Eieren zijn goed tegen maculadegeneratie

eieren zijn goed tegen maculadegeneratieEieren zijn goed tegen maculadegeneratie. Terwijl de heersende elite ons bang probeert te maken voor het eten van te veel eieren, zet ik ze juist zo vaak mogelijk op het menu. We beginnen de dag met een lekkere omelet met spek, of drinken een voedzame shake van yoghurt, jam en rauwe eieren. Als ik pannenkoeken bak, doe ik flink wat eieren door het beslag. Zo zorg ik ervoor dat mijn gezin en ikzelf voldoende carotenoïden binnenkrijgen.

Eieren zijn goed tegen maculadegeneratie

De macula vaart wel bij het eten van ei. Dit minieme plekje op het netvlies wordt ook wel “de gele vlek” genoemd, door de pigmentstoffen die erin geconcentreerd zijn. Die stoffen, de carotenoïden luteïne en zeaxanthine, geven ook de typisch gele kleur aan eigeel. Als het lichaam te weinig van deze pigmentstoffen opneemt, worden de lichtgevoelige cellen in de macula aangetast en verliezen ze hun werking, met uiteindelijk gedeeltelijke of totale blindheid tot gevolg. En maculadegeneratie is helaas een ziekte die steeds vaker voorkomt in onze westerse wereld.

Ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie

Maculadegenaratie treedt vaak pas op latere leeftijd op, maar dat betekent niet dat we het maar moeten accepteren als iets dat nu eenmaal bij het ouder worden hoort. Wie zijn hele leven gezond eet, zal minder snel ouderdomsziekten ontwikkelen. Wie dat niet doet, ervaart inderdaad de gevolgen van zijn gebrekkige voeding op latere leeftijd. Tegen die tijd zijn de ogen zo uitgeput geraakt van de grote tekorten, dat de conditie van de macula snel afneemt. Soms gaat het lichaam met de moed der wanhoop de strijd aan en begint het nieuwe bloedvaatjes in het netvlies teeigeel tegen maculadegeneratie maken. Zo probeert het toch nog wat extra voedingsstoffen naar de macula te transporteren. Deze woekering van bloedvaatjes wordt de “natte vorm” van maculadegeneratie genoemd. De ongezonde vaatjes knappen en zorgen voor nog meer beschadigingen in de macula.

Onderzoek naar maculadegeneratie

Verschillende studies hebben aangetoond dat carotenoïden van grote waarde kunnen zijn bij het tegengaan van ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie. Een studie die een aantal jaren geleden gepubliceerd werd in het “Journal of Nutrition”, testte het effect van het eten van eieren op de ogen (2006 American Society for Nutrition, gepubliceerd in "Journal of Nutrition"). Hierbij werden twee groepen ouderen getest, waarbij de ene groep wel en de andere geen eieren te eten kreeg. De ei-eters vertoonden al snel een hoog gehalte aan luteïne en zeaxanthine in het bloed. Opmerkelijk was dat het eten van eieren veel meer effect had dan het nemen van voedingssupplementen en het eten van groene groenten, waarin ook veel pigmentstoffen zitten. Het was ook opvallend dat de proefpersonen geen hoog cholesterolgehalte ontwikkelden, iets waarvoor we toch altijd worden gewaarschuwd. Latere studies hebben de genoemde uitslagen steeds opnieuw bevestigd.


Ook andere bouwstoffen zijn belangrijk in de strijd tegen maculadegeneratie. Vitamine A, E, C, bètacaroteen, selenium en zink moeten ook in voldoende mate in je voeding zitten. Een grootschalig onderzoek naar ouderdomsgerelateerde oogaandoeningen in de VS heeft dit in 2002 aangetoond. Uit deze studie bleek dat het toedienen van een antioxidantenformule met 500 mg vitamine C, 15 mg bètacaroteen, 400IE vitamine E, 80 mg zink en 2 mg koper ervoor zorgde dat maculadegeneratie voorkomen en tot staan gebracht kon worden. (2002 National Eye Institute NEI, gepubliceerd in “Archives of Ophthalmology”).

Tips voor het behoud van gezonde ogen

In het artikel Gezonde voeding bij maculadegeneratie lees je meer over het verband tussen maculadegeneratie en voeding. Voor nu geef ik je boerenkaas tegen maculagraag alvast wat tips mee voor gezonde ogen:

  • Eet dagelijks minimaal twee eieren, maar veel meer mag ook.
  • Gebruik levertraan van Green Pasture.
  • Eet met regelmaat orgaanvlees van biologische runderen.
  • Eet voldoende verzadigde vetten zoals roomboter, slagroom, crème fraiche, vet vlees, kokosolie en kokosmelk, eet boerenkaas en drink rauwe melk.
  • Gebruik geen plantenolie, met uitzondering van olijfolie, kokosolie en palmolie. Gebruik olijfolie alleen koud, niet verhitten.
  • Stop met roken.
  • Doe de oogoefeningen van dr. Bates om de ogen te ontspannen.
  • Bestel mijn gratis e-book met zeven waardevolle adviezen (Zie hieronder voor meer informatie)Wat kun je dan doen om maculadegeneratie te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen