Hoe herstel ik van macula?

staar oude dameBen jij op zoek naar informatie over macula? Dan zul je hier andere dingen lezen dan je tot nu toe gewend bent. Over één ding is iedereen het wel eens: macula is een vervelende oogziekte die kan leiden tot blindheid. Maar maculapatiënten krijgen jammer genoeg vaak gebrekkige informatie van hun oogarts.


De reguliere gezondheidszorg is nu eenmaal gek op synthetische medicijnen. Men zegt stellig: de beste remedie tegen natte maculadegeneratie is het inspuiten van vaatgroeiremmende middelen. Symptoombestrijding dus. Patiënten krijgen daarnaast te horen dat genezing niet mogelijk is en dat ze al blij mogen zijn als de ziekte zich stabiliseert. Ik richt mijn ogen liever op de oorzaak van de ziekte. Want wie weet waarom hij ziek wordt, weet ook hoe hij kan genezen. Gelukkig is er een aantal zeer verstandige oogartsen dat er ook zo over denkt. Vanuit hun perspectief wil ik kijken naar maculadegeneratie.

Het verband tussen voeding en macula

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen! chipsNeem bijvoorbeeld de nutritionele Engelse oogarts Gary Price Todd. Deze dokter, die verbonden is aan het “Cambridge Institute For Better Vision”, bekijkt alle oogproblemen vanuit een holistische visie en is ervan overtuigd dat genezen een werkwoord is. De patiënt moet actief stappen zetten op het gebied van oefening, juiste voeding, ontspanning en gedragsverandering. En vooral: hij moet de innerlijke bereidheid hebben om te genezen. Dr. Todd heeft veel onderzoek gedaan naar maculadegeneratie. Hij kwam erachter dat de ziekte zich ontwikkelt doordat de ogen letterlijk uitgehongerd raken door verkeerde voedingsgewoonten. Het lichaam moet het jarenlange gebrek aan voedingsstoffen compenseren. Dat doet het onder andere door nieuwe bloedvaten aan te maken onder het netvlies, om het oog toch van waardevolle stoffen te kunnen blijven voorzien. En juist die woekering van nieuwe bloedvaten is de oorzaak van natte macula. Droge macula komt weliswaar vaker voor dan natte macula, maar de droge vorm gaat in een later stadium vaak over in de natte. Beide vormen zijn een symptoom van onderliggende gezondheidsproblemen. Volgens dr. Todd is het mogelijk om door het gebruik van bepaalde voedingssupplementen de ontwikkeling van de ziekte te stoppen en zelfs te keren.

Voedingssupplementen en macula

Cholesterol eierenIk vind het een logische gedachte. Maar voor wie nog niet overtuigd is: ook elders is het verband tussen voeding en de gezondheid van de ogen bewezen. Onderzoekers van het “Massachusetts Eye and Ear Infirmary” in Boston ontdekten dat mensen die een dieet volgden met een hoog gehalte aan carotenoïden bijna de helft minder vaak ouderdomsmaculadegeneratie ontwikkelden. De macula, of gele vlek, bevat van nature een zeer hoge concentratie van deze pigmentstoffen, zoals luteïne en zeaxanthine. Het is van cruciaal belang voor ons zicht dat deze stoffen voldoende in de structuur van het netvlies aanwezig zijn. Door de slechte eetgewoonten van de afgelopen decennia is dit vaak niet zo. Voedingssupplementen kunnen de schade beperken.


Een Iers onderzoek leverde soortgelijke resultaten op. Van een groep deelnemers kreeg de helft een placebo en de andere helft een supplement met luteïne en zeaxanthine. Aan het begin en aan het eind van de onderzoeksperiode werden de deelnemers getest op visuele scherpte, oculaire gevoeligheid en dichtheid van het pigment in de macula. Er werd ook op hun gezondheid gelet om te kijken of het supplement daaraan geen schade toebracht. Het resultaat mocht er zijn: de groep die de supplementen had gekregen, had aan het eind van het onderzoek een gezonde dichtheid van pigmentstoffen in de macula. Er werden geen nadelige gevolgen voor de gezondheid gevonden (Nutrition & Metabolism, 2007)

Voedingspatroon veranderen of supplementen nemen?

I love cookingAl met al dus goed nieuws voor maculapatiënten. De structuur van de macula kan verbeteren. Laat je niet meteen overhalen tot het inspuiten van medicijnen, maar zorg dat je de juiste voedingssupplementen in handen krijgt. Ik kan je hierover informeren. Denk daarnaast ook aan je voeding! Geen enkel supplement kan het winnen van eerlijke, met liefde bereide stoofpotjes vol waardevolle voedingsstoffen. Door lever te eten, soep te maken van echte bouillon, veel verzadigde vetten tot je te nemen zoals slagroom, roomboter, vette wilde vis, biologische eieren en vet vlees van biologische dieren, houd je niet alleen je macula maar je hele lichaam gezond.

Dr. Bates en macula

Er is nóg een oogarts die niet mag ontbreken in het rijtje van weldenkende dokters. Bates. Iedereen die oogklachten heeft, is gebaat bij zijn oefeningen. Het ontspannen van de oogspieren brengt het visuele systeem tot rust, maar doet nog iets anders. Het maakt je bewust van de spanning in je lichaam. Stress en onverwerkte emoties zijn ziekmakers en als je erachter komt waar jouw klachten mee samenhangen, zou genezing wel eens dichterbij kunnen zijn dan je denkt. Wil je snel beginnen met “beter worden”? Lees hieronder meer over de workshops en cursussen van VolZicht, of vraag een individueel consult aan.


Wat kun je dan doen om macula te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Ingrid vaassen
Door

Ingrid vaassen

op 13 Oct 2019

Mijn vader werd blind naar aanleiding van ( niet erfelijke vorm) van macula degeneratie en beiden ouders hadden glaucoom. Welk voedingssupplement kan ik het beste gebruiken om dit te voorkomen? m.vr.gr. Ingrid Vaassen

Karin
mieke poll de jager
Door

mieke poll de jager

op 19 Jun 2020

welke 4 stappen zijn nodig om macula te verbeteren

Karin
ali verhagen
Door

ali verhagen

op 22 Mar 2018

Hoe kan ik met iemand praten en advies voor wat ik het beste kan gebruiken om de macula te stoppen

C.campman
Door

C.campman

op 11 Apr 2018

Kijk eens bij rode bieten sap voor de ogen,dit is heel goed voor de macula en nog veel meer,succes

Thea
Door

Thea

op 31 Oct 2017

Mijn dochter van bijna 21 jaar heeft de diagnose stargardt gekregen ofwel juveniele macula degeneratie. Gebruikt voedingssupplementen van flindall. Zo wordt er ook altijd gezegd dat wortels goed voor de ogen zijn bij deze oogziekte mag je geen wortels eten. Hebben jullie nog advies en of tips?

Annemarie
Door

Annemarie

op 15 Jun 2019

Wortels laten alleen vitamine A los als je er olie bij doet tegelijkertijd dus beter staafjes maken en als salade eten.

Karin
Door

Karin

op 18 Jun 2019

Er zit geen vit. A in wortels, ook niet als je er olie bij doet.

Karin
Door

Karin

op 02 Nov 2017

Beste Thea, Je kunt veel zelf doen om de ogen weer in een optimale conditie te krijgen. Het verhaal van de wortels is een broodje aap verhaal. Om de ogen echt te helen zijn er andere stappen en andere voeding nodig. Daar kan ik bij helpen. Wat ik u in dit geval kan adviseren om een inzichtsessie bij ons te boeken: https://volzicht.nl/persoonlijke-inzichtsessie/

André
Door

André

op 20 Jun 2017

Misschien een wat vreemde vraag maar in mijn directe en indirecte omgeving valt op dat mensen welke nieuwe lenzen ontvangen hebben t.g.v. een grijze staar operatie na ongeveer 5 tot 6 jaar een macula degeneratie ontwikkelen. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?

Karin
Door

Karin

op 20 Jun 2017

De staar operatie haalt niet de oorzaak van staar weg. Er is sprake van een ziek oog, de ziekte ontwikkelt zich verder waardoor er andere klachten ontstaan. Dat is mijn visie.

E Meys
Door

E Meys

op 10 Nov 2015

Ik slik al jaren Nutrof Omega, vit C, Epa Forte (visolie). Is dit synthetisch?Mijn vader en zijn 3 zusters zijn heel slechtziend door de droge MD. Mijn moeder heeft de natte MD en ziet nog maar 15 %. Ik ben 65 Eet wekelijks zalm, makreel en zeker 7 eieren. Daarbij zeker de 500 gr biologische groenten.

mike m
Door

mike m

op 02 Mar 2016

Macula ogen ,die na een jaar van veel aandacht,al weer tevreden de wereld in kijken In februari 2015 sluit ik boven de computer af en loop naar beneden en kijk naar de tv het journaal begint en mijn rechteroog is niet meer in orde. Na dag een dat ik eerst 1 en 9 weken later mijn twee 69 jarige ogen de diagnose [natte] Macula was vastgesteld,en 3-4 weken later een bloeding in de Macula linkeroog ,kort daarna een flinke bloeding in het glasvocht van het rechteroog, met ongeveer nog 30%[kijkzicht o% ] zicht tot februari 2016 met alleen nog het linker oog , ben ik aan de slag gegaan met yoga oog - ontspanningsoefeningen. En met als de eerste dag al resultaat. het ochtendgloren is nog nieuw en het is de mooiste tijd van de dag . Rond zes uur ben ik wakker,en begin de dag in bed met yoga-ademhaling (pranayama) Pilates [oog]oefeningen info http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/149154-ademoefeningen-volledige-yoga-ademhaling-pranayama.html & http://sport.infonu.nl/diversen/48195-wat-is-pilates.html http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/154375-de-verschillende-soorten-yoga.html alleen ik gebruik niet mijn handen [palmeren] maar leg eerst een zonnehemelbril en daar over een smalle opgevouwen handdoek over de ogen ,en later in het jaar gebruik ik een kussentje [lengte 27 x 10 cm]op de ogen opgevuld met 40% lavendel & 40% ogentroost, , na 10 minuten geeft het een heerlijk en zeer ontspannend warm gevoel aan de ogen,in de ochtend intens en overdag kort om de ogen even rust te geven b.v na het afsluiten van de computer, of een uurtje na het bezoek van de oogarts die weer eens flink met de ogen aan de gang is geweest. de dagelijkse yoga-ademhaling (pranayama) Pilates [oog]oefeningen ,in het ochtendgloren.. "Intens" enkele uren.. De eerste kennismaking met yoga is in de jaren 60 een mooie tijd met veel muziek, The Beatles , Ravi Shankar,[ een raga op zondagmorgen is nog steeds een van mijn favorieten] , en meditatie komen voorbij,en ik begin mijn eerste yoga-ademhaling (pranayama) oefening. na een jaar beheers ik de ademhaling volledig en is een dagelijks ritme geworden in mijn leven. De ochtend begint eerst met een diepe yoga-ademhaling ontspanningsoefening van het hele lichaam. ik schuif mijn kussen weg [het oogkussentje leg ik op mijn ogen] en lig nu Horizontaal op bed. ik begin de ademhaling vanuit mijn voeten ,die span ik licht aan, samen met de ademhaling loopt die door naar boven en als laatste span ik de ogen aan , daar hou ik de adem een paar tellen vast en laat hem langzaam los, de oogspieren reageren met een lichte trilling, verder naar beneden beginnen ook de organen en de lichaamspieren zich te roeren, een tweede derde volgt de oogspieren ontspannen nog verder en de ogen beginnen ongecontroleerd te bewegen, ook het lichaam ontspant steeds meer, mijn mond zakt langzaam open, bij de volgende ademhaling gaat mijn adem volledig zelfstandig [op de automaat]verder, boven aankomen geven de ogen de laatste stuiptrekking en vallen samen met nog twee lichte naar binnenvallende naschokken[de oogdruk wordt ook minder] in een diepe slaap, alle spieren ontspannen en ik zak langzaam volledig ontspannen naar beneden in het matras. de oefening in de cadans van de adem blijf zo een tijdje liggen, en begin daarna aan de oogoefeningen, ik concentreer me op mijn ogen even later span ik licht in het ritme van de ademhaling al mijn oogspieren aan, en beweeg mijn ogen van boven naar beneden links en rechts, ik ontspan ik even de ogen [bij iedere oefening wordt dit herhaald]en herhaal ik de oefening met steeds wat meer spanning op de spieren verschillende keren en sluit deze oefening met een laatste ontspanning van de ogen,in 2013 krijg ik problemen met mijn rug,van sportarts Willemien van Teeffelen geeft het advies voor buikspieroefeningen rug billen en bene,zie voorbeeld > link

en bij Joyce Ruys, Oefentherapie Cesar/ Mensendieck link http://www.cesar-oss.nl/oefentherapiecesar.asp en als laatste sta ik op en ga nog een aantal rek & strek ,draaien met de heupen/knieën en buig/zwaaioefeningen, de dag is op stoom en is er thee & ontbijt .. "Intens" meestal op zondag "dagelijks" met variaties van intens half tot anderhalf uur, de "twee minuten/ tussendoortje" de aanleeroefeningen van het eerste jaar, regelmatig even diep via de buik naar boven in en uit ademhalen, b.v. als je opstaat,tijdens een wandeling, lopen&ademhaling in een ritme ,tijdens het praten, kortom bij iedere gelegenheid gebruiken om te oefenen, "twee minuten" is een pauze oefening om tussen al de dagelijkse activiteiten/rompslomp om even tot rust te komen, ogen dicht handen op de bovenbenen en een paar keer diep en langzaam vanuit de buik naar boven adem te halen. Dit is het basis schema, uiteindelijk zijn het de dagelijkse signalen [lichaamstaal] die het schema bepalen . geschiedenis van de ogen die zien het licht in februari 1946, 19 jaar een bril voor verziend,die beland na twee jaar uiteindelijk in een la. de ogen zijn wel erg lichtgevoelig en draag overdag een zonnebril die wordt op mijn 30ste vervangen door een meekleurende brillenglazen van Carl ZEISS [ kleur neutraal glas] op het 40ste jaar een leesbril, op het 55ste jaar komt daar met een kleine correctie verziend bij , en worden ze samengevoegd in de Carl Zeiss glazen, in september 2014 is er de laatste kleine correctie lees&verziend. verder zijn er eigenlijk nooit veel problemen met de ogen geweest maar op Februari 2015 staat mijn leven even stil. na de diagnose [natte] Macula ga ik aan de slag,de aandacht voor de ogen slaat aan, het zicht wordt beter samen met veel ondersteuning van oogarts en echtgenote kan ik binnen enkele maanden weer met het linkeroog 70% zien, ik ben van mijn 40ste een fanatiek fietser en ga ik ook weer een ronde fietsen, en dat wordt voor 2015 toch nog 4000km, het rechteroog is in februari 2016 in het oogziekenhuis Rotterdam de bloeding in het glasvocht operatief weggehaald en het zicht is daar nu samen met een nieuwe lens 100% met nog een mankement achter het netvlies zit nog een fikse bloeding, het risico op beschadiging is te groot om die weg te halen, het kijkzicht is daar nu +- 70% en dat is met het linkeroog 95% een hele verbetering en ik leg nu ook al een tijd de bril regelmatig even aan de kant, en kijk nu weer zeer tevreden ogen de wereld in. Mike m

Karin
Door

Karin

op 10 Nov 2015

Vis olie is niet synthetisch, maar wel vaak ernstig verhit en om het te binden worden er zware metalen ingedaan. Ik weet verder niet of dit bij jouw merk gebeurt, een goede levertraan is van green pasture, je kunt er hier meer over lezen: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/vitamines-en-mineralen/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/ Het is ook goed om regelmatig runderlever en ander orgaanvlees te eten, van biologische dieren weliswaar. Bij zalm zou ik niet voor de gekweekte versie kiezen, die zit vol met anti biotica.

Mike m
Door

Mike m

op 03 Mar 2016

levertraan informatie link http://www.voedingisgezondheid.nl/levertraan.html deze gebruik ik zelf al enkele jaren link http://www.vitavie.nl/product/blue-ice-fermented-skate-liver-oil-120-caps/ Met hoge-vitamine rijke levertraan wordt deze levertraan bedoeld. Dat is levertraan die via een natuurlijk fermentatieproces is verkregen. Elke andere levertraan komt vaak door zware verhitting tot stand, de levers worden op agressieve wijze uitgeperst en de pulp die overblijft wordt vaak nog opgelost d.m.v. het zwaar giftige, kankerverwekkende oplosmiddel hexaan. Ditzelfde oplosmiddel wordt gebruikt door olieraffinaderijen. Er gaan door dit proces talloze kostbare voedingstoffen verloren en als het etiket vermeldt dat er vitamine A en D in zitten kun je ervan uitgaan dat deze later zijn toegevoegd in synthetische vorm. De levertraan van Blue Ice (waarvan hierboven de dosis genoemd wordt) is duurder in aanschaf maar is bijzonder rijk aan voedingsstoffen, waardoor je er minder van nodig hebt en er langer mee doet. ook voor de ogen "kelp" zie link http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/129640-de-geneeskracht-van-kelp.html https://www.ekoplaza.nl/producten/salade-du-pecheur-vlokken.html door de vlokken is het steeds met kleine [voor de thee ~ yoghurt muesli kwart theelepeltje] hoeveelheden gebruiken voor diversen gerechten. Mike m

Peter Berling
Door

Peter Berling

op 23 Aug 2015

Dank je Karin voor de tip, ik ga het een paar keer per dag toepassen, ik laat verder horen hoe het gaat, mocht je nog aanvullende tips hebben dan hoor ik het graag,

Karin
Door

Karin

op 24 Aug 2015

Hoi Peter, Er is nog veel meer dat je kunt doen. Gebruik je ook beestenbottenbouillon? Dat is een makkelijke manier voor je lichaam om mineralen en gelatine op te nemen. Je kunt voor meer informatie kijken op deze link: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/ Ook anders leren kijken met je ogen, ontspannen ipv met spanning is belangrijk voor het herstel. Daar kan ik je een workshop of cursus voor adviseren: https://volzicht.nl/cursussen/ Veel sterkte!

Mike m
Door

Mike m

op 04 Mar 2016

beestenbottenbouillon ~ tip bij de Kleinstesoepfabriek link http://www.kleinstesoepfabriek.nl/ maken ze heerlijke Runderbouillon, en heel belangrijk voor mij[ik ben zoutarm opgegroeid] er zit maar 645 mg zeezout in !!!! http://shop.kleinstesoepfabriek.nl/meer_dan/1/soep/4/runderbouillon.html . Deze soep is langzaam getrokken uit rundvlees zodat een krachtige bouillon is verkregen met vleesgarnering. Gemaakt van vlees van runderen (ras Blonde D'Aquitaine) van de familie Arkema http://www.arkemavlees.nl/ die een biologisch en diervriendelijk leven hebben geleid (genoeg licht, lucht, ruimte, weidegang, biologisch voer, geen preventieve antibiotica). Door de ambachtelijke bereiding ontstaan natuurlijke smaakvariaties. De bouillon heeft fijne vetoogjes die o.m. extra smaak en kwaliteit geven. Een pot Runderbouillon vriezen we in een ijsblokjesvorm, voor een kopje soep, maar ook heerlijk door een blokje op het laatst toe te voegen in een stamppotje, of samen met een paar cc olijfolie knoflook wat gember kruidenblokje een vlees sju te maken, etcetera. Mike m

Mike m
Peter Berling
Door

Peter Berling

op 23 Aug 2015

Beste Karin,Hartelijk dank voor al je informatie, verzadigde vetten neem altijd al tot me, extra eieren plus extra omega 3, Vitamine C, Luteine, Zeaxanthine en de areds 2 oogformule, en dat altijd samen met mijn eten, helaas is er in het zelfde oog een bloeding opgetreden, bij de behandeling in de Jan van Goyen oogkliniek in mijn woonplaats in Amsterdam, krijg het idee dat er een fout gemaakt is en er te stevig is geinjecteerd ?, ik zie matig met in het zicht luchtbelletjes net alsof je door sop kijkt, helaas om een oogarts te overtuigen dat er iets niet goed is, kost tijd en we zijn nu 3 weken verder na de tweede prik, ga nu naar het AMC voor aanvullend onderzoek en foto s, al met al blijft het gerommel, maar blijf trouw aan mijn vitaminen en gezondere leefstijl

Karin
Door

Karin

op 23 Aug 2015

Wat een vervelend verhaal. Ik hoop dat het snel zal verbeteren. Palmeren kan ook goed helpen om rust te geven aan je ogen, met je handen je ogen afsluiten voor het licht en daarbij ook je ogen sluiten. Hele fijn, rustgevende oefening dat de doorbloeding weer stimuleert.

Peter Berling
Door

Peter Berling

op 06 Aug 2015

Geachte Karin, Sinds een paar maanden weet ik dat ik aan mijn linkeroog de natte Macula heb, ben 60 jaar oud, slik alle benodigde vitamines in ruime dosis en gemaakt van natuurlijke vitamines, heb 2 injecties met Avastin gehad en de derde van de eerste sessie over een maand, na de eerste prik een duidelijke verbetering ging zelfs beter zien, na de laatste prik twee dagen geleden heb ik last van een donkere vlek dat had ik ook na de eerste prik, ging weg na een aantal dagen volgens de oogarts is dat een luchtbel van de injectie, dus een kleine terugval, zijn hier ook oefeningen voor ? vitaminen neem ik extra, wat is verder nog te doen behalve gezond leven, tegen de natte macula? ben bang dat mijn ogen slechter gaan worden in de toekomst en dat ik voorkomen, dus zijn er nog extra tips? Met vriendelijke groet: Peter Berling.

Karin
E. v.d. Brink
Door

E. v.d. Brink

op 20 Jul 2019

Vitaminesupplementen helpen wel degelijk (in het algemeen). Met regelmatige inname van vitamine D voorkom je griep zo goed als helemaal, en als je het toch krijgt, helpt een paar dagen innemen ervan je er snel af. Ook Vitamine C (tot 6 gram per dag, 1 gram per 2 uur) werkt wel degelijk, o.a. bij longontsteking (voorkomt het gebruik van antibioticum). Vaak worden er VEEL te lage dosis genomen, en ja: Dan helpt het niet.

J.Verdel
Door

J.Verdel

op 07 Jun 2015

Is uw boek door artsen goedgekeurd en zo ja door welke instanties?

Eva
Door

Eva

op 11 Jun 2015

Beste,Karins boek is gebaseerd op de leer van dokter Bates, hij was een oogarts. Er zijn geen keuringen geweest,hartelijke groet Eva, medewerker VolZicht

Marijke
Door

Marijke

op 05 May 2015

Hallo, Ik ben een vrouw van 53 jaar en sinds 2011 is bekend dat ik maculadegeneratie heb. Nu ben ik opzoek naar iemand die er voor open staat om regelmatig contact te hebben via de mail over deze aandoening. Of weet iemand toevallig een site waar je kunt chatten met lotgenoten??Met vriendelijke groet, Marijke

patje
Door

patje

op 29 Jan 2019

ik heb sinds kort ook de natte versie , hoe is het met jou nu

ali verhagen
Door

ali verhagen

op 20 Mar 2018

Ik ben 65 jaar en sinds kort heb ik macula de droge vorm ik wil graag met iemand er over praten

ali verhagen
Door

ali verhagen

op 22 Mar 2018

Hoe kan ik in kontakt komen met jullie en praten via mail en wat ik het beste kan doen om de macula te stoppen

Karin
Door

Karin

op 21 Mar 2018

Dat is mogelijk Marijke. Je kunt met ons in gesprek, waarin we met je kijken wat jouw ogen nodig hebben om de degeneratie van de macula te stoppen zodat het oog zich weer kan herstellen.

Marleen Boumans
Door

Marleen Boumans

op 15 Mar 2016

Ik heb ook macula degeneratie. Wil graag daarover communiceren. Ben 66 jaar. En altijd een zeer zelfstandige vrouw.

Kees hendriks
Door

Kees hendriks

op 23 Sep 2016

Ik ben 67 en krijg al 14 naar injectors in bride oven.ik heb 40 jar in de optiek gewerkt en *uBen de breed voorzien

Petra
Door

Petra

op 02 Mar 2016

Ja, op facebook. LMDplein.

Héléna Léonard
Door

Héléna Léonard

op 13 Apr 2015

Ik heb maculaire degeneratie en kreeg 4 injecties met Lucentis. Na de 4e inspuiting kreeg ik heel slecht zicht, de cijfers en letters liepen door mekaar en alle lijnen kronkelden. Heel onaangenaam om te lezen en vooral met cijfers te werken. Eieren kan en mag ik niet eten wegens cholesterol en leverklachten. Zou hier nog iets aan te raden zijn want het verdict luidt ook : niets aan te doen. Met vriendelijke groeten

Karin
Door

Karin

op 14 Apr 2015

Beste Héléna, Het verhaal dat eieren slecht zouden zijn voor cholesterol, klopt niet. Je hebt cholesterol nodig uit je voeding, is belangrijke voeding voor je hersenen, je ogen, maar ook voor hart en bloedvaten. https://volzicht.nl/cholesterol-wel-goed-voor-hart-en-bloedvaten-en-je-ogen/ Als je leverklachten hebt, kan het een goed idee zijn om leverreinigingen te gaan doen. https://volzicht.nl/reinig-je-ogen-door-leverreiniging/. Liesbet van Sjamoni, staat beschreven in de tekst, is echt een expert op dit gebied en kan ik van harte aanraden.

sunny young
Door

sunny young

op 02 Feb 2014

Zonlicht is NIET goed voor de ogen. Keer op keer wordt dit aangegeven in studies, niet dat je zonlicht moet vermijden, maar nooit en te nimmer recht in felle zon kijken.Ja er zijn mensen die het juist propageren, net als de mensen d ie zeggen dat ze door de zon geen voeding nodig hebben.Het is dan ook een jaren en jarenlang proces. Ik heb 30 jaar in de tropen gewoond, nooit een zonnebril gedragen, want ik had geen last van de zon. Nu heb ik md, te jong, terwijl niemand in mijn familie dat ooit heeft gehad, integendeel, mijn beide ouders zien alles nog zonder bril.Dus ga lekker zonnen, maar kijk niet in die zon en draag zo vaak mogelijk een zonnenbril als de zon fel schijnt.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Feb 2014

Zonlicht is wel goed voor de ogen, want als je te weinig zonlicht binnenkrijgt, kun je juist ook oogklachten ontwikkelen. Het knijpen tegen de zon is niet goed voor de ogen. Mensen die zeggen dat je in de zon kunt kijken, ik neem aan dat je bedoelt sungazing, kijken in een rode zon die opkomt of ondergaat en bouwen dit zorgvuldig op. Dat is iets anders dan zomaar recht in de zon kijken. Bij macula degeneratie is er sprake van voedingstekort in de ogen. Ook de juiste voeding is belangrijk voor de ogen. Een zonnebril geeft de ogen foutieve informatie. Ik raad eerder aan een hoed of pet te dragen met een rasterbril.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Feb 2012

Beste Ans, Zon is heel goed voor de ogen. Ik bedoel zonnen met de ogen dicht, in eerste instantie, maar op een gegeven moment ook met de ogen open. Dr. Bates beschrijft zelf ook het helende effect van zonnebaden voor de ogen en daarbij beschrijft hij ook zonnen met ogen open. Het is wel belangrijk dat je naar je lichaam luistert en eerst oefent met ogen dicht. Of als dat zelfs te fel is, onder de takken van een boom. In mijn cursussen leer ik hoe je goed kunt zonnen. Er is een verhaal van een tweeling, waarvan 1 opgegroeid in Nederland en de ander in India. De Nederlandse zocht zijn broer op via opsporing verzocht en vertelde dat hij een oogziekte heeft en dat hij verwachte dat zijn broer die ook zou hebben. De Nederlandse tweeling kreeg van de dokter te horen dat hij uit de zon moest blijven. De jongen in India kreeg juist als advies de zon op te zoeken. Deze jongen had geen oogziekte. Dat de reguliere geneeskunde de zon als boosdoener ziet, tsja, ze hebben ook jaren gezegd dat eieren slecht voor ons zijn. Ik lees net dat eieren juist heel goed zijn voor de ogen, zeker ook bij macula: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=517&id=518&page=9 Ik wist niet dat Deepak Chopra oogoefeningen voorschrijft, wel vertelt hij in een boek over de beste genezing voor alle ziektes: een wandeling in de natuur.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Feb 2012

Beste Ans, Dank je wel voor je reactie. Je hebt gelijk, synthetische stoffen zou beter zijn en alleen maar de link met voeding en macula is te kort voor de bocht, omdat bij alle oogklachten spierspanning altijd mee speelt en deze spanning wordt vaak veroorzaakt door stress, emoties, trauma's, fysieke spanning in het bindweefsel, botgebied enzovoort. Hoe kun je het kaf van het koren scheiden? Vaak kun je al veel zien aan de prijs. Goedkope supplementen zijn vaak synthetisch. Goede merken zijn bijvoorbeeld solgar en nutrilite. Solgar heeft speciale oogsuplementen en nutrilite heeft ook ginko biloba, wat goed is voor de ogen. Je kunt ook eens op deze website kijken, deze meneer heeft zich gespecialiseerd in macula: http://www.macular-degeneration-vitamins.com/. In het produkt Jus zitten heelveel oxidanten en helpt ook bij macula, is geheel natuurlijk. En daarnaast is de zon ook heel goed voor de ogen. Zon regelmatig, twee keer per dag.

Ans van den Berg
Door

Ans van den Berg

op 07 Feb 2012

Dank je wel voor je snelle reactie. Dus, jij stelt, zon is goed voor je ogen? Maar ik heb begrepen dat je heel goed moet oppassen met zon in de ogen. In elk geval altijd een zonnebril op, want volgens de reguliere geneeskunde is de zon juist een van de boosdoeners. Maar jij bedoelt wellicht zonnen met de ogen dicht. En dan weet je zeker dat dit geen kwaad kan? TRouwens, wist je dat ook iemand als Deepak Chopra oogoefeningen voorschrijft?

Ans van den Berg
Door

Ans van den Berg

op 07 Feb 2012

Aanvulling: bij de opmerking over chemische stoffen bedoel ik die in de voedingsmiddelensupplementen. Hoe kan ik daar het kaf van het koren scheiden? Ans van den Berg

Ans van den Berg
Door

Ans van den Berg

op 07 Feb 2012

Dag Karin, Ik lijd ook aan MD en wil er alles aan doen om mijn ogen weer helemaal gezond te krijgen. Maar je zegt:zorg ervoor dat je " minstens 6 mg luteïne en 2mg zeaxanthine binnenkrijgt en zorg ervoor dat het natuurlijke stoffen zijn en geen chemische stoffen". Hoe weet ik dat ik met het eten van de aanbevolen groenten deze aanbevolen hoeveelheden binnenkrijg? En hoe weet ik dat het geen chemische stoffen zijn? Bedoel je trouwens niet: synthetische stoffen, want ons hele lichaam is toch een chemische fabriek?Verder trek je volgens mij met Dr Todd te snel een conclusie: "Droge macula komt weliswaar veel vaker voor dan de natte vorm, maar ongeveer 10% van droge macula ontwikkelt zich in later stadium tot natte macula degeneratie. Hiermee heeft dr. Todd dus een direct verband tussen voeding en macula degeneratie aangetoond!" Hoezo? Is dat niet te kort door de bocht? Hier kunnen toch veel meer factoren een rol spelen? Overigens heb ik veel waardering voor je werk, Hartelijke groet Ans van den Berg

h.van montfoort
Door

h.van montfoort

op 03 Jan 2012

Met veel interesse gelezen daar ik zelf aan MD lijdt. Hoop er veel profijt van te hebben en veel dank voor de voorlichting.

Leonardo
Door

Leonardo

op 20 Jul 2021

Ik ben naar deze site verwezen via een kennis. Een paar geleden begon ik slechter te zien, eerst in het rechteroog, toen ook links. De verschijnselen lijken op die van MD. Via de oogarts kwam ik op het spoor dat ik diabetes had, want in beide ogen komt voor zover hij wist alleen voor bij diabetici. Dat bleek te kloppen: een heel hoo suikergehalte. Inmiddels is mijn suiker redelijk onder controle met metforminetabletten. Krijg Avastin en af en toe Tricence. De eerste moet het onstaan van de broze bloedaatjes tegengaan, de ander bouwt het vocht af. Tricence werkt bij mij beter, maar dat heeft bijverschijnselen, o.a. staar. Autorijde kan ik niet meer en het onscherpe zicht wreekt zich ook op andere terreinen. Ik zal eens op je site rondstruinen of je ook adviezen hebt voor veganisten.

Reactie plaatsen