Maculadegeneratie diagnose

mevrouw van zaalenMaculadegeneratie diagnose. Wie dit te horen krijgt, is flink uit het veld geslagen. Er volgt een heel proces van ongeloof, boosheid en verdriet. Ik zag dat bij mevrouw van Zaalen. Deze 90-jarige, intelligente dame stond nog volop in het leven, hield van lezen, een kruiswoordpuzzeltje maken en discussiëren met haar erudiete buurman. Hoewel ze wel wat gezondheidsklachten had, was ze nog goed ter been en genoot ze van een wandelingetje door de gang van het verzorgingstehuis of van een rondje achter de rollator door het park. Tot ze de diagnose “maculadegeneratie” kreeg.


Het begon ermee dat ze niet goed meer kon lezen. De letters en zinnen werden wazig en grillig. Vooral in het centrum van haar blikveld. De plek waar ze haar ogen op richtte werd een grijze vlek, terwijl de dingen eromheen scherp bleven. Op aanraden van haar dochter maakte mevrouw van Zaalen een afspraak bij de oogarts. De diagnose: natte AMD (age-related macular degeneration).


De dokter vertelde haar met een ernstige uitdrukking op zijn gezicht dat ze steeds slechter zou gaan zien en waarschijnlijk zo goed als blind zou worden. Vanaf dat moment gooide mevrouw van Zaalen het bijltje erbij neer. Ze had er geen zin meer in. Ze werd depressief en ontwikkelde allerlei gezondheidsklachten, waaronder hartklachten en geheugenproblemen. Ze kwam haar fauteuil bijna niet meer uit. Een jaar later stierf ze in haar slaap.

Maculadegeneratie diagnose, en nu?

Natuurlijk. Wie de diagnose maculadegeneratie te horen krijgt, moet de tijd nemen om van de schrik te bekomen. Als deze ziekte jou, je ouders, je grootouders, je geliefde treft, heb je behoefte aan informatie en speur je vast het internet af naar lichtpuntjes. Tussen alle deprimerende weetjes over deze aandoening, klinkt gelukkig hier en daar een positieve noot: nu ben je bij mij terechtgekomen. Dat is goed nieuws. Want hoewel de algemeen geldende opvatting is dat maculadegeneratie niet kan genezen, ben ik daar echt zo zeker niet van. Ik kan je helpen om door middel van oefeningen, voedingsadviezen en meer, je ogen weer gezond te krijgen. Ik geloof erin dat we samen jouw ziekte tot staan kunnen brengen en op zijn minst aan herstel kunnen werken.

Er is iets te doen tegen macula

Ik heb al jaren mijn eigen praktijk voor natuurlijk zien en jouw ogen zijn mijn passie. Door in de voetsporen te stappen van dr. Bates, de eigenwijze oogarts die ontdekte hoe hij de conditie van de ogen optimaal kon krijgen, heb ik al heel wat mensen begeleid naar gezonde ogen. wazig zien bij maculaVolgens mij zijn er geen grenzen. Beter worden is een groeiproces en het vraagt inzet en vertrouwen. Als je de strijd met maculadegeneratie wilt aangaan, raad ik je in ieder geval drie dingen aan:

  • Intensief oefenen met behulp van mijn oogontspanningspakket
  • Je voedingsgewoonten onder de loep nemen en aanpassen
  • Visualisatieoefeningen


Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Ouderen die te maken krijgen met maculadegeneratie moeten geholpen worden om niet bij de pakken neer te gaan zitten maar juist in beweging te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk.

Oefeningen van dr. Bates

Door de oogoefeningen van dr. Bates te doen, krijg je weer vat op de conditie van je ogen. Ontspanning is daarbij het sleutelwoord. Het is belangrijk dat je je bewust wordt van de spanning in je oogspieren en de druk die dit geeft op het hele visuele systeem. Daar waar ontspanning is, gaat energie weer stromen en worden afvalstoffen afgevoerd. Heel belangrijk als je weet dat een ophoping van afvalstoffen in het netvlies de belangrijkste oorzaak is van maculadegeneratie.

Voeding en maculadegeneratie

Maculadegeneratie krijgt nauwelijks kans als je gezond eet. Je moet ervoor zorgen dat je grote hoeveelheden antioxidanten binnenkrijgt. Deze stoffen zijn zeer heilzaam. Bepaalde antioxidanten, carotenoïden genaamd, hebben specifiek een groot effect op de gezondheid van de macula. Deze carotenoïden zorgen ervoor dat de lichtgevoelige cellen in de macula, de kegeltjes, in goede conditie blijven. En wist je dat maculadegeneratie ontstaat als de gezondheid van de kegeltjes verslechtert? Mijn tip: eet zoveel biologische eieren als je kunt! Die bevatten grote  hoeveelheden carotenoïden. Daarnaast moet je dieet bestaan uit weinig koolhydraten en juist veel meer biologisch vet vlees en vette vis, rauwe klaprozenvolle melk en melkproducten, volop orgaanvlees en bouillon die getrokken is van beestenbotten. Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan contact met mij op te nemen.

Visualisatieoefeningen

Mevrouw van Zaalen visualiseerde, nadat ze de diagnose maculadegeneratie had gehoord, een einde aan haar leven. Dat klinkt cru. Maar het is begrijpelijk dat ze het niet meer zag zitten. Als ik haar nu tegenover me zou hebben, zou ik haar willen helpen door middel van visualisatieoefeningen. Ik zou haar vragen zich krachtige en mooie dingen in te beelden, waardoor ze zich blij en gezond zou gaan voelen. Zoiets kan in een geleide “meditatie”. Het blijkt dat visualisatie heel goed helpt bij allerlei oogklachten en ervoor zorgt dat het zicht verbetert.


Wat kun je dan doen om maculadegeneratie te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Marij
Door

Marij

op 03 Mar 2016

Nadat de oogarts mij bepaalde voedingssupplementen had voor geschreven, kreeg ik allergische reacties. Ik was vegetariër , maar heet nu heel smakelijk Rundvlees van grasgevoerde runderen, veel eieren (niet iedere dag), veel groende groenten en fruit, rauwe-melkse kaas-yoghurt en boter van grasgevoerde runderen. Ook de levertraan met boterolie, en vette vis zoals makreel. Het bevalt me goed... en eerlijk gezegd, ik heb nog nooit zo lekker van vlees kunnen genieten...

Trienpont Christine
Door

Trienpont Christine

op 31 Mar 2015

Goede middag. Sinds 2008 sukkel ik met chorioretinitis serosa centralis.2012 zou vocht opgedroogd geweest zijn..?Nu huidig teug naar oogarts geweest en op scan is nu ook plaatepitheelloslating,terug chorizo retinitis serosa centralis in veel ergere mate dan in 2008 (scan en fluoonderzoek gedaan)Plus blijkt nu ook natte maculadegeneratie aanwezig te zijn.Ik kreeg al een eerste inspuiting recht in het oog met EYLEA (zouden nog inspuitingen moeten volgen)Werk zelf full time als verpleegkundige.Draag sinds 2008 een bril en sinds 2012 multifocale bril.Nooit zei iemand iets sinds 2008 over voeding of voedingssuplementen?Raadpleegde reeds paar oogartsen.Voor laser kom ik niet in aanmerking.1 oog heeft deze aandoeningen ,het andere oog is een lui oog.Graag evt uw bijkomende raad hierbij.Met dank. Nu werd mij ook preservision 3 aangeraden. Voordien werd mij niets aangeraden enkel dat ze met chirurgie van mijn ogen moesten afblijven.

Karin
Mariese Alkemade
Door

Mariese Alkemade

op 21 Nov 2015

Ik lees niets over de droge vorm van Macula degeneratie. Is daar ook iets aan te doen ? Met vriendelijke groet, Mariese

Karin
Door

Karin

op 22 Nov 2015

Beste Mariese, De tips die hier benoemd zijn tellen voor de droge en de natte macula. Het gaat over beiden. Je hebt geluk dat je de droge vorm hebt, die is minder heftig en het degeneratie proces verloopt langzamer. Het is dus ook makkelijker om dit weer om te keren.

Reactie plaatsen