Droge ogen door een tekort aan voedingsstoffen

Droge ogen door een tekort aan voedingsstoffen

Het probleem van droge ogen is vaak het gevolg van verkeerde voeding. Door de manier waarop wij eten in deze moderne tijd, hebben we bijna allemaal een tekort aan voedingsstoffen. Dat heeft meteen effect op onze ogen. Ogen zijn gevoelige organen. Ze reageren snel door klachten te ontwikkelen als er iets niet in de haak is.

Droge ogen door tekort aan voedingsstoffen

Een van de voedingsstoffen die we al snel tekort komen, is vitamine A. Nergens in het lichaam is zoveel vitamine A geconcentreerd als in het netvlies en in de weefsels aan de achterkant van het oog. Onze dagelijkse voeding bevat te weinig van deze vitamine en het oog is een van de eerste organen die schade ondervindt. En nee, veel worteltjes eten helpt niet. De stof die in worteltjes zit is bètacaroteen, een voorloper van vitamine A. Die stof nemen veel mensen niet zo gemakkelijk op.

Diverse onderzoeken

Uit diverse onderzoeken onder dieren is gebleken dat als de moeder een ernstig tekort heeft aan vitamine A vanuit haar voeding, de kans groot is dat zij jongen krijgt met oogproblemen zoals blindheid en het ontbreken van de oogbollen. Wanneer blinde varkens op normale voeding werden gezet, waarin dus wel voldoende vitamine A zat, hadden hun nakomelingen perfecte ogen en geen enkele afwijking (Hart, 1933).


Droeg ogen pijnlijk

Welke voedingsstoffen komen we nog meer tekort?

Maar we komen niet alleen vitamine A tekort. Ook krijgen we te weinig verzadigde vetten binnen. Dat heeft tot gevolg dat we minder makkelijk andere belangrijke stoffen opnemen. Sommige vitamines hebben namelijk vet nodig om goed te kunnen gedijen. Omdat we als moderne mensen eigenlijk vergeten zijn wat goed voor ons is om te eten, krijgen welvaartsziektes steeds meer kans. Waaronder oogziektes. Volgens mij kunnen we zelf veel van die ziektes voorkomen of genezen door anders te gaan eten.

Verander je eetpatroon

Als je bij dit artikel terecht bent gekomen omdat je last hebt van droge ogen, dan komen jouw ogen waarschijnlijk ook voedingsstoffen tekort. Daardoor raken ze ernstig uit evenwicht. Ze ontwikkelen klachten, of worden zelfs echt ziek. Wat kun je doen? Het is belangrijk om de komende tijd je eetpatroon goed te bekijken en veranderingen door te voeren. Je zult dan al snel een ander, frisser gevoel in je ogen krijgen.


droge ogen zo kom je ervan af

Voeding is niet alleen wat je eet

Voeding neem je niet alleen tot je via je mond. Naast anders gaan eten is het nodig om over de hele linie goed voor je ogen te gaan zorgen. Ik ben al jaren bezig om uit te zoeken wat ogen nu echt precies nodig hebben om gezond te worden. Ik heb veel ontdekt en wil dat graag met je delen. Echt, je kunt weer vrij worden van klachten!

Hoe kom ik voorgoed van mijn droge ogen af?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


Specialist in Gezonde Ogen