Eigenlijk zou je ze wel even een poosje willen sluiten, die vermoeide ogen van je... Ze even laten ronddobberen in een badje van duisternis en ze tot rust laten komen. Het prikkende, branderige, zware gevoel uit je vermoeide ogen willen verdrijven en weer scherp en duidelijk willen zien. Maar helaas, dat kan allemaal niet... Je zit op je werk en dat verslag moet af, die stukken moeten gelezen, de vergadering moet worden voorbereid. Dan maar dapper verder gaan met turen. Doodvermoeiend, dat wel!
Het probleem van vermoeide ogen is bij iedereen wel bekend. Het is iets waar heel veel mensen in onze moderne samenleving mee te kampen hebben. Is het in deze tijd niet zo, dat bijna iedereen dagelijks wel kortere of langere tijd achter een beeldscherm zit? In onze werkomgeving, maar ook thuis, maakt de computer deel uit van het standaard plaatje. Zowel zakelijke als privécommunicatie vindt veelal plaats via de digitale snelweg, brieven en documenten worden ‘geschreven’ met behulp van tekstverwerkingsprogramma’s en zelfs als een adres of het laatste nieuws moet worden opgezocht, doen we dat met een druk op de knop van het toetsenbord. Makkelijk zat.
Vermoeide ogen door gebrek aan afwisseling
De computer is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Maar ondanks dat het een heel handig apparaat is, kleven er grote nadelen aan het gebruik ervan. Door het lange zitten in één houding kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Eén zo’n probleem is dat je last kunt krijgen van vermoeide ogen. Met de vele, fijne, subtiele oogspieren is het namelijk niet anders gesteld dan met de andere spieren in het lichaam: langdurige inspanning maakt moe.
Wie achter de computer zit, vraagt nogal wat van zijn ogen. De afstand tot het beeldscherm is constant dezelfde. Dit vinden ogen niet fijn; ze zijn juist gek op beweging en afwisseling. Achter de computer mogen ze alleen maar turen. Bovendien is aangetoond dat we tijdens het kijken naar het scherm veel minder vaak met onze ogen knipperen dan normaal. In plaats van twintig keer, knipperen we nog maar vijf keer per minuut. En regelmatig flink knipperen is nu juist een van de dingen die onze ogen nodig hebben om gezond en fit te blijven.
Niet alleen computergebruik zorgt voor vermoeide ogen. Van eigenlijk alle bezigheden waarbij je langdurig ingespannen moet kijken, kun je last krijgen van hoofdpijn, wazig zien en een branderig gevoel. Van activiteiten als precisiewerk doen, veel lezen, autorijden en televisie kijken, raken je ogen gemakkelijk vermoeid. Het probleem van vermoeide ogen kan in sommige gevallen veroorzaakt worden door ‘overhangende oogleden’, die het zicht belemmeren. Dit heeft tot gevolg dat men te ingespannen moet kijken. Maar ook een tekort aan vitamine A, slaapgebrek of een allergie kunnen vermoeide ogen tot gevolg hebben.
Tot slot geven ogen er ook de brui aan als ze de hele dag door worden gevoed met slecht kunstlicht, dat in kantoren maar ook binnenshuis vaak de norm is. Door het vele binnen zitten, zien we te weinig daglicht en worden de ogen moe. Als we dan buiten komen en de zon schijnt of de lucht is fel, krijgen we last en zetten snel een zonnebril op. Dan is het net of het zonlicht de boosdoener is, maar het probleem zit hem juist in het slechte binnenlicht. Een dagelijkse portie gezond daglicht maakt onze kijkertjes juist weer blij!
Symptomen van vermoeide ogen
Visuele vermoeidheid uit zich in de volgende symptomen:
- pijnlijke ogen
- tranende ogen
- troebel zicht
- dubbel zien
- droge ogen
- hoofdpijn
- ‘sterretjes’ zien
- lichtschuwheid
Herkenbaar, is het niet? We zouden ons er bijna bij neerleggen. ‘Het hoort er nu eenmaal bij…’ Nee hoor, aan het probleem van vermoeide ogen is wel degelijk iets te doen. Maar eerst moeten we leren luisteren naar de signalen van ons lichaam. En ze serieus nemen.
Vermoeide ogen: een signaal van je lichaam
Vermoeide ogen zijn dus een signaal van je lichaam. Ze vertellen je dat er iets niet goed is en dat je op de een of andere manier teveel van jezelf vraagt. Soms kun je het gevoel hebben dat je weinig aan de oorzaak kunt doen. Ontslag nemen omdat je last van vermoeide ogen hebt, is nogal een stap. Maar tussen ‘alles of niets’ bevindt zich een groot palet aan mogelijkheden voor verbetering. Zo kun je bijvoorbeeld wel vat proberen te krijgen op je kijkgewoonten tijdens het werken en onderzoeken of er op ergonomisch vlak misschien iets verbeterd kan worden. Uiteindelijk heeft niemand – ook je baas niet!- er baat bij als jij alleen maar hoofdpijn hebt en sterretjes ziet.
Belangrijk: voorkomen is beter dan genezen. Wie iedere dag bewust de tijd neemt om zijn ogen te verzorgen en te oefenen, zal merken dat niet alleen het probleem van vermoeide ogen tot het verleden gaat behoren, maar ook dat zijn zicht met sprongen vooruit gaat. Begin eens met het lezen van het artikel ‘Hoe voorkom je vermoeide ogen’ en kies welke tips je wilt gaan uitproberen. Er zijn werkelijk heel veel dingen die je kunt doen. Een simpele oefening om de oogspieren te ontspannen, tussen de bedrijven door, kan al een wereld van verschil maken.
Je ogen zullen je dankbaar zijn. We vergeten wel eens dat we gewoon onderdeel zijn van de natuur, die ons een prachtig lichaam heeft gegeven dat in de meeste gevallen zichzelf kan helen. Mits je er oog voor hebt.
Wat kun je dan doen om vermoeide ogen te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen