Kinderen zien beter door daglicht

Buiten spelen goed voor de ogenDaglicht is belangrijk voor de gezondheid van de ogen en zeker voor de ogen van kinderen. De werking van ultraviolette straling speelt daarbij een grote rol. Er wordt de laatste tijd vaak gewaarschuwd tegen uv-straling, terwijl het juist heel belangrijk is voor de gezondheid van onze ogen. Vooral als het oog nog "in de groei" is, moet het voldoende uv-straling binnenkrijgen. Weer of geen weer, iedere dag een tijdje buitenspelen in het daglicht is van essentieel belang.

Kinderen zien beter door daglicht

Ultraviolette straling, het woord zegt het al, is violet van kleur. Dit licht bevindt zich net buiten het kleurenspectrum dat nog waarneembaar is voor het menselijk oog. We zien het dus niet, maar het heeft wel invloed op ons. Ultraviolet licht is bijzonder energierijk en krachtig, het zet allerlei hormonale reacties in ons lichaam in gang.


licht belangrijk om te zienEr zijn verschillende studies te vinden die gaan over de relatie tussen te weinig buiten spelen en slechtziendheid bij kinderen. De Universiteit van Cambridge heeft in 2011 onderzoek gedaan onder honderden kinderen. Hieruit kwam naar voren dat veel buiten zijn de kans op slechtziendheid aanzienlijk verkleint. Kinderen die weinig buiten spelen blijken slechtere ogen te hebben dan leeftijdsgenootjes die dagelijks een tijd in de buitenlucht zijn. De kinderen die slechte ogen ontwikkelden, brachten gemiddeld 3,7 uur per week minder buiten door dan hun leeftijdsgenootjes met gezonde ogen. De slechtziendheid had niets te maken met andere activiteiten die de kinderen ondernamen, zoals veel lezen of computeren, maar was puur het gevolg van te weinig daglicht.

UV-straling en het oog

De uitkomst heeft volgens onderzoeker Justin Sherwin te maken met het feit dat uv-straling een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het oog. De straling zet in het lichaam chemische reacties in gang, die ervoor zorgen dat de oogbol goed uitgroeit en een ronde vorm krijgt. Een gebrek aan uv-straling verstoort de groei en maakt de oogbol te lang. Het kind is dan bijziend. Elk uur dat een kind buiten speelt, is de kans dat het slechtziend wordt minder groot. (J.C. Sherwin, 2011)


Tegenwoordig worden we bang gemaakt voor uv-straling. Er wordt ons zelfs aangepraat dat onze kinderen een zonnebril op moeten als ze buiten zijn. Een advies dat mijn inziens dus eerder schade zal opleveren dan goed zal doen. Alleen onder extreme omstandigheden, zoals tijdens een dag lang skiën bij felle zon op hagelwitte sneeuw, is het verstandig de ogen te beschermen tegen een overdaad aan uv-licht. Verder hebben onze ogen het licht broodnodig.

Rennen en springen goed voor het zicht

Veel buiten spelen is dus belangrijk. Naast het feit dat kinderen op die manier voldoende worden blootgesteld aan uv-licht, stelt Justin Sherwin in het onderzoeksrapport dat het lichamelijk actief zijn op zich ook een positief effect heeft op de ogen. Dat is een heel logische conclusie, want ogen houden van beweging. Als er stilstand is in de ogen, al is het maar een seconde, ontstaat spanning in de oogspieren. Kinderen die spelen, rennen, klimmen en naar kleine beestjes kijken in de natuur, gebruiken hun ogen intensief. Er is continu beweging in de oogspieren. Het verspringen, veraf en dichtbij kijken, het gaat allemaal vanzelf als je buiten aan het spelen bent. Kinderen die veel achter de computer zitten en televisie kijken, hebben meer last van spanning in de ogen. Hun ogen staan langer stil, door staren en turen naar het scherm.

Nog meer onderzoek

buiten spelenOok in Australië is onderzoek gedaan waarbij er een verband werd gevonden tussen weinig buiten spelen en bijziendheid. Een groep Australische kinderen die dagelijks twee uur buiten speelden werd vergeleken met een groep kinderen uit Singapore, die elke dag slechts een half uur buiten waren. Van de Singaporese kinderen was er één op de drie bijziend, tegen slechts 3% van de Australische kinderen. Een verbluffend resultaat. Eenzelfde proef met Chinese kinderen gaf een soortgelijke uitkomst. Volgens onderzoeker Ian Morgan hebben deze resultaten niets te maken met genetische factoren of de keuze van activiteiten als computeren en lezen, maar alleen met een gebrek aan daglicht. Morgan ziet dat als gevolg hiervan bijziendheid onder kinderen in stedelijke gebieden steeds meer voorkomt.  (I.G. Morgan, 2012)

Spanning veroorzaakt slecht zien

Naast dat het uv-licht zorgt voor een gezonde ontwikkeling van het oog, kan het ook de spanning in de oogspieren verminderen. Als ik zelf naar de lucht kijk, voel ik dat het licht mijn ogen ontspant. Dr. Bates heeft in 1920 in zijn boek 'Perfect sight without glasses ' al overtuigend aangetoond dat slecht zien wordt veroorzaakt door spanning in de oogspieren. In onze moderne maatschappij gaat dit ook steeds meer gelden voor kinderen. In het dagelijks leven ervaren ze steeds meer spanning en stress. Op school moeten ze lang stilzitten en wordt er wat betreft het schoolwerk veel van ze verwacht. Buiten spelen is een goede ontlading voor ze. Lekker rennen, stoeien, gillen, glijden en schommelen: het zorgt voor blije koppies en gezonde ogen.


Hoe denk jij over het thema "kinderen en buiten spelen"? Ik zou het leuk vinden als je jouw ervaringen en visie wilt delen via onderstaand reactieformulier.


Wat heeft uw kind nodig om goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten samen met jouw kind. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen