Oorzaken spanning

anatomie oogAls je iemand in de poppetjes van zijn ogen kijkt, zie je eigenlijk alleen maar het topje van de ijsberg. De iris, de pupil en twee kleine driehoekjes wit van de oogbol. Je kunt niet vermoeden dat er een groot complex aan spieren, zenuwen en ingewikkelde constructies schuilgaat achter deze blik. Vooral de oogspieren zijn behoorlijke krachtpatsers. Ze zijn lang en sterk en zorgen ervoor dat je oog alle kanten op kan bewegen. Draait je oog naar links of naar rechts? Kijk je naar boven of naar je tenen? Dat gebeurt als een van de vier rechte oogspieren zich aanspant. Deze zitten vastgehecht aan de zijkanten en aan de onder- en bovenkant van de oogbol en lopen recht naar achteren het hoofd in, waar ze zijn aangesloten op de oogzenuwen. Bij schuin wegkijken en met je ogen rollen komen de schuine oogspieren aan de beurt. Deze liggen als een ring om de oogbol heen. Als je heen en weer en op en neer kijkt, kun je voelen hoe de afzonderlijke spieren zich aanspannen.

Oorzaken spanning oogspieren

Terwijl bij al dat gedraai met de ogen de oogspieren onafhankelijk van elkaar in beweging komen, moeten ze juist ontzettend goed samenwerken als het gaat om het kijken in de verte of dichtbij. Het is een complex, fijn afgestemd samenspel van hersenen, zenuwen en spieren. Als je naar een punt in de verte kijkt, zijn de oogspieren ontspannen. Kijk je dichtbij, dan spannen ze zich aan. Normaal gesproken kunnen de spieren makkelijk switchen tussen deze twee standen. En kun je dus probleemloos veraf en dichtbij zien. Maar als de oogspieren om wat voor reden dan ook vergeten zijn hoe ze zich kunnen ontspannen, heeft dat tot gevolg dat je wazig ziet. Door de chronische spanning wordt de oogbol te hard samengedrukt. Bekijk in dit filmpje hoe dit precies in zijn werk gaat, of lees het artikel Slecht zien.

Teveel stress en te weinig beweging

Hoe komt het dat de oogspieren zich niet meer kunnen ontspannen? Dat ze als het ware chronisch verkrampt zijn? Het is een probleem van deze tijd en van onze moderne maatschappij, er zijn immers niet veel mensen die nog zonder bril door het leven gaan. We hebben onszelf beeldschermen oorzaken spanningverkeerde kijkgewoontes aangeleerd, doordat we uren aan het werk zijn achter computerschermen in kantoorruimtes met verlichting die niet kan tippen aan het daglicht. Onze ogen staan onafgebroken vast op één enkele afstand: die van ons gezicht tot het beeldscherm. Ze bewegen veel te weinig. En dat terwijl ze juist zo houden van dynamiek, van verspringen en van afwisseling. Door dit gebrek aan beweging blijven onze oogspieren onophoudelijk in een krampstand staan. Maar niet alleen verkeerde kijkgewoontes zijn een probleem. Ook vermoeidheid, stress en overprikkeling zorgen voor spanning rond de ogen.

Onverwerkte trauma’s

Onverwerkte emoties leveren spierspanningen op in het hele lichaam en ook in de ogen. Wie aan de slag durft te gaan met grote en kleine trauma’s uit het verleden, merkt al snel dat dat ook doorwerkt in het zicht. Je kunt zelfs vragen aan je ogen waarom ze precies gespannen zijn. Het is verbazingwekkend hoe vaak een antwoord komt opborrelen waarmee je verder kunt. Soms heb je letterlijk je ogen gesloten voor gebeurtenissen in je leven. Het veroorzaakt subtiele spanningen in de oogspieren als je, onbewust, die onwetendheid in stand houdt. Wie de moed heeft om verder te kijken, kan zichzelf van een stuk van die spanningen bevrijden. Je kunt hieraan werken door middel van een scala aan therapieën. Op ontdekkingstocht gaan naar onverwerkte emoties brengt de ogen in beweging.

Lichamelijke oorzaak

Er kan ook een puur lichamelijke oorzaak zijn voor chronische spanning in je oogspieren. Misschien heb je een verkeerde houding of een lichte scheefstand in de wervelkolom, waardoor er blokkades ontstaan in de doorstroming van bloed en zuurstof naar de ogen toe. Ook oorzaken spanningzwaar lichamelijk werk kan dit veroorzaken. En tot slot speelt voeding een belangrijke rol bij spanningen in de oogspieren. Zo is van suiker bekend dat het invloed heeft op het zicht en dat het onbalans veroorzaakt in de ogen. Door het eten van suiker en door een gebrek aan goede voedingsstoffen raken onze ogen uitgeput. Willen we ze gezond houden, dan zouden we eigenlijk terug moeten naar het voedingspatroon van onze voorouders. Terug naar de soepen op basis van schenkel en bottenbouillon, biologische lever die boordevol vitamine A zit, volvette melkproducten en volop eieren.

Hoe ontspan je de oogspieren?

Goed zicht staat of valt met het kunnen ontspannen van je oogspieren. Wat mensen vaak doen als ze niet goed zien, is gaan knijpen en steeds harder proberen om het beeld toch scherp te krijgen. Dit is een begrijpelijke reactie, maar het zal je niet helpen om helder te zien. Zodra jij je best gaat doen, krijg je nog meer spanning in de oogspieren en ga je juist slechter zien. Het is heel belangrijk dat je weer leert hoe je je ogen kan ontspannen. Daar zijn oefeningen en adviezen voor, die je gemakkelijk kunt aanleren en opvolgen. Door iedere dag een tijdje te besteden aan oogontspanningsoefeningen, raken je oogspieren hun chronische spanning kwijt. En dat zijn de momenten waarop je weer goed en helder gaat zien. Zonder bril, lenzen of laseren!


Wil jij ook van je oogklachten af?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden