Wat is Maculadegeneratie?
Wat is maculadegeneratie? Luister maar eens naar de geschiedenis van mevrouw van Zaalen. Zij zat hele dagen in haar stoel. Ze at bijna niets meer en was heel mager geworden. Het enige wat ze nog deed, was haar duistere gedachten kringetjes laten draaien in haar hoofd. Ze was 90 jaar oud en had wel wat gezondheidsklachten, maar kon nog redelijk lopen en haar hoofd was helder. Toch liet deze vrouw zichzelf uit het leven wegglijden, omdat ze er geen zin meer in had. Er was namelijk één groot verdriet: ze had leeftijdsgebonden maculadegeneratie en was bijna blind.
Maculadegeneratie...
Ik leerde mevrouw van Zaalen kennen toen het nog goed met haar ging. Ze liep vriendelijk glimlachend door de gangen van het verzorgingstehuis en besprak het nieuws van de dag met haar erudiete buurman. Ze las boeken en de krant, keek graag televisie en maakte zo nu een dan een kruiswoordpuzzeltje. Mevrouw van Zaalen was een tevreden mens. Tot ze opeens wazig begon te zien. De woorden golfden steeds vaker voor haar ogen en al gauw kon ze niet meer lezen, ondanks een sterke bril. Binnen een paar weken werd de diagnose gesteld: natte AMD (age-related macular degeneration). De gele vlek op het netvlies van mevrouw van Zaalen was dichtgewoekerd met vele nieuwe bloedvaatjes die knapten en bloedden, waardoor het netvlies ernstig en onherstelbaar beschadigd raakte.
Wat is maculadegeneratie?
Had ik toen maar geweten wat ik nu weet. Dan had ik haar kunnen vertellen dat haar ogen het hadden opgegeven door een groot tekort aan voedingsstoffen. Ik had haar onder andere kunnen aanraden vitamine A te gaan slikken in de vorm van levertraan, omdat het netvlies en de gele vlek verhoudingsgewijs in ons lichaam de grootste afnemers zijn van deze belangrijke vitamine. Dat een tekort aan vitamine A in het netvlies ervoor kan zorgen dat het lichaam een noodsprong maakt. Door snel een nieuw, uitgebreid netwerk van bloedvaatjes aan te maken, probeert het lichaam te redden wat er te redden valt en het netvlies toch te voeden. Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik mevrouw van Zaalen misschien van haar depressie kunnen redden en had ze de honderd kunnen halen. Nu zakte ze al snel weg in haar stoel en sleet ze haar laatste jaar in somberheid.
De macula als centrum van het zicht
Om te kunnen begrijpen wat er precies met mevrouw van Zaalen is gebeurd, moeten we kijken naar de bouw van het oog. De beelden die we zien, worden opgevangen op het netvlies achterin het oog. Duizenden lichtgevoelige receptoren, de staafjes en de kegeltjes, slaan de informatie op en sturen die vervolgens via de oogzenuw naar de hersenen. Daar worden wij ons bewust van wat we zien of lezen. De gele vlek of macula heeft in dit proces een speciale functie. Dit kleine vlekje op het netvlies, dat een straal heeft van maar zo’n vijf millimeter, is het centrum van het zicht: het zorgt ervoor dat we scherp kunnen zien.
Mevrouw van Zaalen had de “natte vorm” van maculadegeneratie, waarbij de gele vlek wordt aangetast door een ophoping van vocht en bloed. Bij de droge vorm is er sprake van een meer geleidelijke achteruitgang van het gezichtsvermogen, doordat de structuur van de cellaag achter het netvlies verslechtert. De kegeltjes en de staafjes raken hierdoor ook aangetast.
Lapmiddelen bij maculadegeneratie
De reguliere behandeling van deze ernstige oogaandoening, en dan met name van de natte vorm, bestaat eigenlijk uit “pleisters plakken”. Maar dan wel pleisters met een dubieus karakter.
- Vaatgroeiremmers kunnen worden ingespoten, direct in het glasachtig lichaam in het oog. Deze medicijnen stoppen de woekering van vaatjes wel iets, maar het lichaam zal nu andere manieren moeten gaan zoeken om te proberen het netvlies van voedingsstoffen te voorzien.
- Thermische lasertherapie zorgt ervoor dat bloedvaatjes verbranden en verschrompelen. Nadeel hiervan is dat er littekens op het netvlies ontstaan, die weer voor nieuwe zichtproblemen zorgen.
- Fotodynamische therapie met verteporfine. De stof verteporfine wordt intraveneus in het lichaam ingespoten en vervolgens met laserlicht bestraald. In de lever wordt de stof omgezet in een giftig afvalproduct, dat zich met name hecht aan het netvlies. Door het oog daarna te bestralen werkt de gifstof als een soort lijm en plakken de woekerende bloedvaatjes aan elkaar. Al met al een ingrijpende behandeling.
Belastende behandelingen voor oude mensen
Het effect van al deze behandelingen is dat het de bloedinkjes en de voortschrijdende blindheid wel wat afremt, maar niet kan tegenhouden. Het bezorgt mij de koude rillingen als ik eraan denk dat oude mensen, bij wie maculadegeneratie vaker voorkomt, dit soort behandelingen moeten ondergaan. De zware medicijnen zijn een belasting voor het toch al kwetsbare lichaam van deze mensen. Daarnaast moet ik er niet aan denken hoeveel stress en angst ze ervaren bij de ziekenhuisbezoeken, de onderzoeken en de behandelingen. En wat dat weer doet met hun immuunsysteem en hun psychische gesteldheid.
Gelukkig is er ook een andere weg die je kunt bewandelen, de weg van natuurlijk herstel.
Wat kun je dan doen om maculadegeneratie te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen