bekijk' de letters tijdens het palmeren van A t/m Z - En mijn voeding ga ik geleidelijk aan veranderen, maar of ik ooit orgaanvlees ga eten, dat betwijfel ik. Dank je wel Karin, ik ga zeker je workshop bezoeken of het thuispakket bestellen, want ik ga hier beslist mee door omdat ik het een kans wil geven ... Met hartelijke groet, Heleen Met vriendelijke groet,

Horacio de Gouveia
Door

Horacio de Gouveia

op 22 Apr 2016

Beste Karin. Ik heb sinds kort van mijn oogarts gehoord dat ik een " macular pucker" heb graad 2 aan mijn rechter oog. De oogarts zegt dat het komt door spanningen aan met netvlies en ontstane scheurtjes dat er een jaar geleden met lazer is behandeld. Zien voor mij is een kwelling . Het is alsof ik plotseling een verkeerde bril op heb met veel spanning op mijn ogen, hoodpijn en slechter zien. Sinds ik 2 weken geleden jouw e-oogontspannings pakkket heb ontvangen ben ik meteen aan de slag geweest en ben ik volgens youw adviezen meer ontspannen leren zien en werkelijk het helpt. Ik heb bijna geen hoofdpijn meer e concentreer me niet meer naar het kijken . Hartelijk bedankt voor je adviezen

Mer
Door

Mer

op 12 Apr 2016

Hallo Karin, Ik geloof in hetgeen je geschreven heb over de ogen en alles wat ermee the maken heeft. Ik ben bijziend een will weten als door die oefeningen je lens die langer is dan normaal korter gaat worden zodat je verholpen wordt van bijziendheid.

Karin
Door

Karin

op 13 Apr 2016

Oefeningen vind je in mijn gratis ebook en verdere verdieping in mijn oogontspanningspakket of digitale cursus. https://volzicht.nl/produkten-2/

joh broer
Door

joh broer

op 23 Jan 2017

dag karin ik ben Joh Broer ik doe regelmatig die ogen joga die jij hebt aanbevolen , aan een oog heb ik staar , nu heb j laatst eens gezegd dat orgaanvlees gunnstig is , moet het runder kals of kippen lever zijn ??? ik hoop dat ik hier respons op krijg van jou b.v. dank gr Joh

Karin
Door

Karin

op 23 Jan 2017

Runder lever is het beste, zit de meeste vit. A in. Maar kippenlever kan zeker ook. Wel biologisch!

Edith
Door

Edith

op 07 Apr 2016

Beste Karin,Bedankt Karin voor alle goede tips!!!!! Er is nogal wat drukte geweest en ik heb weinig bezig geweest met palmeren. Nu merk ik dat ik dichterbij maar ook veraf het zicht meer wazig is. Dus vanmiddag ben ik begonnen om te palmeren en wat een spanning voel ik nu los komen en wat doet het palmeren goed. Nu zal ik proberen voelen wanneer ik moet palmeren. Allert zijn op spanning ????????? De bottensoep en het orgaanvlees zoals lever, wat ik ook heerlijk vind, doen mij ogen goed. En de eieren niet te vergeten. Deze voeding is echt goed voor mijn ogen, daar ga ik mee door. Maar ontspannend leren kijken kost nog moeite, de bril heb ik hele dagen af. Lezen is nog erg moeilijk, het wit en daarna het zwart onderscheiden, ik zie alles dubbel en wazig. Ook al beweeg ik het blijft nog wazig. Maar ik moet het misschien rustiger aan doen en ontspannen blijven, misschien wil ik teveel. De thuis cursus heb ik besteld.Met een vriendelijke groet,

Yvonne Sleutelberg
Door

Yvonne Sleutelberg

op 24 Mar 2016

Ik ben sinds een week of 2 begonnen met het bril afzetten, palmeren en zwaaien. Ik heb het idee dat ik minder hoofdpijn heb en mijn ogen ontspannender aanvoelen. Ik betwijfel nog steeds of ik helemaal zonder bril of lenzen zal kunnen (heb ongeveer min 6 aan beide ogen) maar als ik 't zou kunnen bereiken om 'n minder sterke bril te dragen zou ik dat al heel fijn vinden!

Giny
Door

Giny

op 14 Mar 2016

Is het ook mogelijk om zonder oefeningen beter te gaan zien? Ik fiets elke dag naar het bos met mijn honden, waar we minstens een uur lopen. Dus veel ooginspanning. Ik houd namelijk niet zo van 'huiswerk'. Daarna soms wat socializen en de normale dagelijkse klusjes doen. Om een uur of 2-4 heb ik dan de pijp wel uit en ga een poos slapen. Ik slaap veel en goed. De afgelopen jaren heb ik heel veel last gehad van energiegebrek. Misschien kwam dit wel door mijn oogproblemen. En......de Wazige Wereld Went.

Karin
Door

Karin

op 14 Mar 2016

Het nadeel van het woord oefeningen is dat het woord moeten er vaak in door klinkt. Je ziet de hele dag door, volgens Bates kun je met spanning of met ontspanning kijken. De oefeningen helpen je om met ontspanning te zien. Die kun je gewoon doen terwijl fietst en wandelt. Palmeren voordat je een dutje doet helpt je om dieper te ontspannen. Een sjaal over je ogen leggen helpt ook al.

ad van gestel
Door

ad van gestel

op 01 Feb 2016

Beste Karin. Bedankt voor je mailtjes met waardevolle gegevens betreffende beter zien. Ikzelf heb die gegevens minder nodig maar geef ze samen met je mailadres door aan mensen die dit wel nodig hebben, ik weet ook dat je gelijk hebt en ik weet ook dat er altijd mensen zijn die hier sceptisch tegenover staan. Zoals jij met de gegevens over ogen en zien omgaat zo gaat de groep van de Germaanse Geneeskunde met andere lichaamsdelen en organen om en altijd zijn er mensen die het niet zullen geloven en steunen op het oordeel van een arts die niets zeker weet of het helemaal niet weet maar uit pure gewoonte medicatie voorschrijft tegen beter weten in. Ik blijf je echter wel volgen want de materie is zeer interessant en zeker waar dus zonder meer voor iedereen met oogproblemen aan te raden. Veel succes toegewenst.

christine
Door

christine

op 30 Jan 2016

hallo Karin, ik heb hoge oogdruk en 2 jr. geleden zagen ze dat de oogzenuwen verdund waren. Nu zijn de cups dieper geworden dus langzaamaan kan het echt fout gaan. (druppels dus) Ik ben op zoek gegaan wat ik eventueel zelf kan doen. voeding, iets anders had ik nog niet bedacht. Dus die oefeningen vind ik een eyeopener. Ik moet er tijd voor nemen en erin duiken. Het eten vind ik nog eng i.v.m. zoveel vet. Koolhydraten begrijp ik wel. Maar zoveel vlees staat me wat tegen. En al die eieren krijg ik nooit weg. Dus ik pik er dingen uit waarbij ik me goed voel. Een tijdje Ayuveda gedaan(schrijf het verkeerd). Ik ben het type dat licht verteerbaar eten nodig heb. En daar voel ik me idd. goed bij. Ik heb één leesoog en één verwegkijkoog. Heel handig. Ik ben 66 en kan nog aardig lezen zonder bril. Ik draag er nooit een. Zwaai wel es naar mensen die, als ze dichterbij komen, ik helemaal niet ken. Ik maak er maar wat van. ik ga aan de slag ermee.

Karin
Door

Karin

op 31 Jan 2016

Je hoeft niet per se veel vlees te eten, maar wel alles van het dier. Dus orgaanvlees en soep van de botten. Twee verschillende ogen lijkt wel handig, maar geeft veel spanning, want de ogen horen samen te werken. Goed dat je er mee aan de slag gaat en stap voor stap. Kokosolie is ook heel goed.

christine
Door

christine

op 31 Jan 2016

Vraagje: ik las ergens dat je kokosolie óf heel heet moet maken of juist niet te heet. Dat weet ik niet meer. Ik dacht heet omdat er een foute reactie in de olie zou zijn.weet jij dat? Orgaanvlees lust ik echt niet maar ik doe wel bottensoep en af en toe een ei. Ik denk dat evenwicht in je voeding belangrijk is. Dus heel veel vit. A en D is ook niet gezond. Ik heb steeds een tekort aan Vit. b1. Komt door medicatie waar ik echt niet mee kan stoppen. eet me suf aan noten, varkensvlees en vul het bij met pillen maar dan nog. Nu eerst maar es met de oefeningen beginnen. Als ik een bril opzet krijg ik idd. hoofdpijn na een tijdje. Ik lees vaak met 1 oog dicht. Wie weet wat er gebeurt als ik die ogen ontspanning geef.

Karin
Door

Karin

op 31 Jan 2016

Dat verhaal ken ik niet, van de kokosolie. Lijkt me onzin. Je kunt het koud eten en opwarmen. Is beiden ok.

Johan nijland
Door

Johan nijland

op 21 Jan 2016

Dag Karin,i ben wel geintereseerd in uw visie enadviesen omtrend de ogen,maar het ontbreekt mij momenteel aan tijd om er vol voor te gan maar kom er later graag op terug,groeten Johan

Peter
Door

Peter

op 02 Jan 2016

Beste Karin,Ik doe het rustig aan met overschakelen en heb best wel moeite om m'n slechte gewoontes af te leren en de nieuwe aan te leren. Maar ik kan nu op m'n betrekkelijk kleine computerscherm niet alleen zonder moeite de koppen van NU lezen maar zelfs de artikelen..(Wel met een waasje) Boodschappen lukt nu zonder bril en af en toe de gaatjesbril op om de kleine lettertjes te lezen. Lezen van boeken en tijdschriften is wat moeilijker en dan zet ik meestal nog wel mijn gewone bril op, maar probeer wel je regels in acht te nemen. Een E_reader is dan toch wel ideaal. Een probleem is wel dat mijn ogen naar de bril zijn gaan staan, en daarom zet ik bij een serieus gesprek of op 'visite" toch maar de bril op. Vriendelijke groet,Peter

Klaske
Door

Klaske

op 23 Dec 2015

Hallo Karin, Ik wist al heel lang dat het niet klopte. Hoe kunnen er nu nou zoveel mensen slecht zien, terwijl vroeger geen brillen nodig waren. De oplossing lag steeds maar op het puntje van mijn tong, dus ik dacht wat gebeurt er eigenlijk als ik opzoek. Natuurlijke oplossing slecht zien. Bingo! Super logisch natuurlijk. En ik maar denken dat de mensen toen ook slecht zagen, maar het gewoon zo lieten ofzo. Onlogischer kan dat niet. Ik was er zowiezo al heel lang van overtuigd dat je ogen achteruit gaan van een bril. Een tijdje geleden vroeg ik aan mijn opticein: "Gaan je ogen minder snel achteruit van lenzen?" en weet u wat ze zei! "Achteruit?! Je ogen gaan helemaal niet achteruit van een bril of lenzen!" Ja, ja. Waarom gaan ze anders zo achteruit? Ik geloof u dus ten volste. Ik hoop dat meer mensen dat doen, want het is toch erg zonde om je ogen te verwaarlozen met bril of lenzen. Fijne feestdagen! Klaske

christine
Door

christine

op 30 Jan 2016

vroeger hadden ze geen brillen maar echt wel slechtzienden en blinden.

Karin
Door

Karin

op 31 Jan 2016

Ze hebben onderzoek gedaan bij natuurvolkeren. Als zij aten zoals ze eeuwen lang hebben gegeten, kunnen mensen hun leven lang goed zien. Dichtbij en verweg.

christine
Door

christine

op 31 Jan 2016

Het is ook heel anders als je in de natuur woont of in Nederland. Met al die impulsen waar onze ogen niet voor bedoeld zijn. Té veel! dus is ontspanning belangrijk. Hangt er ook vanaf hoe oud die mensen worden. maar de natuurlijke omstandigheden zijn belangrijk. En misschien genen? Worden daar ook geen blinde kinderen geboren? Want heel vroeger hier waren er toch ook blinden en slechtzienden. Nou ja, het gegeven is er dat wij moeten doen wat we kunnen doen om onze ogen in een goede conditie te krijgen.

Giny
Door

Giny

op 13 Mar 2016

Reactie op jouw bericht van 31-01-2016: Natuurlijk waren er vroeger ook oogafwijkingen, maar dat neemt niet weg dat we veel van de natuurvolkeren kunnen leren. Nergens lees ik dat ziekte onze eigen schuld is, wel dat je zelf veel kunt voorkomen en genezen. Je kunt op alles negatief reageren, maar het lijkt mij belangrijker dat je bekijkt wat je er voor jezelf uit kunt halen. Daarbij geldt vrijheid blijheid, als je het niets lijkt, dan doe je het niet.

christine
Door

christine

op 31 Jan 2016

Karin, ik kan niet op je reageren maar het zou betekenen dat eigenlijk alle ziektes onze eigen schuld zijn omdat we niet goed eten. Koningin Juliana had rode hond toen ze zwanger was en baarde Marijke die zeer slecht ziend is. Erfelijkheid bijv. Vincent Bijlo en zijn broer? Dus als je ziek wordt is het je eigen schuld? Tuurlijk kun je je best doen om gezond te eten maar het garandeert niet dat je niet ziek wordt. Sorry maar je antwoord vind ik ongepast.

Karin
Door

Karin

op 31 Jan 2016

Daar zit zeker een verschil in, maar dat neemt niet weg dat we veel kunnen leren over de natuur volkeren, hoe zij aten en leefden en kijken hoe wij dit kunnen toepassen binnen onze omstandigheden, waar inderdaad een hoop spanning zit. Kinderen die blind worden geboren hadden een moeder die niet genoeg voedingsstoffen voor haar kind had. En in onze maatschappij waren vroeger veel arme mensen die geen geld hadden voor goede voeding. Dus dat speelde toen ook al.

Yvonne
Door

Yvonne

op 07 Nov 2015

Beste Karin, Zeven jaar geleden heb ik m ook jn ogen laten laseren bij een sterkte van -3. Ik heb nu bijna 2 mnd last van oog en hoofdpijn. In eerste instantie kon ik niet goed plaatsen wat de klachten precies waren. Vorige week bij opticien geweest. Hij zei dat ik rechts +0.5 had en gaf me lensjes mee pm uit te proberen. Dasrnaast vertelde hij dat ik spierspanningen had en kreeg ik oefeningen. De lensjes verergerde het alleen maar. Na nog eens op internet gezocht te hebben denk ik dat ik convergentie insufficiëntie heb en dat oefeningen inderdaad veel baat hebben. Wat is uw visie en welke oefening zou u mij aanraden? Groet, yvonne

Karin
Door

Karin

op 09 Nov 2015

Wat ten eerste belangrijk is, de ogen weer goed te leren ontspannen. Ik weet niet of je mijn gratis ebook al gedownload hebt, maar ik zou beginnen om met deze zeven tips aan de gang te gaan. Ook voor de oefeningen van de opticien, is het heel belangrijk dat je die vanuit ontspanning doet. Heel vaak ontstaat er juist spanning bij dit soort oefeningen. Bedenk dat het laseren uiteindelijk niets heeft gedaan aan de oorzaak van je slechte zicht, en die spanning er al die tijd wel is geweest. Ik kan je ook mijn digitale cursus adviseren, waar je ook leert met ontspanning weer te gaan zien: http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

jan van duijneveldt
Door

jan van duijneveldt

op 29 Oct 2015

beste karin het grootste gedeelte van de dag, heb ik geen bril meer op.dat gaat heel goed, al moet ik wel af en toe lezen want dat gaat natuurlijk nog niet.binnen kort, wil ik wel de digitale cursus bestellen. wat is palmeren? ik dacht zelf, masseren, maar hoe? met groeten. jan van duijneveldt

Karin
Door

Karin

op 29 Oct 2015

Met palmeren dek je de ogen af met je handen. Het is geen masseren, je handen raken je ogen niet aan.

Janine
Door

Janine

op 20 Oct 2015

Beste Karin,Welke oefeningen kan ik het beste toepassen voor snel resultaat? Ik heb je boek besteld maar nog geen tijd gehad om het te lezen en mijn leesbril ben ik beu. Mijn rechteroog wordt steeds slechter. Ik pas wel al elke dag oogyoga toe. Hoe vaak raadt u mij aan dit per dag te doen? Op welke termijn kan ik resultaat verwachten? Mijn leeftijd is 52.Met vriendelijke groet,Janine

Karin
Door

Karin

op 20 Oct 2015

Beste Janine, Poe, wat een haast. Ik kan niet direct zeggen wat je precies zal helpen voor snel resultaat. De ogen hebben juist rust nodig en geen haast. Ik raad je in ieder geval aan veel tijd te besteden aan palmeren, om de ogen rust te geven. Dr. Bates adviseerde zijn patiënten zes keer daags een half uur palmeren. Ik weet dat dit erg veel is en een bijna onmogelijke opgave, maar geeft wel aan hoe belangrijk deze rust is.

SillySuzy
Door

SillySuzy

op 06 Nov 2015

Ik geloof er absoluut in dat je methode kan werken, maar mijn werkgever is er niet blij mee als ik een aantal malen per dag een half uur lang met mijn handen voor mijn ogen ga zitten :)

Karin
Door

Karin

op 09 Nov 2015

Dat schrijf ik ook nergens dat je dit zou moeten doen. Je werkgever zal er wel blij mee zijn als je fitter bent voor je werk. Palmeren helpt daar zeker bij en met regelmaat naar buiten gaan en even je ogen trakteren op het daglicht ook. En op de wc even je ogen afdekken, dat ziet je werkgever gelukkig niet.

Karin
Door

Karin

op 10 Nov 2015

Iedere minuut dat je palmeert heeft effect, hoe meer hoe beter.

SillySuzy
Door

SillySuzy

op 10 Nov 2015

Eh, je schrijft hierboven toch dat Dr Bates zijn patiënten aanraadde om zes keer daags een half uur te palmeren? Mijn vraag is eigenlijk: heeft het effect als je maar twee maal daags vijf minuten palmeert?

Ineke
Door

Ineke

op 09 Sep 2015

Beste Karin, Hoe kan ik jouw theorie rijmen met het gegeven dat de meeste mensen rond hun 47ste massaal aan de leesbril "moeten" en een aantal jaren later aan de varifocus? Men probeert een (lees)bril tot het laatste toe uit te stellen, maar op een gegeven moment is er geen andere optie dan naar de opticien te gaan. Zou jouw methode dan kunnen helpen om een bril op oudere leeftijd te voorkomen? Wat is jouw idee hierover?

Rietje v.d. Meulen
Door

Rietje v.d. Meulen

op 03 Sep 2015

Beste Karin ik geloof echt wel dat het goed is en helpt maar ik heb Donderdag te horen gekregen dat er een gat boven in het netvlies zit en daar ben ik heel erg van geschrokken ik moet in december bij de oogarts terug komen en dan gaat ie kijken of het groter is geworden en dan ken het alleen geopereerd worden in de VU ,of in het AMC Ziekenhuis en dan nog ,doen niet alle oogartsen het dus dat was wel schrikken,als het zo blijft zoals het nu is laat ik er nog niets aan doen groetjes Rietje

Karin
Door

Karin

op 05 Sep 2015

Beste Rietje, Dat is zeker schrikken. Wat vervelend voor je. Ik wens je veel sterkte en hoop dat het niet groter is geworden. Je kunt in ieder geval zelf aan de slag gaan om de gezondheid van je ogen en netvlies te verbeteren, kijk hier eens voor meer informatie: https://volzicht.nl/oogklachten/netvliesloslating/wat-kan-ik-doen-bijnetvliesloslating/

Amber
Door

Amber

op 18 Aug 2015

Beste Karin,Sinds ik klein was kreeg ik al gauw een bril omdat ik op een dag heel slecht zag. Toen die tijd was ik ongeveer 6/7 jaar. Ondertussen ben ik 17 jaar oud en begin ik over 2 weken met mijn drukke studie. Ik vind het heel vervelend dat ik lenzen/een bril heb en wil er heel graag vanaf. Alleen weet ik niet goed hoe. Ik heb het een paar dagen geprobeerd met u oefeningen, alleen had ik het al gauw opgegeven. Ik zag namelijk erg weinig zonder bril/lenzen. Ik kon moeilijk eten maken, heel moeilijk computeren en ook naar buiten gaan was niet bepaald veilig omdat ik te weinig zag (verkeer). Ook omdat ik moet werken kan ik niet zonder bril/lenzen doen en straks met mijn studie al helemaal niet meer! Dan MOET ik alles kunnen zien! Mijn vriend geloofd absoluut niet in u verhaal en oefeningen en ik wil heel graag bewijzen dat hij het fout heeft en dat je er wel iets tegen kan doen!Kunt u me a.u.b tips/advies/helpen hoe ik snel van mijn bril afkomt? En welke oefeningen het meest effectief zijn? Ik zou het zó fijn vinden als ik gewoon weer kan zien! Groetjes, Amber

Karin
Door

Karin

op 19 Aug 2015

Beste Amber, Ik heb een digitale cursus ontwikkeld die je hier stap voor stap bij helpt. http://natuurlijkzien.volzicht.nl/ Het is echt belangrijk de bril af te gaan zetten. Een zwakkere bril kun je gaan gebruiken voor de momenten dat je echt scherp wilt zien: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/ Toen ik er mee begon geloofde ook niemand mij. Veel succes, groetjes Karin

Else
Door

Else

op 17 Aug 2015

Heb ik al gedaan, zie vorige reactie. Else

Else
Door

Else

op 16 Aug 2015

Hallo Karin, Ik ben een vrouw van 81, heb al twee kunstlenzen vanwege staar, Verder aan beide ogen glaucoom waar ik al twintig jaar 2 x per jaar voor bij de oogarts onder controle ben met regelmatig een gezichtsveldonderzoek. Ik gebruik dus al ongeveer 20 jaar oogdruppels, dit zijn de laatste 15 jaar xalatan 1x daags in beide ogen. Kwam door toeval op jouw site, heb je gratis boek gelezen maar vraag me af of dat alles nog zin heeft voor mij. Natuurlijk doe ik nu regelmatig palmeren en af en toe in de zon achtjes draaien met dichte ogen. Heb al ong. 40 jaar meekleurende brilleglazen met leesgedeelte voor buiten en om te lezen maar binnen draag ik tegenwoordig meestal geen bril meer , alleen om te lezen, anders zie ik niet veel. Plus 3. Graag hoor ik hierover jouw mening. Groet Else

Karin
Door

Karin

op 19 Aug 2015

Beste Else, Liever geen meekleurende glazen in je bril gebruiken en je bril ook buiten zoveel mogelijk afzetten. Ik zal ook een link meesturen met extra informatie over staar. https://volzicht.nl/oogklachten/staar-2/

Marina
Door

Marina

op 14 Aug 2015

Hoi Karin,Ik geloof heilig in het zelfgenezend vermogen van ons lichaam. Op mijn lijstje van deze zomer stond in principe een leesbril, omdat ik af en toe moeite ga krijgen. Gelukkig zag ik op tijd in gezonheids nieuws een artikel over jou. Natuurlijk, ogen moeten ook zelfgenezend zijn...dat ik daar niet aan gedacht heb. Blij dat ik nog geen bril aan geschaft heb, ik ga eerst beginnen met ontspannings oefeningen voor de ogen. Blij dat ik je ontdekt heb en met de tips die ik al gelezen heb.

Eva
Door

Eva

op 16 Aug 2015

Hoi Marinafijn dat je aan de slag gaat met deze methode. Op de website staat ook informatie over een leesbril. En inderdaad, het zelfgenezend vermogen van het lichaam is een belangrijke kracht. Veel succes,Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

moniek de boer
Door

moniek de boer

op 14 Aug 2015

Hallo Karin, Sinds mijn 8e heb ik een bril (nu al 46 jaar) Als student in 1979 al eens een boekje gekocht: 'Beter zien zonder bril' heette het, knalroze herinner ik mij. Maar gebrek aan doorzettingsvermogen, dus ik heb nog steeds mijn bril (-7 of daaromtrent). Nu zet ik, als ik niet werk, mijn bril vaker af. Ook buiten op de fiets. Dat is best te doen. Inderdaad emotionele momenten! Wat een vrijheid.... maar jammer dat ik veel niet zie...bv. bij het tuinieren...dus dan gaat hij toch vaak weer op. Lezen doe ik zonder bril, steeds vaker op mijn telefoon (krant was al zeer onprettig met bril). Ik ga langzaam jouw berichten ontdekken en de oefeningen doen...ook goed tegen droge ogen! Hulde voor jouw berichten!!

Eva
Door

Eva

op 16 Aug 2015

Hoi Moniek leuk dat je aan de slag wilt gaan met de VolZichtmethode. Het zicht zal uiteindelijk wel beter gaan, en je zult ontdekken wat er nog meer te zien is. Succes!Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

lida
Door

lida

op 03 Aug 2015

hallo Karin Ik ben nu 4 weken met de cursus bezig. Goede cursus maar het kost me helaas wel erg veel energie, door mijn slechte gezondheid en ernstige vermoeidheid. Ik was erg enthousiast gestart ook met rasterbril, maar dit was allemaal erg heftig voor mijn ogen . Gevolg veel meer klachten, totaal uitgeput meer ziek en zeer gevoelige droge brandende rode en slaperige ogen, en ....slechter zien. Rasterbril dus maar even aan de kant gegooid en de oefeningen op een iets lager pitje, lijkt me beter. Het harde werk heeft blijkbaar veel afvalstoffen losgemaakt, iets teveel in korte tijd. Maar ook het palmeren zorgt voor een ontspanning wat veel vermoeidheid losmaakt. Mijn oogspieren maar misschien nog wel meer de spieren in mijn gehele schedel, hals en nek staan erg strak, en mijn oogbollen zijn ook hard, dus alles behalve zacht. Ik heb net de cursus oog gymnastiek gekregen, ben daar erg blij mee, merk dat mijn nek en ogen moeilijk samen werken, vnl naar links kijken trekt in mijn ogen en hoofd ,vnl aan de slapen, en voorhoofd. Maar goed nu maar in een rustig tempo, dan komt er vast een dag dat het beter gaat voelen, aan de cursus zal het niet liggen. groetjes Lida

Eva
Door

Eva

op 16 Aug 2015

Hoi LidaWat betreft je klachten, het is inderdaad mogelijk dat er juist door de ontspanning, er meer spanning voelbaar wordt. Daarom goed dat je rustig doorgaat met de ontspanning in jouw tempo, en uiteindelijk zal daar dan ook verlichting in moeten komen. De rasterbril is belangrijk om goed op te bouwen, eerst een half uurtje per dag, en dan langzaam opbouwen. Misschien kun je daar een nieuwe start mee maken. Ik hoop dat je snel wat meer ontspanning ervaart. Misschien is een massage ook prettig hierbij. Op de website staan ook artikelen over rode en droge ogen en tips die daarbij kunnen helpen.Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Karin
Door

Karin

op 12 Aug 2015

Beste Lida, Er komt duidelijk een hoop spanning vrij door de oefeningen. Waardoor ontgiftingsverschijnselen ontstaan. Goed om er mee door te gaan. Drink genoeg water, liefst met keltisch zeezout erin voor de mineralen.

Ernst
Door

Ernst

op 03 Aug 2015

Ik heb sinds mijn jeugd al slechte ogen. Inmiddels - 5 en -5,5 en ook nog een cilinder. Al jaren gaat de sterkte langzaam achteruit. Omdat ik een bril niet fijn vond, heb ik die in mijn jeugd niet heel veel gedragen. Dat heeft overigens de verslechtering niet gestopt. Ik combineer nu een bril met lenzen (vooral bij sporten). Ik heb twee brillen een die volledig mijn sterkte compenseert en een die ik vooral voor de computer gebruik. Ik gebruik deze laatste bril overigens steeds vaker ook met autorijden. Dat voelt prettiger., omdat het lijkt of mijn ogen minder accomoderen. Zonder bril of lenzen kan in en rondom het huis, maar is toch wel vermoeiend. Ik ben wel sceptisch tegenover deze methode ( zijn de belangen tussen oogartsen en de brillenindustrie dan zo groot?), maar zie ook wel dat alleen naar het verhogen van de sterkte van de bril op termijn ook geen oplossing is. Wat mij vooral bezighoudt is dat er veel mensen zijn die stress hebben, maar niet iedereen met stress heeft slechte ogen. Ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat slechte ogen ook erfelijk zijn. Ik wil in ieder geval proberen om mijn bril of lenzen minder te dragen en te kijken of palmeren helpt. Ik zou al heel blij zijn als de sterkte een paar punten afneemt.

Eva
Door

Eva

op 16 Aug 2015

Hoi Ernstdank je wel voor je reactie. Leuk dat je met de methode aan de slag wilt, ondanks dat je sceptisch bent. Ik kan alleen maar zeggen, probeer het uit en kijk wat bij jou past aan tips/oefeningen etc en wat daar dan uiteindelijk het resultaat van is.. En stress.. bij de een uit het zich in geestelijke klachten, en de ander in fysieke spanningen of ziekten. Dat is wat ik geloof. En waarom het bij de een op de ogen slaat en bij een ander niet, misschien zit daar inderdaad wat erfelijkheid bij.. Succes met de ogen,Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZIcht

Piet
Door

Piet

op 05 Jun 2015

Beste Karin, Ik probeer zoveel mogelijk je oefeningen te doen en er is vooruitgang ,maar door allerlei privé omstandigheden die ik om redenen (nog) niet kan omzeilen, raken de ogen weer (enigzins) gespannen.En daarom heb ik het idee dat de verbeteringen stilstaan.En daar is volgens mij weinig aan te doen Groetjes, Piet.

Karin
Door

Karin

op 05 Jun 2015

Hoi Piet, Het is al super goed dat je je bewust bent wat deze omstandigheden doen met je ogen. Zorgen voor momenten van rust, door te palmeren al is het maar af en toe een minuut, is al heel goed. Het helpt je ook om door de moeilijke omstandigheden heen te komen

Piet
Door

Piet

op 06 Jun 2015

Hoy Karin, Dankjewel voor deze opbeurende en bemoedigende reactie. Ik hou vol hoor?Groetjes, Piet.

Sascha
Door

Sascha

op 18 May 2015

Hoi Karin, 'Wat kijk je boos!' Blijkbaar kijk ik gespannen om 'goed' te zien. Tijd voor een leesbril. Toen herinnerde ik mij onze ontmoeting vorig jaar bij OpenCircles. Geweldig, het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Lekker veel buiten geweest de afgelopen dagen en de zonnebril afgelaten. Wat fijn dat je ook je eigen ogen kan behandelen. Jouw verhaal over de oogbol neem ik voor WAAR aan. Ik ben al een paar dagen bezig met de oogontspanning en ga doorzetten. Ik heb de fysio al jaren niet meer nodig sinds ik acupressuur en 3x per week yoga. Ik heb me de afgelopen jaren verdiept in eten en gezondheid. Moet je nu wel of geen vlees eten? Ik wilde net over op alleen planten maar nu raad jij weer wel dierlijke producten aan. Groetjes, Sascha

Karin
Door

Karin

op 18 May 2015

Hoi Sascha, Dat is mooi om te lezen. Ik kan je dit artikel adviseren over Weston Price en natuur volkeren. Zij aten allemaal dierlijke producten. https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/

wilma
Door

wilma

op 12 Apr 2015

Kan ik nog iets doen om mijn ogen te verbeteren?Ik heb aan beide ogen een staaroperatie gehad en aan een een nastaarbehandeling. Dus geen eigen lenzen meer , met het rechteroog lees ik slecht, net of moet ik door een wazig vlekje kijken, dus was ik van plan om daar eens naar te kijken. Mischien ook een nastaarbehandeling? vr groet Wilma

Karin
Door

Karin

op 12 Apr 2015

Beste Wilma, Je kunt altijd iets doen om de gezondheid van je ogen te verbeteren en dan merk je vanzelf wat dit doet voor je zicht. Hoe dit zal verlopen kan ik niet voorspellen, maar investeren in de gezondheid van je ogen is altijd goed. Over nastaarbehandelingen kan ik niets zeggen, behalve dat zo'n behandeling niets doet aan de oorzaak van de staar. Kom eens naar een workshop toe, dan merk je wat je kunt doen voor je eigen ogen. https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Fred
Door

Fred

op 06 Apr 2015

Hallo Karin, Bij mijn geboorte heb ik zuurstofgebrek gehad en daardoor vervormingen in m'n oogbol opgelopen. Hierdoor cylinders rond -4. Deze vervormingen zijn toch niet te corrigeren, of wel de bijbehorende bijziendheid/verziendheidsproblemen ?Fred

Karin
Door

Karin

op 07 Apr 2015

Beste Fred, Ook een cilinder staat niet vast en kan veranderen. Maar niet als daar steeds een bril voor staat. Belangrijk voor jou om te ondervinden wat de tips doen voor je ogen. Ook is het goed om iets met ademhalen te gaan doen. Dat telt voor iedereen, maar in jouw geval lijkt me het zeker heilzaam. Je kunt dit artikel eens nalezen: https://volzicht.nl/adem-je-ogen-gezond/

Jojanne
Door

Jojanne

op 25 Jan 2015

Wat allemaal lees over beter zien, spreekt me zeer aan. Maar met mijn sterke bril (-8.25 en -8.75) is het moeilijk om zonder bril te leven. Ik probeer het wel, maar alleen als ik thuis ben. Lezen gaat goed, koken ook, maar andere dingen zijn lastig. Fietsen bv. en tv kijken of computeren gaat gewoon niet. Toch ga ik wel door met oefenen, hoor. Maar ik heb het idee dat het niet opschiet.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Jan 2015

Beste Jojanne, Je bent goed bezig, ga zo door. Ik kan je aanraden om een zwakkere bril te gaan nemen, dat geeft al veel minder spanning aan de ogen. Je kunt hier kijken voor meer informatie: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/

Tonnie Klaas
Door

Tonnie Klaas

op 21 Dec 2014

Hallo. Is er aan diepte zien ook iets te doen. Ik ben kraanmachinist en ik had problemen om diepte te bepalen, ben naar de oogarts geweest en daar bleek dat ik geen diepte zien hadVriendelijke groet Tonnie

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 21 Dec 2014

Door weer te gaan zien met mijn eigen ogen, zonder bril, ben ik heel veel meer diepte gaan zien. Dus daar is zeker iets aan te doen.

Ankie
Door

Ankie

op 05 Dec 2014

Beste Karin, Ruim 35 jaar droeg ik een bril, en nu kreeg ik enorme hoofdpijn. Na wat gegoogel op internet kwam ik op jouw site, en viel opeens het kwartje: het kan wel aan mijn bril liggen. Dus bril af, eerst alleen binnen, en als ik alleen thuis was; nu zo ongeveer de hele dag, zelfs als ik een bekende weg ga met de auto, of naar bekende mensen toega. Vooral fietsen zonder bril vind ik heerlijk, en ook ontspannen. Hartelijk bedankt voor de mails, die ik nu regelmatig ontvang. Het bemoedigt me, om door te gaan. Het in de verte wazig zien vind ik soms ook onhandig, of in een grote winkel voel ik me dan niet prettig. Daarom heb ik nu mijn bril aan een koordje, en spiek ik af en toe. Maar dan doe ik hem weer snel af, want dat is veel ontspannener. Ik denk zelf dat ik een bril met weinig sterkte voor de verte, -1 of zo, aanschaf, en voor dichtbij heb ik niets nodig, want ik zie alles haarscherp in een boek of bij handwerken. Een rasterbril maak ik soms zelf, door mijn ogen bijna dicht te doen, en door mijn wimpers te kijken. Het helpt echt. Groeten van ankie

DE VITS FRANS
Door

DE VITS FRANS

op 06 Oct 2014

Dag Karin, mijn dochter en ik zijn blij met alles wat je voor onze ogen wilt doen. ik kreeg een paar jaar geleden te horen dat ik glaucoom had. eerst een tijd lang druppels maar mijn gezichtsveld werd steeds maar kleiner, dan toch maar de operatie (gaatje gemaakt om de afvoer te verbeteren) sinds dien blijft mijn rechter oog redelijk stabiel. links doe ik nu verder met druppels en blijft de druk rond de 17 toch zal ik het niet zover laten komen dat ook dit gezichtsveld verkleind en dus tijdig ook links het gaatje te laten maken door Prof Stalmans in Leuven. graag Uw reactie.frans De Vits.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 06 Oct 2014

Beste Frans, Ik kan je helpen om je ogen weer gezond te krijgen. Heb je mijn gratis e-book al gedownload: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/. Je kunt hier meer lezen over glaucoom: https://volzicht.nl/oogklachten/glaucoom/ Over operaties heb ik geen verstand, daar kan ik je geen advies over geven. Als je na het lezen zelf aan de gang wilt gaan om je ogen weer gezond te krijgen, kan ik je adviseren om mijn digitale cursus te gaan doen. Je wordt dan stap voor stap hier in begeleid: http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

Piet
Door

Piet

op 02 Aug 2014

Dank je wel Karin voor deze goede berichten. Ik maak er zeker gebruik van.

Piet
Door

Piet

op 01 Aug 2014

Hallo Karin,Ik ben ook al vaak bij de oogarts geweest,vooral vanwege pijnlijke-'droge'(alsof er een doorzichtig korstje op zit).Maar ook vanwege flitsen in de ogen. Ik kreeg 2soorten druppels en 1soort oogzalf mee.Nu na 3jaar is de pijn zo goed als weg maar dat 'korstje'is er vaak nog.Ik heb nu zelfs veel meer last van die mouches voulantes.De oogarts zegt dat daar wel wat aan te doen is maar er is ook een risico op nog slechter zien/blindheid na de operatie.Dat risico wil ik eigenlijk niet hoeven nemen.Nu doe ik regelmatig je oefeningen.En er is al verbetering.Maar die mouches voulantes zijn er nog voltallig, word dit na verloop van tijd door de oefeningen ook minder? Kan ik met het boek 'moeiteloos kijken zonder bril en lenzen' wat ik besteld heb veel vooruitgang hebben? Bijvoorbaat dank,Groetjes, Piet.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Aug 2014

Beste Piet, De mouches volantes zullen zeker ook minder worden. Je kunt hier meer lezen over mouches volantes. https://volzicht.nl/mouches-volantes-toch-draadjes-steeds-zie/ In mijn boek staan veel oefeningen, maar daarnaast ook andere therapien die je kunnen ondersteunen, dus daar kun je zeker veel vooruitgang mee boeken. Voor de droge ogen kan ik je ook adviseren met voeding aan de gang te gaan. Lees hier meer over het verband tussen droge ogen en vitamine A. https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/

Annemarie
Door

Annemarie

op 02 Jul 2014

Hallo Karin, In de mail vroeg je naar ervaringen en reacties, dus bij deze. Ik heb de 'Zeven tips om goed te gaan zien' inmiddels gelezen, en een aantal stukken op de site. Het palmeren deed ik al langer en is sowieso prettig om te doen. Ook veel knipperen heb ik me al redelijk aangewend. Ik heb nooit last van droge of vermoeide ogen, dus daaraan merk ik geen verbetering. Maar het lijkt me goed om de oogspieren zo ontspannen mogelijk te laten zijn.Als ik 'sochtends opsta loop ik het eerste uur rond zonder bril, dat vind ik prima om te doen, al vind ik het wel jammer als ik op het balkon zit te ontbijten dat ik dan de bomen in de verte alleen maar als wazige vlekken zie, net als de vogels ( ik ben dol op vogels kijken!) Ook in de loop van de dag doe ik in huis regelmatig een tijdje m'n bril af, net als 'savonds als ik mediteer, wat lees en ontspan. Maar buiten lopen zonder bril vind ik echt geen optie. Ik heb last van vestibulaire stoornissen waardoor m'n evenwicht niet optimaal is, en zonder bril wordt de duizeligheid en misselijkheid enorm versterkt. Ook dat gevoel alsof je in een afgrond gaat vallen vind ik heel naar en beinvloedt het lopen te veel.Lezen en schrijven zonder bril gaat op zich goed, wel merk ik dat de neiging ontstaat om de nek teveel naar voren te strekken om de tekst goed te kunnen lezen. Daardoor zou nekpijn kunnen ontstaan.De oefening om de ogen te 'zonnen' doe ik met enige voorzichtigheid; fel licht , en vooral flikkerend licht, is een sterke trigger voor migraine en vertigo aanvallen heb ik gemerkt. Ik ga dat zeker niet forceren.Wat ik mis , zowel in de 'Zeven tips' als op de site , is een degelijke verwijzing naar bronnen. Er wordt soms wel erg makkelijk van alles gesteld zonder enige onderbouwing of verwijzing naar onderbouwing. Dit lijkt me op termijn toch wel belangrijk om verder te komen op dit terrein.In het artikel staat dat een bril de ogen 'vastzet'. Hoewel ik snap wat er bedoeld wordt is dat toch niet helemaal zo. Want ook met bril ervaar ik dagelijks verschil in meer of minder scherpte, dus de ogen varieren nog steeds. Het opmeten van de ogen zou op zes meter afstand worden gedaan; dat verbaast me want ik ben altijd in een heel klein kamertje en heb niet de indruk dat de meetkaart op zes meter afstand hangt; ik denk hooguit drie meter?Wat ik ook nog wil aankaarten is : Kwaliteit van leven in het Hier en Nu. Dat is wat ik me steeds afvraag bij dingen die ik doe voor m'n gezondheid. Want ik leef wel 'nu', en niet 'straks' ,dus: in hoeverre heb ik het er voor over om nu veel mooie dingen wazig te zien ? Zoals dus de prachtige vogels rondom m'n huis, een kunstwerk in de verte, een schip aan de horizon, de gezichtsuitdrukking van een dierbare vriend....Op m'n 14e kreeg ik voor het eerst een bril, aanvankelijk alleen voor op school en tv. Ik had die bril zelden op, puur omdat ik te ijdel was , haha. Dus tussen m'n 14e en 22e had ik een bril die ik nauwelijks droeg. Je zou zeggen dat ik het onbewust dus best wel goed deed, in de theorie van Volzicht/Bates etc. Toch heb ik in die jaren, achteraf gezien , ook best veel gemist. Vooral in gezelschap met mensen zag ik de gezichten niet goed waardoor ik anders communiceerde. Ook op vakanties miste ik veel details die anderen wel zagen. En vooral herinner ik me de concerten waar ik toen graag naar toe ging, maar waar ik ook veel miste van wat er gebeurde op het podium ( jaja, ik weet dat het om de muziek gaat, maar als tiener/jongere ben je toch ook wel gericht op hoe de muzikanten eruitzien en wat ze doen ..) Dus toen ik vanaf m'n 22e lenzen ging dragen, ging er een wereld voor me open. Ik werd ook opener naar mensen, omdat ik ineens goed kon zien hoe hun gezichtsuitdrukking was; ik hoefde er niet meer naar te gissen. In die zin was het goed voor m'n zelfvertrouwen dat ik een scherper zicht had. (Inmiddels draag ik sinds twee jaar alleen nog een bril trouwens, ben nu 47)In ons lichaam werken zoveel systemen samen om evenwicht te creeren, en het zien is daar één aspect van. Soms zijn er andere factoren in het spel die maken dat het lichaam op een bepaalde manier reageert. Niet alles is te herleiden naar het zien alleen. Het is een complex en indrukwekkend geheel, ons lichaam!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Jul 2014

Beste Annemarie, Dank je wel voor het delen. Mooi hoe je jouw ervaringen beschrijft. Als het zonlicht te fel voor je is, kun je beter onder een boom gaan staan om de oefening te doen. Het is altijd belangrijk hierin te luisteren naar je eigen lichaam, wat ik mensen adviseer als ze heel gevoelig zijn voor het licht, om vaker tussendoor te palmeren. Het is belangrijk dat je het licht met rust kan ontvangen, zodra het spanning oproept, ga je palmeren. Het is lastig om wazig te zien. De jaren zonder bril heb je niet geleerd hoe je de ogen kon ontspannen en met ontspanning gaan kijken, waardoor de wereld toch een waas kan blijven. Daarnaast spelen er zoveel factoren mee en ik kan me voorstellen dat het scherpe zicht heel prettig was, toen je lenzen ging dragen. Maar wat zo jammer is van een bril, dat het de kleur, contrasten en diepte weghaalt uit je zicht en je blikveld kleiner wordt. En de scherpte die je ziet, is niet zo als de werkelijkheid is. Die is namelijk niet zo scherp omlijnd. Goed om momenten in te bouwen zonder bril. Je kunt ook denken aan een zwakkere bril, voor als je buiten loopt. Zo scherp als de bril is, heb je waarschijnlijk niet nodig. Je kunt hier meer lezen hoe je dit aan kunt pakken: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/

Dennis Boxma
Door

Dennis Boxma

op 07 Jun 2014

Hoi Karin,ik doe nu iedere avond de oefening van het palmeren en probeer dagelijks die oefening te doen dat ik met mijn ogen moet draaien. Het resultaat is iedere dag weleens wisselend, maar ik ben nu al volledig gestopt met het dragen van een bril en lenzen. Ze zitten gewoon niet meer lekker en zonder kijkt toch wat relaxter. Fijn dat je mij en anderen zo goed helpt. Is die rasterbril een aanrader als je staar hebt?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Jun 2014

Wat goed om te lezen. De rasterbril is ook aan te raden bij staar, het is altijd wel persoonlijk hoe mensen de bril ervaren en het is belangrijk dat je hem langzaam opbouwt. In het begin 20 tot 30 minuten per dag en doe er dan makkelijke dingen mee, zoals de afwas, de hond uitlaten enzovoort.

Mieke
Door

Mieke

op 05 May 2014

Karin, Ik ben nu een maand bezig met mijn bril regelmatig af te zetten. In de auto en op het werk heb ik hem echt nog nodig voor de verte. Ben ook net in jou boek begonnen. Merk dat mijn ogen steeds meer ontspannen. Ik ben pas bij de optometrist geweest omdat ik voor mijn werk een veiligheidsbril moet dragen, hierdoor moest ik mijn sterkte weten. Dat was schrikken, heb nu -2 ongeveer. En kom van -4 af. Ik ben super blij dat ik jou website gevonden heb. Gr

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 05 May 2014

Beste Mieke, Wat een leuk nieuws, gefeliciteerd. groetjes Karin

ik
Door

ik

op 25 Nov 2013

Ik heb diabetes type 1 en ast van retinopathie (bloedingen in het oog) Hierdoor ben ik al enkele keren gelaserd (niet om beter te zien, amar om het lekkende bloedvaten dicht te branden). Kan ik hier nog mee aan de slag? Ik zie momenteel weer bloedslierten in mijn oog.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Nov 2013

Je kunt hier zeker mee aan de slag. Het is een investering in de gezondheid van je ogen.

Emilia Imhof
Door

Emilia Imhof

op 18 Oct 2013

Hallo Karin,Nadat ik mijn nieuwe bril had uitgezocht en de oogmeting bij een erkend opticien had gedaan werd mij verteld dat ik de bril wel eens af kon zetten doordat mijn glazen in de loop van de tijd waren veranderd. Dat kwam wel eens voor bij mensen na hun vijftigste?! Ooit begonnen op mijn 14e met -1.00 en het hoogste op -2,25 zitten er nu weer glazen in met -1,00 nu op mijn 59e! Hierbij zit er nu wel een leesgedeelte in met +2.00 De eerste tijd heb ik mijn bril toch weer opgezet zoals 40 jaar lang. Op internet ben gaan googlen en kwam uit bij jou site en gelijk het E-book gedownload. Nadat ik jouw verhaal had gelezen heb ik mijn bril 3 weken geleden afgezet. Een hele verandering en heel wat reactie nu men mij zonder bril zag. Het valt mij overdag niet tegen vooral wanneer het helder weer is al is het nog wel wat wazig, maar 's avonds wordt het moeilijker. Met autorijden zet ik hem ook nog op! Ook een leesbril gekocht met +1.00, deze heb ik nog bijna niet opgezet.De oefeningen doe ik trouw zoals ze beschreven staan mede na het bekijken van je videofilmpje. Ik hoop dat het zicht nog wel wat beter wordt al is het misschien nu niet helemaal de goede tijd van het jaar. Heb jij enig idee of het zicht nog beter wordt en zo ja hoelang gaat dit ongeveer duren? Mijn vraag is ook geef jij ook workshops in het oosten van het land? Ik hoor graag van je. groetjes Emilia

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Oct 2013

Beste Emilia,Leuk dat je er zo intensief mee bezig bent en je kunt zeker je ogen verder verbeteren. Het is een proces die voor ieder weer verschillend is, ik kan dus niet zeggen hoe lang het gaat duren. Het nadeel van een tijdsindicatie is dat je dan daar naar toe gaat leven en je misschien wel vergeet te genieten de weg er naar toe. Als je mee wilt helpen organiseren, dan geef ik ook workshops in andere plaatsen in het land. Concreet houdt het in dat jij dan op zoek gaat naar een lokatie, misschien weet je al een goede lokatie in de buurt van het station. Ik stuur je dan folders op, die je kunt neerleggen bij de bieb, natuurwinkel enzovoort. Ik maak er melding van op mijn site, en het is ook handig als jij er reclame voor maakt binnen jouw netwerk. Ook is het handig als je uitzoekt de redactie email adressen van plaatselijke krant/internet, zodat ik daar een persbericht naar toe kan sturen.

Arie de Graaf
Door

Arie de Graaf

op 29 Sep 2013

Beste Karin, ben nu een kleine week bezig met de zeven tips van jou, k heb een leesbril en wil ervan af. ikIk kon mijn km teller van mijn auto niet aflezen en zie dat ik al resultaat. Ik kan het wat zuiverder aflezen.Ik ga hoopvol verder, dat ogen yoga, hoe vaak per dag moet ik dat doen?Lieve groetjes Arie

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Sep 2013

Beste Arie, Leuk om te lezen dat je al verschil merkt. Je kunt ogenyoga 3 tot 6 keer per dag doen, als je het een prettige oefeningen vindt om te doen.

Ingrid
Door

Ingrid

op 11 Sep 2013

Beste Karin,Bedankt voor je goede tips, ik geloof er zeker in. Thuis draag ik mijn bril zo min mogelijk. Het zwaaien en palmeren geeft een goede ontspanning. Ik werk 4 dagen per week achter een pc. Fiets soms van werk naar huis ( half uur fietspad ) zonder bril en dat gaat prima.Volgende week heb ik een afspraak bij de opticiën om over mijn pas aangeschafte vertebril te praten ( ik word misselijk en duizelig van deze bril en draag deze dus niet. li -3.00 sph, -3.75 cyl. AS 84 re -2.75 sph, -2.75 cyl AS 95 ) Dichtbij zie ik prima, heb geen leesglazen nodig, terwijl ik 54 jaar ben. De opticiën zegt dat ik 'wonderlijke ogen'heb. Ik hoop maar dat hij mijn bril wil aanpassen naar zwakkere glazen.Mocht deze opticiën dit niet willen doen, weet jij dan een opticiën in Amstelveen of Amsterdam die dit wel doet?Met vriendelijke groet, Ingrid

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 12 Sep 2013

Beste Ingrid, Besef dat jij de klant bent en je de bril mag vragen die jij je toewenst. Als de opticien daar niet aan mee wil werken, dan kun je maar beter een andere zoeken. Een opticien die mee werkt is Jur ten Hoopen, hij is een optometrist die komt aan huis. Hij komt ook in Amsterdam, weet niet of hij hier nog vaak is. Kijk eens op zijn site: http://www.aanhuisserviceoptiek.nl/

Johanna
Door

Johanna

op 18 Jul 2013

Ik geloof het niet omdat ik een cilinder van 5 heb.

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 29 Jul 2013

Hoi Johanna. Ik kan me voorstellen dat je wantrouwig bent. Toch zijn er ergere oogafwijkingen geweest waarbij verbetering optrad. Ik stel voor om zelf wat stappen te zetten die nodig zijn voor verbetering van je zicht (zoals op deze site of bij een workshop van karin) en dan uiteindelijk zelf te ervaren wat het daadwerkelijk doet voor jouw ogen. Groetjes eva

Frouke Willemsen
Door

Frouke Willemsen

op 13 Mar 2013

Dag Karin,Ik begon vanaf december 2012 steeds slechter te zien (ik heb geen bril en lenzen) toen ik erg veel stress had op het werk en dat ook lang duurde voordat het werd opgelost (een half jaar). Tegen februari zag ik in de verte echt onscherp en ik dacht dat ik een bril nodig zou hebben. Ik zag soms ook dubbel bij het lezen. Zoekend naar informatie over ogen op het internet kwam ik jouw verhalen tegen. Ik heb je boek niet gelezen, maar ben meteen gestart met je tips en palmer een paar keer per dag mijn ogen en ik doe ook de ontspanningsoefeningen van jouw gratis MP3. Ook in de trein palmer ik gezellig elke dag een paar keer als ik naar mijn werk reis (mensen vragen dan of er iets mankeert, ze denken dat ik zit te huilen!!). Ik merk nu na 3 weken al een significante verbetering van mijn zicht. De spanning op mijn ogen verminderd met de dag, ik denk dat ik geen bril nodig zal hebben! Ook de druk op mijn ogen en de roodheid en vermoeidheid nemen zienderogen af. Ik hoop op deze manier ook de leesbril te vermijden! Ik begrijp dat dat ook kan?Hoe dan ook, bedankt voor je tips! Hartelijke groet van Frouke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Mar 2013

Hoi Frouke, Wat leuk om te lezen. Harstikke goed, groetjes Karin

Paula Teijsen
Door

Paula Teijsen

op 01 Feb 2013

Beste Karin, Met veel interesse heb ik alles doorgenomen. Echter ik mis info aangaande de mouches vollantes. Ik heb hier heel veel last van. Ben een gezondheids freack dus qua levensstijl zit alles wel o.k. Als er nog info is verneem ik het graag. Vriendelijke groeten Paula

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Feb 2013

Beste Paula,Hier vind je een artikel over mouches volantes. https://volzicht.nl/oogklachten/mouches-voulantes/last-van-mouches-volantes/ Ook al doe je veel aan je gezondheid, kan je nog wel last hebben van spanningen in de oogspieren. Dit kan heel subtiel zijn. De zeven tips van mijn gratis e-book tellen ook voor mouches volantes. Deze kun je hier downloaden: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/

Jan Mantel
Door

Jan Mantel

op 05 Jan 2013

Hallo Karin, Op je webside kwam ik toevallig terecht omdat ik zocht naar informatie over mouches volantes. Twee weken geleden kreeg ik daar opeens heel veel last van met daarbij lichtflitsen in datzelfde oog. Een bezoek aan de oogarts gaf aan dat mijn netvlies niet of nauwelijks heeft losgelaten. Het palmeren van mijn ogen doe ik op jouw advies een aantal malen per dag. De mouches volantes zijn nu minder hinderlijk aanwezig, maar of dit door deze oefeningen komt of door de korrektie vanuit de hersens weet ik niet. Wel heb ik gemerkt dat de hinder minder is geworden.met vriendelijke groeten, Jan Mantel

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 06 Jan 2013

Beste Jan, Mooi om te lezen dat het palmeren lijkt te helpen. Ogen zijn een onderdeel van de hersenen, het ontspannen van de ogen heeft invloed op je hersenen en andersom.

Maria Clicteur
Door

Maria Clicteur

op 17 Dec 2012

Dag Karin Ik geloof in wat u zegt maar de praktijk (tijd) is moeilijk. Zonder bril functioneren hou ik niet lang ol want alles gaat zo traag en ik kan me dit niet permitteren. In stad lopen? ik kan de winkels niet bekijken en ik herken de mensen niet...toch doe ik het zoveelmogelijk. ooit las ik in het boek van dr Bates en deed op een workshop de oefeningen. Nu doe ik regelmatig palming en de grote zwaaibeweging. Graag ook zou ik weten wat je moet doen om verhoging van oogdruk en cataract tegen te gaan, want op een bepaalde leeftijd wordt het moeilijker aan kwalen te ontsnappen. Ik ben tot 50 jaar zonder bril door het leven gegaan, maar ben nu 64 en heb een dubbelzicht bril. vriendelijke groet Maria

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 Dec 2012

Beste Maria, Tijd en geduld voor jezelf is belangrijk. Spanning mijden en zoveel mogelijk ontspannen door bijvoorbeeld te palmeren zijn ook voor oogdruk en cataract heel belangrijk. Je kunt op onderstaande link meer artikelen hierover vinden. https://volzicht.nl/oogklachten/staar/

joke van den broek
Door

joke van den broek

op 28 Nov 2012

Samen met mijn man doen we 's morgens en 's avonds palmeren,oogbol massage en ogen dicht doen zonder spanning, kijken buiten bewuster en doen oogspieroefeningen. Zijn beiden brildragend, mijn man altijd en ik wanneer nodig! Droge ogen en het zien is reeds verbeterd, de ogen zijn ook schoner geworden,gaan er zeker mee door. Ben heel blij dat we de site hebben ontdekt

Zoufy
Door

Zoufy

op 27 Nov 2012

Hi Karin, heb zin in de cursus; om gestuurd op pad te kunnen gaan met als streven om een brilloos zicht te herkrijgen. K was sinds 2 jaar worstelen met de bril er net aan gewend m op te hebben en zn plaats niet te vergeten en dan kom jij. Ik denk juist op tijd om dat weer bij te stellen. K baal enorm van het feit dat t ding mn kop kaal plukt wanneer ik 'm van bovenop naar mn neur sjees. K ben door jou gesterkt om t ding ook af te hebben, doe ik dus trouw en bovendien leidt dat in gesprekken niet af: iedereen is zo prachtig " diffuus omfloerst" ook tijdens mn portretteerwerk loop ik brilloos door de groep maar zonder kan niet/ nogniet . Liefs Zoufy

Ronald van Gigch
Door

Ronald van Gigch

op 27 Nov 2012

Hoi Karin, Slecht zicht komt door spanning in de oogspieren. Maar als dat wordt gecompenseerd met een bril, dan moeten mijn ogenspieren dus continue gespannen blijven om goed te kunnen zien. Het is dan niet zo gek dat mijn ogen dan juist verder achteruit gaan. En het is dan ook niet zo gek dat het even duurt voordat ik nu zonder bril of lenzen weer goed kan zien. Mijn ogenspieren moeten weer wennen aan de nieuwe ontspannen toestand. Maar ik geef ze de tijd en vooral de ruimte. En dat doe ik allereerst door niet meer te oordelen over mijn zicht, maar te accepteren. Dat is de enige weg naar werkelijke ontspanning.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Nov 2012

Hoi Ronald, Mooi dat je jouw ogen de tijd en de ruimte kunt geven om ze te laten ontspannen. Dan heb je al heelveel gewonnen.

Joosje
Door

Joosje

op 27 Nov 2012

Hallo Karin, Ik ben al jaren moeilijk te meten en heb geen fijne bril of lenzen. Twee leesbrillen nu met heel verschillende forse cylinders en, voor autorijden, lenzen zonder.. Vanaf mijn 5-de halfjaarlijks op scherp gesteld, nu -9,5. Zijn hier, met deze sterkte, ook verhalen over? Met bijna 59 geloof ik in Bates en jouw methodes, in krijgen van rust en balans. Gaaf, wat je allemaal doet voor onze ogen! Joosje

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Nov 2012

Hoi Joosje, Jahoor, ook over jouw sterkte en nog sterkere brillen zijn verhalen bekend van mensen die dit hebben kunnen herstellen. Ik ken iemand die had -8,5 en had zijn ogen hersteld en draagt geen bril meer. Ook de boeken van dr.Bates zelf (had +10), Peter Grunwald en Aldous Huxley (had -20) en Harry Benjamin (ook -20) vertellen hierover. Je kunt eens kijken in mijn boekensessie over hun verhalen: https://volzicht.nl/Boeken/

Tania
Door

Tania

op 27 Nov 2012

Hallo karin ik geloof zeker in je verhaal, ben zelf bezig om mijn ogen te laten ontspannen. mijn rechteroog is al -5.15 en mijn linker is -4.50 heb bril en contactlenzen. Wil zo graag beter zien zodat ik geld kan sparen uit mijn bril en lenzen. Groetjes Tania

Lya Verlinde
Door

Lya Verlinde

op 27 Nov 2012

Hallo Karin, Ik geloof zeker in je verhaal en heb dan ook net je boek besteld via de boekhandel, ook had ik graag je cd's gekocht maar ik koop uit principe niet op internet, dus dat gaat helaas niet. Ik ga nu eerst je boek lezen en ondertussen probeer ik zoveel mogelijk zonder bril te functioneren. Vorige week heb ik voor het eerst sinds 62 jaar zonder bril buiten gewandeld, het was een emotionele openbaring! Met vr. groet Lya

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Nov 2012

Wow, dat klinkt mooi Lya. Succes met mijn boek!

Reactie plaatsen