Droge ogen door een tekort aan voedingsstoffen

Droge ogen door een tekort aan voedingsstoffen

Het probleem van droge ogen is vaak het gevolg van verkeerde voeding. Door de manier waarop wij eten in deze moderne tijd, hebben we bijna allemaal een tekort aan voedingsstoffen. Dat heeft meteen effect op onze ogen. Ogen zijn gevoelige organen. Ze reageren snel door klachten te ontwikkelen als er iets niet in de haak is.

Droge ogen door tekort aan voedingsstoffen

Een van de voedingsstoffen die we al snel tekort komen, is vitamine A. Nergens in het lichaam is zoveel vitamine A geconcentreerd als in het netvlies en in de weefsels aan de achterkant van het oog. Onze dagelijkse voeding bevat te weinig van deze vitamine en het oog is een van de eerste organen die schade ondervindt. En nee, veel worteltjes eten helpt niet. De stof die in worteltjes zit is bètacaroteen, een voorloper van vitamine A. Die stof nemen veel mensen niet zo gemakkelijk op.

Diverse onderzoeken

Uit diverse onderzoeken onder dieren is gebleken dat als de moeder een ernstig tekort heeft aan vitamine A vanuit haar voeding, de kans groot is dat zij jongen krijgt met oogproblemen zoals blindheid en het ontbreken van de oogbollen. Wanneer blinde varkens op normale voeding werden gezet, waarin dus wel voldoende vitamine A zat, hadden hun nakomelingen perfecte ogen en geen enkele afwijking (Hart, 1933).


Droeg ogen pijnlijk

Welke voedingsstoffen komen we nog meer tekort?

Maar we komen niet alleen vitamine A tekort. Ook krijgen we te weinig verzadigde vetten binnen. Dat heeft tot gevolg dat we minder makkelijk andere belangrijke stoffen opnemen. Sommige vitamines hebben namelijk vet nodig om goed te kunnen gedijen. Omdat we als moderne mensen eigenlijk vergeten zijn wat goed voor ons is om te eten, krijgen welvaartsziektes steeds meer kans. Waaronder oogziektes. Volgens mij kunnen we zelf veel van die ziektes voorkomen of genezen door anders te gaan eten.

Verander je eetpatroon

Als je bij dit artikel terecht bent gekomen omdat je last hebt van droge ogen, dan komen jouw ogen waarschijnlijk ook voedingsstoffen tekort. Daardoor raken ze ernstig uit evenwicht. Ze ontwikkelen klachten, of worden zelfs echt ziek. Wat kun je doen? Het is belangrijk om de komende tijd je eetpatroon goed te bekijken en veranderingen door te voeren. Je zult dan al snel een ander, frisser gevoel in je ogen krijgen.


droge ogen zo kom je ervan af

Voeding is niet alleen wat je eet

Voeding neem je niet alleen tot je via je mond. Naast anders gaan eten is het nodig om over de hele linie goed voor je ogen te gaan zorgen. Ik ben al jaren bezig om uit te zoeken wat ogen nu echt precies nodig hebben om gezond te worden. Ik heb veel ontdekt en wil dat graag met je delen. Echt, je kunt weer vrij worden van klachten!

Hoe kom ik voorgoed van mijn droge ogen af?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


Specialist in Gezonde Ogen
Francien Castelein.
Door

Francien Castelein.

op 24 Feb 2018

Ik heb al van vorig jaar juni last van tranende en jeukende ogen,heb van alles geprobeerd zelfs bij een oogkliniek in Utrecht geweest daar stond ik binnen 5 minuten weer buiten er werd ge zegt dat ik geen droge ogen had maar dat het allergie was vroeger was ik voor 75 dingen allergies waaronder huisstofmijt gras en voorjaarspollen honden en katteharen een nieuwe test niet via prikjes maar via bloed onderzoek daar kwam uit dat ik nergens allergies voor ben terwijl ik nog steeds niet tegen honden en katten kan en heel veel last van hooikoorts heb , ben nu nog bij een lenzen specialist geweest ik heb nl ooit lenze n gedragen maar de laatste tijd niet meer, die had een apparaat waar je foto's kon maken van de traanklier ik blijk nu hele droge ogen te hebben omdat die klier niet goed werkt heb verschillende oogdruppels en gel geprobeerd maar niets helpt alleen prednison maar dat mag ik niet te vaak gebruiken, ik kan door deze ogen mijn werk niet goed uitvoeren ik zit veel achter de naaimachine en borduurmachine ik moet hier mee de kost verdienen dus ik hoop dat u mij kan helpen ik hoor het graag. Met vriendelijke groeten Francien Castelein

Karin
Door

Karin

op 04 Mar 2018

Beste Francien, Dit soort klachten kun je heel goed verhelpen en ik kan je daarbij helpen. Het vraagt tijd en begeleiding om dit goed te doen, graag bel ik je hierover.

MarianneN.
Door

MarianneN.

op 09 Jan 2018

Hoi, dankjewel voor je informatie over vitamine A. Sinds een jaar eet ik weinig tot geen vlees en weinig vet (hulp van dietiste gehad). Mooi op gewicht, maar vanaf ongeveer dat beginpunt van 'lijnen' last van droge ogen. Lenscontroles bij de opticien lukte niet meer, er kwam telkens wat anders uit. Huisarts check: je hebt opgezette klieren, dat kan aan van alles liggen, restje verkoudheid. Oogarts check: niets aan de hand, mogelijk ouderdom. Ieders advies: druppel dit flesje (neptraanvocht), druppel die ampullen. Helpt niet. Ben nu dankzij dit advies van jou vitamine A gaan kopen. Potje bij de Aldi (rond de 3 euro). Viel nog helemaal niet mee om vitamine A te kopen. Nu heb ik Vita Totaal Multivitamine. In ieder tabletje zitten 12 vitamines en 8 mineralen (veel B,D,E, en waaronder 800 ug vitamine A per tablet). Aanbevolen slikgedrag 1 tablet per dag. Haal ik dan die dosis vitamine A die ik voor mijn ogen zo nodig heb? Alvast dank voor je antwoord.

Karin
Door

Karin

op 09 Jan 2018

Dat valt niet mee waar je doorheen gaat. Ik wil je wel graag even waarschuwen, want mijn advies gaat niet over een potje vitamine A, dat haal je niet uit een potje, maar uit echte voeding. Wat in zo'n potje zit, zeker voor die prijs is juist heel schadelijk. Je kunt goed vitamine A halen uit levertraan. Lees mijn artikel nog maar eens goed door.

Jill
Door

Jill

op 29 Nov 2016

Heeft inname van vet wel zin, als uit onderzoek is gebleken dat je vet niet verteert?

Karin
Door

Karin

op 29 Nov 2016

Het kan zijn dat je vet niet goed kan verteren als je problemen met je lever hebt. Maar het niet eten van vet maakt je lever alleen maar zwakker. Langzaam opbouwen en appelazijn met wat water drinken een half uur voor het eten helpt.

Joënne
Door

Joënne

op 19 Oct 2016

Hoi karin ik werk sinds 1 juli 2016 bij de bakker en heb sinds die tijd erg last van ogen prikt en traant heb al bloed laten prikken maar was negatief wat zou het dan kunnen zijn.

Karin
Door

Karin

op 19 Oct 2016

Een bloedmeting zegt vaak niet zoveel, want de waardes zijn veel te laag. Ga met oplossing aan de gang, kom eens naar een workshop toe, veel mensen met droge ogen hebben daar al baat bij gehad. Kijk hier voor meer informatie: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Cat
Door

Cat

op 20 Sep 2016

Hoi, sinds een tijd eet ik geen vlees en vis meer. Niet omdat ik het niet lekker vind maar uit principe. Kan ik dan extra vitamine A slikken want ik heb sinds een tijd ook vooral s'ochtend ontzettend last van droge ogen. Alsof ik 3 weken met open ogen door de woestijn heb gelopen...

Karin
Door

Karin

op 21 Sep 2016

Vitamine A zit alleen in dierlijke producten.

Karin van Gils
Door

Karin van Gils

op 13 Mar 2016

Hoi Karin, wat een fijne oefening het knipperen met de ogen! Ik merk daarna dat mijn ogen iets zachter voelen, alsof ik er een crèmetje op heb gedaan. Bedankt!

Anoniem
Door

Anoniem

op 09 Dec 2013

Hallo Karin,Sinds ongeveer 8 weken slik ik de levertraancapsules met boterolie van Vitavie. Ik neem er elke dag 1 (staat op het potje), met een klein glaasje tomaten/groentesap. Ook neem ik s'avonds 1 capsule biologische lijnzaadolie 1000mg.Nu heb ik sinds een aantal dagen weer meer last van mijn ogen (dubbelzicht+verworven nystagmus), en pijn aan de ogen/overgevoeliger voor licht.kan het zijn dat ik teveel inneem, of heeft het misschien ergens anders mee te maken.Groet.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 09 Dec 2013

Beste Cindy, Je neemt zeker niet teveel. Voor de volgende keer adviseer ik je liever vloeibaar te nemen. Ik heb zelf ook capsules, omdat ik anders denk dat mijn kinderen het niet nemen. Maar de vloeibare is toch beter. Voor 1 theelepel heb je 8 capsules nodig en het is raadzaam 1/4 tot 1/2 theelepel drie maal daags bij de maaltijd te nemen. Ik heb het even nagezocht in het boek Genees tandbederf van Ramiel Nagel. Het advies is: 2-3 keer per dag niet meer dan 1 tot 1,5 theelepel van: 1/4 - 1/5 theelepel gefermenteerde levertraan samen met 1/4 - 1/5 theelepel boterolie. Het advies op het potje is dus veel te laag. Ik zou geen groente en tomatensap meer nemen. Tomaat is familie van de nachtschade en tast je cellen aan. Beter kun je het innemen met rauwe melk of beestenbottenbouillon. Ook zou ik stoppen met de lijnzaadolie. Uit onderzoek is wel gebleken dat het helpt voor droge ogen, maar er zit heel veel oestrogenen in lijnzaadolie en is niet goed voor je. Neem liever levertraan bij de avondmaaltijd.

Reactie plaatsen