Suiker is gif voor de ogen

Dat suiker slecht voor je gezondheid is, wist ik eigenlijk al meer dan twintig jaar. Maar ik at zo graag dropjes, koekjes en chocola… Regelmatig kocht ik deze snoeperijen bij de reformwinkel, omdat men ze daar ook zonder geraffineerde suiker verkoopt. Toch ging ik na verloop van tijd weer naar de gewone supermarkt: snoepjes met echte suiker vond ik toch lekkerder. Of mijn partner had koekjes in huis gehaald. Zo wisselde ik jarenlang af tussen koekjes van de natuurwinkel en koekjes van de supermarkt. Eigenlijk was ik, net als zoveel andere mensen, verslaafd aan suiker.

Joh.D.Nic. (Hans)
Door

Joh.D.Nic. (Hans)

op 03 Sep 2016

ik eet èn drink al ik weet niet hoeveel jaren geen snoep, koekjes, frisdranken meer, allèèn èèn stukje chocolade van 80% pure chocola.na de oorlog nam dat steeds meer af.

Pierre martinot
Door

Pierre martinot

op 27 Apr 2016

Goed article. Ik ben blij bevestiging te lezen van wat ik zelf al gemerkt had. Om van de verslaving af te komen, minder ik geleidelijk aan. Chocola is ook de krijgen als desertchocola voor in de keuken, met minder suiker. Overigens merk ik ook een heel negatief effect voor de ogen ten gevolge van wijn, met name witte wijn, waar de meeste sulfiet en diverse smaakmakers ingegooid worden. Volgens de E U richtlijnen mogen er 150 soorten smaakverbeteraars en conserveringsmiddelen aan toegevoegd worden en aan biologische wijn maar 50 ! Wat drinken we eigenlijk ? Vertel dît niet verder, want het gaat om miljardenbelangen, net zoals de suiker in de 19de eeuw. Het valt me ook op hoeveel fransen er een bril dragen en hoeveel opticiens er zijn in iedere plaats in Frankrijk. Als niemand meer geraffineerde suiker eet en geen wijn meer drinkt en geen bril meer draagt en ook nog minder aan ziektekosten uitgeeft, is er straks veel minder werk en minder stress, waarvoor de suiker-en wijnconsumptie nog verder afneemt, etc. Waar blijven we dan?

Ranjana
Door

Ranjana

op 17 Apr 2016

Hoi, wat een herkenbaar artikel. Ik merk de laatste tijd dat mn linkeroog wat trekt. Ik meende dat het door wifi straling kwam. Maar sinds kort vakt het me op dat als ik iets eet of drink waar suiker in zit, mijn oog direct "moe" aanvoelt. Ook lijk ik dan soms waziger te gaan zien. Vandaag kwam ik erachter dat als ik meer water drink ik ook veel minder last heb van mijn oog. Dus dank je wel voor deze verheldering en bevestiging!

Karin
Door

Karin

op 18 Apr 2016

Graag gedaan!

Ingi1959
Door

Ingi1959

op 28 Mar 2016

goed geschreven artikel ! maar ik heb een vraag: waarom stel je voor dierengelei te nemen als er ook dierenvriendelijke is?! ja ik ben veganiste ;) warme groet, Ingi

Karin
Door

Karin

op 28 Mar 2016

De dierlijke vorm neemt het lichaam het beste op. Ik ben dan wel voorstander om het te gebruiken van dieren die buiten hebben rond gegraasd en niet uit de bio industrie afkomstig is. Aloëvera is bijvoorbeeld ook een optie, maar minder goed opneembaar voor het lichaam.

Klaske
Door

Klaske

op 22 Mar 2016

Boekweitmeel helpt ook goed! Als ik ontbijt zonder suiker en met boekweitmeel heb ik de hele dag bijna geen trek meer in suiker. Al is het wel zo dat ik zowiezo niet zo heel veel suiker eet. (limonade krijg en kreeg je er bij mij nooit in) Maar ontbijt ik bijvoorbeeld met een kaneelbroodje dan kan ik de hele dag niet stoppen met snoepen.

christine
Door

christine

op 06 Mar 2016

Tja, suiker, ik ben hartstikke verslaafd en ik weet hoe slecht het is. Niet alleen voor je ogen maar voor je hele lijf. Het is niet 1 koekje maar veel. Ik zeg niet hoeveel. Af en toe lukt het me om een paar weken bijna zonder suikers te doen maar ja dan gaat het weer fout. Ik wil eerst stoppen met de snelle suikers. langzaamaan afkicken. Het stomme is dat ik verder echt wel gezond eet. Verse groenten en niet zo vet. Ik heb moeite met zoveel dierlijke producten te eten. en zoveel vet. Dat vet staat me tegen en valt niet lekker. Daar heb ik de hele dag last van. Wat is goed voor je lijf? Niet alleen voor je ogen. Het moet in evenwicht zijn.

Karin
Door

Karin

op 06 Mar 2016

Beste Christine, Meer verzadigde vetten eten helpt je wel om minder behoefte aan suiker te hebben. Wat kan helpen om het vet beter te verteren, neem een half uur voor en na het eten een beetje natuurtroebele appelazijn met wat water in. Dan is je maagsap zuurder en kan het vet beter verteerd worden. Kokosolie is ook lichter verteerbaar.

Geert Goossens
Door

Geert Goossens

op 17 Apr 2016

Een maand lang gedroogde vijgen in plaats van ander zoet te eten helpt ook om langduriger van de suikerrijke producten af te komen.

christine
Door

christine

op 06 Mar 2016

hoi, ik zie dat de natuurvolkeren alles hoofdzakelijk kookten. Is dat niet beter dan alles in zoveel vet te bakken? Mijn suikerbehoefte gaat over alles heen. Maar ja dat is mijn probleem en ik moet daar mee dealen. Ik zal kijken of ik appelazijn mag. dat i.v.m. medicatie waar ik bepaalde dingen niet mag eten. ook geen gefermenteerde dingen. Maar er blijft nog genoeg over toch.

Karin
Door

Karin

op 06 Mar 2016

Zij kookten groenten, of fermenteerden dit. Ze aten ook verzadigd vet. Je hebt dat vet nodig om de vitamines en mineralen op te kunnen nemen. Appelazijn is ook gefermenteerd. Ik weet natuurlijk niets van de medicatie die je neemt, maar gefermenteerde producten zijn juist goed voor de darmen. Ook beestenbottenbouillon, dat werd ook veel door natuurvolkeren gegeten, en ook door onze voorouders.

christine
Door

christine

op 07 Mar 2016

ik slik een mao remmer tegen depressie. niet geregistreerd in Nederland. Ik moet een tyramine-arm dieet volgen omdat deze medicatie de afbraak van tyramine (een aminozuur) afremt moet ik tyraminearm eten. Als ik dat niet doe vliegt mijn bloeddruk zodanig omhoog dat het levensbedreigend kan zijn. Gefermenteerd voedsel een (zuurkool bijv.) mag niet. en nog veel meer dingen maar er blijft genoeg over. Ik weet dat gefermenteerd voedsel gezond is maar ja. Ach ik maak beestenbouillon zonder appelazijn. Dat zal ook wel wat toevoegen.

Marjoleine Spruijt
Door

Marjoleine Spruijt

op 03 Mar 2016

wIj wonen in Frankrijk en tijdens een controle van mijn ogen omdat ik het gevoel had dat ik minder goed ging zien en ook "mouches" zag, liet de oogarts me vreselijk schrikken en zei me dat mijn netvlies aan het loslaten was en ze beide ogen moest laseren. Na voor een second opinion bij een andere arts terecht te zijn gekomen, stelde deze me enigzinds gerust en diagnosserde een loslating van "de vitré", het glasvocht. Bij een controle 2 weken later zijn mijn beide ogen toch gelaserd, ze zei dat het echt nodig was. Ik heb me hieraan overgegeven omdat ik dacht op het goede adres te zijn ( universitair ziekenhuis). Toen ik, na deze behandelin, ter controle door een specialist werd bekeken zei hij dat het laseren niet nodig was geweest. Afschuwelijk! Ik ben nu 50 jaar en ben in mijn hele leven nog nooit zo angstig geweest als de afgelopen 2 maanden. Ik ben er 5 kg door afgevallen en het lukt me maar niet aan te komen. Ik ben me enorm aan het verdiepen in voeding en ben sinds die tijd gestopt met het eten van suiker, maak beestenbottenbouillon enz. Ben heel blij met alle informatie maar vind het zo lastig mijn weg te vinden in alle informatie die ik lees. Soms is het heel tegenstrijdig. Wanneer ik brood eet heb ik al het gevoel ongezond bezig te zijn. Daarnaast blijf ik angstig wanneer ik eraan denk wat dat laseren op mijn gezonde netvliezen voor consequenties kan hebben. Ik ben door dit alles erg uit mijn evenwicht, wat te doen?

Karin
Door

Karin

op 04 Mar 2016

Beste Marjoleine, Vervelend van het laseren, maar dat is gebeurd en niet meer terug te draaien. Accepteer dat en vertrouw erop dat je daarin goed geholpen bent. Goed dat je met je voeding aan de gang bent. Ik snap dat het niet altijd duidelijk is. Suiker laten staan is in ieder geval een goed begin. Hieronder vind je een link over de bevindingen van Weston Price bij natuurvolkeren. Dat is een goede richtlijn, want zij aten duizenden jaren zo en waren hele gezonde mensen: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/ Meer informatie over voeding kun je hier vinden: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/

c
Door

c

op 21 Jan 2016

Afgelopen maanden heb ik heel weinig suiker gegeten en veel last van droge ogen. Afgelopen 3 weken heb ik veel suiker gegeten en een lichte suiker verslaving ontwikkeld waar ik nunweer vanaf probeer te komen, want normaal gesproken houd ik niet van zoet. Toch is de pijn van de droge ogen helemaal verdwenen en ik begrijp niet goed waarom. Ik ben er natuurlijk wel heel blij mee

Karin
Door

Karin

op 23 Jan 2016

Dat begrijp ik ook niet direct. Wat belangrijk is, ook voor droge ogen, om meer verzadigde vetten te eten. Dan neemt de behoefte aan suiker ook af. Lees ook dit voor droge ogen: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/ https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/eerste-hulp-bij-droge-ogen/

Annie
Door

Annie

op 24 Dec 2015

Naar aanleiding van het boek "Broodbuik" van David Williams, dat ik gelezen heb ben ik in april 2014 gestopt met het eten van tarwe en suiker In het begin was het niet gemakkelijk om de juiste draai te vinden met de maaltijden.Na het lezen van het boek "Broodbuik van David Williams ben ik in april 2014 begonnen met het weglaten van tarwe en suiker in mijn voeding. In het begin was het wel zoeken naar een goede balans in mijn voeding. Intussen lukt het mij heel aardig, voel ik me heel goed en ben inmiddels ongeveer 10 kilo afgevallen en is mijn zicht ook behoorlijk verbeterd. Ook ik was behoorlijk verslaafd aan chocolade. Nu start ik de dag met eerst een sole (een glas bronwater met Keltisch zeezout) daarna drink ik een glas bronwater met het sap van een halve biologische citroen ( het sap van de andere helft van de citroen bewaar ik voor 's avonds) en daarna maak ik een fruitprakje van 1 eetlepel rauwe biologische cacaopoeder, 1 el. gewelde chia zaadjes in sinaasappelsap, de pulp van de uitgeperste citroen, 10 á 12 frambozen een banaan en naar behoefte groene stevia poeder (gedroogd blad) of stevia druppels (puur). 1/3de deel van dit fruitprakje eet ik puur met een theelepel kaneel, de rest ik combinatie met Griekse yoghurt (biologisch boeren). Hierna eet ik ong. honderd gram blauwe bessen die ik in water met appelazijn heb ontgift. Dit omdat ik vaak geen biologische bessen kan vinden. De lunch bestaat uit: 1) een mok warme golden milk (amandelmelk met kurkuma longa en zwarte peper) die ik zoet met een theelepel linde honing en 5 druppeltjes stevia puur. 2) Een omelet gebakken in roomboter van 2 bio eieren met twee eetlepels bio hennepzaad en Keltisch zeezout. Deze eet ik dubbel gevouwen met kiemen of veldsla. 3) een handje walnoten, 4 paranoten en 4 macadamia's. 4) als laatste eet ik een sneetje amandelbrood met dadels (zelf gebakken) en 4 á 5 gewelde, ongezwavelde abrikozen. Bij de lunch drink ik een glas spa blauw en een kop groene thee. De warme maaltijd gebruik ik 's avonds. Die bestaat, gemiddeld genomen, uit vrij veel verse groente en vlees (meestal kip) of vis, of groente met aardappelen. Af en toen maak ik een stamppotje van aardappelen, groente en vlees of eet ik een maaltijdsoep dat bestaat uit groenten. Alles biologisch. Voor of na de warme maaltijd drink ik nog een glas spa blauw met de andere helft van sap van de citroen Tussendoor drink ik voldoende bronwater en thee. 's Avonds voor ik ga slapen drink ik pure cranberrie sap gezoet met enkele druppeltjes stevia puur en eet ik een klein stukje kaas. Regelmatig maak ik zelf chocolade bonbons van cashewnoten met dadels, rauwe cacao en cacao nibs als tussendoortje bij de thee. Ik heb geen afkickverschijnselen gehad en is mijn snoepbehoefte is volledig afgenomen. 4 Jaar voor deze manier van eten is bij mij borstkanker ontdekt waarvoor ik twee jaar in nabehandeling ben geweest; twee series chemotherapie, 1 standaard van 4 x om de drie weken een kuur. 3 Weken hierna 12 weken een chemokuur in combinatie met Herceptin (immunotherapie) dit laatste heb ik na de laatste chemokuur een jaar lang om de drie weken gehad. Tevens in die periode ook 33 bestralingen en 2,5 jaar hormoontherapie. Eigenlijk had ik hierna nog 2,5, jaar een andere hormoontherapie moeten ondergaan maar dit heb ik geweigerd. Zoals ik al in het begin van mijn verhaal aangaf gaat het heel goed met me en hoop ik op deze manier van eten herhaling van kanker te voorkomen. Suiker is ook een van de oorzaken van het ontstaan van kanker (in 1926 ontdekt door Otto Warburg waar hij zelfs de nobelprijs voor heeft gehaald maar wat later in de doofpot is gestopt).

Nicola
Door

Nicola

op 19 Dec 2015

Alles wat ik eet dat gebakken of gekookt is heb ik zelf gemaakt. Ik weet altijd wat ik in mijn voedsel stop, ook 'snoep.' Alleen ruwe rietsuiker gebruik ik (ik kan me voorstellen dat het niet bepaald gezond is, maar toch minder slecht dan gebleekte (suikerbiet)suiker? Ooit heb ik gelezen dat als je wel suiker wilt eten je het dan maar beter kan verwerken met fruit, noten, volkoren, etc. Want... suiker in koffie, thee, snoepjes en soft drinks, heeft niets om zich aan vast te hechten tijdens de spijsvertering. En dát is slecht, zo schreef de voedingsdeskundige. Bovendien eet ik al bijna 30 jaar geen chemische toevoegingsmiddelen. Zelfs de wijnsteenbakpoeder die ik gebruik is biologisch en ik maak desembrood. Dit lijkt me minstens net zo belangrijk als (bepaalde) suikers vermijden of verminderen. De homeopaat die mij adviseerde de chemische toevoegingsmiddelen achterwege te laten legde uit dat dit bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en dus aan een goede of betere gezondheid. Dus als je suiker vermijdt zou je misschien ook alles moeten lezen in de supermarkt voordat je het in je mandje legt. Zoetstof is geen beter alternatief. Stevia vind ik persoonlijk walgelijk van smaak, en wat een hoeveelheid zal ervan nodig zijn om iets zoet te maken! Dat kan toch ook niet goed zijn? Overigens heb ik volgens de opticien goede ogen voor mijn leeftijd (57) en ik ben een echte zoetekauw! :)

Fiona
Door

Fiona

op 12 Jan 2016

Het is niet zo dat er veel stevia nodig is om iets zoet te maken. Het kan juist met heel weinig toe! De smaak is ook niet wat ik lekker vind, althans niet in de koffie of thee. Maar ik merk dat het verschil niet groot is wanneer het in de joghurt of muesli-pap gedaan wordt (paar druppels is genoeg). Bovendien zijn er druppelflesjes met verschillende fruitsmaakjes! Verder zijn cocosbloesemsuiker en ahornsiroop alternatieven die een lage glycemische index hebben, maar natuurlijk meer calorieën bevatten dan stevia, dat vrijwel geen bevat.

Heddy
Door

Heddy

op 08 Dec 2015

Ik ben sinds twee maanden gestopt met suiker en koolhydraten eten. Tenminste zo weinig mogelijk. Ik heb sindsdien wel heel erg veel last van jeukende ogen, kan dat hiermee te maken hebben? Waarschijnlijk heb ik ook last van loslatend glasvocht. Ben nog met onderzoek bezig bij de oogarts. Zijn dit samenvallende problemen?

Karin
Door

Karin

op 09 Dec 2015

Beste Heddy, Waarom je precies last hebt nu van jeukende ogen, dat weet ik niet. Er is wel een verband tussen het eten van veel koolhydraten en jeukende ogen. Wat belangrijk is, dat je zorgt voor voldoende verzagdigde vetten in je menu en ook de plantaardige olie laat staan (behalve kokos en extra virgin olijfolie). Voor het glasvocht is het belangrijk dat je gelatine binnen krijgt. Dit gebeurt door beestenbottenbouillon te maken, maar ook door extra gelatine te gebruiken. Via deze link kun je meer lezen over voeding die je ogen nodig hebben: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/

linda m
Door

linda m

op 15 Nov 2015

Hallo Karin, ik eet en drink al een paar jaar geen suikerhoudende producten meer, ook geen honing of andere suikervervangers (wel veel gezonde vetten en geen transvetten) en kan helaas niet zeggen dat ik me beter voel of beter zie. Ik heb zelfs een drietal keer een leverreiniging gedaan om beter te zien, maar zonder resultaat. Ik zie al vanaf de puberteit slecht van ver maar wil nooit een bril of lenzen dragen, er werd mij altijd gezegd dat mijn ogen daardoor slechter zouden worden, maar dat is niet waar. Wat wel waar is, is het feit dat als mijn aangezichtsspieren en dus ook de oogspieren ontspannen zijn, dat ik dan eventjes perfect zie. Zelfs een warm washandje op mijn ogen doet wonderen. Uw theorie over ontspannen oogspieren klopt als een bus, wou alleen dat dit betere zicht wat langer aanhield, kan maar moeilijk de hele dag palmeren. Toch bedankt voor de waardevolle tips.

Karin
Door

Karin

op 16 Nov 2015

Beste Linda, Ik begrijp dat je resultaat wilt zien, maar het willen zien van resultaat kan al spanning geven. Onverschillig zijn naar het resultaat en wetende dat je goed bezig bent is heel belangrijk. Gewoon doorgaan. Daarnaast kan ik je ook aanraden beestenbottenbouillon te gaan gebruiken, gelatine en Green Pasture levertraan/boterolie: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/vitamines-en-mineralen/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/ https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-voor-de-ogen/beestenbottenbouillon/ https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/mouches-volantes-eet-kippensoep-en-kaas/

Andre Swart
Door

Andre Swart

op 28 Sep 2015

Als ik dit allemaal lees krijg ik rillingen! ik drink wel 8 koppen koffie per dag met 3 klontjes suiker hahaha dat is dus 24 klontjes per dag uhmm. daarbij nog snoepgoed in de bus! Denk dat ik maar moet stoppen met de suiker als ik wat langer mee wil gaan! Dank voor alle verhalen geeft me een duw om het suiker te ontzien.

M ten hoeve
Door

M ten hoeve

op 14 Sep 2015

Ik gebruik geen stevia,die vind ik niet lekker,een bittere bij-en nasmaak,maar aspartaam.Kun je die ook gebruiken?

Renee
Door

Renee

op 19 Nov 2015

Heb net gelezen dat Aspartaam (E 951) echt gif voor het lichaam is. Een hersenchirurg in de V.S. deed er onderzoek naar; Dr. Russel Blaylock. Hij toonde aan dat o.a. dit chemisch product hersencellen kapot kan maken. Maar het kapitaal gaat nou eenmaal voor gezondheid. Dus dat zal voorlopig wel niet aan het grote publiek verteld worden.

Jeroen Haan
Door

Jeroen Haan

op 02 Dec 2015

Of gewoon zoete smaak ontwennen dan heb je hele discussie over welk zoetmiddel ook niet meer. Bijkomend probleem met zoetstoffen is dat jouw lichaam denkt dat er suiker binnen komt. Beter je lichaam cold turkye omzetten van suikerverbranding naar vetbranding. Heb ik 3 jaar terug ook gedaan. Maandje nul koolhydraten en alleen eiwitten, vetten en vezels. Dat was niet makkelijk. Maar nu loopt mijn lichaam op vetten. Zoek op Sugar Burner, Fat Burner. Ik heb ook een handout met de uitleg plus concrete voorbeelden wat wel en wat niet te eten. Het is nog goedkoper ook omdat je pakjes, zakjes en blikjes van de merken mag laten staan...

R.Westra
Door

R.Westra

op 13 Nov 2015

Aspartaam is kanker verwekkend.

Karin
Door

Karin

op 13 Nov 2015

En het tast onder andere je oogzenuwen aan.

Karin
Door

Karin

op 15 Sep 2015

De meeste stevia is minstens zo bewerkt als suiker. Alleen groene stevia gebruiken. Zelf gebruik ik palm en kokosbloesemsuiker als ik zelf bak. Ik vind stevia ook niet lekker.

Jan van den Heuvel
Door

Jan van den Heuvel

op 08 Sep 2015

Dankjewel Karin,Om te mindweren metzoetverslaving is ontzettend lastig ! Systematisch & vastberaden jou plan trekken ; daarvoor dien je sterk in je schoenen te staan . Vaak ligt bij mij frustratie ten grondslag & als ik zie hoe anderen er ook gretig van "ge- nieten" , doe ik mee. Thuis doe ik ook weleens inhalig met koekjes e.d. ! Ook hartstikke dank voor de alternatieven als zoetvervangers !!!

Karin
Door

Karin

op 08 Sep 2015

Hoi Jan, Ja, dat is ook lastig. Je kunt meer verzadigde vetten gaan eten, dat helpt je om van het zoet af te blijven. De ochtend starten met gebakken eieren, kaas en/of spek.

Léon
Door

Léon

op 27 Aug 2015

Volgens mij is er helemaal niets mis met suiker. Je moet er gewoon een zodanig voedingspatroon op na houden (goede basisproducten, zoals groene thee, rijst, gierst, groenten, volkoren brood, fruit) dat je helemaal geen behoefte voelt aan tussendoortjes of zoetigheid. Als ik een keer iets zoets tot mij neem ervaar ik dit als geheel probleemloos. Het valt mij altijd wel op dat het de smaak onmiddellijk bederft: de thee smaakt tijdelijk niet meer zo goed.

Gerrit A.B. Wubs
Door

Gerrit A.B. Wubs

op 01 Jul 2015

Goed verwoord en verhelderend Artikel!!! Hartelijke Dank daarvoor

ann
Door

ann

op 23 Jun 2015

beste karin n kleine reactie op de nieuws brief over suiker. ik gebruik nooit suiker echt nog nooit suiker in koffie en thee gehad dat vond ik altijd al niet lekker . en koekjes op mijn leeftijd 64 zelden n dropje dat wel weer eens n keer meestal als echt heet is zodat je dorst krijgt en goed drinkt. ik heb staar en ben al van vorig jaar met oefeningen en voeding begonnen sinds december allleen nog maar kokos olie en n eitje meer.gebruikt. echt veel resultaat heb ik nog niet gehad doe ik iets fout ? vriendelijk groetend ann

Karin
Door

Karin

op 23 Jun 2015

Beste Ann, Jammer dat je nog geen resultaten hebt gehad. Palmeer je ook? Want staar heeft ook te maken met spanning in de oogspieren. Ik kan je ook dit stukje aanraden om eens te lezen: https://volzicht.nl/oogklachten/staar-2/cataract-door-gebrek-aan-collageen/ Verder is het ook belangrijk om geduld te hebben. Staar ontstaat niet zomaar van vandaag op morgen en heeft ook tijd nodig om te herstellen.

kim
Door

kim

op 21 Jun 2015

Hallo Karin, Ik ben gek op snoepjes en alles waar suiker inzit. Het kost me heel veel moeite om er af te blijven. Wat je schrijft is niet nieuw voor me . Geïnspireerd door je artikel begin ik maandag met geen-zoetigheid-meer. Groet, Kim.

Karin
Door

Karin

op 21 Jun 2015

Succes. Wat kan helpen, op het moment dat je trek in zoet hebt. Rooster een zuurdesem boterham, doe daar een dikke laag roomboter op met een klein beetje biologische honing. Trek in zoet heeft ook te maken met te weinig verzadiging in je voeding. Roomboter verzadigt en is heel gezond.

Erwin van Lun
Door

Erwin van Lun

op 04 Jun 2015

Ik heb eens een 'all darkness retrait' gedaan van vier dagen: 4 dagen in je uppie in het pikkedonker. Daarbij kregen we macro-biotisch te eten; niet superlekker maar in elk geval volledig suiker vrij.Toen ik thuis kwam en mijn vriendin had toastje met eiersalade kreeg ik het bijna niet weg. Zoveel suiker (en zout en vet). Je proeft het pas echt als je het een tijdje niet eet.Helaas toch weer wat suiker gaan eten. Maar veel minder dan daarvoor. Ooit wil ik het wel helemaal afbouwen maar makkelijk is dat niet in deze wereld...

Jaap Olthof
Door

Jaap Olthof

op 02 Jun 2015

Eens, suiker is gevaarlijker dan menigeen denkt. Ik was verslaafd aan Annanassap en consumeerde veel 'gratis' fruit op mijn werk, denkend gezond te leven, maar frisdranken hebben teveel suiker en twee stuks fruit per dag is al genoeg voor de suikerhuishouding, meer is NIET goed! Opeens had ik Diabetes-2 en Neuropathie. Accuut gestopt met frisdranken en teveel fruit. Hierdoor 8 kilo verloren in 3 maanden en nu weer onder de risico-waarden van Diabetes-2. Maar hoor nu voor het eerst van maxima aan suiker en probeer dus suiker te vermijden, maar zie dat het overal (te veel) ingestopt wordt!! Er moet veel meer aandacht besteed worden aan dit gevaar van suiker!!

wilma
Door

wilma

op 17 May 2015

Hallo, ik heb een tijdje geleden de vraag gesteld of veel van jou oefeningen ed voor mij nog zin heeft ik ben aan beide ogen voor staar geholpen. Aan het linkeroog nog voor nastaar, daarbij heb ik een wazig vlekje in het rechteroog wat voornamelijk lastig is met lezen. Ik denk dat ik daar ook nog een nastaar behandeling voor moet hebben. Ik ben dus bang omdat ik mijn eigen lenzen niet meer heb dat ik niet veel meer kan verbeteren. Groet Wilma.

Karin
Door

Karin

op 18 May 2015

Beste Wilma, Ik begrijp uit je vraag dat je geen reactie van mij hebt ontvangen. Excuses hiervoor. Zeker heeft het zin voor je om de oefeningen te doen. De operatie heeft niets gedaan aan de oorzaak van de staar. Met mijn tips en oefeningen verbeter je de conditie en de gezondheid van je ogen. Ook als er nieuwe lenzen in je ogen zit, is het zinvol om dit te gaan doen.

Ankie Baltussen
Door

Ankie Baltussen

op 14 May 2015

Hallo Karin, dank je wel voor de informatie over suiker. Ik herken wel dat wanneer ik een volledig zelf gemaakte maaltijd heb gegeten ik in de avond uren geen trek meer in zoetigheid heb. Dan ben ik voldaan. Wanneer ik eens niet kook en snel wat frietjes met snack eet of andere afhaalmaaltijd dan heb ik in de avonduren wel weer trek en graai in de kast naar suikerrijk snoep. Voor mij is het duidelijk dat wanneer ik een gezonde maaltijd eet ik geen snaaizin of suikerbehoefte in de avonduren meer heb.

Anne
Door

Anne

op 12 May 2015

Ik eet al sinds twee jaar geen gewone suiker meer, omdat ik dit na problemen met de schildklier niet meer verdraag. Ik gebruik echter nog wel kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, gedroogde vruchten en honing, wat ik veel beter verdraag. Kan ik dat ook beter uit mijn dieet schrappen voor gezonde ogen? Mijn ogen zijn in ieder geval de laatste twee jaar niet meer achteruit gegaan, misschien zelfs iets vooruit. Maar dat laatste had ik zelf eerder toegeschreven aan de dagelijkse Qigong oefeningen.

Karin
Door

Karin

op 14 May 2015

Ik gebruik zelf ook kokosbloesemsuiker en palmsuiker, dit zijn suikers die de bloedsuikerspiegel veel minder sterk beïnvloeden en bovendien nog de vitamines en mineralen bevatten. Biologische honig is ook goed, wel allemaal met mate. Ahornsiroop en gedroogd fruit kan de bloedsuikerspiegel wel weer sterk beïnvloeden. Belangrijk is dat je het niet teveel gebruikt.

Rob Mevissen
Door

Rob Mevissen

op 06 May 2015

Wat zijn jullie geweldig bezig! Het universiteitsziekenhuis, (Johns Hopkins) schrijft: "Een effectieve manier om kanker te bestrijden is om kankercellen te laten verhongeren door ze het voedsel te onthouden waardoor ze zich vermenigvuldigen. Suiker is een belangrijke voedingsbron voor kankercellen. Door geen suiker meer te consumeren worden kankercellen afgesneden van de levering van een voor hen belangrijke voedselbron. Ook aspartaam is zeer schadelijk. Ook keukenzout moet vermeden omdat deze een chemische stof krijgt toegevoegd om het wit van kleur te maken. Beter is zeezout. Het drinken van melk zorgt er voor dat het lichaam slijm gaat produceren, vooral in maag- en darmkanaal. Kanker voedt zich met slijm. Door het afsnijden van melk zullen de kankercellen worden uitgehongerd. Kankercellen gedijen goed in een zure omgeving. Vlees maakt het lichaam zuur. De celwanden van kankercellen hebben een taaie eiwitbekleding. Door geen of minder vlees te eten worden meteen enzymen vrijgemaakt om de eiwitwanden van de kankercellen aan te vallen, zodat de lichaamseigen "killercellen" de kans krijgen om kankercellen te vernietigen. Levende enzymen verbeteren de groei van gezonde cellen. Alle vruchten, groenten, zaden en noten geven ons levende enzymen." Elsa Vleer schrijft: "Het evenwicht tussen basen en zuren is de grens tussen gezondheid en ziek worden. Goede groet.

Karin
Door

Karin

op 07 May 2015

Beste Rob, Dank je wel. Ik wil je verhaal nog even nuanceren. Melk is namelijk een heel gezond produkt als je het gebruikt zonder dat het verwerkt is. Namelijk als rauwe melk. Ook vlees is een gezond produkt, maar niet zoals wij de dieren fokken. Natuurvolkeren gebruikten vaak rauwe melk in hun dieet en vis en/of vlees. Zij gebruikten alles van het dier, inclusief de botten waar ze bouillon van maakten en het orgaanvlees. In het boek van Weston Price, die 14 natuurvolkeren heeft bezocht, staat een verhaal van een indiaan die het spiervlees (wat wij vooral eten) aan de honden gaf en het orgaanvlees als een heilig voedsel zag. Je kunt hier meer lezen over Weston Price en voeding: VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/

Pieter
Door

Pieter

op 14 May 2015

Beste Karin, Ik hoop dat je tot inkeer komt na het zien van deze docu-film https://www.youtube.com/user/ForksOverKnives Dierlijke producten zijn niet bedoeld voor menselijke consumptie. Hartelijke groet Pieter

Jet Rood
Door

Jet Rood

op 06 Aug 2015

Veel vlees in de supermarkt is allemaal bewerkt met houdbaarheidsmiddelen en kleurstoffen. Het zijn geen natuurlijke producten.

Karin
Door

Karin

op 12 Aug 2015

Nee, dat klopt. Vlees eet je van een boer die zijn dieren buiten laat grazen en geen antibiotica ed krijgen. Je kunt voor goed vlees googelen voor jerseystieren en schotse hooglanders. Of zelf navragen bij de slager of een boer.

Karin
Door

Karin

op 15 May 2015

Bij veertien natuurvolkeren is Weston Price op bezoek geweest. Allemaal blakend van gezondheid en allemaal aten ze dierlijke producten.

Jet Rood
Door

Jet Rood

op 06 Aug 2015

Alles met mate zeggen ze. Ik vind persoonlijk orgaanvlees niet aantrekkelijk. Ik eet het liefst wat puur lamsvlees. Dit vlees is als het goed is, het minst bewerkt en bevat de minste stoffen als antibiotica, hormonen enz. Vlees hoeft je in principe ook niet elke dag te eten. Kan een keer per week of een keer per maand. Net hoe het voor je voelt.Ben zelf bezig mij meer te richten op orthomoleculaire kijk op voeding. Vlees komt wel voor in dit stuk en ook zuivel.Ik heb door de jaren heen al zoveel gelezen over voeding en dingen ondervonden..... Voeding blijft een zoekplaatje. Het eetpatroon is steeds onderhavig aan verandering. Zoals de mens veranderd geestelijk, fysiek, daar lijkt het voedingspatroon ook mee gerelateerd te zijn.Voeding is levenslang. Levenslang kijken, voelen, wat is goed voor mij, Wat heeft mijn lichaam nodig? Bijna geen ander mens kan dat voor je bepalen dan jijzelf. Luisteren naar je lichaam. Voelt iets niet goed, stop er dan mee. Of verminder het.Zolang diëtisten nog werken met de schijf van vijf als zijnde een gezond voedingspatroon, valt er nog veel winst te behalen op het gebied van het Nederlandse eetpatroon wat ik doorgaans bar slecht en een verschrikking vind.Op twitter kwam laatst enige tijd geleden plaatje langs van een stroopfles waarop stond; suiker past in een verantwoord voedings- en eetpatroon en ook op de suikerverpakkingen heeft het gestaan http://www.consumentenbond.nl/campagnes/kletsplaatjes/van-gilse-kristalsuiker/. Zolang fabrikanten nog alles doen voor geld.....

Karin
Door

Karin

op 12 Aug 2015

Orgaanvlees bevat de meeste vitamines en mineralen. Je kunt ook vlees van schotse hooglanders eten of jersey stieren, dat is helemaal puur. Daarnaast is het belangrijk om van de botten bouillon te maken. Vlees zelf hoef je inderdaad niet in grote hoeveelheden te eten. Maar iedere dag soep van beestenbottenbouillon is echt wel een aanrader.

monika
Door

monika

op 28 Apr 2015

Hallo Karin, Bedankt voor het sturen van dit bericht! Ik was me er niet van bewust, dat suiker in die mate slecht is voor ons lichaam. Ik zal nu echt iets veranderen aan mijn leefstijl. hartelijke groeten van Monika

monique westerman
Door

monique westerman

op 04 Feb 2015

Leuk artikel over suiker Karel ik herken jou verhaal van de leesbril, maar ik durf te stellen dat ik zo goed als geen suiker eet (ik eet geen bereide producten, geen tarwesoorten, geen vlees, drink geen limonade en of vruchtensappen) wel fruit natuurlijk (2 stuks per dag) ik sport veel en toch.............. gaan mijn ogen achteruit, helaas! Ik denk dat er veel waarheid in het verhaal zit, maar je mag het niet als een is gelijk teken opvatten

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Feb 2015

Er spelen zeker meer dingen bij het niet meer goed kunnen zien.

Gerda
Door

Gerda

op 04 Jan 2015

hallo karin, tot ik stopte met gluten, lactose en suiker snapte ik niet waarom ik me altijd zo verschrikkelijk ziek voelde. En nog komt het af en toe terug, zonder dat ik begrijp wat de reden is. de link met de ogen is een verrassing voor me. Gelukkig heb ik nog geen sterkere bril gekocht, wat ik van plan was. Waarschijnlijk kan ik het ook in de ontspanning zoeken. Dank voor je info! Gerda

Nellie de moor
Door

Nellie de moor

op 06 Sep 2014

Hallo Karin, Daar mijn echtgenoot een allergie heeft voor tarwe en suiker eten we dus al heel lang glutenvrij en zoet halen we uit gedroogd fruit, noten en gewoon fruit. Alleen bij bijzondere gelegenheden eten we nog weleens een gebakje mee. groet, Nellie

Suiker is gif voor de ogen | nieuwsbreker
Door

Suiker is gif voor de ogen | nieuwsbreker

op 10 Jul 2014

[…] Lees meer: https://volzicht.nl/suiker-is-gi-voor-de-ogen/ […]

Elisa
Door

Elisa

op 04 Jul 2014

Ik weet dat suiker niet goed is.Ik eet al jaren weinig suiker. Af en toe wel hagelslag, puur, op het brood. Praktisch geen suiker in koffie en helemaal geen suiker in de thee. Ik drink weinig tot geen sappen uit een pak of fles. Cola drink ik helemaal niet. Af en toe een wijntje of bier. .Wel geperste sinaasappelsap uit een pak. Het ellendige is dat er overal suiker in zit. In rijst, in appelstroop, etc. Dus helemaal vermijden lukt niet. Gebakjes en koekjes eet ik zo weinig mogelijk.. maar ik krijg vaak, als ik op bezoek ergens ben, zonder pardon, een bordje met een overheerlijke vlaai voor mijn neus gezet..zeg dan maar eens Nee tegen.Gelukkig gebeurt dat niet elke dag. Overigens, bedankt voor de -ogen-tip.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Jul 2014

Beste Elisa, Koolhydraten zijn inderdaad suiker, en het zit dus ook in brood, appel, rijst enzovoort. Maar er zit niet overal suiker in, namelijk in vet. Meer verzadigde vetten eten is een betere brandstof voor je lichaam. Dus als je die vlaai voor je neus krijgt en er is verse slagroom, doe er dan een flinke toet slagroom op.

wilma vermeer
Door

wilma vermeer

op 08 Jun 2014

Hoi....Merk wel dat als ik niet van de snoepjes heb af kunnen blijven, ik met opstaan de andere ochtend aanvankelijk waziger zie.Alsof er iets voor mn ogen zit.Na dingen doen, gaat het weer weg.En dat is haast altijd. Dus begrijp dat suiker niet goed is.gr wilma vermeer

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Jun 2014

Hoi Wilma, Mooi dat je direct het effect merkt als je snoepjes hebt gegeten. Tip als je zoete trek hebt: Neem een zuurdesem boterham of een glutenvrije cracker met een dikke laag roomboter en wat honing van de natuurwinkel.

wilma vermeer
Door

wilma vermeer

op 11 Jun 2014

Dankjewel voor tip.........ik kan me in de regel wel goed inhouden.Maar tip is nooit weg.groetjes wilma

lucas v
Door

lucas v

op 31 Dec 2013

Wist je dat in het oude China suiker eten werd beschouwd als een teken van zwakte? Wie toch suiker wilde eten moest dit in het geniep doen, zodat niemand anders dit zou zien ! Wat een verschil met onze huidige maatschappij ! Volgens de macrobiotische geneeskunde (Chinese oorsprong) wordt witte suiker onmiddellijk in het lichaam omgezet in vloeistof.Volgens deze (omstreden) leer zorgt een teveel aan vloeistof in het lichaam voor ziekten, zoals oa bijziendheid. Het teveel aan vloeistof in oa de oogbal , zou verantwoordelijk zijn voor het vervormen ervan. Mijn goed voornemen voor 2014 is probleren minder suiker te eten. Zien wat er gebeurt !

Karel Gockel
Door

Karel Gockel

op 01 Feb 2013

oké

Karel Gockel
Door

Karel Gockel

op 01 Feb 2013

Tja, je wordt ouder en dan worden jouw ogen minder en dan zul je wel aan een bril moeten om toch te kunnen lezen. Tja, dat is dan mijn eigenwijsheid die dan zegt: Maar niet met mij. Ik weiger die bril voor het lezen. Als je er aan begint kom je er niet meer van af. Wat te doen? Mijn ogen lieten het niet meer toe om tijdens mijn werk goed te lezen. Letters en getallen werden vager. Lees ik het wel goed? Het tempo van lezen daalde met 90 procent. Dan lig je lui voor de tv. En zie je een Duits programma over....Zucker. Mijn verbazing werd al maar groter tijdens het zien van dat programma. Hoogstaand oerdegelijk prima informatie aangaande suiker en wat het doet met jouw lichaam. Mijn darmproblemen werden zo maar even toegelicht. Ik weet nu de oorzaak. Ook wist ik dat ogen iets te maken hebben met suikerziekte. Inmiddels was ik deze week begonnen met het gebruik van suiker te halveren in de koffie en in de pap, thee. Dan kom ik André tegen. De man sprak over een koolhydraat arm dieet. En dat hij zich daar prima bij voelde. Zijn gezondheid ging goed vooruit. Een avondje zondigen met bier, leverde het voornemen op om dat niet meer te doen, maar dan een wijntje te gaan drinken ipv bier. Na 1 week meer dan halvering van het gebruik van suiker zijn mijn ogen merkbaar beter. Het lezen gaat prima en de leessnelheid is weer helemaal terug. Ook de hele kleine letters zijn weer leesbaar. Het vage is weg. Zou dat allemaal met suikerconsumptie te maken hebben? En dan lees ik dit verhaal over suiker, omdat ik nieuwsgierig was geworden naar wat er op het web zou staan. Ik ben vanmiddag in de biologische winkel gegaan om zo enkele spullen te kopen. Ook een potje Stevia gekocht. Wel duur maar je hebt maar een mespuntje nodig in de koffie? Bedankt voor de info op deze site. Het bevestigt wat ik proefondervindelijk en met lezen en luisteren zoal heb opgedaan in mijn leven. Het komt nu wel erg van pas om mijn eigenwijsheid, waarvan ik nogal eens wordt beticht, in het vervolg aan mijn omstanders uit te leggen als volhardendheid. Ik weiger zolang ik met voeding en drinken mijn doel kan bereiken, een leesbril te dragen.

Astrid Davidzon
Door

Astrid Davidzon

op 14 Jun 2012

Ha Karin, Wat leuk dit artikel. Via Facebook ben ik 2 weken geleden gaan meedoen met de Sugarchallenge. Vanaf 1 juni zonder suiker, een maand lang. En er stappen nog steeds mensen in hoor, iedereen kan iedere dag beginnen. Het is een beetje uit de hand gelopen experiment van Carola van Bemmelen (life style coach) en er doen heel veel mensen mee. Ik heb de link naar jouw artikel ook in de groep gedeeld.Zonnige groet,Astrid Davidzon

Gerdie Konings
Door

Gerdie Konings

op 07 Jul 2015

Op dit moment help ik mensen waar ik kan. Zowel op emotioneel gebied alsook op het gebied van voeding. Ik geef bakworkshops. Hoe maak je gezonder gebak? Daarnaast geef ik lezingen over gezonde voeding en over natuurlijke antibiotica. Mochten er mensen geïnteresseerd zijn dan hoor ik het graag. Ik vind het geweldig dat Karin mensen begeleidt om zo weer beter te kunnen zien. Voeding is zeer belangrijk. Witte suiker is voor niemand gezond. Dus let goed op wat je eet. Een liefdevolle groet, Gerdie Konings

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jun 2012

Hoi Astrid, Wat leuk zeg, ga ik eens opzoeken. Mag je ook meedoen als je al langer bezig bent, of is dat vals spelen. Goed initiatief.

Astrid Davidzon
Door

Astrid Davidzon

op 14 Jun 2012

Nee hoor, da's niet valsspelen, het is een superleuke community aan het worden, waarin veel kennis, maar ook frustraties en moeilijke momentjes gedeeld worden. Als je Sugarchallenge zoekt op Facebook, vind je de groep vast!

Reactie plaatsen