Goede voeding bij maculadegeneratie

Eieren is goede voeding bij macula degeneratie

Wat is goede voeding bij maculadegeneratie? Belangrijke vraag, essentieel antwoord. Men raakt er namelijk steeds meer van overtuigd dat het aan de verkeerde eetgewoonten in onze westerse maatschappij ligt, dat maculadegeneratie vaker voorkomt. Laten we daarom eerst eens kijken naar welke stoffen schade toebrengen aan de macula of “gele vlek”.


Bij maculadegeneratie neemt de gezichtsscherpte af. Dit komt doordat de conditie van de kegeltjes in het netvlies achteruitgaat. Je hebt twee soorten lichtgevoelige cellen in de ogen: de staafjes en de kegeltjes. De staafjes liggen over het hele netvlies verspreid en zorgen ervoor dat je beweging waarneemt, dat je een volledig blikveld hebt en dat je in het donker kunt zien. Dat piepkleine gele vlekje op je netvlies, de macula, bevat geen staafjes maar juist heel veel kegeltjes. Hierdoor zie je kleur, scherpte en diepte in datgene waar je gericht naar kijkt. De macula wordt daarom het "centrale gedeelte van het zicht" genoemd. Als de conditie van de kegeltjes verslechtert, ga je een wazige vlek (scotoom) in het midden van het beeld zien. De rest van je blikveld blijft min of meer normaal.

Wat is goede voeding bij maculadegeneratie?

Uit verschillende studies is gebleken dat een teveel aan zowel geraffineerde als gewone koolhydraten in de voeding de hoofdoorzaak is van maculadegeneratie. Doordat er zich veel afvalstoffen ophopen in de cellaag onder het netvlies, neemt het aantal kegeltjes af. Maar dat niet alleen. De afvalstoffen in de cellaag veranderen ook de structuur van het netwerk van bloedvaatjes, waardoor er minder bloed en minder voedsel in het netvlies komt. Als reactie hierop gaat het lichaam allerlei nieuwe vaatjes maken. Deze nieuwe adertjes gaan woekeren en beschadigen hiermee de kegeltjes nog extra.

Gezonde voeding voor de macula

Goede voeding is altijd belangrijk om gezonde ogen te houden, maar dit weegt dubbel zo zwaar als er sprake is van een ziekte als maculadegeneratie. Heb je te horen gekregen dat je deze ziekte hebt, dan is het belangrijk om vandaag nog te beginnen met het veranderen van je eetpatroon. Dit is wat je meteen kunt gaan doen:

 • Ten eerste drastisch minderen met koolhydraten. Stop in ieder geval met suiker, maarRauwe melk is gezonde voeding bij macula degeneratie het minderen met alle soorten koolhydraten is van belang.
 • Uit diverse studies is gebleken dat het eten van eieren een positief effect heeft op de ontwikkeling van maculadegeneratie. Meer nog zelfs dan allerlei voedingssupplementen. Er zit heel veel lutheïne en zeaxthaïne in eieren, dit zijn antioxidanten die van nature voorkomen in de ogen.
 • Het verhaal dat vlees, verzadigde vetten en eieren niet goed zijn voor je cholesterol, kan meteen door naar het rijk der fabelen. Het zijn juist voedingsbronnen die ons lijf nodig heeft. Het is niet een te hoog cholesterol dat hart- en vaatziekten veroorzaakt, maar een verkeerde voeding met teveel suiker, teveel koolhydraten en plantaardige oliën.
 • Rauwe melk is gezonde voeding voor de macula.
 • Orgaanvlees is een belangrijke bron van vitamine A. De staafjes en de kegeltjes in je netvlies gebruiken veel van deze vitamine. Je kent vast wel het verhaal dat worteltjes goed zijn voor de ogen, “want heb je weleens een konijn met een brilletje op gezien”? In wortels zit inderdaad veel betacaroteen, een stof waaruit het lichaam zelf vitamine A kan maken. Maar de vitamine A die in dierlijke vetten zit, kan je lichaam veel makkelijker en beter opnemen. Dus: ga vandaag nog naar de slager en koop een lekkere, biologische lever.

 • Beestenbottenbouillon

  Ik dacht ook altijd dat ik gezond at. Havermout, pasta, rijst en veel fruit en zo min mogelijk vlees. Inmiddels weet ik wel beter. Sinds jaar en dag eet ik nu drastisch minder fruit en veel meer verzadigde vetten. Deze haal ik uit rauwe melk, boerenkaas, biologische eieren, biologisch vlees, lever en niertjes, vette vis en bouillon die ik trek van beestenbotten. Ik voel me stukken beter en fitter sinds ik op deze manier eet. Ik ben veel minder met eten bezig, want ik voel me verzadigd. En de kilo's vliegen eraf. Op het moment dat ik mijn bouillon drink en mijn zelfgemaakte leverworst eet, voel ik echt een boost naar mijn ogen toegaan en ervaar ik dat in mijn zicht. Ik merk dat de lichtgevoelige cellen in mijn netvlies gevoed worden, waardoor mijn blikveld ruimer en helderder wordt. Ik combineer het eten van eieren, vlees, vis en bouillon met diveDe zon voed je ogenrse groenten die veel lutheïne en zeaxthaïne bevatten, zoals broccoli, courgette, spinazie, komkommer en peterselie.

  De zon als voedingsbron

  De zon is een hele belangrijke voedingsbron voor onze ogen, hersenen, en ons lichaam. Ogen zijn lichtorganen: hierdoor stroomt het licht naar binnen. De werking van ons hele hormoonsysteem is afgestemd op licht en donker. Een tekort aan zonlicht - en daglicht tijdens een bewolkte dag is ook zonlicht - veroorzaakt allerlei ernstige gezondheidsproblemen. Met name de kegeltjes in ons netvlies, die aangetast worden bij maculadegeneratie, hebben baat bij zonlicht. Zij worden geactiveerd door zonnen.

  Je kunt speciale zonoefeningen doen om je ogen met licht te voeden. Kies daarvoor een moment in de ochtendzon of in de zon aan het einde van de middag. Sluit je ogen en zwaai langzaam heen en weer, met je hoofd en met je lichaam, zodat het licht verdeeld je ogen binnenstroomt. Doe dit een aantal keren, in ieder geval zolang het prettig voelt. Daarna ga je met je rug naar de zon staan en sluit je de ogen af met je handpalmen. Dit doe je een paar ademhalingen lang en daarna richt je je weer naar de zon. Wil je meer weten over maculadegeneratie en wat eraan te doen is? Ik help je graag!

  Wat kun je dan doen om maculadegeneratie te herstellen of te voorkomen.

  Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

  Klik hier om het e-book te downloaden


  Wie ben ik?

  Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.  Hartelijke groeten,

  Karin Hogenboom

  Specialist in Gezonde Ogen