Hebben jouw ogen behoefte aan vitamine B12? Die kans is best groot. Ikzelf kwam er na de geboorte van mijn derde kind voor het eerst achter dat ik een tekort aan deze belangrijke vitamine had. Ik was uitgeteld en kreeg een burn-out. Doordat ik in die tijd net begon met het afzetten van mijn bril, kreeg ik een deel van mijn energie langzaam terug. Maar toch bleef ik nog lang te moe en daarom wilde de huisarts mijn vitamine B12-gehalte testen. De uitslag was dat ik net op de grens zat van een tekort. Vervolgens moest ik iedere week een injectie komen halen.
Op die manier kreeg ik de vitamine een tijdlang toegediend. Ik merkte geen duidelijk direct effect. Het leren ontspannen van de ogen en de intensieve yoga waarmee ik was begonnen, werkten ook heel positief uit en hierdoor verdween voor mij het B12-verhaal wat uit het zicht. Twee jaar lang bleef de laatste ampul in mijn koelkast liggen, totdat ik ging verhuizen. Toen heb ik hem weggegooid. Ondertussen was er wel nog altijd een onderliggende vermoeidheid bij mij aanwezig. Maar zoveel minder dan in de jaren ervoor; het viel me niet eens meer zo op.
Vegetariërs en veganisten
Wat later liet ik een aantal keer een lichaamsmeting en behandeling doen bij Vita lichaamsmeting. En steeds kwam weer naar voren dat mijn B12-gehalte aan de lage kant was. Toch deed ik niets met die informatie. In die tijd begon ik mezelf anders te voeden en raakte overtuigd van het belang van het eten van dierlijke producten. Veel stoffen, waaronder B12, krijg je niet binnen uit plantaardige producten. Planten hebben deze vitamine niet nodig en dus slaan ze hem ook niet op. Volgens Sally M. Pacholok en Jeffrey J. Stuart, auteurs van het boek Is het misschien vitamine B12-tekort? heeft ruim 80% van de mensen die al langere tijd veganist zijn, alsmede 50% van alle vegetariërs tekenen van B12-deficiëntie. Mensen die vegetarisch eten zeggen vaak dat je B12 prima tot je kunt nemen via sojaproducten of spirulina, maar pas op: hierin zit slechts een stofje dat erop lijkt. En dit stofje onttrekt juist B12 aan het lichaam.
Ook vleeseters kunnen een B12-tekort hebben
Omdat ik helemaal was gaan eten volgens het Weston Price-principe, ging ik ervan uit dat ik genoeg B12 via mijn voeding binnenkreeg. En ik haal mijn voedingsstoffen liever uit echt voedsel, ben niet zo dol op supplementen. Maar toen ik een maand geleden een check up liet doen bij Santura, kwam er, hoewel mijn bloed er heel goed uitzag, toch weer een licht vitamine B12-tekort naar voren bij de Levend Bloed Analyse. Ook bij vleeseters kan dit wel degelijk ontstaan, aldus natuurgeneeskundige Liesbet van Santura. Dit keer ging ik toch maar aan de supplementen, want volgens Liesbet kan het heel zinvol zijn om je lichaam een keer een goede boost te geven.
Een waslijst van klachten
Ik begon aan het boek Is het misschien vitamine B12-tekort? en dat bood veel inzicht. Tijdens het lezen werd me steeds meer duidelijk hoe gevaarlijk een tekort wel niet kan zijn. Een hele rits aan verschijnselen wordt in het boek benoemd, van slecht zicht tot de dood aan toe. Je kunt op neurologisch gebied problemen gaan ervaren, zoals tintelingen in armen, benen of andere delen van het lichaam, vallen, verlamming, vergeetachtigheid. Er kunnen hematologische klachten ontstaan die zich uiten in vermoeidheid, bloedarmoede, ziekten van de lymfe, of een vergrote mild of lever. Ook problemen met het immuunsysteem, met hart en vaten, darmproblemen, aandoeningen van het skelet, en nier- en blaasklachten komen voor. Een behoorlijk lange lijst dus. Ga je met dit soort klachten naar de dokter, dan kom je vaak met een diagnose naar huis, zonder dat er is getest of je klachten wellicht het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B12.
Hebben jouw ogen behoefte aan vitamine B12?
Het is verbazingwekkend dat B12-deficiëntie zo veel problemen kan veroorzaken. Dat komt doordat dit stofje veel gedaanten kent en verschillende sleutelrollen vervult in het gezond functioneren van het zenuwstelsel, de hersenen, het bloed en het immuunsysteem, evenals in de vorming van DNA. Om deze reden kan een tekort het functioneren van ons lichaam op bijna ieder niveau wel verstoren. Zo kunnen ook de oogzenuwen door B12-deficiëntie worden aangetast, evenals de hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen. Oogklachten en slecht zien kunnen dus heel goed wijzen op een tekort.
Ziekte van Korsakov
B12-deficiëntie is een officiële medische diagnose. Ik weet nog uit de tijd dat ik werkte als verpleegkundige in de psychiatrie dat patiënten die leden aan de ziekte van Korsakov extra van de vitamine toegediend kregen. Na het lezen van het boek is me wel duidelijk dat het ontwikkelen van Korsakov een uitzondering is. En dat in de praktijk mensen die met allerlei uiteenlopende klachten het ziekenhuis binnenkomen, zelden op B12-deficiëntie worden getest. Met alle nadelige gevolgen van dien.
Slechte opname door te weinig maagzuur
Al eet je gezond en krijg je veel dierlijke producten en vetten binnen, dan nog kan het lichaam de vitamine vaak niet goed opnemen en verdwijnt hij ongebruikt in de wc-pot. Het is voor de stofwisseling namelijk niet zo makkelijk om B12 te verwerken, het proces is veel complexer dan bij andere vitaminen en er kan op talloze momenten een kink in de kabel komen. Bijvoorbeeld wanneer de vitamine de maag bereikt. Daar zorgt het enzym pepsine ervoor dat de B12 loskomt van de dierlijke eiwitten. Heb je echter te weinig maagzuur, dan is er niet genoeg pepsine in de maag en kan de vitamine niet worden verwerkt. Vaak denken mensen dat ze te veel maagzuur hebben, ze slikken hier dan maagzuurremmers voor. Maar het omgekeerde is juist het geval: bij oprispingen is er sprake van te weinig maagzuur. Slik je maagzuurremmers, dan rem je daarmee inderdaad de aanmaak van maagzuur, waardoor je er nog minder van overhoudt en dus niet goed B12 kunt opnemen.
Eetlepel appelazijn
Het kan handig zijn om je B12-gehalte te laten controleren bij de huisarts, of via een check-up bij Santura. Je kunt ook alvast zelf aan de slag gaan, door te zorgen dat je de vitamine uit je voeding al beter opneemt. Neem hiertoe een half uur voor het eten een eetlepel appelazijn in een beetje water, dit zorgt ervoor dat je maaginhoud zuurder wordt. Je kunt ook direct beginnen met de behandeling, door gedurende twee tot zes maanden B12-supplementen te gaan gebruiken. Een goed opneembare variant kun je bestellen door hier te klikken. Het beste begin je met het powerpakket, hiervoor heb je nodig: Sanacore Adenosyl 10.000, Sanacore Methyl 10.000 en Sanacore Foliumzuur 800. Hoe je dit supplement het beste kunt nemen, lees je hier: Gebruiksadvies Vitamine B12
Heb jij ervaring met B12-tekort? Herken je symptomen die in deze blog staan beschreven, of spelen er bij jou andere klachten die ermee te maken kunnen hebben? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Christine
op 02 Oct 2020sterredag
op 12 Sep 2016Eva
op 12 Sep 2016Brigitte Mannaerts
op 18 Jun 2016Karin
op 21 Jun 2016Natalie
op 15 Jun 2016Natasja Boons
op 21 Jun 2016Hans
op 11 Jun 2016Natasja Boons
op 15 Jun 2016lin
op 03 Mar 2017Karin
op 07 Mar 2017Gaby Buiskool
op 08 Jun 2016Marcel Stortelder
op 07 Jun 2016Karin
op 07 Jun 2016Ester
op 07 Jun 2016Karin
op 07 Jun 2016Ester
op 08 Jun 2016Karin
op 08 Jun 2016Ester
op 14 Jun 2016Anja
op 07 Jun 2016