Suiker, de zoete verleiding

Afgelopen week was er een uitzending van Zembla, over suiker, de zoete verleiders. De uitzending begon met de mededeling dat Nederlandse scholieren een half liter frisdrank per dag drinken. Zeven suiker klontjes zitten hierin. Je zag beelden van een middelbare school met frisdrank en koek en snoepautomaten.

Lang geleden, toen ik 18 jaar oud was, zat ik een jaar op een Amerikaanse highschool. Daar stonden ook van die automaten op school. Een vriendin van mij begon de dag met een blikje cola, anders kreeg ze hoofdpijn, en een mars. Ik wist niet wat ik zag. Op mijn school in Nederland kon je thee kopen, daar deden ze dan wel standaard twee klontjes suiker in. Op een dag besloot ik met die suiker in de thee te stoppen, duurde een week en ik was eraan gewend, daarna vond ik het echt vies als ik toch een kop thee met suiker kreeg. En koeken waren er te koop tijdens de pauze. Ook niet echt gezond, maar van die automaten hadden we niet.

“Ik lust snoepjes en koekjes”

Inmiddels is dit dus helemaal ingeburgerd in Nederland. En scholen krijgen er voor betaald. Mijn kinderen zitten nu nog op de basisschool, maar ik houd mijn hart vast als ze straks naar de middelbare gaan. Vooral mijn zoon is gek op alles wat zoet is. Toen ik hem een keer zei dat hij niets lust, hij was toen vier, antwoordde hij verontwaardigd: “Oo, dat is niet zo hoor mam. Ik lust snoepjes en koekjes, pannenkoeken en patat”. In het zwembad stond altijd een snoepautomaat en iedere keer kwam weer die vraag “Mag ik straks na zwemles een chocolaatje uit de automaat”. Zucht, en ik steeds maar weer nee zeggen en heel soms dan maar ja, want je wilt als moeder toch ook maar niet steeds nee zeggen.

Van suiker word je dik

Van suiker word je dikIn de uitzending van Zembla interviewden ze dr. M.Katan, van de Vrije Universiteit. Hij had onderzoek gedaan op een aantal basisscholen. Kinderen die altijd al iets zoets te drinken mee naar school kregen deden mee aan het frisdrankonderzoek. Een deel van de kinderen kreeg iedere dag een blikje fris mee met suiker, de andere groep een blikje met zoetstoffen. De blikjes zagen hetzelfde eruit. Na anderhalf jaar onderzoek bleek dat de kinderen die de blikjes met suiker meekregen gemiddeld een kilo zwaarder waren geworden dan de kinderen dit het blikje met zoetstoffen hadden gedronken.

35 kilogram suiker per persoon per jaar

Een Nederlandse volwassene eet gemiddeld 35 kilogram suiker per jaar! Dr. Katan liet in een supermarkt zien waar er allemaal suiker inzit, in de ham, kant-en-klaar maaltijden, babypap. Overal. Suiker is verslavend. Op de Universiteit van Amsterdam hebben ze onderzoek gedaan met drankjes van suiker en vetten bij ratten. Ze konden zien dat er een verandering optrad in de hersenen. Hetzelfde effect zagen ze bij jonge mannen die dezelfde drankje kregen. De combinatie van vet en suiker zorgt ervoor dat je moeilijk kunt stoppen met eten. Suiker werd vergeleken met verdovende middelen en verandert onze hersenen.

De Suikerstichting en hun onafhankelijkheid

The big sugarVolgens een meneer van Coca cola is nooit bewezen dat suiker ongezond is en volgens de directeur Janine Verheessen van het “kenniscentrum suiker en voeding” van de Suikerstichting Nederland bestaan er geen ongezonde producten en is het vooral belangrijk te bewegen. De Suikerstichting is van de Suikerunie, maar is volgens mevrouw Verheessen geheel onafhankelijk. Dat twee directeuren van de Suikerunie in de Suikerstichting zitten heeft ook geen invloed op de onafhankelijkheid. En op een pak suiker staat doodleuk dat suiker een onderdeel is van een gezond voedingspatroon. Daar heb ik me altijd over verbaasd dat dit er op mag staan.

Suikerindustrie en slavernij

In de film “The big sugar” die ik een half jaar geleden heb gezien gaan ze vooral in op de maffiapraktijken vanuit de suikerindustrie en hoe deze industrie zijn oorsprong heeft in de slavernij. De omstandigheden op veel rietsuikerplantages lijken nog steeds veel op slavernij. De lobby vanuit de suikerindustrie is enorm en zijn de methoden die ze toepassen hetzelfde als de tabaksindustrie.

Klik hier om de documentaire te bekijken.

Stop met suiker eten en ga beter zien.

Ga jij je ogen openen, na het zien van deze films. Wordt het niet hoog tijd om te gaan stoppen met suiker, waar toch wel duidelijk bloed aan kleeft. De zoete verleiding is overal om ons heen en het tast onze ogen en hersenen aan. Een belangrijke veroorzaker van slecht zicht is suiker eten. Ik hoor regelmatig van mensen dat ze na een dag veel suiker eten, de volgende dag beduidend slechter zien. Stoppen is waarschijnlijk niet zo gemakkelijk, maar wel belangrijk om te doen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik zou het leuk vinden als je jouw ervaringen over suiker en zien hieronder wilt delen.


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Anne
Door

Anne

op 27 May 2015

JIJ BENT ZO LIEF LEUK AARDIG EN ZO KNAP KNAP KNAP APPLOUSJE VOOR JEZELF

Anne
Door

Anne

op 20 Apr 2013

Sinds ik weer gestopt ben met suiker eten (met name gebak) zie ik stukken beter en heb ik minder pijn in mijn ogen.

Reactie plaatsen