Mijn kind is bijziend

Een bijziend kindEen bijziend kind kan behalve problemen op educatief gebied (slecht zicht op het schoolbord) ook een hoop problemen ontwikkelen op lichamelijk en emotioneel gebied. Een bekend verschijnsel is bijvoorbeeld dat het kind vaak over hoofdpijn klaagt, minder duidelijk zijn de gevolgen op emotioneel en sociaal niveau.

Bijziend betekent vaak geïsoleerd

Een kind dat bijziend is, kan zich heel onzeker gaan voelen. Het spelen op het schoolplein gaat lastiger omdat hij/zij bijvoorbeeld de bal niet goed ziet aankomen of niet kan zien welk vriendje of vriendinnetje daar verderop staat. Veelal ontwikkelt het kind faalangst en voelt zich steeds meer geïsoleerd. Het feit dat het lastiger is om in de klas de concentratie te behouden en de leerachterstand die daarmee opgebouwd wordt, draagt bij aan het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn. Dit is natuurlijk een doemscenario, maar wel eentje dat vaak voorkomt! Een kind kan in een negatieve spiraal terecht komen.

Geschiedenis

Lang heeft men gedacht dat bijziendheid werd veroorzaakt door vaak ingespannen dichtbij kijken. In diverse statistieken uit in Amerika en Europa bleek dat de meeste kinderen een goed gezichtsvermogen hadden toen ze op school kwamen, maar in de loop der jaren bijziend werden. In Europa zijn veel pogingen gedaan daar wat aan te verbeteren en diverse suggesties van oogspecialisten werden in de praktijk gebracht. Denk dan aan ergodynamische aanpassingen, lettertypes, werkhouding etc. Maar de laatste 15 jaar is men meer tot het inzicht gekomen dat juist het ingespannen verderweg kijken (schoolbord) een negatieve invloed heeft op kinderen met een erfelijke aanleg voor bijziendheid. Toch hechten de meeste autoriteiten helaas weinig belang aan eventuele voorzorgsmaatregelen op scholen.



Bijziend door inspanning

Bijziend kind genezen met Snellen kaartTegenwoordig weet men dat de belasting om naar een dichtbij gelegen punt te kijken geen bijziendheid veroorzaakt. Bijziendheid wordt juist ontwikkeld door de inspanning om onbekende objecten op afstand te zien. Vertrouwde objecten hebben dat effect niet, waarschijnlijk omdat men daar ontspannener naar kijkt. De beste methode om bijziendheid bij schoolkinderen te voorkomen is om het kind regelmatig te belasten met het kijken naar vertrouwde objecten op afstand. Een goede manier is om daarvoor de Snellen-testkaart te gebruiken. Als de kinderen deze test uit hun hoofd kennen, wordt het een vertrouwd object en door het dagelijks een minuutje te gebruiken, kan bijziendheid voorkomen en genezen worden. In Gran Forks, Noord Dakota werd deze manier 8 jaar lang getest. Men hing de Snellen testkaart voor in de klas en de kinderen kregen de opdracht hier elke dag met allebei de ogen afzonderlijk naar te kijken. Na die acht jaar werd het percentage bijziendheid teruggebracht van 6% naar 1%! Later werd de methode op grotere schaal toegepast op openbare scholen in New York. Daar is een geval bekend van een klas met 27 kinderen met oogproblemen, waar er 25 van genazen!

Snellen- testkaart

De bedenker van de Snellen-testkaart is (uiteraard) Dr. Snellen. Hij was professor oogheelkunde aan de Universiteit van Utrecht en had de test met letters en figuren van verschillende grootte, oorspronkelijk ontworpen om het gezichtsvermogen te testen. Later stelde men dus vast dat de kaart ook heel erg waardevol was voor het oefenen van de ogen.



Preventie en genezing

Juist vanwege het ontstaan van een negatieve spiraal in de educatieve en persoonlijke ontwikkeling van het kind dat bijziend is/wordt, is preventie en genezing van bijziendheid onder schoolkinderen daarom van vitaal belang. Een bril aan laten meten geeft natuurlijk direct verlichting en is een korte-termijn oplossing, maar het is geen oplossing voor het onderliggende probleem. Veel beter is om het oogprobleem bij de wortel aan te pakken of zelfs proberen te voorkomen. De sleutel hierbij ligt in het leren kijken op een ontspannen manier. Een bijziend kind heeft vaak overspannen oogspieren. De oogspieren spannen zich in als er iets dichtbij gelezen of nauwkeurig bekeken moet worden. Blijven de spieren in deze gespannen stand staan, dan is het zicht in de verte vaag. Ook het ‘turen’ naar onvertrouwde objecten (lees tekst e.d. op het schoolbord) veroorzaakt deze spanning in de oogspieren en zo wordt het kind dus bijziend.

Goede verlichting

Ook is buiten zijn belangrijk voor kinderen. Uit onderzoek is gebleken hoe meer uren kinderen binnen doorbrengen, hoe groter de kans op bijziendheid. Dus veel naar buiten en goede verlichting op school doet ook heel veel goed voor de ogen. Volspectrumdaglichtlampen zorgen er niet alleen voor dat de ogen minder vermoeid en gespannen raken. Ook neemt het ziekteverzuim af en gedragsproblemen bij kinderen. In 1973 is er al uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van deze verlichting in klaslokalen.

Spelenderwijs oefenen

[caption id="" align="alignleft" width="267"]Schommelen voor bijziend kind Schommelen is een goede oefening voor bijziend kind[/caption]


De ouders kunnen met het kind thuis werken aan oefeningen voor het oog. Je kunt daarvoor mijn gratis e-book met zeven gratis tips om goed te gaan zien downloaden. De oefeningen lenen zich er uitstekend voor om het met het kind tot een spelletje te maken dus kan het nog leuk zijn ook! Omdat een negatieve vooronderstelling natuurlijk moeilijk te bewijzen is, kan absoluut niet bewezen worden dat bijziendheid op die manier te voorkomen is. Maar het is in het verleden wel degelijk bewezen dat kinderen na de behandeling niet meer bijziend waren, dus als er ook maar de geringste kans is om op deze manier de bovengenoemde tragedie te voorkomen, zou dat toch met beide handen aangegrepen moeten worden.

Bescherm je bijziende kind

Bescherm en help je kind door niet meteen genoegen te nemen met de uitspraak van de oogarts dat er een bril moet komen. Zoals je hebt kunnen lezen, kan er dus heel erg veel bereikt worden met het trainen van de ogen en het aanleren van andere kijkgewoonten. Je kunt je kind er zeker geen schade mee berokken en als het daardoor de kans krijgt te genezen en zonder bijziend te zijn (en dus bril!) door het leven te gaan, is dat toch zeker de moeite waard!


Wat heeft uw kind nodig om goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten samen met jouw kind. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen