Ogen houden van beweging
Bewegen
Karin Hogenboom
Bewegen
10/14/2011
1 min
0

Ogen houden van beweging

10/14/2011
1 min
0

Niet goed zien, dichtbij of ver weg, heeft te maken met stilstand in de ogen. Ik kan echt merken op momenten dat ik het niet goed zie, ik verstarring voel in mijn gezicht en in mijn ogen. Alsof ik tot stilstand ben gebracht en niet meer goed kan bewegen. Misschien herken je dit, maar misschien ook helemaal niet. Toen ik vroeger de hele dag mijn bril droeg, was ik mij hier totaal niet van bewust.

Zien is eigenlijk een passieve bezigheid. Het gebeurt vanzelf, je hoeft er niets voor te doen. Als je gaat turen en focussen, is het niet meer passief en gaat er spanning ontstaan in de spieren. Het kan zijn dat je dan even scherp ziet, maar dit is tijdelijk, daarna zie je misschien wel nog waziger en kan het zijn dat je hoofdpijn krijgt door het turen. In deze maatschappij met het vele computer werk en alle visuele prikkels die we binnen krijgen vragen we veel van onze ogen.

Zo zorgt de computer ervoor dat we soms urenlang achter elkaar naar het beeldscherm staren. Ogen voelen zich het prettigst als ze bewegen. Staan ze 1 seconde stil, dan treedt er al spierspanning op in de oogspieren. Dus die spanning is er zeker na lang computerwerk. Gevolg van deze inspanning is niet alleen maar slechter zien, maar ook last krijgen van vermoeide ogen, droge ogen, branderige ogen.

Volg de beweging in je omgeving

Als je veel computer werk doet, zorg er dan voor dat je toch regelmatig even naar de verte kijkt, van je computer vandaan loopt, regelmatig naar buiten loopt om even licht te happen. En wat mij altijd helpt, is naar mijn vingers kijken die typen i.p.v. naar het beeldscherm staren.

En zoek de beweging op om naar te kijken. Ik merk vaak bij cursisten die zich bewust worden van de verstarring in de ogen, opeens heel overdreven gaan bewegen. Dat is niet nodig. Door zelf te bewegen doorbreek je al de stilstand, maar ook door naar beweging in je omgeving te kijken. 

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb je zelf ervaringen met het gevoel van verstarring in jouw ogen, of juist hoe je de spanning kon doorbreken. Ik waardeer het als je hieronder jouw ervaringen opschrijft, zodat anderen er ook weer van kunnen leren.

Reacties
Categorieën