Droge ogen, hoe kom je eraan en hoe kom je eraf?


Als je last hebt van droge ogen, ofwel keraconjunctivitis sicca, dan heeft dat invloed op alle aspecten van je leven. Je gebruikt je ogen immers altijd. Het vermoeilijkt je werk en je dagelijkse bezigheden en veroorzaakt daardoor vermoeidheid, hoofdpijn en stress. Bovendien is het zo dat als droge ogen niet adequaat behandeld worden, de aandoening echte schade aan je ogen kan berokkenen.


Oorzaken van droge ogen.


Het vochtige laagje op de oogbol wordt traanfilm genoemd en is opgebouwd uit 3 lagen; een slijmlaag, een waterige laag en een olie-achtige laag. Elke afwijking in de samenstelling van de traanfilm veroorzaakt symptomen van droge ogen.


Zo’n afwijking kan worden veroorzaakt door diverse factoren, of zelfs een combinatie van een aantal factoren. Er kan een medische oorzaak zijn; droge ogen of tranerige ogen kunnen een bijverschijnsel zijn van sommige ziekten en medicijnen, het kan komen door een traanbuisaandoening, een allergie of een vitamine A gebrek. Maar ook je levenswijze en –omstandigheden zijn van grote invloed. Zo krijg je door veel tijd achter de computer, luchtvervuiling, een extreem droge omgeving of contactlenzen, droge ogen. Verder hebben veel ouderen last van droge ogen, omdat met het klimmen der jaren de traanproductie vermindert. Een andere oorzaak, waar je misschien helemaal niet zo snel aan zou denken, is dat droge ogen vaak worden veroorzaakt wordt door spierspanning in de oogspieren.

Hoe kun je de symptomen van droge ogen verminderen?


Heb je last van droge ogen? Natuurlijk is het belangrijk om eerst vast te stellen wat bij jou de oorzaak is. Als bepaalde medicijnen de boosdoener zijn, kun je misschien op andere medicijnen overstappen. Het kan ook zijn dat je aan een aandoening lijdt zonder dat je het weet. Daarom is het belangrijk om wel naar de huisarts te gaan. Het probleem is echter dat de huisarts waarschijnlijk oogdruppels zal voorschrijven die de symptomen verminderen. Maar dit is slechts symptoombestrijding is en de druppels zijn vaak slecht voor de ogen!

Wat kun je zelf doen tegen droge ogen?


Weet je dat je zelf ook veel kunt doen aan droge ogen? Zoals eerder genoemd worden droge ogen ook veroorzaakt door spierspanning in de oogspieren. Dr. Bates was de eerste oogarts die beweerde dat oogafwijkingen niet een onomkeerbaar proces zijn. In 1920 heeft hij na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat bij iedere oogkwaal, spanning in de oogspieren ten grondslag ligt. Hij heeft zelfs een hele methode ontwikkeld waarmee je zelf je ogen kunt helen. 

Verder is je levenswijze ook van grote invloed. Tegenwoordig werken veel mensen een aantal uren per dag achter een beeldscherm. Het is aangetoond dat de meeste mensen minder vaak met hun ogen knipperen als ze geconcentreerd aan het werk zijn achter de computer. Dit heeft tot gevolg dat de traanfilm minder vaak over de oogbol wordt verspreid en bovendien wordt op die manier de oogbol langer aan de lucht blootgesteld waardoor het vocht meer kans krijgt om te verdampen. Door vaker bewust met de ogen te knipperen en af toe pauze te nemen, krijg je veel minder last van droge, branderige ogen.

Wat kun je verder doen?

Als de omgeving waar je woont/werkt droog is, kun je heel veel baat hebben bij een luchtbevochtiger. Je kunt verdampingsbakken aan de verwarming hangen, maar er zijn ook speciale luchtbevochtigers te koop. Vergeet daarbij ook je slaapkamer niet!

Drink voldoende water en probeer wat minder cafeïne te gebruiken. Ook van alcohol kun je droge ogen krijgen dus beperk de consumptie hiervan zoveel mogelijk. Wil je toch alcohol drinken, zorg dan dat je elk glas compenseert met een glas water om je lichaam voldoende te hydrateren. 

Knipperen tegen droge ogen!

Meer knipperen om droge ogen te voorkomen is misschien wel het allerbelangrijkst. Daarbij is het zaak om uitsluitend met je oogleden te knipperen. Veel mensen gebruiken ook de spieren van het voorhoofd als ze bewust meer knipperen en dat kan weer hoofdpijn veroorzaken. 

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Artikelen in Droge ogen, hoe kom je eraan en hoe kom je eraf?