Eerste hulp bij droge ogen

Eerste hulp bij droge ogen

Droge ogen, heb jij daar last van? Voelen ze droog en branderig aan, lijken ze wel van schuurpapier, heb je steeds het gevoel dat er zandkorrels in je ogen zitten? Als je droge ogen hebt, beïnvloedt dit je hele gevoel van welbevinden. Je kunt er geïrriteerd van raken, er slecht door gaan slapen. Bovendien is het niet goed om er niets aan te doen, want je hoornvlies kan uitdrogen als je ogen steeds te droog blijven.

Knipper jij wel genoeg?

Droge ogen worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Een van de oorzaken is dat je waarschijnlijk te weinig knippert. Daardoor wordt het traanvocht niet goed over je oogbol verspreid en ontstaat er droogte. Hoe komt het dat je te weinig knippert? Staren is een belangrijke boosdoener. Als je veel achter de computer zit, ga je meer staren en minder knipperen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die achter een beeldscherm werken nog maar vijf keer per minuut knipperen in plaats van twinitg keer. Gamers knipperen nog maar twee keer per minuut.

Droge ogen na laseroperatie

Droge ogen komen vaak voor na een laseroperatie. Het kan zijn dat het bovenste ooglid door de ooglidspreider is beschadigd tijdens de ingreep. Met de spreider kan de chirurg beter bij het oog. Als het bovenste ooglid beschadigd is, ga je minder knipperen en kan het zijn dat het oog niet meer goed sluit tijdens het slapen. Dit heeft tot gevolg dat het traanvocht te snel verdampt.

Eerste hulp bij droge ogen

Maar er zijn nog meer oorzaken die meespelen bij droge ogen. Dieperliggende oorzaken. Als je last hebt van droge ogen, betekent dat dat je ogen niet gezond zijn. En het is echt belangrijk dat  je daar iets aan doet. Zo niet, dan zullen je oogklachten alleen maar toenemen. Tijd voor eerste hulp bij droge ogen dus!


Hoe kom ik voorgoed van mijn droge ogen af?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen


Hennie
Door

Hennie

op 10 Feb 2019

Hey, ik heb dus ergens gehoor dat een https://www.hofkliniek.nl/" rel="nofollow">botox behandeling ook best kan helpen tegen droge ogen. Is dat waar?

Lettie Van Den Heuvel
Door

Lettie Van Den Heuvel

op 24 Jan 2020

Nou wil er ook meer van weten,heb helemaal geen traanvocht meer en ben erg bang

Leven is zo mooi
Door

Leven is zo mooi

op 01 May 2020

ik ook. Ben ook angstig. Ik heb gehoor dat een oogarts in diakenziekenhuis in Zeist een heel klein micropisch plugje in de traanbuisjes heeft gezet bij iemand.

Karin
Door

Karin

op 02 May 2020

Beter ga je aan de slag met de oorzaak van je klachten. Kijk eens naar mijn oogcollege: https://volzicht.nl/oogcollege/

Karin
Door

Karin

op 27 Jan 2020

Dankjewel voor je vraag. Ik kan me voorstellen dat er angst naar boven komt nu er geen traanvocht in je ogen zit.Ik verwijs je graag door naar het korte, krachtige oogcollege voor verdere informatie. Deze is gratis en online.Aan het eind kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.https://volzicht.nl/oogcollege/

Lisette
Door

Lisette

op 13 Mar 2018

Karin, jij neemt toch geen gewone visolie? Alleen de levertraan (eventueel combi met boterolie) van Green Pasture? Omdat gewone visolie zoals je zelf al zegt soms verhit is en zware metalen bevat. Ik was gisteren bij een natuurarts die zei dat ik wel eventueel visolie kan toevoegen maar ik twijfel nu of ik dit moet doen.

Marie-Louise van der Kloot
Door

Marie-Louise van der Kloot

op 11 Feb 2017

Ondanks dat me medicatie werd voorgeschreven door het LUMC voor droge ogen, ging ik naar de drogist. Die heeft me membrassin gegeven, ofwel duindoornbesolie; boordevol omega 3-6-7 en 9. Ik heb heel snel verbetering gemerkt voor de droge ogen. Dit middel helpt bij alle droge slijmvliezen en werkt geleidelijker dan de medicatie.Dus op dit moment was het een prima tip

Sonja
Door

Sonja

op 01 Feb 2017

Beste Karin, ik heb sindskort droge ogen door ontstoken traankliertjes, heb jij advies wat ik kan gebruiken om meer traanvocht te krijgen?

Rosita Hanoeman
Door

Rosita Hanoeman

op 24 Jan 2017

Ik gebruik nu herbalife max en merkte al vershil binnen half uur. Zo bizar,maar was echt blij,want had droge ogen en op een gegeven moment was dat niet prettig meer.

Sonja
Door

Sonja

op 01 Feb 2017

Gebruik je de herbalife max visolie? En waar heb je die gekocht?

Karin
Door

Karin

op 01 Feb 2017

Veel visolie is verhit en bewerkt, onder andere met zware metalen. Ik weet hierover niet hoe dat met herbalife zit, weet wel dat green pasture goede producten levert.

Sonja
Door

Sonja

op 01 Feb 2017

Hallo rosita, waar koop je die herbalife max?

Bianca
Door

Bianca

op 17 Nov 2016

HELP! Ik had op 7 december een afspraak om mijn ogen te laseren. Gisteren bij de laatste controle bleek het dat ik bijna geen Traanvocht aanmaak. Wat bij een ander een tien is , is bij mij een 1. Nu krijg ik volgende week nog een controle maar zoals het er nu naar uit ziet word er niet gelazerd. Heb je tips om meer traanvocht te produceren en dit binnen een week? Mvg bianca

Karin
Door

Karin

op 20 Nov 2016

Ik zou maar eerst goed voor je ogen gaan zorgen. Want een bijwerking van een lasteroperatie is dat je ogen droger kunnen worden. Dat wil je niet hebben als het nu al slecht gesteld is met je ogen. Als je zelf direct aan de gang wilt hiervoor, kan ik je adviseren om naar mijn workshop te komen op 25 november, daar leer je wat je kunt doen voor droge ogen, kijk hier voor meer informatie: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

carla
Door

carla

op 11 Feb 2017

Heb ook last van zeer droge ogen doorn het gebruik van antidepressiva.Druppelen helpt niet dweilen met de kraan open.Gebruik ook de ghee en de levertraan en doe de oefeningen niks helpt afdoende. De oogarts zei dat ik al beschadigng heb aan het hoornvlies.Weet verder niet wat ik hier nog aan kan doen.

Karin
Door

Karin

op 11 Feb 2017

Als je droge ogen krijgt door anti depressiva, ligt daar onder andere de oorzaak. Goed dat je ghee en levertraan gebruikt, maar waarschijnlijk gebruik je veel te weinig. Als je echt begeleiding hierin wilt, dan bied ik dat en kun je via info@volzicht.nl contact opnemen hierover.

Anna
Door

Anna

op 08 Aug 2016

Beste Karin, mijn vriendin zei dat ze al een tijdje last begon te krijgen van vermoeidheid aan haar ogen, tot plots ook haar verzicht begon te verminderen, ik heb ook al gemerkt dat ze niet zo goed tegen het zonlicht kan,zelf wilt ze er niet veel aan doen maar ik zou graag weten wat er aan de hand is ?!

Eva
Door

Eva

op 10 Aug 2016

Hoi Anna wat je vriendin precies heeft kan ik niet zeggen. Het zou wel goed voor haar kunnen zijn om ontspanningsoefeningen te doen, maar dat moet ze natuurlijk zelf wel willen :) Waarom dit ineens is gekomen, weet ik niet, misschien heeft ze een periode van stress gehad? Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Gert, Rein
Door

Gert, Rein

op 15 Jun 2016

Soms misschien moeilijk, maar wel zeer effectief en simpel om te doen (werkt voor mij in ieder geval)Zodra je droge ogen hebt, probeer tranen op te wekken (huilen). Mij lukt het om het vocht op commando in mijn ogen te laten stromen, maar voor een ander kan dit wt lastig zijn. Werkt iedergeval voor mij :)

Natasja Boons
Door

Natasja Boons

op 16 Jun 2016

Interessant Gert, 'gewoon' door de ogen het commando te geven, of ondersteun je dat nog met fysieke oefeningen? hartelijke groeten, Natasja, medewerker VolZicht

Milan
Door

Milan

op 22 Mar 2016

Beste karin, allereerst; geweldige informatie te vinden op deze site m.b.t. De ogen en de zorg hiervan. Ik heb elke ochtend rode ogen, ze doen niet eens echt pijn en jeuken ook niet. Ik ben wel een beetje lichtschuw volgens mij. Verhelpt het smeren van Ghee de roodheid van de ogen denkt u? Groetjes Milan

Karin
Nusha
Door

Nusha

op 12 Feb 2016

Beste Karin, Ik heb last van een droge oog. Twee keer bij oogarts geweest en kreeg Vidisic Carbogel en die hielp niet en dan Carbomeer ooggel. Wat verbaasde mij arts kon niet mijn vraag beantwoorden wat oorzaak is van de droge ogen zijn. Nu ben ik blij dat ik uw site zelf gevonden en ik kan uwe adviezen gebruiken. Een reuze bedankt!

Karin
Door

Karin

op 12 Feb 2016

Graag gedaan!

Siemran
Door

Siemran

op 30 Jan 2016

Beste Karin, Ik had een vraagje of je ook eye pads remover kan maken zonder kokosvet? Groetjes, Siemran

Karin
Door

Karin

op 31 Jan 2016

Dat weet ik zelf niet, misschien krijg je een reactie van iemand anders.

Nassira
Door

Nassira

op 20 Nov 2015

Hey Karin,Ik draag al 5 jaar lang harde lenzen, oke geef al heel vaak aan de dokter wat ik aan mij roden ogen kan doen.. Hij geeft aan dat er niks aan kan doen. Ik dacht meer dat jij misschien tips hebt?Liefst Nassira

Karin
Door

Karin

op 21 Nov 2015

Beste Nassira, Ten eerste stoppen met de harde lenzen. Je ogen ontspannen door ze te palmeren en met mijn voedingstips aan de slag gaan. Ik kan je adviseren om mijn gratis ebook te downloaden en met deze zeven tips aan de gang te gaan: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

ZemZem
Door

ZemZem

op 14 Jun 2017

Beste Karin, Ik heb zelf ook last van droge ogen en ik ben naar de dokter geweest en die heeft mij Vidisic Carbogel E.D.O gegeven maar dat werkt niet. Dus ik vroeg me af wat het beste advies is voor mij om dit te voorkomen. Groetjes ZemZem

Karin
Door

Karin

op 15 Jun 2017

Beste ZemZem, Ik kan je niet 1 advies geven, omdat een probleem als dit meer met zich mee brengt. Als je dit probleem echt goed aan wilt pakken, is het belangrijk om anders voor je ogen te gaan zorgen. Als je dit wilt kan ik je daarbij helpen.

Niels
Door

Niels

op 18 Jan 2016

Hoe zit het nou precies met dat zout? Hoe verbetert dat mijn zicht?

Karin
Door

Karin

op 19 Jan 2016

Beste Niels, Fabriekszout kun je beter niet gebruiken. Keltisch zeezout is een goed zout, dat niet geraffineerd is. Zout is belangrijk voor ons lichaam en onze ogen, omdat we voor 60/70% uit zout water bestaan. Ons waterhuishouding komt overeen met het zoute water uit de zee. En is dus belangrijk voor gezonde ogen. Je kunt het hier bestellen: http://www.keltischzeezout.com/. Keltisch zeezout is ook zo gezond omdat het veel mineralen bevat.

Johan
Door

Johan

op 17 Mar 2015

Ik gebruik nu levertraan met boterolie in maar vind het moeilijk om op te eten. De gel (met chocoladesmaak) is moeilijk door te slikken en ligt nadien nogal zwaar op mijn maag. Mag ik de 1 gram levertraan-visolie-boterolie combinatie oplossen in een half glas heet water en het dan zo opdrinken? Dank je wel

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Mar 2015

Beste Johan, Wat helpt bij het verteren: Drink een half uur voor de maaltijd en het innemen van de levertraan en boterolie een glas lauw water met daarin een uitgeknepen citroen of een scheut appelazijn. Het zuur hiervan versterkt je maagzuur waardoor je het makkelijker verteert. Ik zou het niet oplossen in een glas heet water, dan vernietig je weer belangrijke voedingsstoffen. Wat je wel kunt doen, het verwerken in een smoothie die je kunt maken met volle yoghurt, slagroom, biologische honing of jam, eventueel rauwe eieren.

Amanda
Door

Amanda

op 25 Jun 2014

Oke dankje Karin ik heb het in de natuurwinkel gekocht en slik nu sinds twee ook de levertraan en butteroil van vitavie, duurt het lang vordat je daar het effect van merkt?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Jun 2014

Hoelang dat precies duurt, weet ik niet. Ligt ook aan de ernst en hoeveel je precies slikt. Hier kun je nalezen hoeveel je het beste gebruikt: https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/Een andere goede tip die ik van iemand hoorde die ook heel veel last had van droge ogen: Geklaarde boter op een kaarslont smeren en dan naar de vlam kijken. Veel succes!

Amanda
Door

Amanda

op 21 Jun 2014

Hoi Karin,Ik heb sinds 4 weken heel erg ast van mn ogen ik draag altijd lenzen maar draag nu al een tijd alleen nog maar mn bril, ik denk dat t bij mij een vitaminetekort kan zijn ik ben al geruime tijd op dieet misschien dat ik te eenzijdig eet. Mijn vraag is waar vind ik dan goede ghee? groet Amanda

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 21 Jun 2014

Kun jezelf maken, even googelen op internet. Of anders bij de natuurwinkel. Belangrijk ook om veel verzadigde vetten te gaan eten en cholesterol. Het mooie is dat je daar juist van afvalt.

c van linder
Door

c van linder

op 11 May 2014

1jaar geleden ooglidcorrectie gehad heb nog steeds last van droge ogen, voor de nacht gebruik ik oogdruppels, ogen sluiten niet goed(na operatie)kan dit nog goed komen of kan dit lang duren?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 12 May 2014

Die vraag kun je beter stellen aan de persoon die de operatie heeft uitgevoerd. Ik kan je wel helpen de gezondheid van je ogen weer te verbeteren, wat kan helpen bij je klachten. Je kunt beginnen met het downloaden van mijn gratis e-book: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/ Ook is deze oefening goed voor je om te gaan doen: https://volzicht.nl/knijpen/

Josephine
Door

Josephine

op 27 Apr 2014

Beste Karin, Hartelijk dank voor je reactie. Ik zal naar geklaarde boter zoeken en intussen de lijnzaadolie uitproberen. Fijne zondag, Josephine

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 27 Apr 2014

Dank je Karin. Ik heb t ook al geprobeerd en 't pitst enorm, die lijnzaadolie. Geen goed idee van mij dus i.d.d.. Dank je voor de reactie. Ik ga op zoek naar geklaarde boter. Groeten kim.

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 25 Apr 2014

Kan ik ook 'n druppel lijnzaadolie in m'n ogen druppelen ?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 Apr 2014

Ik ben meer een voorstander van Ghee, of te wel geklaarde boter, omdat een verzadigde vet is, net als je lichaam zelf uit verzadigde vet bestaat, en het daarom beter op zal nemen.

Josephine
Door

Josephine

op 24 Apr 2014

Beste Karin, ik hoorde pas dat een druppel lijnzaadolie in de ooghoeken cataract kan bestrijden, en zelfs een operatie kan voorkomen. Zou dit inderdaad helpen? Wat is jouw advies?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 Apr 2014

Beste Josephine, De druppel lijnzaad in de ooghoeken is mij nog niet bekend. Ik zou zeggen, probeer het uit en dan hoor ik graag terug wat de resultaten zijn. Wie weet kan het andere mensen weer helpen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 Apr 2014

Maar ben wel meer voor geklaarde boter, omdat dit verzadigd vet is, en herkenbaar voor je lichaam.

Kelly
Door

Kelly

op 10 Apr 2014

Hallo Karin, sinds een week heb ik hele pijnlijke droge ogen. Inmiddels begin ik een beetje door te draaien. Ik ben bij een optometrist geweest en behalve dat ik drogen heb is er niets mis met mijn ogen. Hij kon ook niet waardoor ik droge ogen heb.Ik heb het gevoel alsof ik de hele dag buiten heb gestaan, moeie warme ogen. Al ben ik net een uur wakker. Ik voel me er gewoon beroerd door. Alsof ik klappen op mijn ogen heb gehad.Ik werk op kantoor, maar probeer echt te letten op mijn beeldscherm werk en op het knipperen. 4 x per dag druppel ik met Hypromellose. Ik begin een beetje radeloos te worden want het houdt niet op 24/7 voel ik me zo. :-( Heb jij misschien goed advies.

Jules
Door

Jules

op 03 Jan 2016

Hoi Kelly, Ikzelf heb al jaren last van droge ogen op dezelfde manier als je beschrijft. De oogarts zei tegen mij(als 15-jarig meisje) gebruik deze druppels maar 5 keer per dag, dat scheelt. Geen oplossing niks, alleen: je mag de rest van de leven blijven druppelen. Later ben ik, net als jij, bij een optometrist geweest. Zij zei dat het vet, wat ervoor zorgt dat je traanfilm lang genoeg blijft liggen(rond de 10-15 seconden) bij mij stolt in de buisjes. Hierdoor worden mijn oogleden opgezwollen en pijnlijk en blijft mijn traanvocht slecht 3-5 seconden liggen. De oplossing: een eye-pad kopen(nee, geen Ipad, haha) en na het gebruik daarvan je ogen even goed masseren. Bij mij helpt het best wel. De warmte maakt het vet vloeibaar en het masseren krogt het uit de buisjes. Wat vooral goed helpt is de tip van je oogleden samenknijpen. Ik weet dat het bericht al ouder is, maar ik heb er al jaren last van en ben vast niet de enige

Fabienne
Door

Fabienne

op 24 Apr 2016

Dag Jules, Wat is een eye pad ? Ik heb ook last van mijn ogen door chemische verbranding en ben ook op zoek naar oplossing want het is soms niet te harden Dank, Fabienne

Karin
Door

Karin

op 25 Apr 2016

Beste Fabienne, Plaats je handen voor je ogen en palmeer, dat kan al heel veel goeds doen. Ga daarnaast met de voedingtips aan de gang om je ogen weer aan te sterken.https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/

Karin
Door

Karin

op 04 Jan 2016

Hoi Jules, Dank je wel voor deze tip!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Apr 2014

Beste Kelly, Droge ogen kunnen komen door een tekort aan vitamine A en verzadigde vetten in de voeding. Je kunt er hier meer over lezen: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/ Ik weet niet hoe lang je al druppelt met Hypromellose, maar het kan best zijn dat deze druppels als bijwerking droge ogen hebben. Ik zou eerder ghee gaan gebruiken, zoals uitgelegd in dit artikel. Ik heb ook van diverse mensen vernomen dat het kijken naar een vlam, waarvan de lont is ghee is gedoopt, ook helpt bij droge ogen.

Dej
Door

Dej

op 02 Jul 2015

Snap niet dat puur door kijken naar iets dat helpt.... ...?2 Wat is boterolie, waar haal ik t3 Ipv thee kan je ook kokosolie boter gebruiken? Ghee lastig te maken, kokosolie hen ik. Maar is wel hard.

Karin
Door

Karin

op 03 Jul 2015

Boterolie van Green Pasture kun je bestellen bij www.vitavie.nl. Het is olie gemaakt van de melk van runderen die snelgroeiend gras hebben gegeten. Dat is voorjaar en najaarsgras. Daar zit veel vitamine K2 is, is goed voor de ogen en hersenen, zeker gecombineerd met levertraan van Green Pasture. Ik heb het nooit geprobeerd met kokosolie. Probeer het eens uit, als je kokosolie opwarmt dan smelt het. Ghee kun je ook bij de natuurwinkel kopen.

cvdkolk
Door

cvdkolk

op 05 Mar 2014

Hartelijk bedankt voor de snelle reactie, super, ben meteen visolie gaan halen in combinaties met levertraan, hoop dat de tranen wegblijven,groetjes Han

cvdkolk
Door

cvdkolk

op 05 Mar 2014

Hallo karin, ik heb heel veel last van tranende ogen, zo gauw als ik buiten kom lopen de tranen over mn wangen, ik heb hier voor aln2 keer druppels gehad, maar het komt steeds weer terug, wat kan ik gebruiken hiervoor, de arts zei dat ik droge ogen had, ondanks de tranen die rijkelijks over mn wangen vloeien, groetjes han

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 05 Mar 2014

Dat klopt, de tranen komen door droge ogen. Je kunt de ghee uitproberen voor het slapen gaan, staat hierboven beschreven. Droge ogen ontstaan ook door voedingstekort in de ogen, te weinig vitamine A. Hier kun je meer lezen hoe je zorgt dat je goede vitamine A binnen krijgt en waarom je die nodig hebt: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/

joke
Door

joke

op 07 Feb 2014

hoi, ik had vorig jaar een hevige zonnesteek in Bali, met verbrande lens in linkeroog en zeer droge ogen, vooral snachts. ik krijg oogdruppels, optiva en omega 3,6 en vaseline met vit a. ben niet zo voor die medicijnen, de oorzaak blijft, dit zijn enkel wat middeltjes voor jaren ver. wat doe ik ermee, thanx, joke

Karin Hogenboom
Caroline Toorneman
Door

Caroline Toorneman

op 20 Jan 2014

Ik las hier de tip om ghee te gebruiken tegen droge ogen. Stomme vraag misschien maar moet je de ghee op je oogleden smeren of echt in je oog? Heb sinds de overgang erg veel laat van droge prikkende rode ogen namelijk!Alvast bedankt,Caroline

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 21 Jan 2014

Helemaal geen stomme vraag. Je smeert het op je onderste ooglid, dan komt de ghee vanzelf op je ogen terecht. Ga ook goede levertraan slikken, te bestellen bij www.vitavie.nl gecombineerd met de boterolie, die kun je daar ook bestellen. Dit zal je ogen ook vochtiger maken.

patty
Door

patty

op 20 Nov 2015

Inderdaad eigenlijk een goeie vraag Heb het nu allemaal ontdekt en zeer interessant En kan je het ook in je oog druppelen en hoe vaak mag je dat doen per keer een druppel of per week of per maand ?

Karin
Door

Karin

op 21 Nov 2015

De geklaarde boter kun je ook druppelen als hij nog warm en vloeibaar is. Let er wel op dat het niet te warm is. Je kunt geklaarde boter ook heel makkelijk zelf maken, even googelen voor recepten. Je doet dit voor het slapen gaan, je ogen worden er namelijk heel vet van. Dat kun je iedere dag doen.

patty
Door

patty

op 28 Nov 2015

harstikke bedankt karin echt geweldig hoe je mensen helpt alle respect nog 1 vraagje zelf maken hoef niet maar welke raad je me aan om te kopen de fles op de foto van green pasture x factore gold is dat een goeie mvg

patty
Door

patty

op 20 Nov 2015

Trouwens bedankt voor de E-book

Karin
Door

Karin

op 30 Nov 2015

Om in je ogen te druppelen kun je ook gewoon geklaarde boter van de natuurwinkel gebruiken.

Anne
Door

Anne

op 23 Sep 2013

geen biogarde roer oid? iemand zei me dat biogarde en kwark beter waren (dat dieet was gebaseerd op een anti gist en suikervrij voedingspatroon). Dus voor mij, beter.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Sep 2013

Nee, wel biologische yoghurt, volgens mij is dat ook goed. En ik maak zelf kefir.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Sep 2013

Zacht gekookt is het beste. Aardappelen zijn inderdaad zetmeel en dit wordt in je lichaam omgezet in glucose. Tevens zeggen ze van aardappelen dat het familie is van de nachtschade en daardoor een giftige plant. Ik eet het soms nog wel hoor. Ik eet volle yoghurt.

Anne
Door

Anne

op 23 Sep 2013

ps: sorry je zei laatst al dat je je eieren ook gebakken eet met lever, overbodige vraag :)

Anne
Door

Anne

op 23 Sep 2013

Ok dan is dat het denk ik, teveel zoet fruit (inclusief gedroogd).Ik had laatst een leuk gesprek met een meisje op school, die ook een beetje eet zoals onze voorouders dat deden. Haar overgrootoma had nog goede ogen op haar 91e!Eet jij je eieren alleen rauw door shakes heen en gebakken of ook gekookt?Wat eet jij voor yoghurt, alleen volle (en dan biologisch)? Ik had biogarde stand vanochtend. Volle biogarde (roer) vind ik niet zo, dan is het net of ik slagroom eet.Gekookt ei vind ik wel lekker. Ik heb het nu mee met salade.Gekookte aardappelen zijn volgens mij ook helemaal niet zo goed (zetmeel) of wel?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Sep 2013

Hoi Lisette, Het is altijd goed om voor of na het poetsen van de tanden een half uur te wachten. Maar wat vooral belangrijk is voor sterke tanden, voldoende mineralen eten, bijvoorbeeld uit beestenbottenbouillon. Voor het recept hiervan kun je hier klikken: http://www.voedingisgezondheid.nl/recepten.html Of de watten in je hoofd alleen van de fluoride komt, dat weet ik niet. Ook suiker kan dit veroorzaken. Bedenk dat in zoet fruit ook een hoop suiker zit in de vorm van fructose. Helemaal in gedroogd fruit. Daarin minderen is ook heel belangrijk. Beter kun je zuurder fruit eten, maar ook daar niet teveel van.

anne
Door

anne

op 23 Sep 2013

`Hoi Karin Als je gaat poetsen met Keltisch zeezout, kun je dan geen fruit meer eten? Omdat dit zuren zijn? En gedroogd fruit? En walnoten?Ik heb het gevoel dat mijn tanden kwetsbaarder worden als ik met keltisch zeezout poets. Ik heb nu de plantentandpasta van weleda, maar dan denk ik zelf dat keltisch zeezout beter is.Koffie kan dan zeker ook niet meer? Ik heb bepaalde klachten namelijk soms dat ik mij helemaal niet kan concentreren en watten in mijn hoofd heb en een branderige keel heb; kan dit door de fluoride komen?gr Anne

Els van der Veen
Door

Els van der Veen

op 07 Aug 2013

Hallo Karin, Ook ik heb extreem droge ogen, en slijmvlies van het oog dat verkleefd is. Oogarts weet het ook niet meer. Tevens heb ik elk uur van de dag een korrel gevoel , wat vreselijk irritant is, Gebruik vidisic gel, enige dat wat helpt! Ik ben erg radeloos ! Heb het nu al vanaf november 2012, Hart. Gr. Els

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 08 Aug 2013

Hoi Els. Wat vervelend zeg. Omdat Karin nog op vakantie is, beantwoord ik je even. Gebruik je lenzen of een bril? Ik zou adviseren deze sowieso te minderen. En zit je verder vaak achter de computer/tv of lees je veel? Voldoende knipperen is echt heel belangrijk. Misschien is het een idee om elke dag wat ooggymnastiek te doen. Zoals je ogen naar links/rechts, boven/onder bewegen, en kringetjes draaien. Beweging van je ogen is heel belangrijk. Veel natuur opzoeken kan ook helpen. Karin vertelde me eens dat ze s avonds voor het slapen gaan haar ogen insmeerde met ghee (soort boter), ook in haar ogen en dat dat een heel fijn effect had. Misschien ook eens proberen? (of met kokosboter). Veel succes ermee! groetjes Eva

de Jong
Door

de Jong

op 27 Apr 2013

Ik heb ook oogdruppels van de oogarts gekregen voor droge ogen. Tevens zalf. Elke avond doe ik de zalf met een spatel in de ogen. Gaat heel snel. Druppels gebruik ik NOOIT....Wel maal ik dagelijks vers lijnzaad, heel anders dan gebroken zaad uit de winkel, dat is al lang niet meer vers. Wekenlang in de winkel. Ik maal het en eet het meteen.Dat werkt geweldig.... Heb af en toe nog wel wat klachten, maar eigenlijk is het probleem, waardoor ik behoorlijk in paniek was, over....wel volhouden....Ook doe ik er een flinke scheut lijnzaadolie door. Alles op kwark of volle joghurt. Zoeten met honing.Perfect ontbijt en... zie google waar het zaad nog meer goed voor is.. wondermiddel....Ik eet ook vaker een ei sinds Karin. heeeerlijk en goed voor de ogen.Had tijd niet gekeken op karins site, want klacht is over, maar ben weer opnieuw gemotiveerd, in dit geval om beter te leren slapen.Zou top zijn, als ik dat voor elkaar krijg, Karin zelf had dit probleem ook, en nu niet meer, dus het werkt blijkbaar.Karin, gefeliciteerd met je 3 jaar Nwe ogen en alle succes!!!

Rensia de Troije
Door

Rensia de Troije

op 14 Apr 2013

Hallo Karin. Ik ben erg blij je site ontdekt te hebben. Ook ik heb veel last van droge ogen en nu met de zon leek het wel of er een waas op kwam toen ik zat te lezen met mijn zonnebril op. Nu ga ik meteen beginnen met je oefeningen. En laat je graag het resultaat weten. Dank je wel. Groeten.

Carleer Christina
Door

Carleer Christina

op 08 Jan 2013

Beste Karin,Ik ben een dame van 56 j en ben bijziend, draag alleen een bril bij het autorijden (niet altijd) heb ook lang lenzen gedragen maar doordat ik nu ook een beetje verziend word lukt dit allemaal niet zo goed meer... Hoe ik bij jou terecht kwam: "ik heb sinds november 2012 regelmatig een terugkomende stekende pijn, zoiets als naaldenprikkels in mijn ogen met daarop dan water die uit mijn oog loopt enz.het begon rechts en nu momenteel rechts.Dan weer een paar dagen of week alles ok en daar is het weer....!! Volgens de oogarts heb ik te droge ogen, dus druppelen met Hyabak maar zelfs dan komt mijn pijn terug, de huisarts die denkt dat ik migraine op mijn ogen heb...dus met Cafergot zou ik dit eens kunnen testen maar ik ben spijtig genoeg tegen medicatie en hoop dat ik op een andere manier kan geholpen worden....?? Ik ga je boek zeker kopen als dit een hulpmiddel kan zijn waarom niet !! Groetjes Christina

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 08 Jan 2013

Beste Christina, Medicijnen hebben ook vaak bijwerkingen, dus het is goed dat je een andere weg probeert. Veel mensen met droge ogen hebben baat gehad bij verschillende oefeningen en tips.

Reactie plaatsen