Page content

Suiker is gif voor de ogen

Suiker is gif voor de ogen

Dat suiker slecht voor je gezondheid is, wist ik eigenlijk al meer dan twintig jaar. Maar ik at zo graag dropjes, koekjes en chocola… Regelmatig kocht ik deze snoeperijen bij de reformwinkel, omdat men ze daar ook zonder geraffineerde suiker verkoopt. Toch ging ik na verloop van tijd weer naar de gewone supermarkt: snoepjes met echte suiker vond ik toch lekkerder. Of mijn partner had koekjes in huis gehaald. Zo wisselde ik jarenlang af tussen koekjes van de natuurwinkel en koekjes van de supermarkt. Eigenlijk was ik, net als zoveel andere mensen, verslaafd aan suiker.

Suiker is gif voor de ogen

Totdat ik op een dag de knop helemaal omzette. Steeds vaker kwam ik in de literatuur berichten tegen, dat suiker gif is voor de ogen. En dat het een belangrijke veroorzaker is van bijziendheid bij kinderen. Wat gebeurt er precies? Door het eten van geraffineerde koolhydraten, dus suiker, komt er heel veel insuline vrij in het bloed. Die stof is nodig om de bloedsuikerspiegel, die te hoog is geworden door het eten van de suiker, weer omlaag te brengen. Door de stress om de hoge suikerconcentraties schiet het lichaam een beetje door: de suikerspiegel wordt nu te laag. Je lichaam heeft opnieuw een “suikershot” nodig om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Dus graaien en snaaien we weer koek, snoep en frisdrank.

Suiker veroorzaakt bijziendheid bij kinderen

Waarom is suiker juist voor kinderen zo schadelijk? Met de hoge concentratie insuline komt er een overschot van de stof IGF1 (Insuline Like Growthfactor-1) in het bloed. Als je langdurig teveel IGF1 in het bloed hebt, neemt de kans op allerlei ziektes toe, waaronder diabetes type II, huidafwijkingen, prostaatkanker, parodontitis, jicht en oogafwijkingen. Door een overschot aan IGF1 kunnen de organen, die volop in koekjes met suikerontwikkeling zijn bij kinderen en pubers, te hard gaan groeien. Dat gebeurt ook met de oogbol. In plaats van mooi rond te blijven, groeit de oogbol door tot hij langwerpig van vorm is. In een langwerpige oogbol is de afstand tussen de lens en het netvlies niet meer correct. De beelden vallen niet óp maar vóór het netvlies. Het oog is nu bijziend.

Bijziendheid is zeldzaam in samenlevingen waar geen geraffineerde koolhydraten worden gegeten. Zodra de leden van deze samenlevingen overgaan op een westers dieet, nemen de gevallen van bijziendheid enorm toe. Als je hier klikt, kun je meer lezen over de onderzoeken die hiernaar zijn gedaan.

Machtsindustrie

Op mijn zoektocht naar informatie over suiker, kwam ik een indrukwekkende documentaire tegen over de geschiedenis van dit verslavende product. Als je die film bekijkt, zie je hoe mensen door de tijden heen zijn uitgebuit voor de suikerproductie en dat er enorme belangen meespelen bij het in stand houden ervan. Een “mooi” voorbeeld van hoe de machtsindustrie werkt.

Helse klus voor het lichaam

Een ander nadelig effect van suiker is dat het afbreken ervan een helse klus voor het lichaam is. Voor het neutraliseren zijn flink wat vitamines en mineralen nodig. Zoveel, dat het lichaam die stoffen moet halen uit gezonde cellen. In deze cellen ontstaat vervolgens een tekort en de normale lichaamsprocessen raken verstoord. Ook weer met gezondheidsklachten tot gevolg.

De zoetekauw pleegt roofbouw op zijn lichaam. De ogen zijn ingenieuze organen, die bijna dag en nacht hard aan het werk zijn. Ze hebben dan ook veel energie nodig. Logisch dat zij de eersten zijn die beginnen met protesteren, als er tekorten in het lichaam ontstaan. Heb jij ook al eens gemerkt dat je slechter gaat zien na het eten van suiker of andere koolhydraatrijke producten?

Stoppen met suiker eten

Toen ik dit me dit allemaal goed bewust was geworden, wilde ik er koste wat kost voor zorgen dat mijn kinderen zo min mogelijk suiker zouden binnenkrijgen. Zo zou ik ze kunnen behoeden voor het ontwikkelen van slechte ogen en andere gezondheidsproblemen. En omdat goed voorbeeld goed volgen doet, stopte ik eerst zelf radicaal met suiker. Geen dropje, koekje, of stuk chocolade kwam er bij mij meer in. Om te voorzien in mijn zoetbehoefte kocht ik gedroogd fruit op de markt. Dat smaakt heerlijk zoet en het bevat wel alle vitamines, mineralen en vezels aardbeien in plaats van suikerdie nodig zijn om de suiker, die er ook in zit, te kunnen verteren. Ik héb wat van dat fruit weggewerkt in het begin. Mijn trek in zoet was groot. Maar ik greep niet naar de drop en liet de chocolade en koekjes liggen. En na een paar weken voelde ik me een stuk fitter.

Ondertussen ben ik zelf steeds meer gaan leren over voeding en zou ik het niet meer op die manier aanpakken.  Wat heel belangrijk is om van je suikerverslaving af te komen: Ga meer verzadigd vet eten, zoals eieren, volle boeren kaas, roomboter, kokosolie. Je zult namelijk gaan merken dat de behoefte aan suiker (en chips) dan sterk af zal nemen, je raakt dan namelijk verzadigd.

Aardbeien, worteltjes en walnoten

Het voelt goed om zonder suikerverslaving te zijn en het maakt me creatief bij het nadenken over wat dan wel te eten. Ik bak bijvoorbeeld graag en gebruik dan palmsuiker ipv rietsuiker of witte suiker. Vroeger zette ik altijd koekjes neer tijdens mijn cursussen, daar ben ik mee gestopt. Nu nog mijn kinderen zover zien te krijgen, hmm, dat valt nog niet mee. Die lusten natuurlijk graag snoepjes, koekjes en ijsjes. Van mij krijgen ze het niet of nauwelijks en regel ik alternatieven en koop wel goede chocolade voor ze. Wat ik in huis heb is dan wel gezond, maar ze krijgen zoveel rommel van de buitenwacht.

Wil jij ook van je suikerverslaving af?

Wie durft de uitdaging aan, om helemaal zonder geraffineerde suiker door het leven te gaan? En je bent gewaarschuwd, want in heel veel producten zit suiker. Ik las ergens dat er in een fles tomatenketchup wel vijfenveertig klontjes zitten. In heel veel producten waarvan je het niet eens verwacht zit suiker, vaak onder een andere naam. Maltose, fructose, dextrose: het zijn allemaal verborgen suikers. En ook het gedroogde fruit dat ik at was een bom van suiker. Niet geraffineerd, maar toch teveel voor het lichaam.

Stoppen met suiker is niet gemakkelijk, omdat je letterlijk van een verslaving moet afkicken. In het begin kun je er heel veel moeite mee hebben en allerlei klachten krijgen, waarvan hoofdpijn wel de meest genoemde is. Ik heb zelf gemerkt dat het helpt om voedzame producten te eten. Bijvoorbeeld: na het eten van biologische gebakken eieren met spek of een kom stevige soep getrokken van mergpijp en andere beestenbotten, nam mijn behoefte aan suiker direct af.

Tips zonder suiker

Als je grote trek hebt in zoet, kun je het volgende doen. Smelt kokosolie in de pan, bak hierin een zuurdesem speltboterham aan beiden kant knapperig. Je kunt op de boterham nog wat roomboter doen en daarop een biologische honing of appelstroop. Je hebt voldaan aan je zoet behoefte en tegelijkertijd jezelf verzadigd met de kokosolie en roomboter. Eet smakelijk!

Wat is jouw ervaring met het eten van geraffineerde suiker en granen? Ik zou het leuk vinden als je dat zou willen vertellen. Plaats je reactie hieronder. Bedankt!

Comment Section

72 reacties op “Suiker is gif voor de ogen


Door Joh.D.Nic. (Hans) op 3 september 2016

ik eet èn drink al ik weet niet hoeveel jaren geen snoep, koekjes, frisdranken meer, allèèn èèn
stukje chocolade van 80% pure chocola.na de oorlog nam dat steeds meer af.


Door Pierre martinot op 27 april 2016

Goed article. Ik ben blij bevestiging te lezen van wat ik zelf al gemerkt had. Om van de verslaving af te komen, minder ik geleidelijk aan. Chocola is ook de krijgen als desertchocola voor in de keuken, met minder suiker.
Overigens merk ik ook een heel negatief effect voor de ogen ten gevolge van wijn, met name witte wijn, waar de meeste sulfiet en diverse smaakmakers ingegooid worden. Volgens de E U richtlijnen mogen er 150 soorten smaakverbeteraars en conserveringsmiddelen aan toegevoegd worden en aan biologische wijn maar 50 ! Wat drinken we eigenlijk ?
Vertel dît niet verder, want het gaat om miljardenbelangen, net zoals de suiker in de 19de eeuw. Het valt me ook op hoeveel fransen er een bril dragen en hoeveel opticiens er zijn in iedere plaats in Frankrijk. Als niemand meer geraffineerde suiker eet en geen wijn meer drinkt en geen bril meer draagt en ook nog minder aan ziektekosten uitgeeft, is er straks veel minder werk en minder stress, waarvoor de suiker-en wijnconsumptie nog verder afneemt, etc. Waar blijven we dan?


Door Ranjana op 17 april 2016

Hoi, wat een herkenbaar artikel. Ik merk de laatste tijd dat mn linkeroog wat trekt. Ik meende dat het door wifi straling kwam. Maar sinds kort vakt het me op dat als ik iets eet of drink waar suiker in zit, mijn oog direct “moe” aanvoelt. Ook lijk ik dan soms waziger te gaan zien. Vandaag kwam ik erachter dat als ik meer water drink ik ook veel minder last heb van mijn oog. Dus dank je wel voor deze verheldering en bevestiging!


Door Karin op 18 april 2016

Graag gedaan!


Door Ingi1959 op 28 maart 2016

goed geschreven artikel !
maar ik heb een vraag:
waarom stel je voor dierengelei te nemen als er ook
dierenvriendelijke is?!
ja ik ben veganiste 😉
warme groet, Ingi


Door Karin op 28 maart 2016

De dierlijke vorm neemt het lichaam het beste op. Ik ben dan wel voorstander om het te gebruiken van dieren die buiten hebben rond gegraasd en niet uit de bio industrie afkomstig is. Aloëvera is bijvoorbeeld ook een optie, maar minder goed opneembaar voor het lichaam.


Door Klaske op 22 maart 2016

Boekweitmeel helpt ook goed! Als ik ontbijt zonder suiker en met boekweitmeel heb ik de hele dag bijna geen trek meer in suiker. Al is het wel zo dat ik zowiezo niet zo heel veel suiker eet. (limonade krijg en kreeg je er bij mij nooit in)
Maar ontbijt ik bijvoorbeeld met een kaneelbroodje dan kan ik de hele dag niet stoppen met snoepen.


Door christine op 6 maart 2016

Tja, suiker, ik ben hartstikke verslaafd en ik weet hoe slecht het is. Niet alleen voor je ogen maar voor je hele lijf. Het is niet 1 koekje maar veel. Ik zeg niet hoeveel. Af en toe lukt het me om een paar weken bijna zonder suikers te doen maar ja dan gaat het weer fout. Ik wil eerst stoppen met de snelle suikers. langzaamaan afkicken. Het stomme is dat ik verder echt wel gezond eet. Verse groenten en niet zo vet. Ik heb moeite met zoveel dierlijke producten te eten. en zoveel vet. Dat vet staat me tegen en valt niet lekker. Daar heb ik de hele dag last van. Wat is goed voor je lijf? Niet alleen voor je ogen. Het moet in evenwicht zijn.


Door Karin op 6 maart 2016

Beste Christine,
Meer verzadigde vetten eten helpt je wel om minder behoefte aan suiker te hebben. Wat kan helpen om het vet beter te verteren, neem een half uur voor en na het eten een beetje natuurtroebele appelazijn met wat water in. Dan is je maagsap zuurder en kan het vet beter verteerd worden. Kokosolie is ook lichter verteerbaar.


Door christine op 6 maart 2016

hoi, ik zie dat de natuurvolkeren alles hoofdzakelijk kookten. Is dat niet beter dan alles in zoveel vet te bakken? Mijn suikerbehoefte gaat over alles heen. Maar ja dat is mijn probleem en ik moet daar mee dealen. Ik zal kijken of ik appelazijn mag. dat i.v.m. medicatie waar ik bepaalde dingen niet mag eten. ook geen gefermenteerde dingen. Maar er blijft nog genoeg over toch.


Door Karin op 6 maart 2016

Zij kookten groenten, of fermenteerden dit. Ze aten ook verzadigd vet. Je hebt dat vet nodig om de vitamines en mineralen op te kunnen nemen. Appelazijn is ook gefermenteerd. Ik weet natuurlijk niets van de medicatie die je neemt, maar gefermenteerde producten zijn juist goed voor de darmen. Ook beestenbottenbouillon, dat werd ook veel door natuurvolkeren gegeten, en ook door onze voorouders.


Door christine op 7 maart 2016

ik slik een mao remmer tegen depressie. niet geregistreerd in Nederland. Ik moet een tyramine-arm dieet volgen omdat deze medicatie de afbraak van tyramine (een aminozuur) afremt moet ik tyraminearm eten. Als ik dat niet doe vliegt mijn bloeddruk zodanig omhoog dat het levensbedreigend kan zijn. Gefermenteerd voedsel een (zuurkool bijv.) mag niet. en nog veel meer dingen maar er blijft genoeg over. Ik weet dat gefermenteerd voedsel gezond is maar ja. Ach ik maak beestenbouillon zonder appelazijn. Dat zal ook wel wat toevoegen.


Door Geert Goossens op 17 april 2016

Een maand lang gedroogde vijgen in plaats van ander zoet te eten helpt ook om langduriger van de suikerrijke producten af te komen.


Door Marjoleine Spruijt op 3 maart 2016

wIj wonen in Frankrijk en tijdens een controle van mijn ogen omdat ik het gevoel had dat ik minder goed ging zien en ook “mouches” zag, liet de oogarts me vreselijk schrikken en zei me dat mijn netvlies aan het loslaten was en ze beide ogen moest laseren. Na voor een second opinion bij een andere arts terecht te zijn gekomen, stelde deze me enigzinds gerust en diagnosserde een loslating van “de vitré”, het glasvocht. Bij een controle 2 weken later zijn mijn beide ogen toch gelaserd, ze zei dat het echt nodig was. Ik heb me hieraan overgegeven omdat ik dacht op het goede adres te zijn ( universitair ziekenhuis). Toen ik, na deze behandelin, ter controle door een specialist werd bekeken zei hij dat het laseren niet nodig was geweest. Afschuwelijk! Ik ben nu 50 jaar en ben in mijn hele leven nog nooit zo angstig geweest als de afgelopen 2 maanden. Ik ben er 5 kg door afgevallen en het lukt me maar niet aan te komen. Ik ben me enorm aan het verdiepen in voeding en ben sinds die tijd gestopt met het eten van suiker, maak beestenbottenbouillon enz. Ben heel blij met alle informatie maar vind het zo lastig mijn weg te vinden in alle informatie die ik lees. Soms is het heel tegenstrijdig. Wanneer ik brood eet heb ik al het gevoel ongezond bezig te zijn. Daarnaast blijf ik angstig wanneer ik eraan denk wat dat laseren op mijn gezonde netvliezen voor consequenties kan hebben. Ik ben door dit alles erg uit mijn evenwicht, wat te doen?


Door Karin op 4 maart 2016

Beste Marjoleine,
Vervelend van het laseren, maar dat is gebeurd en niet meer terug te draaien. Accepteer dat en vertrouw erop dat je daarin goed geholpen bent.
Goed dat je met je voeding aan de gang bent. Ik snap dat het niet altijd duidelijk is. Suiker laten staan is in ieder geval een goed begin. Hieronder vind je een link over de bevindingen van Weston Price bij natuurvolkeren. Dat is een goede richtlijn, want zij aten duizenden jaren zo en waren hele gezonde mensen:
https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/
Meer informatie over voeding kun je hier vinden: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/


Door c op 21 januari 2016

Afgelopen maanden heb ik heel weinig suiker gegeten en veel last van droge ogen. Afgelopen 3 weken heb ik veel suiker gegeten en een lichte suiker verslaving ontwikkeld waar ik nunweer vanaf probeer te komen, want normaal gesproken houd ik niet van zoet. Toch is de pijn van de droge ogen helemaal verdwenen en ik begrijp niet goed waarom. Ik ben er natuurlijk wel heel blij meeDoor Annie op 24 december 2015

Naar aanleiding van het boek “Broodbuik” van David Williams, dat ik gelezen heb ben ik in april 2014 gestopt met het eten van tarwe en suiker
In het begin was het niet gemakkelijk om de juiste draai te vinden met de maaltijden.

Na het lezen van het boek “Broodbuik van David Williams ben ik in april 2014 begonnen met het weglaten van tarwe en suiker in mijn voeding. In het begin was het wel zoeken naar een goede balans in mijn voeding. Intussen lukt het mij heel aardig, voel ik me heel goed en ben inmiddels ongeveer 10 kilo afgevallen en is mijn zicht ook behoorlijk verbeterd. Ook ik was behoorlijk verslaafd aan chocolade.
Nu start ik de dag met eerst een sole (een glas bronwater met Keltisch zeezout) daarna drink ik een glas bronwater met het sap van een halve biologische citroen ( het sap van de andere helft van de citroen bewaar ik voor ’s avonds) en daarna maak ik een fruitprakje van 1 eetlepel rauwe biologische cacaopoeder, 1 el. gewelde chia zaadjes in sinaasappelsap, de pulp van de uitgeperste citroen, 10 á 12 frambozen een banaan en naar behoefte groene stevia poeder (gedroogd blad) of stevia druppels (puur). 1/3de deel van dit fruitprakje eet ik puur met een theelepel kaneel, de rest ik combinatie met Griekse yoghurt (biologisch boeren). Hierna eet ik ong. honderd gram blauwe bessen die ik in water met appelazijn heb ontgift. Dit omdat ik vaak geen biologische bessen kan vinden.
De lunch bestaat uit: 1) een mok warme golden milk (amandelmelk met kurkuma longa en zwarte peper) die ik zoet met een theelepel linde honing en 5 druppeltjes stevia puur.
2) Een omelet gebakken in roomboter van 2 bio eieren met twee eetlepels bio hennepzaad en Keltisch zeezout. Deze eet ik dubbel gevouwen met kiemen of veldsla.
3) een handje walnoten, 4 paranoten en 4 macadamia’s.
4) als laatste eet ik een sneetje amandelbrood met dadels (zelf gebakken) en 4 á 5 gewelde, ongezwavelde abrikozen.
Bij de lunch drink ik een glas spa blauw en een kop groene thee.
De warme maaltijd gebruik ik ’s avonds. Die bestaat, gemiddeld genomen, uit vrij veel verse groente en vlees (meestal kip) of vis, of groente met aardappelen. Af en toen maak ik een stamppotje van aardappelen, groente en vlees of eet ik een maaltijdsoep dat bestaat uit groenten. Alles biologisch.
Voor of na de warme maaltijd drink ik nog een glas spa blauw met de andere helft van sap van de citroen
Tussendoor drink ik voldoende bronwater en thee.
’s Avonds voor ik ga slapen drink ik pure cranberrie sap gezoet met enkele druppeltjes stevia puur en eet ik een klein stukje kaas.
Regelmatig maak ik zelf chocolade bonbons van cashewnoten met dadels, rauwe cacao en cacao nibs als tussendoortje bij de thee.
Ik heb geen afkickverschijnselen gehad en is mijn snoepbehoefte is volledig afgenomen.
4 Jaar voor deze manier van eten is bij mij borstkanker ontdekt waarvoor ik twee jaar in nabehandeling ben geweest; twee series chemotherapie, 1 standaard van 4 x om de drie weken een kuur. 3 Weken hierna 12 weken een chemokuur in combinatie met Herceptin (immunotherapie) dit laatste heb ik na de laatste chemokuur een jaar lang om de drie weken gehad. Tevens in die periode ook 33 bestralingen en 2,5 jaar hormoontherapie.
Eigenlijk had ik hierna nog 2,5, jaar een andere hormoontherapie moeten ondergaan maar dit heb ik geweigerd.
Zoals ik al in het begin van mijn verhaal aangaf gaat het heel goed met me en hoop ik op deze manier van eten herhaling van kanker te voorkomen. Suiker is ook een van de oorzaken van het ontstaan van kanker (in 1926 ontdekt door Otto Warburg waar hij zelfs de nobelprijs voor heeft gehaald maar wat later in de doofpot is gestopt).


Door Nicola op 19 december 2015

Alles wat ik eet dat gebakken of gekookt is heb ik zelf gemaakt. Ik weet altijd wat ik in mijn voedsel stop, ook ‘snoep.’ Alleen ruwe rietsuiker gebruik ik (ik kan me voorstellen dat het niet bepaald gezond is, maar toch minder slecht dan gebleekte (suikerbiet)suiker? Ooit heb ik gelezen dat als je wel suiker wilt eten je het dan maar beter kan verwerken met fruit, noten, volkoren, etc. Want… suiker in koffie, thee, snoepjes en soft drinks, heeft niets om zich aan vast te hechten tijdens de spijsvertering. En dát is slecht, zo schreef de voedingsdeskundige. Bovendien eet ik al bijna 30 jaar geen chemische toevoegingsmiddelen. Zelfs de wijnsteenbakpoeder die ik gebruik is biologisch en ik maak desembrood. Dit lijkt me minstens net zo belangrijk als (bepaalde) suikers vermijden of verminderen. De homeopaat die mij adviseerde de chemische toevoegingsmiddelen achterwege te laten legde uit dat dit bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en dus aan een goede of betere gezondheid. Dus als je suiker vermijdt zou je misschien ook alles moeten lezen in de supermarkt voordat je het in je mandje legt. Zoetstof is geen beter alternatief. Stevia vind ik persoonlijk walgelijk van smaak, en wat een hoeveelheid zal ervan nodig zijn om iets zoet te maken! Dat kan toch ook niet goed zijn? Overigens heb ik volgens de opticien goede ogen voor mijn leeftijd (57) en ik ben een echte zoetekauw! 🙂


Door Fiona op 12 januari 2016

Het is niet zo dat er veel stevia nodig is om iets zoet te maken. Het kan juist met heel weinig toe! De smaak is ook niet wat ik lekker vind, althans niet in de koffie of thee. Maar ik merk dat het verschil niet groot is wanneer het in de joghurt of muesli-pap gedaan wordt (paar druppels is genoeg). Bovendien zijn er druppelflesjes met verschillende fruitsmaakjes!
Verder zijn cocosbloesemsuiker en ahornsiroop alternatieven die een lage glycemische index hebben, maar natuurlijk meer calorieën bevatten dan stevia, dat vrijwel geen bevat.


Door Heddy op 8 december 2015

Ik ben sinds twee maanden gestopt met suiker en koolhydraten eten. Tenminste zo weinig mogelijk. Ik heb sindsdien wel heel erg veel last van jeukende ogen, kan dat hiermee te maken hebben? Waarschijnlijk heb ik ook last van loslatend glasvocht. Ben nog met onderzoek bezig bij de oogarts. Zijn dit samenvallende problemen?


Door Karin op 9 december 2015

Beste Heddy,
Waarom je precies last hebt nu van jeukende ogen, dat weet ik niet. Er is wel een verband tussen het eten van veel koolhydraten en jeukende ogen. Wat belangrijk is, dat je zorgt voor voldoende verzagdigde vetten in je menu en ook de plantaardige olie laat staan (behalve kokos en extra virgin olijfolie). Voor het glasvocht is het belangrijk dat je gelatine binnen krijgt. Dit gebeurt door beestenbottenbouillon te maken, maar ook door extra gelatine te gebruiken. Via deze link kun je meer lezen over voeding die je ogen nodig hebben: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/


Door linda m op 15 november 2015

Hallo Karin, ik eet en drink al een paar jaar geen suikerhoudende producten meer, ook geen honing of andere suikervervangers (wel veel gezonde vetten en geen transvetten) en kan helaas niet zeggen dat ik me beter voel of beter zie. Ik heb zelfs een drietal keer een leverreiniging gedaan om beter te zien, maar zonder resultaat. Ik zie al vanaf de puberteit slecht van ver maar wil nooit een bril of lenzen dragen, er werd mij altijd gezegd dat mijn ogen daardoor slechter zouden worden, maar dat is niet waar. Wat wel waar is, is het feit dat als mijn aangezichtsspieren en dus ook de oogspieren ontspannen zijn, dat ik dan eventjes perfect zie. Zelfs een warm washandje op mijn ogen doet wonderen. Uw theorie over ontspannen oogspieren klopt als een bus, wou alleen dat dit betere zicht wat langer aanhield, kan maar moeilijk de hele dag palmeren. Toch bedankt voor de waardevolle tips.


Door Karin op 16 november 2015

Beste Linda,
Ik begrijp dat je resultaat wilt zien, maar het willen zien van resultaat kan al spanning geven. Onverschillig zijn naar het resultaat en wetende dat je goed bezig bent is heel belangrijk. Gewoon doorgaan. Daarnaast kan ik je ook aanraden beestenbottenbouillon te gaan gebruiken, gelatine en Green Pasture levertraan/boterolie:
https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/vitamines-en-mineralen/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/
https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-voor-de-ogen/beestenbottenbouillon/
https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/mouches-volantes-eet-kippensoep-en-kaas/


Door Andre Swart op 28 september 2015

Als ik dit allemaal lees krijg ik rillingen! ik drink wel 8 koppen koffie per dag met 3 klontjes suiker hahaha dat is dus 24 klontjes per dag uhmm. daarbij nog snoepgoed in de bus! Denk dat ik maar moet stoppen met de suiker als ik wat langer mee wil gaan! Dank voor alle verhalen geeft me een duw om het suiker te ontzien.


Door M ten hoeve op 14 september 2015

Ik gebruik geen stevia,die vind ik niet lekker,een bittere bij-en nasmaak,maar aspartaam.Kun je die ook gebruiken?


Door Karin op 15 september 2015

De meeste stevia is minstens zo bewerkt als suiker. Alleen groene stevia gebruiken. Zelf gebruik ik palm en kokosbloesemsuiker als ik zelf bak. Ik vind stevia ook niet lekker.


Door R.Westra op 13 november 2015

Aspartaam is kanker verwekkend.


Door Karin op 13 november 2015

En het tast onder andere je oogzenuwen aan.


Door Renee op 19 november 2015

Heb net gelezen dat Aspartaam (E 951) echt gif voor het lichaam is. Een hersenchirurg in de V.S. deed er onderzoek naar; Dr. Russel Blaylock. Hij toonde aan dat o.a. dit chemisch product hersencellen kapot kan maken.
Maar het kapitaal gaat nou eenmaal voor gezondheid. Dus dat zal voorlopig wel niet aan het grote publiek verteld worden.


Door Jeroen Haan op 2 december 2015

Of gewoon zoete smaak ontwennen dan heb je hele discussie over welk zoetmiddel ook niet meer. Bijkomend probleem met zoetstoffen is dat jouw lichaam denkt dat er suiker binnen komt. Beter je lichaam cold turkye omzetten van suikerverbranding naar vetbranding. Heb ik 3 jaar terug ook gedaan. Maandje nul koolhydraten en alleen eiwitten, vetten en vezels. Dat was niet makkelijk. Maar nu loopt mijn lichaam op vetten. Zoek op Sugar Burner, Fat Burner. Ik heb ook een handout met de uitleg plus concrete voorbeelden wat wel en wat niet te eten. Het is nog goedkoper ook omdat je pakjes, zakjes en blikjes van de merken mag laten staan…


Door Jan van den Heuvel op 8 september 2015

Dankjewel Karin,

Om te mindweren metzoetverslaving is ontzettend lastig ! Systematisch & vastberaden jou plan trekken ; daarvoor dien je sterk in je schoenen te staan .
Vaak ligt bij mij frustratie ten grondslag & als ik zie hoe anderen er ook gretig van “ge-
nieten” , doe ik mee. Thuis doe ik ook weleens inhalig met koekjes e.d. !
Ook hartstikke dank voor de alternatieven als zoetvervangers !!!


Door Karin op 8 september 2015

Hoi Jan,
Ja, dat is ook lastig. Je kunt meer verzadigde vetten gaan eten, dat helpt je om van het zoet af te blijven. De ochtend starten met gebakken eieren, kaas en/of spek.


Door Léon op 27 augustus 2015

Volgens mij is er helemaal niets mis met suiker. Je moet er gewoon een zodanig voedingspatroon op na houden (goede basisproducten, zoals groene thee, rijst, gierst, groenten, volkoren brood, fruit) dat je helemaal geen behoefte voelt aan tussendoortjes of zoetigheid. Als ik een keer iets zoets tot mij neem ervaar ik dit als geheel probleemloos. Het valt mij altijd wel op dat het de smaak onmiddellijk bederft: de thee smaakt tijdelijk niet meer zo goed.Door ann op 23 juni 2015

beste karin
n kleine reactie op de nieuws brief over suiker.
ik gebruik nooit suiker echt nog nooit suiker in koffie en thee gehad dat vond ik altijd al niet lekker .
en koekjes op mijn leeftijd 64 zelden n dropje dat wel weer eens n keer meestal als echt heet is zodat je dorst krijgt en goed drinkt.
ik heb staar en ben al van vorig jaar met oefeningen en voeding begonnen sinds december allleen nog maar kokos olie en n eitje meer.gebruikt.
echt veel resultaat heb ik nog niet gehad doe ik iets fout ?
vriendelijk groetend ann


Door Karin op 23 juni 2015

Beste Ann,
Jammer dat je nog geen resultaten hebt gehad. Palmeer je ook? Want staar heeft ook te maken met spanning in de oogspieren. Ik kan je ook dit stukje aanraden om eens te lezen: https://volzicht.nl/oogklachten/staar-2/cataract-door-gebrek-aan-collageen/
Verder is het ook belangrijk om geduld te hebben. Staar ontstaat niet zomaar van vandaag op morgen en heeft ook tijd nodig om te herstellen.


Door kim op 21 juni 2015

Hallo Karin,
Ik ben gek op snoepjes en alles waar suiker inzit. Het kost me heel veel moeite om er af te blijven.
Wat je schrijft is niet nieuw voor me . Geïnspireerd door je artikel begin ik maandag met geen-zoetigheid-meer.
Groet, Kim.


Door Karin op 21 juni 2015

Succes. Wat kan helpen, op het moment dat je trek in zoet hebt. Rooster een zuurdesem boterham, doe daar een dikke laag roomboter op met een klein beetje biologische honing. Trek in zoet heeft ook te maken met te weinig verzadiging in je voeding. Roomboter verzadigt en is heel gezond.


Door Erwin van Lun op 4 juni 2015

Ik heb eens een ‘all darkness retrait’ gedaan van vier dagen: 4 dagen in je uppie in het pikkedonker. Daarbij kregen we macro-biotisch te eten; niet superlekker maar in elk geval volledig suiker vrij.

Toen ik thuis kwam en mijn vriendin had toastje met eiersalade kreeg ik het bijna niet weg. Zoveel suiker (en zout en vet). Je proeft het pas echt als je het een tijdje niet eet.

Helaas toch weer wat suiker gaan eten. Maar veel minder dan daarvoor. Ooit wil ik het wel helemaal afbouwen maar makkelijk is dat niet in deze wereld…


Door Jaap Olthof op 2 juni 2015

Eens, suiker is gevaarlijker dan menigeen denkt. Ik was verslaafd aan Annanassap en consumeerde veel ‘gratis’ fruit op mijn werk, denkend gezond te leven, maar frisdranken hebben teveel suiker en twee stuks fruit per dag is al genoeg voor de suikerhuishouding, meer is NIET goed! Opeens had ik Diabetes-2 en Neuropathie. Accuut gestopt met frisdranken en teveel fruit. Hierdoor 8 kilo verloren in 3 maanden en nu weer onder de risico-waarden van Diabetes-2. Maar hoor nu voor het eerst van maxima aan suiker en probeer dus suiker te vermijden, maar zie dat het overal (te veel) ingestopt wordt!! Er moet veel meer aandacht besteed worden aan dit gevaar van suiker!!


Door wilma op 17 mei 2015

Hallo, ik heb een tijdje geleden de vraag gesteld of veel van jou oefeningen ed voor mij nog zin heeft ik ben aan beide ogen voor staar geholpen.
Aan het linkeroog nog voor nastaar, daarbij heb ik een wazig vlekje in het rechteroog wat voornamelijk lastig is met lezen.
Ik denk dat ik daar ook nog een nastaar behandeling voor moet hebben.
Ik ben dus bang omdat ik mijn eigen lenzen niet meer heb dat ik niet veel meer kan verbeteren.
Groet Wilma.


Door Karin op 18 mei 2015

Beste Wilma,
Ik begrijp uit je vraag dat je geen reactie van mij hebt ontvangen. Excuses hiervoor. Zeker heeft het zin voor je om de oefeningen te doen. De operatie heeft niets gedaan aan de oorzaak van de staar. Met mijn tips en oefeningen verbeter je de conditie en de gezondheid van je ogen. Ook als er nieuwe lenzen in je ogen zit, is het zinvol om dit te gaan doen.


Door Ankie Baltussen op 14 mei 2015

Hallo Karin, dank je wel voor de informatie over suiker.
Ik herken wel dat wanneer ik een volledig zelf gemaakte maaltijd heb gegeten ik in de avond uren geen trek meer in zoetigheid heb. Dan ben ik voldaan. Wanneer ik eens niet kook en snel wat frietjes met snack eet of andere afhaalmaaltijd dan heb ik in de avonduren wel weer trek en graai in de kast naar suikerrijk snoep.
Voor mij is het duidelijk dat wanneer ik een gezonde maaltijd eet ik geen snaaizin of suikerbehoefte in de avonduren meer heb.


Door Anne op 12 mei 2015

Ik eet al sinds twee jaar geen gewone suiker meer, omdat ik dit na problemen met de schildklier niet meer verdraag. Ik gebruik echter nog wel kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, gedroogde vruchten en honing, wat ik veel beter verdraag. Kan ik dat ook beter uit mijn dieet schrappen voor gezonde ogen? Mijn ogen zijn in ieder geval de laatste twee jaar niet meer achteruit gegaan, misschien zelfs iets vooruit. Maar dat laatste had ik zelf eerder toegeschreven aan de dagelijkse Qigong oefeningen.


Door Karin op 14 mei 2015

Ik gebruik zelf ook kokosbloesemsuiker en palmsuiker, dit zijn suikers die de bloedsuikerspiegel veel minder sterk beïnvloeden en bovendien nog de vitamines en mineralen bevatten. Biologische honig is ook goed, wel allemaal met mate. Ahornsiroop en gedroogd fruit kan de bloedsuikerspiegel wel weer sterk beïnvloeden. Belangrijk is dat je het niet teveel gebruikt.


Door Rob Mevissen op 6 mei 2015

Wat zijn jullie geweldig bezig! Het universiteitsziekenhuis, (Johns Hopkins) schrijft:
“Een effectieve manier om kanker te bestrijden is om kankercellen te laten verhongeren door ze het voedsel te
onthouden waardoor ze zich vermenigvuldigen.
Suiker is een belangrijke voedingsbron voor kankercellen.
Door geen suiker meer te consumeren worden kankercellen afgesneden van de levering van een voor hen belangrijke voedselbron. Ook aspartaam is zeer schadelijk.
Ook keukenzout moet vermeden omdat deze een chemische
stof krijgt toegevoegd om het wit van kleur te maken. Beter is zeezout.
Het drinken van melk zorgt er voor dat het lichaam slijm
gaat produceren, vooral in maag- en darmkanaal. Kanker voedt zich met slijm. Door het afsnijden van melk zullen de
kankercellen worden uitgehongerd.
Kankercellen gedijen goed in een zure omgeving. Vlees maakt het lichaam zuur.
De celwanden van kankercellen hebben een taaie eiwitbekleding. Door geen of minder vlees te eten worden meteen enzymen vrijgemaakt om de eiwitwanden van de kankercellen aan te vallen, zodat de lichaamseigen “killercellen” de kans krijgen om kankercellen te vernietigen.
Levende enzymen verbeteren de groei van gezonde cellen.
Alle vruchten, groenten, zaden en noten geven ons levende enzymen.”
Elsa Vleer schrijft: “Het evenwicht tussen basen en zuren is de grens tussen gezondheid en ziek worden.
Goede groet.


Door Karin op 7 mei 2015

Beste Rob,
Dank je wel.
Ik wil je verhaal nog even nuanceren. Melk is namelijk een heel gezond produkt als je het gebruikt zonder dat het verwerkt is. Namelijk als rauwe melk. Ook vlees is een gezond produkt, maar niet zoals wij de dieren fokken. Natuurvolkeren gebruikten vaak rauwe melk in hun dieet en vis en/of vlees. Zij gebruikten alles van het dier, inclusief de botten waar ze bouillon van maakten en het orgaanvlees. In het boek van Weston Price, die 14 natuurvolkeren heeft bezocht, staat een verhaal van een indiaan die het spiervlees (wat wij vooral eten) aan de honden gaf en het orgaanvlees als een heilig voedsel zag. Je kunt hier meer lezen over Weston Price en voeding: VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/Door Karin op 15 mei 2015

Bij veertien natuurvolkeren is Weston Price op bezoek geweest. Allemaal blakend van gezondheid en allemaal aten ze dierlijke producten.


Door Jet Rood op 6 augustus 2015

Alles met mate zeggen ze. Ik vind persoonlijk orgaanvlees niet aantrekkelijk. Ik eet het liefst wat puur lamsvlees. Dit vlees is als het goed is, het minst bewerkt en bevat de minste stoffen als antibiotica, hormonen enz. Vlees hoeft je in principe ook niet elke dag te eten. Kan een keer per week of een keer per maand. Net hoe het voor je voelt.

Ben zelf bezig mij meer te richten op orthomoleculaire kijk op voeding. Vlees komt wel voor in dit stuk en ook zuivel.

Ik heb door de jaren heen al zoveel gelezen over voeding en dingen ondervonden….. Voeding blijft een zoekplaatje. Het eetpatroon is steeds onderhavig aan verandering. Zoals de mens veranderd geestelijk, fysiek, daar lijkt het voedingspatroon ook mee gerelateerd te zijn.

Voeding is levenslang. Levenslang kijken, voelen, wat is goed voor mij, Wat heeft mijn lichaam nodig? Bijna geen ander mens kan dat voor je bepalen dan jijzelf. Luisteren naar je lichaam. Voelt iets niet goed, stop er dan mee. Of verminder het.

Zolang diëtisten nog werken met de schijf van vijf als zijnde een gezond voedingspatroon, valt er nog veel winst te behalen op het gebied van het Nederlandse eetpatroon wat ik doorgaans bar slecht en een verschrikking vind.

Op twitter kwam laatst enige tijd geleden plaatje langs van een stroopfles waarop stond; suiker past in een verantwoord voedings- en eetpatroon en ook op de suikerverpakkingen heeft het gestaan http://www.consumentenbond.nl/campagnes/kletsplaatjes/van-gilse-kristalsuiker/.
Zolang fabrikanten nog alles doen voor geld…..


Door Karin op 12 augustus 2015

Orgaanvlees bevat de meeste vitamines en mineralen. Je kunt ook vlees van schotse hooglanders eten of jersey stieren, dat is helemaal puur. Daarnaast is het belangrijk om van de botten bouillon te maken. Vlees zelf hoef je inderdaad niet in grote hoeveelheden te eten. Maar iedere dag soep van beestenbottenbouillon is echt wel een aanrader.


Door Jet Rood op 6 augustus 2015

Veel vlees in de supermarkt is allemaal bewerkt met houdbaarheidsmiddelen en kleurstoffen. Het zijn geen natuurlijke producten.


Door Karin op 12 augustus 2015

Nee, dat klopt. Vlees eet je van een boer die zijn dieren buiten laat grazen en geen antibiotica ed krijgen. Je kunt voor goed vlees googelen voor jerseystieren en schotse hooglanders. Of zelf navragen bij de slager of een boer.


Door monika op 28 april 2015

Hallo Karin,
Bedankt voor het sturen van dit bericht! Ik was me er niet van bewust, dat suiker in die mate slecht is voor ons lichaam. Ik zal nu echt iets veranderen aan mijn leefstijl.
hartelijke groeten van Monika


Door Gerda op 4 januari 2015

hallo karin, tot ik stopte met gluten, lactose en suiker snapte ik niet waarom ik me altijd zo verschrikkelijk ziek voelde.
En nog komt het af en toe terug, zonder dat ik begrijp wat de reden is.
de link met de ogen is een verrassing voor me.
Gelukkig heb ik nog geen sterkere bril gekocht, wat ik van plan was.
Waarschijnlijk kan ik het ook in de ontspanning zoeken.
Dank voor je info!
Gerda


Door Nellie de moor op 6 september 2014

Hallo Karin,
Daar mijn echtgenoot een allergie heeft voor tarwe en suiker eten we dus al heel lang glutenvrij en zoet halen we uit gedroogd fruit, noten en gewoon fruit. Alleen bij bijzondere gelegenheden eten we nog weleens een gebakje mee.
groet, Nellie


Door Elisa op 4 juli 2014

Ik weet dat suiker niet goed is.Ik eet al jaren weinig suiker. Af en toe wel hagelslag, puur, op het brood. Praktisch geen suiker in koffie en helemaal geen suiker in de thee. Ik drink weinig tot geen sappen uit een pak of fles. Cola drink ik helemaal niet. Af en toe een wijntje of bier. .Wel geperste sinaasappelsap uit een pak. Het ellendige is dat er overal suiker in zit. In rijst, in appelstroop, etc. Dus helemaal vermijden lukt niet. Gebakjes en koekjes eet ik zo weinig mogelijk.. maar ik krijg vaak, als ik op bezoek ergens ben, zonder pardon, een bordje met een overheerlijke vlaai voor mijn neus gezet..zeg dan maar eens Nee tegen.Gelukkig gebeurt dat niet elke dag. Overigens, bedankt voor de -ogen-tip.


Door Karin Hogenboom op 7 juli 2014

Beste Elisa,
Koolhydraten zijn inderdaad suiker, en het zit dus ook in brood, appel, rijst enzovoort. Maar er zit niet overal suiker in, namelijk in vet. Meer verzadigde vetten eten is een betere brandstof voor je lichaam. Dus als je die vlaai voor je neus krijgt en er is verse slagroom, doe er dan een flinke toet slagroom op.


Door wilma vermeer op 8 juni 2014

Hoi….

Merk wel dat als ik niet van de snoepjes heb af kunnen blijven, ik met opstaan de andere ochtend aanvankelijk waziger zie.

Alsof er iets voor mn ogen zit.

Na dingen doen, gaat het weer weg.

En dat is haast altijd. Dus begrijp dat suiker niet goed is.

gr wilma vermeer


Door Karin Hogenboom op 10 juni 2014

Hoi Wilma,
Mooi dat je direct het effect merkt als je snoepjes hebt gegeten. Tip als je zoete trek hebt: Neem een zuurdesem boterham of een glutenvrije cracker met een dikke laag roomboter en wat honing van de natuurwinkel.


Door wilma vermeer op 11 juni 2014

Dankjewel voor tip………ik kan me in de regel wel goed inhouden.

Maar tip is nooit weg.

groetjes wilma


Door lucas v op 31 december 2013

Wist je dat in het oude China suiker eten werd beschouwd als een teken van zwakte?
Wie toch suiker wilde eten moest dit in het geniep doen, zodat niemand anders dit zou zien ! Wat een verschil met onze huidige maatschappij ! Volgens de macrobiotische geneeskunde (Chinese oorsprong) wordt witte suiker onmiddellijk in het lichaam omgezet in vloeistof.Volgens deze (omstreden) leer zorgt een teveel aan vloeistof in het lichaam voor ziekten, zoals oa bijziendheid. Het teveel aan vloeistof in oa de oogbal , zou verantwoordelijk zijn voor het vervormen ervan. Mijn goed voornemen voor 2014 is probleren minder suiker te eten. Zien wat er gebeurt !


Door Karel Gockel op 1 februari 2013

oké


Door Karel Gockel op 1 februari 2013

Tja, je wordt ouder en dan worden jouw ogen minder en dan zul je wel aan een bril moeten om toch te kunnen lezen.
Tja, dat is dan mijn eigenwijsheid die dan zegt: Maar niet met mij. Ik weiger die bril voor het lezen. Als je er aan begint kom je er niet meer van af.
Wat te doen? Mijn ogen lieten het niet meer toe om tijdens mijn werk goed te lezen. Letters en getallen werden vager. Lees ik het wel goed? Het tempo van lezen daalde met 90 procent.
Dan lig je lui voor de tv. En zie je een Duits programma over….Zucker.
Mijn verbazing werd al maar groter tijdens het zien van dat programma. Hoogstaand oerdegelijk prima informatie aangaande suiker en wat het doet met jouw lichaam.
Mijn darmproblemen werden zo maar even toegelicht. Ik weet nu de oorzaak.
Ook wist ik dat ogen iets te maken hebben met suikerziekte.
Inmiddels was ik deze week begonnen met het gebruik van suiker te halveren in de koffie en in de pap, thee.
Dan kom ik André tegen. De man sprak over een koolhydraat arm dieet. En dat hij zich daar prima bij voelde. Zijn gezondheid ging goed vooruit. Een avondje zondigen met bier, leverde het voornemen op om dat niet meer te doen, maar dan een wijntje te gaan drinken ipv bier.
Na 1 week meer dan halvering van het gebruik van suiker zijn mijn ogen merkbaar beter. Het lezen gaat prima en de leessnelheid is weer helemaal terug. Ook de hele kleine letters zijn weer leesbaar. Het vage is weg. Zou dat allemaal met suikerconsumptie te maken hebben?
En dan lees ik dit verhaal over suiker, omdat ik nieuwsgierig was geworden naar wat er op het web zou staan.
Ik ben vanmiddag in de biologische winkel gegaan om zo enkele spullen te kopen. Ook een potje Stevia gekocht.
Wel duur maar je hebt maar een mespuntje nodig in de koffie?
Bedankt voor de info op deze site. Het bevestigt wat ik proefondervindelijk en met lezen en luisteren zoal heb opgedaan in mijn leven.
Het komt nu wel erg van pas om mijn eigenwijsheid, waarvan ik nogal eens wordt beticht, in het vervolg aan mijn omstanders uit te leggen als volhardendheid. Ik weiger zolang ik met voeding en drinken mijn doel kan bereiken, een leesbril te dragen.


Door Astrid Davidzon op 14 juni 2012

Ha Karin,
Wat leuk dit artikel. Via Facebook ben ik 2 weken geleden gaan meedoen met de Sugarchallenge. Vanaf 1 juni zonder suiker, een maand lang. En er stappen nog steeds mensen in hoor, iedereen kan iedere dag beginnen. Het is een beetje uit de hand gelopen experiment van Carola van Bemmelen (life style coach) en er doen heel veel mensen mee. Ik heb de link naar jouw artikel ook in de groep gedeeld.

Zonnige groet,

Astrid Davidzon


Door Karin Hogenboom op 14 juni 2012

Hoi Astrid,
Wat leuk zeg, ga ik eens opzoeken. Mag je ook meedoen als je al langer bezig bent, of is dat vals spelen. Goed initiatief.


Door Astrid Davidzon op 14 juni 2012

Nee hoor, da’s niet valsspelen, het is een superleuke community aan het worden, waarin veel kennis, maar ook frustraties en moeilijke momentjes gedeeld worden. Als je Sugarchallenge zoekt op Facebook, vind je de groep vast!


Door Gerdie Konings op 7 juli 2015

Op dit moment help ik mensen waar ik kan. Zowel op emotioneel gebied alsook op het gebied van voeding.
Ik geef bakworkshops. Hoe maak je gezonder gebak?
Daarnaast geef ik lezingen over gezonde voeding en over natuurlijke antibiotica. Mochten er mensen geïnteresseerd zijn dan hoor ik het graag.
Ik vind het geweldig dat Karin mensen begeleidt om zo weer beter te kunnen zien. Voeding is zeer belangrijk. Witte suiker is voor niemand gezond. Dus let goed op wat je eet.
Een liefdevolle groet,
Gerdie Konings

Plaats een reactie


*