Invloed van macula op de gezondheid

oog van dichtbijDe invloed van macula op de gezondheid is een belangrijk onderwerp. Als de oogarts je vertelt dat maculadegeneratie de oorzaak is van je problemen met zien, krijg je een grote schok te verwerken. Het is dan ook een serieuze ziekte die tot ernstige slechtziendheid kan leiden. Maar dat is helaas nog niet alles. Studies naar maculadegeneratie hebben het verband aangetoond tussen deze oogaandoening en andere gezondheidsproblemen. Zo hebben mensen met macula veel meer risico op hartafwijkingen, gehoorproblemen en zelfs op Alzheimer. Macula zit dus niet alleen maar in je ogen: het heeft effect op je hele lichaam.


Het wordt steeds meer duidelijk dat er een direct verband is tussen de gezondheid van je ogen en je algehele gezondheid. Oogartsen kunnen aan de hand van een uitgebreid onderzoek van je ogen veel vertellen over andere klachten. Zo komt bijvoorbeeld het feit dat iemand diabetes heeft, vaak aan het licht door middel van zo’n oogonderzoek. Maar patiënten die lijden aan macula hebben ook opvallend vaker last van hartziekten en hoge bloeddruk.

De invloed van macula op de gezondheid

Diverse medische onderzoeken tonen aan dat mensen met maculadegeneratie meer kans hebben op een hartaanval of andere hartproblemen. Hieronder volgen een paar voorbeelden:


Een onderzoek in de Verenigde Staten door Medicare bracht aan het licht dat mensen met macula ongeveer 20% meer kans hebben op een hartaanval.


In Australië toonde de “Blue Mountain Eye Study” aan dat ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie de kans op coronaire hartziekten of een hartaanval aanzienlijk vergroot.


Eveneens in de Verenigde Staten is er een “Cardiovascular Health Study” gedaan. Hieraan namen zowel blanke Amerikanen als Afrikaanse hartslagAmerikanen deel. In de zeven jaar dat de studie duurde, ontwikkelden de personen met maculadegeneratie 50% meer coronaire hartziekten dan de personen zonder macula.

Macula en andere ziekten

Ook hier zijn resultaten van diverse onderzoeken vaak nogal schokkend:


Onderzoekers aan de Universiteit van Melbourne menen dat ouderen met een lage score voor cognitieve functietests inclusief denken, leren en geheugen, twee keer zoveel kans hebben om macula te ontwikkelen.


Volgens hetzelfde onderzoek hebben personen met macula 50% meer kans op het ontwikkelen van een bepaalde mate van gehoorverlies. Daarbij was in het onderzoek de mate van gehoorverlies het grootst bij mensen met droge macula.

Het lichaam als één geheel

Men is nog hard op zoek naar het waarom van deze verbanden. Veel is nog niet duidelijk. Want wat is de kip en wat is het ei? Zorgt de ziekte macula voor meer kans op andere aandoeningen, of is de algehele slechte gezondheid er juist de oorzaak van dat iemand maculadegeneratie ontwikkelt?


Wat voor mij als een paal boven water staat, is dat de ogen kwetsbaar zijn. Deze fijn afgestemde, ingenieuze orgaantjes worden als eerste ziek als het evenwicht weg is. Ze hebben veel voeding en energie nodig, in verhouding veel meer dan andere organen. De ogen gebruiken maar liefst één derde van alle zuurstof die we inademen en ongeveer een kwart van alle voedingsstoffen die het lichaam opneemt. Het lichaam is één geheel en alles hangt met elkaar samen: de ogen vangen al snel de eerste klappen op van een gebrek aan bouwstoffen. Het is dus in alle opzichten belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en alles te doen om gezond te blijven. Alles wat je doet voor je gezondheid, komt je ogen ten goede en vice versa.

Voldoende beweging

Je ogen hebben een optimale bloedcirculatie nodig voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat er voldoende bloed in alle uithoeken van je lijf komt, dus ook in je ogen. Het soort oefeningen waarbij de hartslag verhoogt gedurende ongeveer 20 minuten, is heel gezond. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, hardlopen, skaten, zwemmen en allerlei teamsporten. Regelmatige lichaamsbeweging komt je hele gezondheid ten goede, zorgt dat je minder snel te zwaar wordt, vermindert de kans op diabetes en houdt je lichaam soepel en sterk. Andere vormen van lichaamsbeweging die een hele positieve uitwerking op de ogen hebben zijn wandelen, yoga en tai chi.

Voldoende slaap

Tijdens de slaap zijn je ogen gesloten. Maar achter die gesloten oogleden gebeurt van alles: je ogen bewegen heel veel tijdens de slaap. Dit zorgt voldoende slaap voorkomt gezondheidsproblemenvoor een goede “smering”. Tijdens de slaap reinigen je ogen zichzelf en elimineren ze vuil zoals stof, allergenen of andere afvalstoffen, die zich er gedurende dag in hebben verzameld. Tijdens de slaap krijgen de lichtgevoelige cellen in het netvlies de tijd om zich te herstellen. Heel belangrijk als je weet dat maculadegeneratie begint bij het verslechteren van de conditie van juist deze cellen.

Voeding

Ik ben ervan overtuigd dat een van de grootste problemen van onze tijd is, dat we geen volwaardige voeding  tot ons nemen. Als we de juiste dingen zouden eten, zouden maculadegeneratie en andere ziekten veel minder kans krijgen. Zo is het bijvoorbeeld van groot belang om te zorgen voor een eetpatroon dat rijk is aan anti-oxidanten, die ziekteverwekkers afbreken. Soms is het raadzaam een voedingssupplement te gebruiken met vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Nog beter is het om je te verdiepen in de principes van gezonde voeding. Daarvoor verwijs ik je graag naar andere artikelen op deze website. Ook tijdens mijn workshops en cursussen besteed ik hier veel aandacht aan.

Wat kun je dan doen om macula te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.




Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


Specialist in Gezonde Ogen