Mijn kind is bijziend

Een bijziend kindEen bijziend kind kan behalve problemen op educatief gebied (slecht zicht op het schoolbord) ook een hoop problemen ontwikkelen op lichamelijk en emotioneel gebied. Een bekend verschijnsel is bijvoorbeeld dat het kind vaak over hoofdpijn klaagt, minder duidelijk zijn de gevolgen op emotioneel en sociaal niveau.

Bijziend betekent vaak geïsoleerd

Een kind dat bijziend is, kan zich heel onzeker gaan voelen. Het spelen op het schoolplein gaat lastiger omdat hij/zij bijvoorbeeld de bal niet goed ziet aankomen of niet kan zien welk vriendje of vriendinnetje daar verderop staat. Veelal ontwikkelt het kind faalangst en voelt zich steeds meer geïsoleerd. Het feit dat het lastiger is om in de klas de concentratie te behouden en de leerachterstand die daarmee opgebouwd wordt, draagt bij aan het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn. Dit is natuurlijk een doemscenario, maar wel eentje dat vaak voorkomt! Een kind kan in een negatieve spiraal terecht komen.

Geschiedenis

Lang heeft men gedacht dat bijziendheid werd veroorzaakt door vaak ingespannen dichtbij kijken. In diverse statistieken uit in Amerika en Europa bleek dat de meeste kinderen een goed gezichtsvermogen hadden toen ze op school kwamen, maar in de loop der jaren bijziend werden. In Europa zijn veel pogingen gedaan daar wat aan te verbeteren en diverse suggesties van oogspecialisten werden in de praktijk gebracht. Denk dan aan ergodynamische aanpassingen, lettertypes, werkhouding etc. Maar de laatste 15 jaar is men meer tot het inzicht gekomen dat juist het ingespannen verderweg kijken (schoolbord) een negatieve invloed heeft op kinderen met een erfelijke aanleg voor bijziendheid. Toch hechten de meeste autoriteiten helaas weinig belang aan eventuele voorzorgsmaatregelen op scholen.



Bijziend door inspanning

Bijziend kind genezen met Snellen kaartTegenwoordig weet men dat de belasting om naar een dichtbij gelegen punt te kijken geen bijziendheid veroorzaakt. Bijziendheid wordt juist ontwikkeld door de inspanning om onbekende objecten op afstand te zien. Vertrouwde objecten hebben dat effect niet, waarschijnlijk omdat men daar ontspannener naar kijkt. De beste methode om bijziendheid bij schoolkinderen te voorkomen is om het kind regelmatig te belasten met het kijken naar vertrouwde objecten op afstand. Een goede manier is om daarvoor de Snellen-testkaart te gebruiken. Als de kinderen deze test uit hun hoofd kennen, wordt het een vertrouwd object en door het dagelijks een minuutje te gebruiken, kan bijziendheid voorkomen en genezen worden. In Gran Forks, Noord Dakota werd deze manier 8 jaar lang getest. Men hing de Snellen testkaart voor in de klas en de kinderen kregen de opdracht hier elke dag met allebei de ogen afzonderlijk naar te kijken. Na die acht jaar werd het percentage bijziendheid teruggebracht van 6% naar 1%! Later werd de methode op grotere schaal toegepast op openbare scholen in New York. Daar is een geval bekend van een klas met 27 kinderen met oogproblemen, waar er 25 van genazen!

Snellen- testkaart

De bedenker van de Snellen-testkaart is (uiteraard) Dr. Snellen. Hij was professor oogheelkunde aan de Universiteit van Utrecht en had de test met letters en figuren van verschillende grootte, oorspronkelijk ontworpen om het gezichtsvermogen te testen. Later stelde men dus vast dat de kaart ook heel erg waardevol was voor het oefenen van de ogen.



Preventie en genezing

Juist vanwege het ontstaan van een negatieve spiraal in de educatieve en persoonlijke ontwikkeling van het kind dat bijziend is/wordt, is preventie en genezing van bijziendheid onder schoolkinderen daarom van vitaal belang. Een bril aan laten meten geeft natuurlijk direct verlichting en is een korte-termijn oplossing, maar het is geen oplossing voor het onderliggende probleem. Veel beter is om het oogprobleem bij de wortel aan te pakken of zelfs proberen te voorkomen. De sleutel hierbij ligt in het leren kijken op een ontspannen manier. Een bijziend kind heeft vaak overspannen oogspieren. De oogspieren spannen zich in als er iets dichtbij gelezen of nauwkeurig bekeken moet worden. Blijven de spieren in deze gespannen stand staan, dan is het zicht in de verte vaag. Ook het ‘turen’ naar onvertrouwde objecten (lees tekst e.d. op het schoolbord) veroorzaakt deze spanning in de oogspieren en zo wordt het kind dus bijziend.

Goede verlichting

Ook is buiten zijn belangrijk voor kinderen. Uit onderzoek is gebleken hoe meer uren kinderen binnen doorbrengen, hoe groter de kans op bijziendheid. Dus veel naar buiten en goede verlichting op school doet ook heel veel goed voor de ogen. Volspectrumdaglichtlampen zorgen er niet alleen voor dat de ogen minder vermoeid en gespannen raken. Ook neemt het ziekteverzuim af en gedragsproblemen bij kinderen. In 1973 is er al uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van deze verlichting in klaslokalen.

Spelenderwijs oefenen

[caption id="" align="alignleft" width="267"]Schommelen voor bijziend kind Schommelen is een goede oefening voor bijziend kind[/caption]


De ouders kunnen met het kind thuis werken aan oefeningen voor het oog. Je kunt daarvoor mijn gratis e-book met zeven gratis tips om goed te gaan zien downloaden. De oefeningen lenen zich er uitstekend voor om het met het kind tot een spelletje te maken dus kan het nog leuk zijn ook! Omdat een negatieve vooronderstelling natuurlijk moeilijk te bewijzen is, kan absoluut niet bewezen worden dat bijziendheid op die manier te voorkomen is. Maar het is in het verleden wel degelijk bewezen dat kinderen na de behandeling niet meer bijziend waren, dus als er ook maar de geringste kans is om op deze manier de bovengenoemde tragedie te voorkomen, zou dat toch met beide handen aangegrepen moeten worden.

Bescherm je bijziende kind

Bescherm en help je kind door niet meteen genoegen te nemen met de uitspraak van de oogarts dat er een bril moet komen. Zoals je hebt kunnen lezen, kan er dus heel erg veel bereikt worden met het trainen van de ogen en het aanleren van andere kijkgewoonten. Je kunt je kind er zeker geen schade mee berokken en als het daardoor de kans krijgt te genezen en zonder bijziend te zijn (en dus bril!) door het leven te gaan, is dat toch zeker de moeite waard!


Wat heeft uw kind nodig om goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten samen met jouw kind. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen


Rme
Door

Rme

op 11 Sep 2020

Hoi!Mijn dochtertje heeft bij 2 verschillende oogartsen metingen gehad en daarbij kwam uit dat ze een “sterkte” heeft van - 0,50. De eerste oogarts liet me erg schrikken en schreef gelijk een bril voor. De tweede vond het nog echt niet nodig..Ik geef mijn dochter geen tablet. Televisie kijken doen we kort; daarna zet ik het uit en doen we wat anders. Ik ga zo veel mogelijk naar buiten toe met haar.Wat zou ik nog meer kunnen doen voor mijn dochtertje om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt? Ze vertellen zoveel negatieve dingen die kunnen gebeuren dat je echt denkt dat ze een ernstige ziekte heeft.Groetjes!

Karin
Door

Karin

op 15 Sep 2020

Blijf goed bij je eigen gevoel.Je kunt er extra informatie mijn oogcollege bekijken, om je dochter verder te helpen:https://volzicht.nl/oogcollege/

Rob Goessen
Door

Rob Goessen

op 04 Dec 2017

Hallo mevrouw Hogenboom, We zijn vandaag met onze zoon van 11 naar de zoveelste afspraak geweest naar een oogarts. Nu zijn de resultaten, rechts : - 5,75 en links: -7.25 Ons werd een folder meegegeven over Myopie. Bij zoeken en lezen op Internet maak ik me ernstige zorgen over de mogelijke gevolgen. Ik lees zelfs kans op blindheid op latere leeftijd! Heeft U enig advies over wat te doen buiten de tips over gebruik van bijvoorbeel tablet, tv en degelijke?

Karin
Door

Karin

op 05 Dec 2017

Beste Rob, Je zoon kan hierin zeker doen om de ogen weer te verbeteren. Dat vraagt wel van hemzelf dat hij tijd en aandacht geeft aan het doen van oefeningen. Ik heb daar een goede online programma voor waar hij zelf en samen met jullie aan de gang kan gaan.

Giri
Door

Giri

op 07 Jun 2022

Hoe gaat het nu ? Ik zit nu met mijn. Zoontje ook in deze situatie

Nur
Door

Nur

op 30 Oct 2017

Mijn zoon van 4 jaar heeft een bijziend oog. De sterkte van de ogen zijn van -5.75 naar -4.25 gegaan. Dit binnen een jaar. Achteraf bleek de eerste bril te sterk te zijn. Bijkomend probleem dat hij had is de neiging scheel te kijken. Nu dachten we voor een ander bril te gaan. Wat is uw advies?

Karin
Door

Karin

op 30 Oct 2017

De ogen van uw zoon zijn nog volop in ontwikkeling. Een bril voor de ogen zetten gaat deze ontwikkeling tegen. Beter is het om geen bril te gebruiken voor hem.

Nur
Door

Nur

op 30 Oct 2017

Is het niet te hoge sterkte om zonder bril te doen. Wordt zijn zicht wereld niet te klein?

Karin
Door

Karin

op 30 Oct 2017

Probeer eens uit met hem, hoe dat voor hem is. Grote kans. dat hij prima ziet zonder bril. Ik kan me voorstellen dat je hier wat dieper op in wilt gaan en persoonlijk advies hierover wilt, ik kan je adviseren om in dat geval een inzichtsessie te boeken: https://volzicht.nl/persoonlijke-inzichtsessie/

Giri
Door

Giri

op 21 May 2022

Ik ziet hier ook mee

Astrid
Door

Astrid

op 16 Jan 2017

Hello, ik heb een dochter van bijna 7 jaar oud, twee weken geleden kregen wij te horen dat zij een bril nodig heeft; er is een test en een meting gedaan. Is sit wel 100% betrouwbaar?? Ik twijfel omdat zij wilt zoooo graag een bril hebben dat ik heb het idee dat zij de test niet helemaal goed deed om aan deze resultaat te komen... kan dat??Haar voorgeschreven sterkte is:Rechts: -2.0 en links: -2.0Help aub!! Alvast bedankt

Karin
Door

Karin

op 17 Jan 2017

Dat kan inderdaad. Waarom wil zij zo graag een bril hebben? Als je begint aan een bril, gaan de ogen zich aan de afwijking aanpassen en uiteindelijk wordt haar zicht er slechter door.

Daisy
Door

Daisy

op 08 Jan 2017

Onze dochter van 6 heeft door de orthoptist een bril voorgeschreven gekregen. De uitslag kwam voor ons als een totale verrassing. We hebben nooit iets aan der gemerkt. Ze draagt de bril wel goed maar ze vergeet deze ook wel eens op te zetten. Naar onze mening is het verschil heel minimaal/ merken eigenlijk weinig verschil. Is het zo dat door het dragen van een bril de ogen achteruit kunnen gaan? Eind volgende maand moeten we terug op controle waarbij ze ook kijken of het linkeroog misschien afgeplakt moet worden. Graag horen wij jou mening. Oogsterkte rechteroog is +3.25 = C -1 x 12 en linkeroog is +4.25= C -2.75 × 168. Mvg Daisy

Karin
Door

Karin

op 10 Jan 2017

Een meting is altijd een moment opname. Dat jullie nooit iets gemerkt hebben, zou mij aan het twijfelen zetten of ze wel echt zo slecht ziet. Bovendien worden haar ogen alleen maar slechter van een bril. Ook afplakken is heel traumatisch voor een kind, heeft maar weinig effect en je haalt het licht weg uit het oog. Je kunt wel afplakken, liever met een ooglapje, verkrijgbaar bij een apotheek, maar houd een deel van het oog ook vrij, door een stuk van de zijkant af te knippen. Doe het alleen thuis en op spelende wijze, door bijvoorbeeld een balspel met haar te doen. Als ze het weer af wil, laat haar het dan afzetten. De volgende dag kun je het weer even op spelende wijze doen.

Henk van der Velden
Door

Henk van der Velden

op 27 Nov 2016

Beste Karin, wat voor oefeningen kan ik doen qua beweging voor mijn ogen? En wat bedoelt u eigenlijk met rust en ontspaning? Welke 'rust en ontspanningoefening' kan ik dan uitoefenen? B.V.D.

Karin
Door

Karin

op 28 Nov 2016

Wandelen is al een goede bewegingsoefening voor de ogen, buiten in de natuur geeft dit ook rust en ontspanning. Daarnaast zijn er diverse specifieke oefeningen die je kunt doen. U kunt eens beginnen met het downloaden van mijn gratis ebook: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

Jeffrey
Door

Jeffrey

op 22 Oct 2016

Hallo, ik ben een jongen van 14 jaar en ik heb een scherpte van -1, ik sta op het punt een bril of lens te nemen, maar nu ik dit heb gelezen heb ik me bedacht. Maar hoe kom ik nou aan zo'n snellen testkaart? En hoe lang duurt het ongeveer tot mijn ogen helemaal weer gezond is? Wilt u alstublieft snel reageren want ik zou het heel fijn vinden als ik zonder hulpmiddelen voor de ogen door het leven kan

Karin
Door

Karin

op 23 Oct 2016

Beste Jeffrey, Om te zorgen dat je ogen weer kunnen herstellen is het belangrijk om geen bril of lenzen te nemen. Om je ogen weer te laten herstellen is het belangrijk dat ze anders gaan leren zien. Heb je mijn gratis ebook al gedownload voor zeven tips om goed te gaan zien? https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

Tamara
Door

Tamara

op 17 Oct 2016

Mijn dochter heeft sinds haar 3e een bril. Haar ogen hadden een afwijking van +5.25 en +5.75. Wij waren erg geschrokken en hebben op advies een bril aangeschaft. Momenteel heeft zij +5,25 en +7, er is tegen ons gezegd dat deze gegevens niet zullen verminderen. Maar als ik nu jouw reacties lees heb ik bijna spijt dat ik deze bril zo snel heb gekocht. Heb je nog tips of is het mogelijk om haar ogen te verbeteren?

Karin
Door

Karin

op 17 Oct 2016

Beste Tamara, Mijn eerste tip, is de bril af te laten. Kinderen kunnen heel snel herstellen als ze geen bril dragen.

Martijn
Door

Martijn

op 10 Feb 2016

Ik ben 36 en heb min 4 en min 4.25 cylinder van 2 in beide ogen. Toen ik 16 was zwaar ongeval gehad toen van min 1 naar min 3 .5 gegaan. Kan ik mijn ogen gaan trainen voor beter zicht en de min waarde omlaag brengen

Karin
Door

Karin

op 10 Feb 2016

Beste Martijn, De basis is ontspannen, niet trainen. Daar kun je zeker mee aan de gang gaan. Omdat je een ongeval hebt gehad, adviseer ik je ook om een behandeling Atlas Profilax te laten doen gecombineerd met behandelingen Cranio Sacraal therapie. Je kunt er in dit aritkel meer over lezen: https://volzicht.nl/oogklachten/strabisme/alternatieve-behandelingen-bij-strabisme/. Dat gaat over strabisme, maar daar worden wel de behandelingen uitgelegd.

Yvette Plantinga
Door

Yvette Plantinga

op 02 Dec 2015

Het valt me op dat het hier met name over bijziendheid gaat. Bij mijn zoon van 3,5 is net +5 a +6 gemeten, dit is verziendheid als ik het goed heb begrepen. Gelden hiervoor dezelfde tips en oefeningen? Heb je goede ervaringen met het herstel van kinderen die verziend zijn?

John Long
Door

John Long

op 10 Jan 2017

Hallo Yvette, hoe was het resultaat nu in 2017, mijn zoontje 2,5 ook +5 en +6

Karin
Door

Karin

op 04 Dec 2015

Ja, dezelfde oefeningen tellen voor verziendheid. Bij jonge kinderen gaat het herstel vaak heel snel.

marion
Door

marion

op 06 Nov 2015

Mijn zoon van 3,5 is bijziend en heeft links een sterkte van -7 met een cilinder van 2 en rechts -5,75 en een cilinder van 2,5. Ik schrok hier erg van. Ik heb zelf ook een behoorlijke sterkte, maar op zo n jonge leeftijd, vind ik die sterkte toch wel heel veel.... Hij moet nu een bril. Wat zouden jullie aanraden gezien deze sire?

Karin
Door

Karin

op 09 Nov 2015

Beste Marion, Een bril maakt zijn zicht alleen maar slechter. Terwijl kinderen ook heel snel weer kunnen herstellen. Ik zal je een link meesturen waar je bij kinderen allemaal op kunt letten: https://volzicht.nl/oogklachten/kinderen/ Mocht je gerichter advies willen, doe ik ook privé lessen.

Anthony
Door

Anthony

op 12 Oct 2015

hallo, bij de consultatie bureau is er achtergekomen dat onze zoon van 3 jaar niet goed ziet met zijn linke oog. vandaag bij de orthoptist geweest. het blijkt dan onze zoon een afwijking van min 8.75 heeft. dit is voor ons heel erg schrikken. over paar dagen weer een afspraak bij een oogarts, ze gaan proberen lenzen op sterkte bij hem met combinatie van de pleisters. heeft iemand hiermee ervaring? alvast bedankt. met vriendelijke groet, Ton

Karin
Door

Karin

op 13 Oct 2015

Het oog afplakken kan voor een kind heel traumatisch zijn. Ik heb een vrouw van 81 gesproken die er nu nog een trauma van had. Een bril en ook het afplakken van het oog doet uiteindelijk niets aan de oorzaak van het probleem. Je kunt op spelende wijze oefeningen doen, met een ooglapje, om het oog weer te activeren. Ook zijn er alternatieve therapieën die je toe kunt passen. Ik raad je aan ook dit artikel eens te lezen: https://volzicht.nl/oogklachten/strabisme/alternatieve-behandelingen-bij-strabisme/. Wil je meer weten over alternatieve oefeningen, kun je altijd contact met me opnemen via info@volzicht.nl

Eveline Maris
Door

Eveline Maris

op 31 Jul 2015

Beste Karin,Zojuist kreeg ik van de oogarts de diagnose dat mijn zoon van bijna 3,5 een oogafwijking heeft van -5,25 & cylinder -1 en aan het andere oog -0.5. Natuurlijk wordt een bril aangeraden en over een maand of 3 waarschijnlijk een pleister. Zou jij ook bij zo'n sterke afwijking geen bril opzetten? Misschien soms wel soms niet? Bovenstaande tips (naar buiten, oefeningen, ontspannen kijken naar iets bekends, aarden) ga ik in praktijk brengen.Dank alvast voor je reactie, Eveline

Eva
Door

Eva

op 31 Jul 2015

Hoi EvelineEen bril opzetten inderdaad soms wel en soms niet, dus alleen wanneer het echt nodig is. Fijn dat je bezig gaat met de tips. Weet dat een meting bij de oogarts niet alles zegt: https://volzicht.nl/wat-zegt-een-oogmeting/ Karin is op dit moment nog op vakantie. Voor meer vragen kun je mailen naar info@volzicht.nlHartelijke groetEva, medewerker VolZicht

Eveline Maris
Door

Eveline Maris

op 01 Aug 2015

Beste Eva,Dank voor je reactie. Vandaag een verrassende reactie van de opticien: die vond het onzinnig en zelfs schadelijk een bril te maken met meer dan 3 dioptrieën verschil tussen links en rechts. Het beeld wordt dan links en rechts zo verschillend van grootte dat de hersenen de twee beelden niet meer over elkaar kunnen leggen en je dus hoofdpijn krijgt. Zijn advies was het glas voor het slechtste oog minder krachtig te maken, zodat het verschil niet te groot wordt. En dan op latere leeftijd lenzen (waarbij dat probleem niet speelt). Zo zie je maar weer dat zelfs in de reguliere hoek de meningen erg verschillen. En dat de inzichten van 'de expert uit het ziekenhuis' niet altijd praktisch relevant zijn. Enfin, voor mij een bevestiging om jullie gedachtengoed extra serieus te nemen. Fijn dat ik mijn aanvullende vragen mag mailen aan info@volzicht.nl. Dank!Hartelijke groet, Eveline

Linda
Door

Linda

op 31 May 2015

Hallo,Onze dochter van bijna vier heeft een "afwijking" van +0,5 en het andere oog +2. kan dit nog weer herstellen? Kunnen wij hier iets aan doen?

Karin
Door

Karin

op 31 May 2015

Beste Linda, Jahoor, daar kun je zeker iets aan doen. Ten eerste vertrouwen hebben dat het oog zichzelf weer kan herstellen. Liever geen bril, want dan gaan de ogen nog meer achteruit. Ze is nog heel jong, de ogen zijn nog heel flexibel in het herstel. Haar veel buiten laten spelen. Balspelen, schommelen, trampoline springen zijn allemaal goede oefeningen voor de ogen. Je kunt hier meer artikelen lezen over kinderen en gezonde ogen: https://volzicht.nl/oogklachten/kinderen/ Wil je meer gerichte oefeningen, kun je ook een privé les bij me nemen samen met je dochter.

Anika Vervloet
Door

Anika Vervloet

op 16 Jun 2014

Dankjewel voor je reactie! Ik voel me niet zeker van mijn zaak om hier zo zelfstandig mee aan de slag te gaan. Geef jij ook cursussen voor de begeleiding van kinderen?

manfung
Door

manfung

op 07 Nov 2014

Hallo en ik heb een vraagje. Ik had vroeger geen problemen maar nu wel met mijn oog en nu ben ik bijziend. Kan je ogen genezen om elke dag ver naar buiten te kijken? Bijvoorbeeld naar een boom die ver weg staat?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Nov 2014

Iedere dag langere tijd naar de verte kijken is inderdaad goed voor de ogen om te doen. De oogspieren ontspannen dan.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 16 Jun 2014

Beste Anika, Dat kan ik me voorstellen. Ik geef privé lessen voor ouder en kind samen. Daar kun je een afspraak voor maken.

Anika Vervloet
Door

Anika Vervloet

op 05 Jun 2014

Dus jij suggereert bril af en de 7 tips te oefenen voor een bijziend kind? Mijn dochter (6jaar) heeft ook nog een oogpleister, met pleister (4u p/d) en zonder bril wordt het wel heel pittig voor haar denk ik. Wat raad jij aan?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 06 Jun 2014

Beste Anika, Ik ben geen voorstander van een oogpleister. Ogen zijn lichtorganen en je blokkeert dat oog helemaal van het licht dat het nodig heeft, ook heeft je dochter geen blikveld in dat oog. Er zijn andere manieren, bijvoorbeeld een ooglapje kopen bij de apotheek, de zijkant er af knippen, zodat ze nog wel een blikveld heeft. En op een speelse manier oefeningen doen. Dus niet op als ze naar school gaat bijvoorbeeld. Een bril zet haar ogen vast en verbetert de ogen niet. Oefeningen, kijken naar voeding en met haar kijken wanneer zij spanning heeft, bijvoorbeeld op het moment bij de oogarts kan heel veel spanning geven, waardoor ze op dat moment slechter gaat zien.

Hans
Door

Hans

op 29 Aug 2013

Hoi, Ik zie dat het hier vooral om jonge kinderen gaat die bijziend zijn geworden zonder dat erfelijkheid hier een rol speelt. Is dit probleem alleen te genezen bij kleine kinderen? En zo ja, tot welke leeftijd heeft dit nog zin om hiermee aan de slag te gaan (geen exacte leeftijd maar het grijze grensgebied). De oogopticien heeft geen verklaring maar komt ook niet met een oplossing behalve de commerciele brilglazen. De scholen in Nederland vinden het ook niet belangrijk uit onwetenheid en pensioen halen is hoofdzaak. De overheid is ook stil. Staan deze bevindingen en resultaten wel ergens wetenschappelijk vastgelegd en zijn ze in die officiele papieren terug te vinden? als dit allemaal zo goed werkt waarom spelen de zorgverzekeraars hierop niet in. Het zou ze met het oog op de toekomst veel geld besparen. Met vriendelijke groet Hans

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Aug 2013

Het werkt voor alle leeftijden. Dat kinderen en volwassenen slecht zien heeft niet te maken met erfelijkheid maar komt vooral door oorzaken zoals stress, voeding, slecht licht, geen duisternis, onnatuurlijke straling, emotionele spanningen. Goede vragen, er zijn in ieder geval diverse mensen die er boeken over hebben geschreven. https://volzicht.nl/Boeken/ Maar wetenschappelijk vastgelegd, dat weet ik niet. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken die gaan over de invloeden van te kort aan duisternis, te kort aan daglicht en voeding. Wellicht is er meer.

E. Lakenvelds
Door

E. Lakenvelds

op 08 Mar 2013

Mijn zoon van 8 heeft min 2 en min 1,5. Hij is erfelijk belast aangezien mijn ouders en broer en mijn mans ouders en broer een bril dragen mede als wij als ouders. Kan hij dan toch van zijn bijziendheid afkomen? Zo ja, dan ontvang ik graag de tips.Met vriendelijke groet, E. Lakerveld

Karin Hogenboom
senna
Door

senna

op 29 Jun 2021

halloik was oogarts gisteren dochter van 2 heeft rechts +4.35 en links +3.25 en moet pril later meschien ook afplakken ze heeft lui ook en kijkt soms scheel klopt dit dat met brill lui oog weg gaat later geen bril nodig heeft

Reactie plaatsen