Gezonde voeding voor kinderen en hun ogen

Gezonde voeding voor kinderogen 2 melk

Om te zorgen dat je kind gezonde ogen krijgt en behoudt, is het belangrijk te gaan kijken naar de voeding die ze binnen krijgen. Vanuit mijn eigen ervaring als moeder van drie kinderen kan ik wel zeggen dat het niet gemakkelijk is kinderen gezond te voeden terwijl de verleiding van snoep, koek, chips, ijs, sapjes, prik en andere zoete vol kleurstof rijke drankjes overal om hen heen is. Overal nee op zeggen lukt niet, omdat je nu eenmaal niet altijd bij ze kunt zijn. Bovendien is het maar de vraag of dat zo goed werkt. Wat wel effectief is, om er thuis voor te zorgen dat ze een goede, gezonde basis meekrijgen die de kinderen verzadigt. Zodat de verleiding om hen heen ze veel minder aan zal trekken.

Wat je denkt dat gezond is, is niet altijd echt gezond!

Ik hield zo ver als mogelijk de snoep en koek buiten de deur. En gaf ze zo gezond mogelijk te eten, althans, dat dacht ik. Toendertijd had ik nog geen idee dat een boterham (bruin en wit) ook gelijk staat aan vijf suikerklontjes en dacht ik er goed aan te doen ze volkoren brood te geven. Inmiddels ben ik erachter dat wat ik dacht dat heel gezond is, helemaal niet zo goed is voor geweest voor mijn kinderen.

gezonde voeding voor kinderogen broodFytinezuur en gluten

Het probleem met volkoren brood is de fytinezuur die in het volkoren schilletje zit. Dit zuur onttrekt allerlei belangrijke mineralen uit het lichaam. Om dit gezond te kunnen eten, hoort het eerst voorverteerd te worden. Met zuurdesem gebeurt dit, maar om het goed voor te verteren zou het zuurdesem deeg wel een week moeten rijzen. Bij het moderne zuurdesem brood gebeurt dit niet. Ook zitten er in granen gluten en gluten tasten de hersenen aan. Veel hiervan eten is dus helemaal niet zo gezond. En brood aten we veelvuldig.

We aten volop koolkydraten

's Ochtends begonnen we met pap of boterhammen, in de broodtrommel gingen boterhammen mee naar school en 's avonds aten we met regelmaat volkoren pasta maaltijden, of aardappelen of zilvervliesrijst (zit ook fytinezuur in). Ik wist het niet, maar onze maaltijden waren suikerrijk, want vol met koolhydraten. Want of je nu koolhydraten eet van koekjes of zoet fruit of pasta of boterhammen, voor je lichaam zijn het koolhydraten.

Gezonde voeding voor kinderogen aardappelenKoolhydraten en schommelende bloedsuikerspiegel

Het eten van koolhydraten doet de bloedsuikerspiegel stijgen, produkten die de bloedsuikerspiegel het sterkst laten stijgen zijn: alles wat met tarwe is gemaakt, zetmeelrijke produkten zoals rijst, aardappelen, mais en vloeibare koolhydraten, frisdranken, bier en vruchtensappen. De alvleesklier maakt insuline aan en heeft als functie het teveel aan glucose uit het bloed te verwijderen. De insuline pakt de glucose uit het bloed en stopt deze in de cellen die het opslaan als vet. Insuline werkt heel drastisch en laat de bloedsuikerspiegel heel snel dalen. Daardoor krijg je een schommelende bloedsuikerspiegel, de oorzaak dat kinderen zo kunnen gaan stuiteren, maar ook een rede waarom ze slechter gaan zien. Koolhydraten worden altijd omgezet in glucose, ook de langzaam opneembare koolhydraten.

De beste brandstof voor je lichaam

Als je de dag begint met koolhydraten, heeft je lichaam steeds weer trek in meer. Daarom kunnen kinderen zo zeuren om koekjes en snoepjes, hun lichaam vraagt erom. Vet en koolhydraten zijn de twee brandstoffen van het lichaam. Je kunt vet vergelijken met een dik blok hout op een vuur en koolhydraten met de houtsnippers. Als je een vuurtje maakt met alleen maar houtsnippers, ben je steeds snippers op het vuur aan het gooien, anders dooft het vuur binnen de kortste keren.

VET!

Gezonde voeding voor kinderogen 2 eieren

Het is belangrijk de grote hoeveelheid koolhydraten te gaan veranderen in een grote hoeveelheid VET! Geen plantaardige vloeibare olies, juist niet, dat is een gif voor het lichaam. Maar het verzadigde vet waar we met zijn allen zo bang voor zijn gemaakt. Cholesterolrijk VET uit biologische eieren, rauwe melk en andere volle melkprodukten (liefst van rauwe melk), zoals slagroom, roomboter, volvette kaas, vet vlees (niet dat magere spul). Ook kokosolie en palmolie is heel goed voor de kinderogen. Als kinderen meer vet eten, raken ze verzadigd en hoeven ze niet zo nodig al die zooi. En dik worden ze er niet van, je wordt dik van de koolhydraten, het lichaam zet dat namelijk om in vet.

De hersenen hebben vetten nodig

Kinderen maar ook volwassenen hebben deze vetten nodig, de hersenen bestaan voor 70% uit verzadigde vetten en voor een groot deel uit cholesterol. De hersenen gaan slinken als ze hier te weinig van binnen krijgen en het lichaam heeft constante honger als het voornamelijk gevoed wordt met koolhydraten. Wij beginnen nu de ochtend met eieren. Roerei, gebakken ei, met of zonder spek en kaas, omelet, gekookt of rauw in volle yoghurt.

Beestenbottenbouillon

gezonde voeding voor kinderogen 2 levertraan capsulesNaast al dit vette eten, maak ik ook beestenbottenbouillon. Door bouillon te trekken van botten komen de mineralen uit de botten in de soep terecht. Deze mineralen zijn voor het lichaam makkelijk opneembaar, zeker gecombineerd met vet. Want vet eten zorgt ervoor dat je de mineralen kunt opnemen. Magere melk bevat net als volle melk mineralen, maar het lichaam neemt het niet op, omdat er geen vet in zit. Van de bouillon maak ik soep, of ik gebruik de bouillon om een stoofpotje te maken. De soep en stoofpot smaken vele malen lekkerder door de bouillon, hoewel mijn kinderen het daar dan niet altijd mee eens zijn. Een aantal happen zijn dan maar gewoon verplicht om op te eten.

En...levertraan

Mijn kinderen eten dus veel eieren, rauwe melk, boerenkaas en boerenboter, soep van beestenbottenbouillon. Brood eten ze nog wel, maar wel veel minder dan vroeger en bij voorkeur zuurdesem of wit brood. Als ik het klaarmaak voor ze, smeer ik er heel dik roomboter op met een goede dikke plak kaas. Daarnaast geef ik ze als voedingssuplement levertraan. Dit is als ouder echt even doorzetten om ze dit te geven, want echt niet lekker. En boterolie neem ik zelf. De kinderen vinden het zo vies, dat het me niet lukt dat ze ook te laten nemen.

Een lekker gezond recept

Gezonde voeding voor kinderogen 2 smoothie

Gezonde voeding voor kinderen en hun ogen, daarvoor is dit recept van een lekkere  smoothie heel geschikt. Ook te gebruiken om een ijsje van te maken en een goede start van de dag. Klop biologische slagroom stijf, doe daar volle yoghurt bij (kun je eventueel zelf maken van rauwe melk), drie rauwe eieren (niet door vertellen aan de kinderen, anders hoeven ze het niet meer), paar lepels jam van de natuurwinkel, of vers zomer fruit, schepje honing. Dit door elkaar mengen met de mixer.  Je kunt de smoothie ook in kleine muffinbakjes in vriezen. Na twee uur heb je heerlijke ijsjes, zonder suiker en glucose-fructose stroop en boordevol cholesterol. Je zult ze voorlopig niet naar snoep horen vragen, want ze zijn voorlopig verzadigd. Eet smakelijk!


Hoe zorg jij ervoor dat je kinderen gezonde voeding binnen krijgen? Ik zou het leuk vinden als je tips hieronder wilt delen.


Wat heeft uw kind nodig om goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten samen met jouw kind. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen