Page content

Vermoeide ogen, een kwaal van deze tijd

 

vermoeide ogen bij computerenEigenlijk zou je ze wel even een poosje willen sluiten, die vermoeide ogen van je… Ze even laten ronddobberen in een badje van duisternis en ze tot rust laten komen. Het prikkende, branderige, zware gevoel uit je vermoeide ogen willen verdrijven en weer scherp en duidelijk willen zien. Maar helaas, dat kan allemaal niet… Je zit op je werk en dat verslag moet af, die stukken moeten gelezen, de vergadering moet worden voorbereid. Dan maar dapper verder gaan met turen. Doodvermoeiend, dat wel!

Het probleem van vermoeide ogen is bij iedereen wel bekend. Het is iets waar heel veel mensen in onze moderne samenleving mee te kampen hebben. Is het in deze tijd niet zo, dat bijna iedereen dagelijks wel kortere of langere tijd achter een beeldscherm zit? In onze werkomgeving, maar ook thuis, maakt de computer deel uit van het standaard plaatje. Zowel zakelijke als privécommunicatie vindt veelal plaats via de digitale snelweg, brieven en documenten worden ‘geschreven’ met behulp van tekstverwerkingsprogramma’s en zelfs als een adres of het laatste nieuws moet worden opgezocht, doen we dat met een druk op de knop van het toetsenbord. Makkelijk zat.

Vermoeide ogen door gebrek aan afwisseling

De computer is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Maar ondanks dat het een heel handig apparaat is, kleven er grote nadelen aan het gebruik ervan. Door het lange zitten in één houding kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Eén zo’n probleem is dat je last kunt krijgen van vermoeide ogen. Met de vele, fijne, subtiele oogspieren is het namelijk niet anders gesteld dan met de andere spieren in het lichaam: langdurige inspanning maakt moe.

Wie achter de computer zit, vraagt nogal wat van zijn ogen. De afstand tot het beeldscherm is constant dezelfde. Dit vinden ogen niet fijn; ze zijn juist gek op beweging en afwisseling. Achter de computer mogen ze alleen maar turen. Bovendien is aangetoond dat we tijdens het kijken naar het scherm veel minder vaak met onze ogen knipperen dan normaal. In plaats van twintig keer, knipperen we nog maar vijf keer per minuut. En regelmatig flink knipperen is nu juist een van de dingen die onze ogen nodig hebben om gezond en fit te blijven.

vrouw met vermoeide ogenNiet alleen computergebruik zorgt voor vermoeide ogen. Van eigenlijk alle bezigheden waarbij je langdurig ingespannen moet kijken, kun je last krijgen van hoofdpijn, wazig zien en een branderig gevoel. Van activiteiten als precisiewerk doen, veel lezen, autorijden en televisie kijken, raken je ogen gemakkelijk vermoeid. Het probleem van vermoeide ogen kan in sommige gevallen veroorzaakt worden door ‘overhangende oogleden’, die het zicht belemmeren. Dit heeft tot gevolg dat men te ingespannen moet kijken. Maar ook een tekort aan vitamine A, slaapgebrek of een allergie kunnen vermoeide ogen tot gevolg hebben.

Tot slot geven ogen er ook de brui aan als ze de hele dag door worden gevoed met slecht kunstlicht, dat in kantoren maar ook binnenshuis vaak de norm is. Door het vele binnen zitten, zien we te weinig daglicht en worden de ogen moe. Als we dan buiten komen en de zon schijnt of de lucht is fel, krijgen we last en zetten snel een zonnebril op. Dan is het net of het zonlicht de boosdoener is, maar het probleem zit hem juist in het slechte binnenlicht. Een dagelijkse portie gezond daglicht maakt onze kijkertjes juist weer blij!

Symptomen van vermoeide ogen

Visuele vermoeidheid uit zich in de volgende symptomen:

Herkenbaar, is het niet? We zouden ons er bijna bij neerleggen. ‘Het hoort er nu eenmaal bij…’ Nee hoor, aan het probleem van vermoeide ogen is wel degelijk iets te doen. Maar eerst moeten we leren luisteren naar de signalen van ons lichaam. En ze serieus nemen.

Vermoeide ogen: een signaal van je lichaam

mooi lachend meisjeVermoeide ogen zijn dus een signaal van je lichaam. Ze vertellen je dat er iets niet goed is en dat je op de een of andere manier teveel van jezelf vraagt. Soms kun je het gevoel hebben dat je weinig aan de oorzaak kunt doen. Ontslag nemen omdat je last van vermoeide ogen hebt, is nogal een stap. Maar tussen ‘alles of niets’ bevindt zich een groot palet aan mogelijkheden voor verbetering. Zo kun je bijvoorbeeld wel vat proberen te krijgen op je kijkgewoonten tijdens het werken en onderzoeken of er op ergonomisch vlak misschien iets verbeterd kan worden. Uiteindelijk heeft niemand – ook je baas niet!- er baat bij als jij alleen maar hoofdpijn hebt en sterretjes ziet.

Belangrijk: voorkomen is beter dan genezen. Wie iedere dag bewust de tijd neemt om zijn ogen te verzorgen en te oefenen, zal merken dat niet alleen het probleem van vermoeide ogen tot het verleden gaat behoren, maar ook dat zijn zicht met sprongen vooruit gaat. Begin eens met het lezen van het artikel ‘Hoe voorkom je vermoeide ogen’ en kies welke tips je wilt gaan uitproberen. Er zijn werkelijk heel veel dingen die je kunt doen. Een simpele oefening om de oogspieren te ontspannen, tussen de bedrijven door, kan al een wereld van verschil maken.

Je ogen zullen je dankbaar zijn. We vergeten wel eens dat we gewoon onderdeel zijn van de natuur, die ons een prachtig lichaam heeft gegeven dat in de meeste gevallen zichzelf kan helen. Mits je er oog voor hebt.

Wat kun je dan doen om vermoeide ogen te herstellen of te voorkomen.

In mijn online presentatie leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor de gratis presentatie en leer:

  • Hoe ik en mijn klanten van slecht zicht naar goed zicht zijn gegaan, zonder brillen, lenzen of laseren
  • Hoe ogen met klachten weer gezond en vitaal kunnen worden.
  • Wat er nodig is om te zien met je eigen ogen, dus zonder bril, lenzen of laseren
  • Waarom de mindset van schaarste er voor zorgt dat je nu niet goed ziet.
  • Waarom de fabel dat worteltjes eten goed voor je ogen is, niet klopt.

Presentatie: Gezonde ogen zien perfect

Wil je hier direct mee aan de slag? 

Neem dan contact op voor een gesprek door op onderstaande klikken te klikken. Dan gaan we direct van start.

Klik hier om je aan te melden voor een gesprek.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens de presentatie, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

    Comment Section

    20 reacties op “Vermoeide ogen, een kwaal van deze tijd


    Door miranda op 19 april 2017

    Hallo Heb sinds een week last van soort wormpjes. binnen erger dan buiten.Ogen voelen ook moe aan.Op google lees ik allerlei kwalen.Weet iemand wat dit kan zijn? heb nu ook speciaal poeder eiwitten. mvg miranda


    Door Karin op 30 april 2017

    Beste Miranda,
    Dit kunnen mouches volantes zijn. Als je zeker wilt weten wat er speelt, dan zou ik een afspraak regelen bij een oogarts.


    Door N.van aart op 25 december 2016

    Beste Karin,
    Ik hoop hier wat duidelijkheid te vinden, ik heb sinds 2 maanden problemen met het kijken naar snelle, drukke bewegingen/ beelden op televisie, dan is het wazig.
    Ook met mobile telefoon beelden.
    Verder heb ik geen last,
    Ben bij de huisarts, optometrist geweest, maar geen verklaring voor mijn klachten.
    Ik hoop op een positieve reactie van u.
    Met vriendelijke groet.




    Door Dito op 22 december 2016

    Beste Karin, allereerst dank voor je uitleg op deze site. Zou je mij een beetje kunnen sturen in de juiste richting?

    Ik heb het afgelopen jaar niet zo goed voor mijn ogen gezorgd. Veel werkstress, veel beeldschermen, in bed met de ipad (soms wel 6 uur achtereen -zeer verslavend). Een paar glazen wijn, een paar sigaretten. Kortom, geen recept voor een paar fitte ogen.
    Nu heb ik sinds een paar maanden enorme rode ogen, dat begint zodra ik een uur in bed lig. Ik word ook wakker met deze rode ogen, plus grauw oogwit, branderig gevoel, opgezwollen gezicht en oogleden. Zodra ik 5 minuten rechtop zit, een plens water in mijn gezicht gooi is het helemaal weg. Ik rook en drink al een paar weken niet meer.

    Heb ik in de afgelopen tijd mijn ogen zo beschadigd dat dit het gevolg is? Zo ja, is dit te verhelpen of is het blijvend? Of is er iets anders aan de hand? En in hoeverre is stress een factor?

    Ter aanvulling: als ik nu TV kijk branden mijn ogen soms echt mijn kop uit en moet ik knijpen om te verlichten. Ik draag een bril bij beeldscherm en lezen. +0,5

    Alvast dank voor je reactie!! Stel ik zeer op prijs. Ik zou graag eens uitgebreid naar mijn ogen laten kijken door een expert.


    Door Karin op 23 december 2016

    Beste Dito,
    Dat klinkt inderdaad niet best, hoe jij je ogen hebt behandeld. Het is echt belangrijk dat je even helemaal geen televisie meer kijkt en beeldscherm werk gaat doen. Om je verder te helpen de juiste richting in, dan kan ik je aanraden een inzichtsessie bij ons te boeken, dan kunnen we je leren wat je ogen nodig hebben om weer te herstellen. Want herstel is altijd mogelijk, het zal je gaan helpen, zodat je ogen weer prettig aan gaan voelen en er goed uit gaan zien. Je kunt hier kijken voor meer informatie over een inzichtsessie: https://volzicht.nl/inzichtsessie/


    Door Carola op 14 december 2016

    Sinds een aantal dagen heb ik last van pijnlijke, vermoeide, brandende ogen. Ik word al wakker met het idee dat ik mijn ogen niet open krijg, en hoe verder de dag verstrijkt hoe erger het word. Aan het eind van de dag heb ik er gewoon pijn in mijn hoofd van omdat ik merk dat ik ondanks mijn bril met samengeknepen ogen zit te kijken. Gisteren tijdens mijn werk heb ik wat kunsttranen gedruppeld omdat ik dacht dat het misschien door de droogte kwam, maar in plaats van minder lijkt het alleen maar erger geworden. Tijdens mijn werk, 2 dagen per week zit ik achter de computer, maar ook als ik thuis ben of gewoon aan het autorijden ben heb ik last. Iedere inspanning van mijn ogen is belastend. Het liefst zou ik mijn ogen de hele dag dicht laten. Ik heb in het verleden een netvliesloslating gehad dus ben extra zuinig op mijn ogen. Wat zou ik hier nog meer aan kunnen doen.



    Door Mignon op 30 april 2016

    Ik ben een student en werk vaak van ’s morgens tot ’s avonds op de computer. Nu heb ik vaak branderige, pijnlijke, droge ogen. Gewoon kijken doet vaak pijn. Soms is het voor mij ook lastig om naar links of rechts te kijken, alsof de spieren achter mijn ogen niet willen meewerken. Van troebel zicht heb ik wel geen last. Zou ik last hebben van vermoeide ogen? En wat kan ik doen? Zou een bril helpen?


    Door Karin op 2 mei 2016

    Beste Mignon,
    Het vele werken achter de computer heeft dit veroorzaakt. Computer werk is heel onnatuurlijk voor de ogen en ook de straling en het licht dat van de computer afstraalt is niet gezond.
    Een bril maakt de spanning alleen maar erger. Ik kan je adviseren om mijn gratis ebook te downloaden en met mijn tips aan de gang te gaan en goed voor jouw ogen te gaan zorgen. Palmeren is al een hele goede oefening om veel te gaan doen. https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/
    Daarnaast is het belangrijk dat je echt minder achter de computer gaat zitten. Zeker ’s avonds niet meer.


    Door Birgit op 22 februari 2016

    Beste Karin,
    Sinds december plotseling last van troebel zicht, “dubbel zien” en last van strooilicht. Mijn oogleden voelen zwaar. De klachten houden continu aan (met ups en downs).
    Kan dit te maken hebben met vermoeide ogen? Al een aantal keer door verschillende oogartsen gecontroleerd, maar mijn ogen zijn gezond! Deze klachten hebben veel invloed mijn dagelijkse werkzaamheden.

    Alvast dank.

    Vriendelijke groet,
    Birgit


    Door Karin op 22 februari 2016

    Beste Birgit,
    Dan kan zeker vermoeidheid zijn. Het is belangrijk om goed voor ze te gaan zorgen, luisteren naar de vermoeidheid, ontspanningsoefeningen voor de ogen en ook goede voeding aan ze geven. Ik kan je adviseren om met de tips uit mijn ebook aan de slag te gaan: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/


    Door Ida op 31 januari 2016

    Sinds ca. een half jaar last van plotseling zeer slapende ogen, kan ze bijna niet meer openhouden, waar ik ook ben. Zelfs als ik buiten loop, dan moet ik naar huis om een poosje m’n ogen te kunnen sluiten. Ik gebruik als medicijnen oa Thyrax, Tramadol. Wat kan ik doen? Naar de oogarts?


    Door Karin op 31 januari 2016

    Beste Ida,
    Kan zeker ook een bijwerking van de medicijnen zijn. Thyrax is volgens mij voor je schildklier, dit is een synthetisch medicijn. Beter gebruik je echte schildklier supplementen. Ook levertraan is heel belangrijk voor de ogen, maar wel een goede. Green Pasture heeft goede levertraan. Het is altijd mogelijk een prive consult aan te vragen om je hier verder bij te helpen. https://volzicht.nl/priveles-2/


    Door feys op 10 november 2013

    Reeds anderhalf jaar heb ik last van plots dubbelzien…wazig zien…zo belandde ik eens op spoed… onderzoeken van mn hoofd wezen niks uit.zo kwam ik hier terecht.ik heb inderdaad last van tranende ogen soms …vooral bij t kijken.en wazig zicht….als ik staar slaan die wel es dubbel.bij afdekken vzn 1 oog gaat dat weer over.ik herken hier heel veel van.misschien heb ik simpelweg vermoeide ogen…heb er zl licht brilletje voor… misschien heb ik een sterkere nodig? Ik weet het allemaal niet meer eigenlijk… het is wel best vervelend en beangstigend.
    Mvg sylvie


    Door Karin Hogenboom op 11 november 2013

    Je zegt het zelf al, je ogen zijn vermoeid. Een sterkere bril maakt ze niet minder vermoeid. Het is goed om ze juist rust te gaan geven, palmeren kan daar heel goed bij helpen. Dat is een ontspanningsoefening voor de ogen, die rust geven aan de ogen. je kunt mijn gratis e-boek: zeven tips om goed te gaan zien downloaden waarin hier meer over geschreven staat.
    Klik hier om hem te downloaden: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/


    Door Edwin Pieters op 6 november 2013

    Vorige week vrijdag gaf mijn linkeroog het op brandend gevoel ,met veel moeite naar huis kunnen rijden ,blij dat ik weer thuis was ,had ook iets van mijn werkgever meegekregen en dat hielp ,maar ik ben gaan zoeken voor vermoeide ogen en kwam hier terecht en ik heb alle symptomen, slecht zien ,brandend gevoel en ga zo maar door, ik werk 8 uur per dag achter 2 grote computerschermen en op een gegeven moment kon ik de tekeningen niet meer zien ,alleen met mijn bril af ,maar ik ging maar door want het moest klaar en daar heb ik nu de gevolgen van, ik ga ook mijn ogen weer eens laten controleren ,want die gaan bergafwaarts, kortom ik ben nu gaan nadenken en ook dat boek van u gedownload, ik ga dat nodig hebben, het is geen gekkigheid die vermoeide ogen ,dat is heel serieus ,ik heb er maar 2.
    mvg
    Edwin


    Door van der velden op 13 maart 2012

    Zou graag willen weten hoe ik er van af kom. Wordt er gek van.
    Druppels en gel van dokter gekregen,, Het is gekomen nadat ik een auto-imuun ontsteking in rechteroog kreeg. prednisondruppels gehad. Nu heb ik beide ogen droog en vermoeid. Kan ‘savonds eigenlijk geen tv kijken zonder zonnebril.
    Help


    Door Karin Hogenboom op 13 maart 2012

    Dat klinkt heel vervelend, alsof je ogen veel spanning hebben. Wat je in ieder geval kunt doen is geklaarde boter kopen bij de natuurwinkel en voor het slapen gaan wat van die boter op je onderste ooglid smeren, zodat het op je oogbol komt als je je ogen sluit. Met gesloten ogen kun je ogenyoga doen, zie: https://volzicht.nl/ogenyoga/. Dat geeft in ieder geval verzorging voor je ogen. Verder vragen je ogen om ontspanning, misschien maar even een poos geen televisie kijken, want dat is vermoeiend voor de ogen. Palmeren is heel heilzaam, kun je gerust een keer een aantal uren achter elkaar doen, maar een paar minuten per keer is ook goed. Voor begeleiding daarin adviseer ik je mijn ontspannings mp3: https://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen/
    Meer tips vind je hier: https://volzicht.nl/oogklachten/vermoeide-ogen/voorkom-vermoeide-ogen/ en op andere pagina’s van deze website. Je kunt ook naar een introductie workshop komen op 24 april of meedoen met de cursus beter leren zien, daarin leer je allerlei oefeningen om je ogen te ontspannen. Ook kan ik je http://www.nieuweogen.nl aanraden voor een digitale cursus.
    Veel succes

    Plaats een reactie


    *