Kinderen zien beter als ze in het donker slapen

Daglicht heeft een gunstig effect op het zicht van kinderen, maar slapen in een donkere kamer ook. Bijziendheid komt meer voor bij kinderen die slapen in onverduisterde kamers. Dit blijkt uit onderzoek in mei 1999 op de universiteit van Pennsylvania, afdeling oogkunde.

Hoe lichter de kamer, hoe meer bijziendheid

Bij kinderen die in een verduisterde kamer sliepen was 10% van de kinderen bijziend. Van de kinderen die met een nachtlampje sliepen waren 35 % bijziend. Van de kinderen die met kamerlicht aan sliepen was 55% bijziend. Het is dus heel belangrijk voor de gezondheid van de ogen dat de kamer zo donker mogelijk is bij het slapen. Ook een lantaarn die de kamer in schijnt heeft effect op de ogen.

Donker en licht

Een gebrek aan licht kan de gezondheid schaden, maar een tekort aan donker ook. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan donker één van de veroorzakers van borstkanker zou zijn. Amerikaanse wetenschappers kwamen er onlangs achter dat bij vrouwen die te weinig 'donker zien', de aanmaak van melatonine verstoord kan raken. Melatonine wordt wel het slaap- of herstelhormoon genoemd en speelt een rol bij het onderdrukken van tumoren.

Hormonen

In de ochtend na zonsopgang, stijgt de lichaamstemperatuur.  Na zonsondergang, daalt de lichaamstemperatuur. Ze volgt dus de cyclus van licht en donker. Deze cyclus zie je ook terug bij de aanmaak van twee hormonen: cortisol, een hormoon dat activeert en melatonine, dat slaperig maakt. De aanmaak van cortisol is 's ochtends vroeg het hoogst en neemt daarna geleidelijk af. Bij melatonine neemt de aanmaak toe vanaf  's avonds  tien uur om vroeg in de ochtend haar top te bereiken; overdag zakt het niveau sterk terug. De cycli van beide hormonen zorgen dat we 's ochtends fit opstaan en 's avonds de slaap goed kunnen vatten.

Invloed ogen

Ogen spelen in deze biologische processen een belangrijke regulerende rol. Ook bij blinden en slechtzienden. Er is onderzoek gedaan bij mensen die door een ongeval blind waren geworden en  bij wie één of beide ogen om esthetische reden werden verwijderd. Een deel van die patiënten kampte na de operatie plotseling met ernstige slaapproblemen. Daardoor rees het vermoeden dat het oog behalve een visuele functie ook een biologische functie heeft, die door het wegnemen van het oog wordt uitgeschakeld.

Ontspannen oogspieren

Ogen reageren op licht en geven dit licht door aan het lichaam. Als het donker is, is het voor het lichaam een teken om melatonine aan te maken. Zodat we goed kunnen slapen. Bovendien rusten de ogen uit als ze alleen maar donker zien. Als ogen niets zien, dan zien ze zwart. En dit zwart ontspant de ogen. Daarom is palmeren zo'n ontspannende oefening voor de ogen, je sluit dan met je handen het licht helemaal buiten. Het donker geeft een gevoel van oneindigheid en er valt niets te zien. Als je bij het palmeren perfect zwart voorstelt, zul je merken dat je ogen gaan ontspannen.

Kinderen en slapen

Je kunt met je kind voor het slapen gaan samen palmeren en tijdens het palmeren voorstellen dat je allemaal zwarte dingen ziet. Bedenk met zijn tweeën zwarte voorwerpen, bijvoorbeeld een zwarte auto, een zwarte jas, een zwarte hoed, een zwarte jurk. Als je aan de zwarte auto denkt, kun je ook alle zwarte onderdelen van de auto naar voren halen. Een zwart wiel, een zwart dak, zwarte spiegel enzovoort. Voel maar dat dit de spieren van de ogen ontspant. Wellicht zal je kind beter gaan slapen.


Heb jij een ervaring met je kind en donker, het wordt gewaardeerd als je hieronder een stukje schrijft over deze ervaring.


Wat heeft uw kind nodig om goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten samen met jouw kind. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen