Hoe herstel ik van macula?

staar oude dameBen jij op zoek naar informatie over macula? Dan zul je hier andere dingen lezen dan je tot nu toe gewend bent. Over één ding is iedereen het wel eens: macula is een vervelende oogziekte die kan leiden tot blindheid. Maar maculapatiënten krijgen jammer genoeg vaak gebrekkige informatie van hun oogarts.


De reguliere gezondheidszorg is nu eenmaal gek op synthetische medicijnen. Men zegt stellig: de beste remedie tegen natte maculadegeneratie is het inspuiten van vaatgroeiremmende middelen. Symptoombestrijding dus. Patiënten krijgen daarnaast te horen dat genezing niet mogelijk is en dat ze al blij mogen zijn als de ziekte zich stabiliseert. Ik richt mijn ogen liever op de oorzaak van de ziekte. Want wie weet waarom hij ziek wordt, weet ook hoe hij kan genezen. Gelukkig is er een aantal zeer verstandige oogartsen dat er ook zo over denkt. Vanuit hun perspectief wil ik kijken naar maculadegeneratie.

Het verband tussen voeding en macula

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen! chipsNeem bijvoorbeeld de nutritionele Engelse oogarts Gary Price Todd. Deze dokter, die verbonden is aan het “Cambridge Institute For Better Vision”, bekijkt alle oogproblemen vanuit een holistische visie en is ervan overtuigd dat genezen een werkwoord is. De patiënt moet actief stappen zetten op het gebied van oefening, juiste voeding, ontspanning en gedragsverandering. En vooral: hij moet de innerlijke bereidheid hebben om te genezen. Dr. Todd heeft veel onderzoek gedaan naar maculadegeneratie. Hij kwam erachter dat de ziekte zich ontwikkelt doordat de ogen letterlijk uitgehongerd raken door verkeerde voedingsgewoonten. Het lichaam moet het jarenlange gebrek aan voedingsstoffen compenseren. Dat doet het onder andere door nieuwe bloedvaten aan te maken onder het netvlies, om het oog toch van waardevolle stoffen te kunnen blijven voorzien. En juist die woekering van nieuwe bloedvaten is de oorzaak van natte macula. Droge macula komt weliswaar vaker voor dan natte macula, maar de droge vorm gaat in een later stadium vaak over in de natte. Beide vormen zijn een symptoom van onderliggende gezondheidsproblemen. Volgens dr. Todd is het mogelijk om door het gebruik van bepaalde voedingssupplementen de ontwikkeling van de ziekte te stoppen en zelfs te keren.

Voedingssupplementen en macula

Cholesterol eierenIk vind het een logische gedachte. Maar voor wie nog niet overtuigd is: ook elders is het verband tussen voeding en de gezondheid van de ogen bewezen. Onderzoekers van het “Massachusetts Eye and Ear Infirmary” in Boston ontdekten dat mensen die een dieet volgden met een hoog gehalte aan carotenoïden bijna de helft minder vaak ouderdomsmaculadegeneratie ontwikkelden. De macula, of gele vlek, bevat van nature een zeer hoge concentratie van deze pigmentstoffen, zoals luteïne en zeaxanthine. Het is van cruciaal belang voor ons zicht dat deze stoffen voldoende in de structuur van het netvlies aanwezig zijn. Door de slechte eetgewoonten van de afgelopen decennia is dit vaak niet zo. Voedingssupplementen kunnen de schade beperken.


Een Iers onderzoek leverde soortgelijke resultaten op. Van een groep deelnemers kreeg de helft een placebo en de andere helft een supplement met luteïne en zeaxanthine. Aan het begin en aan het eind van de onderzoeksperiode werden de deelnemers getest op visuele scherpte, oculaire gevoeligheid en dichtheid van het pigment in de macula. Er werd ook op hun gezondheid gelet om te kijken of het supplement daaraan geen schade toebracht. Het resultaat mocht er zijn: de groep die de supplementen had gekregen, had aan het eind van het onderzoek een gezonde dichtheid van pigmentstoffen in de macula. Er werden geen nadelige gevolgen voor de gezondheid gevonden (Nutrition & Metabolism, 2007)

Voedingspatroon veranderen of supplementen nemen?

I love cookingAl met al dus goed nieuws voor maculapatiënten. De structuur van de macula kan verbeteren. Laat je niet meteen overhalen tot het inspuiten van medicijnen, maar zorg dat je de juiste voedingssupplementen in handen krijgt. Ik kan je hierover informeren. Denk daarnaast ook aan je voeding! Geen enkel supplement kan het winnen van eerlijke, met liefde bereide stoofpotjes vol waardevolle voedingsstoffen. Door lever te eten, soep te maken van echte bouillon, veel verzadigde vetten tot je te nemen zoals slagroom, roomboter, vette wilde vis, biologische eieren en vet vlees van biologische dieren, houd je niet alleen je macula maar je hele lichaam gezond.

Dr. Bates en macula

Er is nóg een oogarts die niet mag ontbreken in het rijtje van weldenkende dokters. Bates. Iedereen die oogklachten heeft, is gebaat bij zijn oefeningen. Het ontspannen van de oogspieren brengt het visuele systeem tot rust, maar doet nog iets anders. Het maakt je bewust van de spanning in je lichaam. Stress en onverwerkte emoties zijn ziekmakers en als je erachter komt waar jouw klachten mee samenhangen, zou genezing wel eens dichterbij kunnen zijn dan je denkt. Wil je snel beginnen met “beter worden”? Lees hieronder meer over de workshops en cursussen van VolZicht, of vraag een individueel consult aan.


Wat kun je dan doen om macula te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen