Slecht zien

bril nodig bij slecht zienSlecht zien lossen we op met een bril of lenzen. Dat vinden we de gewoonste zaak van de wereld. Zie je veraf slecht? Dan krijg je het stempeltje “bijziend” en dus een bril met minglazen. Kun je de kleine lettertjes niet meer lezen? Dan heet je “verziend” te zijn en word je veroordeeld tot een leesbrilletje met plusglazen. Opgelost, denken we. Net zo gemakkelijk accepteren we het feit, dat onze ogen steeds slechter worden. Bij het periodieke bezoekje aan de opticien of oogarts krijgen we steeds sterkere glazen aangemeten en kunnen we weer een poosje scherp zien. We hoeven alleen maar de portemonnee te trekken en zo nu en dan een hip nieuw montuurtje te kiezen. Klaar is Kees.

Slecht zien anders oplossen

Hoe zou je vinden als ik je vertel dat dit maar één versie van de werkelijkheid is? De meest gangbare? Geaccepteerd door het gros? De oplossing voor de grootste gemene deler? En dat er een andere methode is die je kan helpen om weer scherp te gaan zien? Je kunt er zelfs voor zorgen dat je helemaal geen bril of lenzen meer nodig hebt. Ik ben er na jarenlang zelf bril- en lenzendrager te zijn geweest achter gekomen, dat je weer goed kunt leren zien met je eigen ogen. Open en bloot. Zonder de twee glimmende glaasjes aan weerszijden van je neusbrug en zonder prikkende drijvertjes in je ogen.

Slecht zien: de standaard opvatting

Wat is er eigenlijk precies aan de hand als je wazig ziet? Om dat te begrijpen moet je weten hoe het oog werkt. Als je ergens naar kijkt, valt licht via de pupil en de lens je oog binnen. Deze lichtprikkels worden via de oogzenuw razendsnel naar de hersenen gestuurd, waar de informatie wordt omgezet in beelden. “Zien” is dus een samenspel tussen licht, ogen en hersenen. De lichtstralen moeten wel precies in één punt samenvallen op het netvlies, dat de achterwand van de oogbol bekleedt en van waaruit de oogzenuw naar de hersenen vertrekt. Alleen dan wordt het beeld scherp waargenomen. Om dit brandpunt te creëren, worden de stralen gebroken door de lens, die vlak achter de pupil ligt. Is de lens perfect van vorm dan zal de breking juist zijn. Is de lens te bol, dan breekt het licht te sterk en komt het brandpunt vóór het netvlies te liggen. Je bent dan “bijziend”. Is de lens te plat, dan ligt het brandpunt achter het netvlies en ben je “verziend”. Deze verkeerde breking heet een reslecht zien door vervorming oogbolfractieafwijking. Om de refractieafwijking te corrigeren zetten we doorgaans extra lensjes –  brillenglazen dus – voor het oog.

Dit is niet het hele verhaal

Hier houdt het verhaal op, volgens de standaard opvattingen van wetenschappers en artsen. Het probleem van slecht zien ligt met name bij deze te bolle of te platte lens, vinden ze. Dit is echter maar een deel van de waarheid. De Amerikaanse oogchirurg dr. Bates ontdekte namelijk aan het begin van de vorige eeuw al dat er een ander belangrijk aspect meespeelt bij wazig zien, namelijk de druk op de oogbol. Als de oogbol niet mooi rond is maar een afwijkende vorm heeft, verandert de de ligging van het brandpunt. Is de oogbol te lang, dan “halen” de lichtstralen het netvlies niet en valt het brandpunt ervóór. Is de oogbol te kort, dan schieten de stralen letterlijk hun doel voorbij en vallen ze achter het netvlies. Volgens dr. Bates is een afwijkende vorm van de oogbol de belangrijkste oorzaak van wazig zien. Hoewel hij zijn opvatting uitgebreid geschraagd heeft met onderzoek en bewijs, is de reguliere wetenschap nog steeds niet overtuigd van zijn gelijk.

Waardoor wordt de oogbol vervormd?

Bij de vervorming van de oogbol spelen de oogspieren een grote rol. Deze zes behoorlijk grote en sterke spieren zitten vast aan de buitenkant van de oogbol en zij zorgen ervoor dat het oog veraf en dichtbij kan scherpstellen, oftewel "accommoderen". Ze verleggen het brandpunt steeds, naarmate het licht anders binnenvalt. Deze spieren zijn heel beweeglijk en kunnen gemaslecht zien oplossenkkelijk wisselen tussen aanspannen en ontspannen. Normaal gesproken. Want er zijn een aantal redenen waarom het de oogspieren niet meer lukt om flexibel te zijn en, vooral, zich te ontspannen. Een grote boosdoener is overprikkeling, stress. Door een teveel aan prikkels en een verkeerde manier van kijken blijft er spanning in de oogspieren achter. De oogbol veert niet meer terug naar de oorspronkelijke, ronde vorm, maar blijft samengedrukt onder de spanning. En zelfs de vorm van de lens, die ook voor een deel wordt aangestuurd door spieren, kan hierdoor afwijkend zijn. Chronisch wazig zien is het gevolg. In dit filmpje wordt dit verhaal nog eens op een andere manier verbeeld.

Hoe los je de spanning op?

Het leuke is, dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de werking van de oogspieren. Door ze bewust te leren ontspannen kun je ervoor zorgen dat de oogbol weer langzaam zijn normale ronde vorm terugkrijgt en dat je uiteindelijk weer goed gaat zien zonder bril.


Wil jij ook weer goed gaan zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloadenWilma
Door

Wilma

op 05 Jul 2016

Zou het iets voor mij zijn? Ik heb een baernveldtoperatie gehad t.g.v. trombose achter het oog.

Karin
Door

Karin

op 05 Jul 2016

Beste Wilma, Als je wilt leren wat je ogen nodig hebben om weer gezond te worden, dan is het zeker iets voor jou.

robert
Door

robert

op 16 Apr 2015

krijg je de mp3’s met vijf verschillende ontspanningsoefeningen voor de ogen ook erbij als je de online cursus "Op weg naar Natuurlijk zien" besteld?graag verneem ik uw antwoord.

Karin
Door

Karin

op 16 Apr 2015

Beste Robert, De mp3 zit daar niet bij, maar er is wel een filmpje met een palmeeroefening in de cursus.

Bauke
Door

Bauke

op 05 Dec 2011

Hallo Karin,Hoe zinvol is het voor mij om een cursus bij jouw te volgen, en dit misschien wel om de volgende redenen: Ik ben 51 jaar en vanaf mijn 6de jaar draag ik een bril, +/- op mijn 27ste jaar ben ik begonnen met harde zuurstofdoorlatende lenzen. Ik ben erg bijziend: lenzen ongeveer -17, bril met cilinder ongeveer -21, Sinds enkele jaren de droge vorm van MD, en sinds september 2010 is dit overgegaan in de natte vorm op het rechter oog. Ik heb 7 maal een injectie gehad met het middel Avastin, en tot op heden is het nu onder controle. Het vervelende is ook dat er al enige tijd staar op beide ogen is geconstateerd en dat mijn netvlies ook niet optimaal is. Mijn zicht is ongeveer 50 %. Vanaf september 2010 heb ik mijn hele levensstijl omgegooid, o.a. gezonde voeding, veel fruit en voedingssuplementen voor de ogen. Wat kun jij voor mij eventueel betekenen.Groeten Bauke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 06 Dec 2011

Beste Bauke,Je hebt al een paar belangrijke dingen veranderd lees ik, wat goed! Ik denk zeker dat het heelveel zin kan hebben, omdat dr. Bates al heeft aangetoond dat alle oogproblemen veroorzaakt worden door spanning in de oogspieren. En deze kun je weer leren ontspannen. Omdat jouw situatie wel ernstiger is dan de doorsnee cursisten die ik krijg kun je ook privé lessen overwegen. Ik raad je aan om op de volgende link: https://volzicht.nl/oogklachten/staar/ eens te kijken, daar heb ik diverse artikelen geplaatst over dr. Bates en wat hij heeft ontdekt over staar.

Reactie plaatsen